Esittelykierros Vanhanaikaiskartanomme tiluksilla

Piha

Olet saapunut vanhanaikaiskartanon pihalle, joka on rakennettu jo vuonna 1889, elikkä päälle 100 vuotta sitten. Kartanoa ollaan kyllä remontoitu tässä vähän aikaa sitten, sillä katto pääsi romahtamaan. Nyt kartano on kumminkin kaikessa komeudessaan ja kukkivana. Kartanon vanha piha on saanut kukkia ja kasvaa oman mielensä mukaan monia kymmeniä vuosia, kun kartano on ollut asumattomana, mutta nyt olemme sen laittaneet kuntoon. Kartanon eteläpäätyä pitkin kiipeilee suuri kesäisen kukkiva köynnöskasvi, johon kesällä ilmestyy kauniita valkoisen sekä punaisen sävyisiä kukkia. Pihan keskellä on komea suihkulähde, jonka reunalla kasvaa suuri hopea tammi. Viljekraft sijaitsee Ruotsin pohjoisemmassa osassa, jossa alkaa olla jo vähän viileämmät illat ja jopa päivätkin. Aurinko ei pysy enää kauaa korkealla vaan vaipuu mailleen jo iltapäivän tuntumassa. Täällä on kumminkin hyvänä puolena se, että mihinkään vuodenaikaan täällä ei ole paljoakaan ötököitä. Varsinkaan hyttyset ja paarmat eivät tykkää liikuskella näillä seuduilla. Kiusanamme on siis vain pääasiassa kärpäset ja mäkäräiset, joita sitten onkin jo vähäsen enemmän. Tallin takana kasvaa avara tammimetsä. Jos menee seisomaan sinne tammien suojaan ja katsoo ylöspäin, aivan kuin olisi jonkinlaisen lehtiverhon alla. Enää metsässä ei kumminkaan ole niin kaunista, sillä lehdet ovat jo pudonneet syysmyrskyissä. Myös sammalpeitteinen kasvualusta alkaa olla jo hieman epämiellyttävä, sillä se on syyssateiden jälkeen muuttunut kovin märäksi. Silti siellä on rauhallista ja omalla tavallaan kaunista. Maastopolut ovat ihan uusia, käy toki tutustumassa (jokainen maastopolku on päällystetty pienkivisoralla). Kartanon takana aukeaa alaspäin viertävä laakso, johon hevosille on tehty laiduntamispaikkoja ja kauempana näkyy kirkkaan sinisenä hohteleva järvi, joka jatkuu horisonttiin saakka. Järvi on syvimmiltään 40 metriä syvä, mutta ranta on loiva ja matala (hiekkapohjainen). Rannassa on laituri ja kauempana on sitten ponttooni, jonne voi kauniina kesäpäivänä uida vaikka ottamaan aurinkoa. Järven rannassa on myös sauna, joka lämmitetään silloin, kun on monia innokkaita saunojia ja uimareita.

Talli

TAMMAT:
01. Frusen Ängel
02. Cirkelformighet
03. Glamorös Guldmynt
04. Nimi
05. Nimi
06. Nimi
07. Nimi
08. Nimi
09. Nimi
10. Nimi
11. Nimi
12. Nimi
13. Nimi
14. Nimi
15. Nimi
16. Nimi
17. Nimi
18. Nimi
19. Nimi
20. Nimi
21. Nimi
22. Nimi
23. Nimi
24. Nimi
26. Nimi
27. Nimi
28. Nimi
29. Nimi
30. Nimi
31. Nimi
32. Nimi
33. Nimi
34. Nimi
35. Nimi
36. Nimi
37. Nimi
38. Nimi
39. Nimi
40. Nimi
ORIT:
o01. Nedslagen Klåpare
o02. Problem Barn
o03. Ljuvlig Gris
o04. Växelpengar Ära
o05. Sammanbrott
o06. Månsken Fotvandrare
o07. Nimi
o08. Nimi
o09. Nimi
o10. Nimi
o11. Nimi
o12. Nimi
o13. Nimi
o14. Nimi
o15. Nimi
o16. Nimi
o17. Nimi
o18. Nimi
o19. Nimi
o20. Nimi
o21. Nimi
o22. Nimi
o23. Nimi
o24. Nimi
o26. Nimi
o27. Nimi
o28. Nimi
o29. Nimi
o30. Nimi
o31. Nimi
o32. Nimi
o33. Nimi
o34. Nimi
o35. Nimi
o36. Nimi
o37. Nimi
o38. Nimi
o39. Nimi
o40. Nimi

Talli on suuri, 80 karsinapaikkainen uusiorakennus, joka on siis rakennettu uudestaan vuoden 200 puolella. Vasta vuonna 2007 talli saatiin kokonaan valmiiksi kaikilla antimillaan. Kuten tammojenkin, myös orejen puolella on kummassakin 40 karsinaa, joissa sitten asustelee tallimme hevosia. Saatamme ottaa yksityisiä, mutta luethan lisää yksityistoiminnastamme, ettei tule sekaannuksia. Kaikki karsinat ovat tilavuudeltaan yhtä isoja (äitiyskarsinoita ei tarvita, sillä karsinat ovat tarpeeksi tilavia), kooltaan 4mx5m. Jokaisessa karsinassa on ikkuna (HUOM! karsinat, jotka eivät ole seinustalla, niissä on kattoikkunat). Karsinat sisältävät myös juoma-automaatin, ruoka-astioita ja suuren liukuoven, joka johtaa käytävälle. Kummankin tallinpuolella on yhteensä neljä pesukarsinaa. Tallissa ei ole vessaa, joten asioille täytyy käydä kartanonpuolella. Myös toimisto on rakennettu kartanon tiloihin, vaikka tallissa se voisi ollakkin käytännöllisempi. Oritallin suurimmanosan ikkunoista näkee järvelle, jonka horisonttiin kirkkaanpunainen aurinko laskee tähän aikaan vuodesta jo aikaisin.Maastot, kentät ja maneesi

Maastot ovat ihan vähän aikaa sitten suunniteltuja ja toteutettuja. Siellä on neljä erilaista maastopolkua (+ omia keksimiä ja pienempiä teitä ja polkuja yms.), ja yksi varsinainen maastoesterata, jossa järjestetään jopa kilpailuja. Virallisesti suunnitellut maastopolut ovat pitkiä (pisin 12 kilometriä). Maastoesterata on pituudeltaan 3 kilometriä ja matkanvarrella on tukkiesteitä, vesiesteitä, lautaesteitä, oksereita ja muunlaisia erikoisesteitä. Loppueste on muuri.
Tiluksillamme on kaksi kenttää, toinen vähän syrjemmässä, lähellä metsänreunaa ja toinen vähän aikaa sitten rakennettu kenttä suuren lammen viressä muutama kymmenen metriä tallista. Vahnempi kenttä on ollut täällä paikalla jo niin kauan, ettemme tiedäkkään, emme varsinaisesti edes tiedä sen alkuperää tai tarkoitusta, mutta me rakensimme siitä kentän ja reunustimme sen valkoisella aidalla. Kentän vieressä on hevosille tarhapaikkoja ja vaja, jossa säilyttelemme puomeja ja muita ratsastukseen tarvittavia välineitä. Toisenkin kentän vieressä on varasto, jossa on sitten kaikkia kisoihin kuuluvia tarvikkeita (kuten uusia puomeja ja kartioita). Tämän kentän aidassa on kouluratsastukseen tarvittavat kirjaimet. Kentän vieressä on laidun, joka on todella iso (tammojen laiduntamiseen). Se jatkuu kauas asti ja loppuu toisen tammimetsän tuntumassa.
Maneesimme on suuri. Se sijaitsee hieman kauempana, koska pihapiirissä se ei nyttäisi kovin kivalta. Semmoinen uusi, suuri rakennus vanhanaikaisella pihalla olisi kovin koomisen näköinen, joten siksi se onkin rakennettu kartanon taakse, josta sitä ei näe. Siellä on suuri katsomo ja ylhäälle on rakennettu tuomarointikoppi, josta on selvät näköalat alas maneesin perukoille, jossa sitten ratsastetaan. Maneesi on ihan hiljattain rakennettu.

Laitumet ja tarhat

Tarhoja alueellamme on yhteensä 40. Se on huikea määrä, mutta kun ajattelee, että hevosia voi tallissakin olla parhaimmillaan 80. Tarhoissa ei kasva heinää, joten hevosille on vietävä tarhaan aina heinää, kun ne laittaa ulos. Joissain tarhoissa käytämme heinäverkkojakin.
Laitumia tallialueella on yhteensä 3. Yksi vähän isompi, jossa tammat laiduntavat pitkin kesää, ja kaksi vähän pienenpää, jotka ovat suunniteltu orejen käyttöön. Nämä kolme laidunta kuuluvat kokonaan meidän käyttöömme, mutta kesällä laitame myös osan oreistamme vuokralle jonnekkin muualle kesälaitumille, koska meillä ei ole mahdollista antaa kaikille hevosillemme laidunmahdollisuutta.

U l k o a s u     ©     K a t i
O t s i k o n     k u v a     ©     C h r i s t i a n e     S l a w i k