Lördag 14 juli

07.55 Jag sitter i detta nu i en ljusbrun soffa med grön dyna. Till vänster om mig jobbar luftkonditioneringen för fullt. Utanför de gröna, fördragna gardinerna finns världen. En värld med sol, bilar och en tupp som gal. Allt detta utspelar sig på Beach Inn i Grand Anse, Grenada.

Vi har en härlig utsikt mot Grand Anse-stranden.

Peter väntar på frukosten på Beach Inn.

10.03 Vi har avnjutit frukost på uteplatsen, en frukost med kaffe, rostat bröd, marmelad, margarin och ost. Nu förbereder vi oss för att besöka ännu en huvudstad. På tur står Saint George’s, Vad har den att erbjuda? Saknar den också bänkar? Vad finns där av intresse för oss? Se där, där har ni några av de frågor vi ska försöka att besvara.

10.55 På tidigare platser vi besökt har vi lämnat en bit av hjärtat. Här har jag fram tills nu lämnat en bit av huden. Hudflagor lossnar från kroppen.

11.12 Vi är på ännu en minibuss på väg mot ännu en huvudstad. Två säten framför mig sitter en man med dreads och en stickad keps. Till vänster om mig ser jag havet och olika sorters båtar.

Saint George´s

Den presbyterianska kyrkan i Saint George´s som blev ruinförklarad sedan Ivan hälsat på.

Taklösa kyrkor är på modet i Saint George´s.

Utsikt mot "Carenage" i Saint George´s.

11.49 Efter att ha köpt vykort och rom här i Saint George´s så har vi vandrat upp till Fort George, ett fort högst uppe i staden. På vägen upp passerade vi Saint Andrews presbyterianska kyrka som blev taklöst med mera då Ivan tittade förbi den 7 september 2004. Ivan var en orkan. Vi har en härlig vy över staden. Betongfundamentet jag sitter på är varmt och det hettar i området där ryggen byter namn. När vi nu tittar efter så ser vi att även den katolska och anglikanska kyrkan saknar tak.

12.26 Innan vi lämnade fortet tittade vi på platsen där förre premiärministern Maurice Bishop arkebuserades 1983. Det var också startskottet på den invasion USA gjorde på ön samma år. Om det var upprördhet över Bishops död eller att de nya makthavarna tagit in kubanska rådgivare som var orsaken till invasionen kan ju alla fundera på. Nu ska vi ta ut pengar.

Platsen där Maurice Bishop avrättades 19 oktober 1983.

13.15 Pengar blev funna i en bankomat. Vi har nu sökt oss ner i staden och till strandpromenaden Carenage. Här har vi satt oss på Carenage Café. Tidigare har vi varit på livsmedelsbutiken Food Fair och handlat dryck och jag har även köpt en ny dagbok i fall att jag skulle skriva ut denna.

14.12 Jag sitter på en snurrande kontorsstol och skriver detta. Christer sitter i den gröna soffan och byter batterier i kameran. Det är skönt att komma in i skuggan. Våra drycker står i kylskåpet och allt känns bra. Vi har alltså kommit hem igen. Vi passade nyss på att titta på våra grannar. De är kortväxta och har det blött i sitt rum. De är två sköldpaddor.

Våra närmsta grannar på Beach Inn.

17.57 Vi har gått på jakt efter ett ställe att äta middag på. Vårt sökande har tagit oss till stranden snett nedanför vårt hem. Solen är på väg ner och en liten vit hund skäller så ilsket den bara kan. Något ställe att äta på har vi ännu inte funnit.

18.33 Vi har lämnat stranden där två hundar gjorde fler hundar. På stranden såg vi även svarta människor som täckt sina ansikten med sand och en liten kille som gjorde sandänglar. Vi är nu i Spiceland Mall, en galleria, med några rakt-över-disk ställen. Vi väljer nog något av dem. Just i detta nu har vi bänkvila.

19.22 Vi bestämde oss för att äta på Chopstix. Vi har fått lämpliga portioner av kinamat. Nu ska vi leta mer dryck innan vi går hem. De har bra trottoarer här.

Stranden i Grand Anse, Grenada.

20.14 Vi fyllde på med dryck på Real Value Supermarket. Den är en livsmedelsbutik i IGA-koncernen. Den tillhör samma kedja som vår livsmedelsbutik på Antigua. Nu är dryckerna i kylen och Christer i duschen. Snart är jag där för egen del. I duschen alltså.

21.59 Vi lyssnar på Christers reseradio och hör sändningar från flera olika länder. Just nu kom en herre in och meddelade med Queens English att Nordkorea stängt en kärnkraftsreaktor.


Söndag 15 juli

09.16 Det är skönt med en sovmorgon. Idag blir en lugn dag utan jäkt och jakt. Det mesta känns klart fast man vet aldrig.

10.09 Jag gick ut på verandan och träffade vår värd. Efter lite surrande om både det ena och det andra undrade jag om det gick för sig att få köpa en kopp kaffe. Visst det går bra, svarade han och gick in. Efter en liten tid och lite slamrande kom han ut med en bricka med kopp, sked, socker, mjölk och en bryggkanna med kaffe. Jag hämtade min övriga frukost och avNJÖT det hela.

11.22 Nu när jag smort min kropp och Christer gjort sammalunda, med sin, kommer vi att söka oss tillbaka till stranden här i Grand Anse. Denna gång för att sola och bada. Vi bor ju trots allt vid öns bästa strand.

Ett söndagsbesök på stranden.

Vårt ljusblå hem syns i sluttningen.

Inte ens en dag på stranden är utan dagboksskrivning.

12.44 Vågorna kluckar mot stranden. En man kom just förbi och erbjöd mango. Ett hus har passerat uppe på vägen. Det drogs av en bil. Närmast ska jag svalka av mig i böljan den blå. Kanske får jag studera det marina djurlivet.

13.35 Jag fick se några små fiskar. Just som jag tittade på dem plaskade det till bredvid mig. Var detta en större nyfiknare fisk eller vad? Under mitt bad passerade en familj på stranden. De bar på en hummer och någon sorts harpun. Nu är vi i alla fall tillbaka på rummet för att tvaga av saltet. Christer är klar så nu är det min tur. Man blir törstig av att sola.

17.06 Vi har lämnat rummet och just satt oss på en sten. Vi är på väg för att äta middag i närheten av där vi åt igår, alltså vid Spiceland Mall. Framför oss pågår en fotbollsmatch mellan ett lag i vitt och ett lag i blått. Omkring oss kilar krabbor ner i sina hål.

Seriematch i fotboll på blygsam nivå.

Landkrabba?

17.42 Det blev middag på KFC, Kentucky Fried Chicken. Mycket kyckling blev det. Kanske inte det mest kulinariska men mätta blev vi. Det är ju söndag idag och det mesta är stängt.

18.38 Vi gick hemåt längs stranden och fick se mer hundtillverkning. Vi lyckades också fånga solen på bild innan den sjönk i havet.

21.31 Jag har varit ute på verandan och kollat om det blåser ljumma vindar. Det är inte mycket till vind. Efter det gick jag ut på nätet på ställets dator. Nu ska jag fylla på med vätska.

22.44 Under det att radion erbjuder musik från Venezuela förbereder vi oss för att knoppa in. Vi har fått nya rumskamrater. Några myror har inkvarterat sig i badrummet.

Solnedgång på Grenada.


Måndag 16 juli

09.25 Ännu så länge är det svalt och skumt omkring oss. Detta lär det bli ändring på. Vi kommer snart att dra undan gardinerna. På dagens agenda står besök på stranden, posten och någon lämplig souvenirbutik. Närmast är det dock frukost som gäller. Jag börjar visst höra illa. Då Christer sa; ”Det är den sextonde juli idag” tyckte jag att han sa att "det är mulet idag". Inte kan det vara mulet idag inte?

10.19 Det var faktiskt mulet och regn. Nu skiner dock solen. Vi har upprättat en lista över vad som ska göras under dagen. För oss gäller nu det prästen gjorde vid havet, bad på stranden.

11.01 Vi gick ut bara för att konstatera att det regnade mera. Nu står vi under tak. Vi är på en Texacomack mittemot boendet.

11.53 Det har blivit både bad och dusch, bad i havet och dusch av regn. På stranden patrullerar 5-6 hundar. En av dem är tiken vi sett på kvällarna. En vitbrun hund verkar blodig om halsen. Är det hans blod eller? Detta gäng verkar styra över allt. En annan hund, en dobermann, sökte skydd hos mig då gänget passerade.

Gänget

Hårdingarna i Grand Anse har rådslag framför hundförbudsskylten. Christer väntar längre bort.

12.13 Då vi gick hemöver hängde hundgänget med. Varje gång vi stannade så stannade även gänget. De tvekade ett tag vid hundförbudsskylten men sedan fortsatte den hårda kärnan i gänget uppför trappan mot landsvägen. Då vi svängde vänster vid vägen gick de tvärsöver för nya äventyr. Nu ska vi ladda för stadsbesök.

Ett trevligt återbesök i Saint George´s.

Christer tänker.

14.15 Vi sitter vid Saint George´s Carenage igen. Det har köpts en del gåvor till de hemmavid. Nu är vi på väg mot posten för att lämna vykort. Det är inte utan att vi är lite hungriga.

14.39 Ännu ett uppdrag är avklarat. Det nästa är förberett. Vi har alltså varit och postat vykort och har nu satt oss på Carenage Café igen. Här blir det smörgås och dryck.

16.33 Vi gav oss på jakt efter att internetkafé. Efter att ha gått uppför och nedför branta backar fann vi ett. Upp och ner för mer backar tog oss till vår viloplats vid carenagen. Nu ska vi hämta andan innan vi åker mot något mathak.

Alla branta backars moder.

16.54 Vi är på ännu en minibuss. Nyss träffade vi en herre som hävdade att han kunde förutse att vi var från Sverige och att vi skulle till Trinidad härnäst. Han har rätt. Han pekade mot sin tinning och log ett tandlöst leende medan han läspande sa "I can predict things!"

17.13 Vår minibuss gjorde några stopp. Vid ett av stoppen lämnade en dam sin mobil till föraren och konduktören lastade in 5-6 matkassar. Mobilen återlämnades och vi fortsatte utan damen. Då vi hoppade av var kassarna kvar. Antagligen skulle hennes man hämta ut dom på annan plats. Nu är vi tillbaka på Spiceland Mall. Här blir det mat och senare frukostinköp. I minibussen på vägen hit lyssnade vi till en gammal slagdänga vi kände igen från Saint Vincent. Låten heter "Party animal". Artisten är för oss okänd.

18.40 Det vi utsatt oss för att göra är gjort. Vi var på Chopstix igen. Nu ska vi öka på den inre vätskenivån. Efter det stundar kvällsdopp.

20.01 Vi har återvänt från havet. Det svalkade skönt men sältan sved också. På väg upp ur vattnet fick Christer ett sting av något i vattnet. Handen svullnade upp lite och det ser ut som om något stuckit honom. Det hela hände när han drog med handen längs vattenytan i mörkret.


Tisdag 17 juli

09.01 Än en gång är det sista morgonen. Idag bär det av ytterligare söderut. I eftermiddag lyfter vi mot Trinidad. Det är med blandade känslor som resan går vidare. Det har varit bra här på Grenada och mycket har gjorts. Jag tänker dock på allt ogjort på andra öar och i andra länder. Det är nog bäst att vi reser vidare.

10.44 Christer har kollat ett mail från vår kommande värd på Trinidad. Innehållet är lite kryptiskt. Antingen så är han inte och väntar på oss på flygplatsen och vi ska ringa honom. Eller så ska vi ringa om han inte är där men troligast är han det.

Peter väntar på avresan från Grenada.

11.48 Väskorna är packade men det är inte vi. Vi är däremot redo att checka ut, fixa oss en taxi och åka till flyget. Ute hänger regnet i luften. Vilken tur att vi inte ska gå till flyget.

12.23 Vi är vid ännu en flygplats för ännu en incheckning. Vi är på Point Salines International Airport. Det bär av till ett nytt land med en ny valuta. Den östkaribiska dollarn som vi klarat oss på efter det att vi lämnade Martinique är inte längre gångbar.

Point Salines Airport

14.11 Efter att vi incheckats och kollats unnade vi oss en liten lunch vid bardisken efter säkerhetskontrollen. Nu väntar vi bara att få kliva ombord nästa flygplan. Vi är på en flygplats som känns ny. Faktum är att det ännu målas på ett ställe. Kanske har den rustats upp efter orkanen?

14.57 Enligt boardingkortet lyfter vårt plan om tre minuter. Jag hoppas innerligt att det inte gör det. Vi är nämligen inte ombord. Det verkar ha blivit någon form av försening. Så länge det inte sägs något är väl allt lugnt. Fast inget har sagts efter det att vi kom hit. Just nu låter det i högtalarna.

15.27 Vi är ombord på Caribbean Stars DHC-8-300. De flesta har satt sig tillrätta och inom kort stiger vi mot den lätt mulna himlen. Flygbolagen LIAT och Caribbean Star har nyligen slagits ihop och samkör numera.

TRINIDAD & TOBAGO

16.39 Landade, passerade och inväxlade. Vi är på Piarco International Airport på Trinidad, den klart största karibiska ön på vår resa. Nu väntar vi på vår skjuts från kommande boendet Sadila House. Blir det till att ringa honom eller? Inne på flygplatsen var det gratis provsmakning av whiskey för avresande passagerare.

16.47 Vi släpptes in på flygplatsen igen av en lycklig taxifixare. Vi passerade honom och ringde från turistinformationen till vår värd. Det Christer uppfattade var "fem minuter!". Vi antar att det är väntetiden.

17.00 Vi är på väg. Under väntan småpratade vi med en taxichaufför som ondgjorde sig över rökning och rökare.

17.17 Vi har släppts in i rum 3 och fått en snabbgenomgång av vad som erbjuds kring och även på vårt boende. Vårt boende heter Sadila House och ligger på Waterpipe Road i Arouca. Vi befinner oss en bit från flygplatsen i norra Trinidads inland. Vårt värdpar är liksom många andra på Trinidad av indiskt ursprung och heter Chatram & Savitri Bhola. Mer information finns på http://www.sadilahouse.com/

Vår frukostmatsal på boendet Sadila House.

Stor men billig portion!

19.16 När hungern började riva i våra torsos så beställde vi varsin stor rätt på den kinesiska restaurangen Foodtime som herr Bhola tipsat om. Stor var en bra beskrivning! Fasen vad vi späker kropparna. De får mat en gång om dagen och i portioner i klass med traktorlass. Förutom storleken var det bra priser. Under 100 kronor för två personer.

19.47 Vi gick och handlade på LB’s Supermarket. När vi kom hit var vår kännedom om omgivningen begränsad till området. Sakteliga har vår kännedom ökat. Den lilla ljusa pricken i det mörka området har växt.

22.32 På det lokala vädret fick vi just veta att regn och blåst kommer in över landet under natten och att det finns risk för översvämmade gator. Vi hoppas att allt gått över till imorgon.

Eftertext

Den musik vi nämnt några gånger (Party animal 13/7 19.49, 16/7 17.13) är nu identifierad och kan avnjutas på You Tube http://youtube.com:80/watch?v=AuFR9XUHDpY


FORTSÄTT

HUVUDSIDA


1