Vinterbarnens namn

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

  Namn Beskrivning
A Adam

Adam är ett av det senaste kvartsseklets stora modenamn. I de äldre generationerna är namnet mycket ovanligt; det finns inte 1 000 män över 30 år som heter Adam. Bland de yngsta finns det nästan så många i varje årskull. 1999 var det 812 pojkar som fick Adam som förnamn och 659 av dem fick det som tilltalsnamn.
Adam är ett hebreiskt namn som betyder människa. Enligt Bibelns skapelseberättelse hette som bekant den första människan Adam. Namnet har använts i Sverige sedan 1300-talet men var länge enbart ett adligt namn.
Före 1901 delade Adam namnsdag med Eva på julafton, men när almanackan gjordes om och varje dag bara skulle ha ett namn fick Adam maka på sig.

 

  Albin

Albin dundrar på upp för namntoppen. Nu är det ett av de 25 vanligaste tilltalsnamnen bland de minsta och trenden pekar fortsatt uppåt. Albin var också ett mycket vanligt namn vid det förra sekelskiftet även om dagens modevåg ser ut att överträffa den förra.
Albin härstammar från latinets Albinus som är bildat av ordet albus som betyder vit. Namnet har funnits i almanackan i långa tider till den franske biskopen Albinus av Angers ära som enligt legenden gjorde många mirakler när han levde på 500-talet.

 

  Alex

Alex har de senaste åren varit ett av de 75 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda pojkar. Det är första gången Alex är så vanligt som självständigt namn även om det tidigare varit vanligt som smeknamn. Det finns bara ungefär 3 000 svenskar som heter Alex i förnamn, mer än en tredjedel av dem är i förskoleåldern.
Alex är en förkortning av Alexander eller Alexius. Det stod som eget namn i almanackan under 90-talet men får numera nöja sig med att fira på Alexander-dagen.

 

  Alice

Efter en mycket snabb klättring på topplistan är Alice nu det 30:e vanligaste tilltalsnamnet bland nyfödda. Så sent som 1991 var Alice inte med på 100-i-topp.
Alice är vanligare i dag än vad det var vid det förra sekelskiftet. I början av 1900-talet var Alice ett av de 50 vanligaste namnen.
Alice är ett engelskt namn, men det har germanskt ursprung. Det härstammar från det tyska Adelheid som betyder ungefär den upphöjda.
Alice blev populärt i England sedan Lewis Carrolls bok Alice i underlandet kom ut 1865. Förmodligen var det den popularitetsvågen som sköljde vidare in över Sverige i början av 1900-talet. Varianter på namnet är Allis och Alicia. Ett fåtal stavar namnet Alicé.
Alice togs in i almanackan 1993 men delar från och med 2001 namnsdag med Adolf den 23 juni.

 

Alina

Alina är ett mycket ovanligt namn bland vuxna men är nu ett av de 200 vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta. Populariteten fortsätter också att öka om än lite ryckigt.
Alina kommer knappast att bli något modenamn men håller ändå på att bli ett helt vanligt svenskt förnamn trots att det tidigare varit så ovanligt att det inte fått egen plats i almanackan.
Alina har använts som dopnamn i Sverige sedan början av 1800-talet, det är troligen en variant av det äldre Adelina men har också använts som kortform av Karolina.


  Alva / Alwa

Alva åker som en raket uppåt på topplistan. Från en plats runt 200 för bara några år sedan är Alva nu det 34:e vanligaste flicknamnet i Sverige.
Alva var också populärt på 1910-talet men inte alls i klass med dagens modetrend. Det finns nära 5 000 svenska kvinnor som heter Alva.
Alla de nya Alvorna har dock haft problem med sina namnsdagsfiranden eftersom namnet haft tre olika datum för namnsdag på tio år. Förhoppningsvis kan den nya dagen, 3 september, hålla i sig lite längre än de tidigare försöken.
Alva delar nu namnsdag med med Alfhild, troligen beroende på att Alva kan ses som en feminin variant av Alf.
Alva är ett ungt namn, det användes första gången i Sverige år 1845.

 

Anja

I varje årskull är det mellan 15 och 30 flickor som får Anja som tilltalsnamn. Det gör Anja till ett ganska vanligt namn men definitivt inte till ett modenamn.
Jämfört med äldre generationer är Anja dock ganska populärt bland de yngsta flickorna. Det finns bara något tusental kvinnor över 25 års ålder som bär namnet i Sverige.
Anja är en rysk smekform av Anna. Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Under 90-talet hade Anja namnsdag den 9 september men när almanackan åter gjordes om 2001 åkte namnet ut.


  Annie

Varje år är det mellan 120 och 140 nyfödda flickor som får Annie som tilltalsnamn. Det gör Annie till ett betydligt vanligare namn bland unga flickor än bland deras mammor och mormödrar. Namnet var också vanligt vid det förra sekelskiftet, kanske ännu vanligare än i dag.
Annie är ett engelskt smeknamn för Anna och dök upp i Sverige för första gången 1843. Det fick plats vid sidan av Anna i kalendern 1986 men från och med 2001 har Anna fått dagen i ensamt majestät. Den som vill fira Annies namnsdag kan ändå passa på den 9 december eftersom namnen är nära släkt.

 

  Axel

Axel var ett av de tio vanligaste förnamnen under hela senare delen av 1800-talet. Riktigt så vanligt var inte Axel i slutet av 1900-talet, men det kanske kommer på 00-talet för populariteten ökade snabbt under 90-talet. Sedan 1993 har Axel varit ett av de 40 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda.
Axel har en lång historia i Sverige. Redan på 1300-talet förvandlades det bibliska Absalon till det nordiska Axel. Absalon kommer av hebreiska Abshalom som betyder fredens fader. Axel har kunnat fira namnsdag sedan 1750 men det var först 1901 som placeringen blev den 16 juni, Axel Oxelstiernas födelsedag.

 

B Benjamin

Benjamin har förvandlats från ett närmast exotiskt namn till ett riktigt populärt tilltalsnamn. Bland 90-talets pojkar är det något av ett modenamn och ligger nu på 75-i-topp. I äldre generationer finns det bara några hundra som heter Benjamin.
Benjamin har använts som dopnamn i Sverige ända sedan 1600-talet. Namnet är väl känt från Bibeln, patriarken Jakobs yngste son hette Benjamin. Men namnet har aldrig varit vanligt förrän i våra dagar.
Benjamins popularitet har först tagit fart de allra senaste åren men uppgången började så smått redan på 60-talet, samtidigt som Benjamin Syrsa började sjunga duett med Bengt Feldreich på julafton.

 

C
Casper

Kasper rusar som en komet över förnamnens himmel. På några år har populariteten femfaldigats och Kasper är nu ett av de 60 vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta. I den vuxna befolkningen finns det inte ens 400 som heter Kasper, bland 90-talets barn finns det över 1 500 som heter Kasper som förnamn.
Kasper har använts som dopnamn i Sverige sedan 1400-talet, först med stavningen Caspar. I dag stavar de flesta Kasper men Casper är också vanligt. Det finns också ett fåtal som heter Caspar och Kaspar bland de yngsta, men de är inte medräknade här.
Kaspar var namnet på en av de tre vise männen som omnämns i Bibeln. Namnet tros vara en ombildning av ett kaldeiskt ord som betyder skattmästare.


  Caspian

Ingen beskrivning tillgänglig...

Det finns 49 män som har förnamnet Caspian. Av dessa har 27 namnet Caspian som tilltalsnamn/förstanamn.


  Colin

Colin har länge varit ett av USA:s 200 vanligaste pojknamn och har nu även tagit sig in på den svenska namntoppen. 1999 var det 18 pojkar som fick COlin som förnamn och 14 av dem har det som tilltalsnamn. Det innebär att ungefär en femtedel av alla som än så länge heter Colin i Sverige är födda 1999.
Colin är ett engelskt namn som från början var ett smeknamn till Nicholas.

 

D Dennis

1990 blev Dennis det 36:e vanligaste tilltalsnamnet bland nyfödda pojkar. Det var kulmen på en modevåg som gjorde Dennis till ett av de 150 vanligaste förnamnen i Sverige räknat på alla män.
De senaste åren har trenden pekat nedåt men Dennis är fortfarande ett av de 60 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda.
Nästan alla stavar namnet Dennis i dag, men några drar till med Deniz eller Denniz.
Namnet dök upp i Sverige första gången 1901, det är ett engelskt namn som härstammar från helgonnamnet Dionysius. Ursprunget är grekiskt, Dionysius var, som många vet, grekernas vingud.
Sin plats i almanackan fick Dennis 1993.

 

E
Ebba

Ebba är en av 90-talets kometer på namntoppen. 1989 var Ebba en bra bit utanför 100-i-topp men sedan dess har marschen uppåt på listan varit snabb och rak. 1996 gick Ebba in på 20-i-topp och har sedan avancerat ett par platser. I Stockholm har det enstaka år varit med på 10-i-topp.
Ebba är därmed troligen populärare i dag än någonsin tidigare. Den tidigare modetoppen, kring år 1900, var inte lika hög.
Ebba var ursprungligen enbart ett adligt namn men i slutet av 1800-talet spred det sig till allmänheten. Namnet kommer troligen från forntyska namn, men kan också vara en feminin variant av Ebbe.
Ebba har stått i almanackan sedan 1901 då det ersatte Fulgentius.

 

Elias

Elias ökar mycket snabbt i popularitet och är nu ett av de 40 populäraste tilltalsnamen bland de yngsta. Sedan 1990 har populariteten fyrfaldigats.
Namnet har aldrig varit så populärt som det är nu, det finns totalt ungefär 5 300 som heter Elias i Sverige.
Elias är ett bibliskt namn som använts sedan 1200-talet i Sverige. Namnet betyder Jahve är Gud och är känt från profeten Elias i gamla testamentet. Elias har kunnat fira namnsdag så länge almanackan funnits.


  Elin

1995 blev Elin Sveriges näst vanligaste tilltalsnamn bland nyfödda flickor efter en kometkarriär. Men där blev det stopp. Elin rådde aldrig på 90-talets namndrottning Emma som behöll förstaplatsen. Under slutet av 90-talet har Elin också börjat backa och slutade millenniet som trea på namntoppen.
Runt förra sekelskiftet hade Elin sin förra popularitetstopp, men nådde troligen aldrig 10-i-topp. I hela den kvinnliga befolkningen ligger Elin på 46:e plats, det finns drygt 45 000 som bär namnet.
Elin är ett mycket gammalt namn. Det kommer från Helena men är känt redan från det svenska helgonet Sankta Elin från Skövde som levde i mitten av 1100-talet. Det är också för att ära henne som namnet finns i almanackan.
Dialektala former av Elin är Elna, Elina, Eli och Ili.

 

Elina

Elina följde Elin uppåt på topplistan och stagnerade också samtidigt i mitten av 90-talet. Elina håller sig precis kvar på 100-i-topp men kommer troligen att ramla ut snart.
Elina är en sidoform av Elin som tidigare varit ganska ovanlig i Sverige. Elina är en försvenskad form av Helena.


Ella

Ella var ett vanligt namn från sekelskiftet fram till 40-talet. Men eftersom det aldrig var något riktigt popnamn blev det heller inte omodernt i de följande generationerna. Under 90-talet började dock populariteten öka igen; Ella är nu ett av de 60 vanligaste tilltalsnamnen och antalet som får Ella som tilltalsnamn varje år har tiofaldigats under 90-talet.
Ella har funnits i landet sedan 1500-talet. Namnet är en kortform av flera namn, Elisabet, Gabriella och Elin. Det är också ett smeknamn till Edla.
Ella har delat namnsdag med Gabriella sedan 1986.

 

Elliot

Elliot är en engelsk variant av Elias som nu klättrar i rasande fart uppför namntoppen. 1999 blev Elliot det 81:a vanligaste tilltalsnamnet bland nyfödda pojkar. Det finns bara ett hundratal vuxna i Sverige som heter Elliot men det finns kring 200 som inte lärt sig gå ännu
Elliot är nu vanligare bland de yngsta i Sverige än bland USA:s småbarn.

 

Elvira

Elvira är nu åter ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen. Senast namnet var så i ropet var vid förra sekelskiftet då Elvira Madigans tragiska öde väckte stor uppmärksamhet. Det var 1889 som hon och Sixten Sparre tog livet av sig på den danska ön Tåsinge.
Modevågen för namnet Elvira höll i sig en bit in på 1900-talet men sedan dess har populariteten varit ganska svag. Under 90-talet tog Elvira stora kliv uppåt på topplistan. Så sent som 1989 var det inte med bland de 150 vanligaste tilltalsnamnen.
Elvira är ett spanskt namn och har använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Man tror att namnet betyder den vita. Kortare varianter är Elva och Elvi.
Från och med 2001 kan Elvira fira namnsdag den 1 mars, en dag som delas med Albin.

 

  Embla

Av de ungefär dryga 200 som heter Embla i Sverige är alla utom en handfull födda efter 1990. Under 90-talet ökade populariteten snabbt och Embla var vissa år med bland de 200 vanligaste tilltalsnamnen.
Det är framför allt i Stockholmstrakten och på västkusten detta gamla asanamn blivit populärt.
Embla är enligt den nordiska mytologin namnet på den första kvinnan, den förste mannen var Ask.

 

Emilia

Emilia tar över när Emelie faller tillbaka på namntoppen. När 1900-talet gick mot sitt slut låg de båda namnen mycket nära varandra med en 13:e plats och en 16:e plats på topplistan. Men medan Emelie rasar nedåt så klättrar Emilia mycket snabbt mot toppen.
Emilia var också mycket populärt runt förra sekelskiftet men har därefter varit nere i en svacka under lång tid.
Namnet har använts sedan 1600-talet i Sverige; den franska formen Emilie dök upp i slutet av 1700-talet. Oavsett stavning så kommer namnet från Æmilius som är ett romerskt släktnamn. Emilia har i sin tur gett upphov till flera namn, bland andra Emma, Emmy och Millan.
Emilia är ett av de mest populära namnen som fick byta namnsdag när 2001 års namnlängd gjordes upp. Den gamla namnsdagen den 23 januari är nu bytt mot Emildagen den 14 november.

 

  Emma

Emma blev 90-talets självklara namndrottning. Efter en andraplats 1990 lyckades Emma därefter belägga förstaplatsen resten av decenniet. Kulmen nåddes dock 1995 då nära tre av hundra nyfödda fick Emma som tilltalsnamn.
Det finns en liten Emma i nästan varje kommun i landet. Det är bara i ett antal små kommuner varje år det inte är någon flicka som får Emma som tilltalsnamn. I nästan alla större städer är Emma bland de fem vanligaste tilltalsnamnen.
Emma är alltså extremt vanligt bland förskolebarn. I de äldre generationerna är Emma inte ens med bland de 100 vanligaste namnen. Under slutet av 1800-talet var Emma däremot också mycket populärt; 1875 var Emma det åttonde vanligaste förnamnet.
Namnet har använts i Sverige sedan 1766. I almanackan har det funnits den 23 juli sedan 1827. Emma är ursprungligen ett tyskt namn. Troligen härstammar det från namn som betyder hög eller värdig. Emma används också som kortform av Emilia.

 

Engla

Engla är en nyhet på namntoppen. Bland vuxna finns det bara några hundra som heter Engla men under 1999 var det 49 flickor som fick det som förnamn och 18 av dem fick det som tilltalsnamn.
Engla är annars ett namn med gamla anor i Sverige. Det har använts sedan 1600-talet, då med stavningen Engela. Namnet kommer från den tyska varianten Engel som är en kortform av namn som Engelborg och Engelgard.

 

Eric/Erik

Erik var ett av 90-talets allra vanligaste pojknamn. Det har varit bland de fem översta de flesta år men inte nått upp till förstaplatsen, 1998 var det dock tvåa på topplistan. Trots populariteten kan man inte säga att Erik är ett modenamn, det tillhör en mycket liten grupp namn som nästan alltid är mycket vanliga.
Tack vare att Erik under 80- och 90-talen varit betydligt vanligare än konkurrenten Karl är Erik numera det allra vanligaste mansnamnet i Sverige, Karl ligger för första gången på många år bara tvåa.
Räknar man samman tilltalsnamn och andranamn har Erik konstant legat på 10-i-topp de senaste 100 åren och varit ett av de vanligaste svenska namnen ända sedan 1200-talet. Erik är det enda namn som ständigt varit så populärt.
Erik är ett urgammalt svenskt kunganamn men när namnet blev vanligt bland allmogen avstod adeln och kungahuset från namnet. Därför hette inga kungligheter Erik efter Erik XIV förrän hovet gav upp striden och åter började använda namnet i slutet av 1800-talet.
Erik betyder ensam härskare eller alltid härskare. Namnet har stått i almanackan i alla tider för att ära Sveriges skyddshelgon Erik den helige.


F
Felicia

I början av 70-talet fanns det endast 79 kvinnor i Sverige som hette Felicia. 1994 blev Felicia ett av de 20 populäraste tilltalsnamnen bland nyfödda flickor.
Felicia är därmed ett av 90-talets stora modenamn. Populariteten femfaldigades under decenniet.
Felicia kommer från latinets felicitas som betyder stor lycka. I den romerska mytologin var det namnet på lyckogudinnan.
Felicia är en feminin variant av Felix varför de två namnen numera får samsas om namnsdag.

 

G
Gillian

Ingen beskrivning tillgänglig...

Det finns 1 man som har förnamnet Gillian. Av dessa har 1 namnet Gillian som tilltalsnamn/förstanamn.


H Hannah

Efter en ryckig klättring på namntoppen i början av 90-talet nådde Hanna fjärdeplatsen 1995 och har sedan legat stabilt förankrad i toppen. 1999 var det nästan 1 000 flickor som fick Hanna som tilltalsnamn. Det var redan på 80-talet som modevågen började och vid millennieskiftet hade den troligen passerat sin kulmen.
Hanna var också populärt för 100 år sedan. Den gången höll trenden i sig ungefär 30 år, vilket var en ganska normal tid för en modevåg. Populariteten kring sekelskiftet var dock inte lika häftig som i dag men tillräcklig för att Hanna fortfarande ska vara ett av de 60 vanligaste namnen räknat på alla svenskor.
Hanna har firat namnsdag den 5 januari sedan 1901 då namnet ersatte Simeon.
Hanna är ett hebreiskt namn som har använts i Sverige sedan 1500-talets slut. Namnet betyder nåd, eller benådad. Hanna kan också vara en kortform av Johanna.
Den hebreiska stavningen Hannah var tidigare extremt ovanlig i Sverige, men i dag skriver en av 15 sitt namn så. Varianten Hanne blir också allt vanligare.

 

Hugo

Hugos popularitet ökar nu mycket snabbt och namnet är nu ett av de 50 populäraste barnnamnen. Under 90-talet tiofaldigades antalet barn som får Hugo som tilltalsnamn i en årskull.
Senast Hugo var så populärt var i 1900-talets början men fortsätter ökningen bland de yngsta i samma takt kommer Hugo att vara ännu vanligare i början av 2000-talet. Det finns i dag ungefär 17 000 som heter Hugo vilket räcker till en plats bland de 125 vanligaste förnamnen.
Hugo är ett tyskt namn som kom till Sverige med ätten Hamilton på 1600-talet. Hugo är en tysk kortform av namn som börjar på Hug-, vilket betyder håg.
Trots att Hugo är mycket vanligare än Hubert var det Hugo som fick byta dag när de båda namnen flyttade samman i kalendern från och med 2001.


I
Ida

Ida blev ett riktigt modenamn efter att filmerna om Emil i Lönneberga visats. Nu verkar dock kulmen på modevågen vara över; de senaste åren har andelen nyfödda barn som får Ida som tilltalsnamn legat stilla.
Men namnet är fortfarande mycket populärt; över 1 100 små flickor får varje år Ida som förnamn och nära 700 av dem får det som tilltalsnamn.
Ida var också ett modenamn på 1800-talet och även den gången sattes populariteten igång av en kvinnlig skribent. Charlotta Berger skrev visan Kors på Idas grav som gav inspiration till dåtidens föräldrar.
Ida har använts i Sverige ända sedan 1300-talet. Namnet är en kortform av det forntyska namnet Iduberga. Ida betyder den flitiga, jämför med det svenska ordet id som ju betyder träget arbete.
Sin plats i almanackan har Ida haft sedan 1901 då namnet ersatte Korsmässa. Historikern Alf Henrikson misstänker i sin bok Alla årets dagar att namnkommissionen hade visan Kors på Idas grav i färskt minne när det bytet gjordes.

 

Isa

Isa är nu ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda. Det innebär att namnet är vanligare i dag än det någonsin varit tidigare.
Totalt finns det bara drygt 800 som heter Isa i Sverige.
Isa är en kortform av Isabella och smeknamn för Louise, Lovisa och Inga-Lisa. Det har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet.
Under 80- och 90-talen hade Isa plats i kalendern men åkte ut när 2001 års namnlängd skrevs ihop.

 

  Isabelle

Isabelle var ett av 80- och det tidiga 90-talets stora modenamn. I dag har modevågen planat ut och Isabelle har lagt sig till ro runt plats 30 på topplistan.
Isabelle är dock fortfarande mycket populärt; över 600 flickor i varje årskull får det som förnamn och nära 400 får det som tilltalsnamn. Totalt finns det nära 10 000 svenskor som heter Isabelle.
Namnet kan stavas på flera olika sätt. Tidigare var varianten Isabella vanligast men bland de nyfödda dominerar Isabelle stort. Stavningen Isabelle började användas i slutet av 1800-talet.

 

Isac / Isak

Isak har förmodligen aldrig varit så populärt som i dag, det skulle möjligen vara på 1700-talet då namnet också var ett modenamn. Isak har i alla tider varit populärast i Norrland och även under 90-talet höll den trenden i sig. I många norrländska kommuner är Isak ett av de 20 vanligaste namnen.
På riksnivå har Isak just tagit sig upp på 40-i-topp. Populariteten femdubblades under 90-talet och trenden är fortfarande mycket stark.
De flesta stavar Isak med k, men var åttonde av de yngsta skriver Isac.
Isak är ett bibliskt namn, patriarken Isak var son till Abraham och Sara. Isak betyder må han skratta.
Namnet har använts sedan 1200-talet i Sverige och har funnits i almanackan sedan 1600-talet. Det finns ungefär 6 000 svenskar som heter Isak, 2 000 av dem är i förskoleåldern.

 

J
Jeanna

Jeanna är en kortform av Johanna och har funnits i Sverige under minst tvåhundra år. Är och har varit vanligast i södra Sverige där det varit populärt i början på 1800-talet och början på 1900-talet. Förra året dvs. 2001 döptes två flickor till Jeanna varav en fick namnet som tilltalsnamn. 2001-05-31 fanns det 181 kvinnor som har förnamnet Jeanna. Av dessa har 86 namnet Jeanna som tilltalsnamn/förstanamn.

 

  Jennifer

1994 blev Jennifer det 25:e vanligaste flicknamnet bland nyfödda. Det var kulmen på en stark modevåg som började på 80-talet.
Under första hälften av 90-talet fick över 600 flickor i varje årskull Jennifer som förnamn. Bland kvinnor över 30 års ålder finns det inte ens 200 som bär namnet.
Jennifer är ett engelskt namn men härstammar från det walesiska namnet Guinevere som kan betyda vit våg.
Det är först under 1900-talet som namnet nått utanför Wales gränser. 1986 togs det in i den svenska almanackan.

 

Jesper

De senaste 20 åren har Jesper förvandlats från ett udda namn till ett av de allra vanligaste. 1994 nådde Jesper 20-i-topp och kulmen nådde 1995 då namnet blev nummer 14 på topplistan. Bland män över 30 år är namnet inte ett av de 250 vanligaste. I städer som Växjö och Skellefteå är Jesper ett av de allra vanligaste namnen.
I de äldre generationerna är Jesper ett ganska ovanligt namn, det var först på 60-talet som Jesper började bli populärt. Namnet har dock funnits med i almanackan sedan 1901 men plockades snarast in som ett skämt, berättar historikern Alf Henrikson i sin bok Alla årets dagar. När almanackan gjordes om togs Sjusovaredagen, som tidigare inföll den 27 juli, bort och Marta flyttades dit från den 26 juli. Jesper fick därefter överta 26 juli "som ett diskret monument över sjusovarna", skriver Alf Henrikson.
Nu har Jesper egentligen ingenting med gäspa att göra, utan är en variant av Kasper som tros betyda skattmästare.

 

  Joel

De senaste åren har Joel varit ett av de 50 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda pojkar. Under 80- och 90-talen blev Joel vanligare som förnamn än någonsin tidigare. Namnet var också vanligt kring förra sekelskiftet men inte lika populärt som i dag.
Joel är ett hebreiskt namn, en av de mindre kända profeterna i Bibeln heter Joel och det är efter honom namnet finns i almanackan.
Namnet har använts som dopnamn sedan 1500-talet i Sverige. Ursprunget är namnet Jahuel som betyder Jahve är Gud.

 

  Johannes

Johannes ökade i popularitet på 80-talet och i början av 90-talet. 1993 var Johannes det 43:e vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda.
De senaste åren har trenden planat ut och börjat vända nedåt, men Johannes är fortfarande mycket vanligt som barnnamn.
Kring förra sekelskiftet var Johannes också populärt men inte lika vanligt som nu.
Johannes har inte funnits med på någon svensk 10-i-topplista de senaste 100 åren, men namnet förekommer i många former och lägger man samman alla dessa är Johannes det vanligaste mansnamnet i den kristna världen. Johannes har bland annat gett upphov till Johan, Jon, Jan, John, Jöns, Jean, Ivan och Juan.
Namnet har nått sin enorma popularitet tack vare två personer i Bibeln, Johannes Döparen samt aposteln och evangelisten Johannes. Den senare är den som äras med namnsdag den 27 december, Johannes Döparen har från och med 2001 åter en egen dag i almanackan, den 24 juni.
Johannes har använts som dopnamn i Sverige sedan 1100-talet. Johannes är den grekiska formen av det hebreiska namnet Jachanan som betyder Gud har förbarmat sig.

 

Jonathan

Jonatan var ett av 90-talets stora modenamn. Fortfarande får runt 800 små pojkar varje år Jonatan som tilltalsnamn och över 1 100 får det som förnamn. Kulmen på modevågen nådde 1996 då Jonatan var nia på namntoppen. Bland män över 30 års ålder finns det inte ens 700 som heter Jonatan.
Förklaringen till modevågen heter Astrid Lindgren, det var hennes bok om bröderna Lejonhjärta som satte fart på populariteten.
Stavningen Jonathan var tidigare väldigt ovanlig men dominerar kraftigt bland de yngsta.
När Jonatan petades in i almanackan 1901 var namnet mycket udda och ansågs länge som ett misstag. Men i dag kan massor av nyblivna föräldrar glädja sig åt den fadäsen. Från och med år 2001 är namnsdagen dock flyttad från 9 maj till 22 december där dagen delas med Natanael.
Jonatan har använts som dopnamn i Sverige sedan mitten av 1600-talet. Namnet betyder Jahve har givit.

 

  Julia

Emma lyckades hålla stånd mot alla attacker mot förstaplatsen på modetoppen under 90-talet. Men Julia låg tvåa i flera år och tar troligen över förstaplatsen i början av 2000-talet.
Det finns en nyfödd Julia i nästan alla kommuner; det är bara i en mindre del av kommunerna Julia inte är bland de 20 vanligaste tilltalsnamnen.
Julia har använts som dopnamn i Sverige sedan början av 1700-talet. Den franska formen Julie dök upp i mitten av 1700-talet men är ovanlig i dag, bara några enstaka flickor får Julie som tilltalsnamn varje år. Ännu ovanligare är den äldre formen Juliana. Alla varianterna är feminina former av Julius som är ett romerskt släktnamn.
Julia har stått i kalendern sedan 1901 då det ersatte den längre formen Juliana.

 

  Juliana

Juliana är inte lika populärt som sin kortare variant Julia. Medan över 1 000 flickor får Julia som tilltalsnamn varje år är det bara en knapp handfull som får Juliana.
Det finns bara knappt 1 000 kvinnor i Sverige som heter Juliana och många är över 85 år gamla.
Juliana är ett romerskt namn som använts i Sverige sedan slutet av 1200-talet. På 1800-talet var det Juliana som stod i kalendern men från och med 1901 tog Julia över platsen.

 

Julius

Julius är kanske på väg att återta sin forna plats på popularitetstoppen. Kring förra sekelskiftet var namnet ganska vanligt men har i flera årtionden varit helt urmodigt. Under 90-talet tredubblades dock antalet små pojkar som fick Julius som tilltalsnamn och namnet ligger nu runt 100-i-topp. I hela befolkningen finns det drygt 4 000 som heter Julius.
Julius är ett romerskt släktnamn, vilket de flesta förmodligen känner till tack vare Julius Cæsar. Julius har länge haft namnsdag för att hedra påven Julius I som levde på 300-talet. Men från och med 2001 är namnsdagen flyttad till samma dag som Julia.

 

K
Karl

Karl är pojknamnens parallell till Maria. Som förnamn är Karl nummer 1, varje år får över 5 000 pojkar namnet om man lägger samman de bägge stavningarna Carl och Karl. Det innebär att ungefär en pojke på tio heter Karl.
Men den som går ut på ett dagis och ropar efter Karl upptäcker snabbt att namnet inte är så vanligt som tilltalsnamn, bara en pojke av 70 kallas Karl.
Karl har i långa tider varit det allra vanligaste manliga förnamnet i Sverige. Men nyligen har Karl fått lämna över förstaplatsen till Erik. Förklaringen till den förändringen är att Karl var mycket vanligt i den generation som nu går ur tiden varför antalet personer som heter Karl sjunker trots att namnet är det vanligaste pojknamnet.
Stavningen Carl är vanligast när det handlar om tilltalsnamn på pojkar i dag, en klar majoritet bland de yngsta kommer att stava så när de lärt sig skriva. Karl är mycket vanligare i de äldre generationerna vilket går igen när namnet används som andranamn åt de yngsta, då är stavningen Karl vanligast.
Karl betyder fri man och är ett klassiskt nordiskt namn, identiskt med ordet karl. Under medeltiden var Karl förbehållet kungar och stormän men på 1800-talet spred sig namnet till allmänheten och blev alltså det vanligaste förnamnet. I almanackan står Karl till minne av Karl den store.

 

  Karl-Johan

Karl-Johan är ett av de 125 vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta. Så populärt är nästan inget annat dubbelnamn. Vanligast är stavningen Carl-Johan. Totalt finns det knappt 2 000 som heter Karl-Johan i Sverige.

 

  Kevin

Kevin är en av 90-talets stora kometer på pojknamnens himmel. Det finns bara tio män över 30 som heter Kevin men det finns flera tusen pojkar under tio som bär namnet. De senaste åren har trenden dock börjat plana ut så Kevin blir nog inte populärare i Sverige än i USA där det ligger på 20-i-topp.
Kevin är ett irländskt namn som är bildat från namnet Caomhghin som i sin tur härstammar från ett gammalt irländskt namn, Coemgen, vilket betyder vacker födelse. Namnet blev populärt på Irland tack vare ett helgon, Sankt Kevin, som levde på 600-talet och grundade ett berömt kloster nära Dublin.
Trots sin popularitet har Kevin inte fått någon namnsdag i den nya namnlängden.

 

Knut

Knut är en av de klassiska namnsdagarna i almanackan, placerad 20 dagar efter julafton, dagen då granen senast ska vara utdansad.
Men Knut är trots denna berömmelse inte speciellt gångbart som tilltalsnamn bland de yngsta. De senaste åren har ett åttiotal pojkar i varje årskull fått Knut som förnamn, men bara en handfull av dem bär det som tilltalsnamn.
Kring sekelskiftet var Knut ett populärt förnamn, det torde ha varit ett av de 25 vanligaste bland pojkarna som föddes då.
Knut har en lång historia i Sverige, namnet går att finna på runstenar. Ursprunget är dock osäkert, Knut kan antingen vara en nordisk variant av ett tyskt namn som betyder frimodig eller helt enkelt vara bildat av ordet knut.
Den Knut som gjorde namnet populärt, och som hedras med en dag i almanackan, är Knut den helige som slogs ihjäl av uppretade bönder i Sankt Albani kyrka i Odense år 1086.

 

Kristian

Kristian passerade kulmen på modevågen på 70-talet började på 90-talet rasa utför namntoppen i full fart. 1995 föll Kristian ut från 50-i-topp och är nu på väg mot 100-strecket. Räknat på alla svenska män är Kristian ett av de 60 vanligaste förnamnen.
Christian är den vanligaste stavningen, nu som tidigare. Fyra av fem bland de minsta kommer att skriva så när de väl lärt sig.
Kristian var ett kunganamn på 1400- och 1500-talen när de danska kungarna då och då regerade Sverige.
Namnet härstammar från latinets Christianus som betyder kristen.

 

L
Leon

Leon är en sidoform av Leo som också blev ganska vanlig under 90-talet.
Det finns inte ens 1 000 personer i Sverige som heter Leon men de senaste åren har Leon varit ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda pojkar.

 

Liam

Liam är nu ett av de 100 vanligaste svenska pojknamnen. Det finns fler pojkar som inte lärt sig gå och som heter Liam än vad det finns män över 30 som bär namnet.
Uppgången har varit explosionsartad. 1991 var det en pojke som fick Liam som tilltalsnamn, 1999 var det 91. Mellan de två åren blev bandet Oasis med sångaren Liam Gallagher världsberömt. Den svenske skådisen Liam Norberg bidrog också till att göra namnet känt.

 

Lillie

Ingen beskrivning tillgänglig...

Det finns 662 kvinnor som har förnamnet Lillie. Av dessa har 275 namnet Lillie som tilltalsnamn/förstanamn.

 

Linnéa

År 1900 var Linnea det sjätte vanligaste förnamnet. 1999 nådde Linnea femteplatsen, men denna gång som tilltalsnamn.
Linnea var ett av 90-talets heta modenamn. Vid sidan om Julia var Linnea det namn som ökade snabbast i början av 90-talet. Nu när Linnea närmar sig namntoppen avtar ökningstakten helt naturligt men är fortfarande mycket stark. Linnea kan mycket väl bli ett av de allra vanligaste namnen om något år.
Linnea är bildat från Carl von Linnés latinska familjenamn Linnéus. Det namnet kom i sin tur från en åldrig lind som stod vid hans fädernegård. När Linnea började användas som flicknamn i mitten av 1800-talet stavades det Linnæa. I dag liksom tidigare skriver de flesta namnet Linnéa, men 90-talets föräldrar vill gärna göra tvärt om och därför ökar almanackans stavning Linnea snabbast.

 

  Linus

Linus började öka enormt i popularitet under 80-talet och blev under 90-talet ett av de stora modenamnen. För 30 år sedan fanns det bara knappt 2 000 som hette Linus i hela befolkningen; så många finns det i tre årskullar bland de små. De senaste åren har Linus varit ett av de 20 vanligaste tilltalsnamen bland pojkar.
Linus hade en popularitetstopp runt förra sekelskiftet men plockades trots detta bort ur almanackan 1901. Från och med 1993 är Linus dock åter placerad på sin gamla dag då Torkel fått flytta på sig.
Linus är ett latinskt namn som möjligen kan ha grekiskt ursprung. Linus tros betyda den med det linfärgade håret.

 

Liv

Liv börjar bli relativt vanligt som förnamn. Bland de yngsta är det ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen. För 25 år sedan var namnet mycket ovanligt.
Liv är ett norskt namn, vilket många känner till tack vare skådespelerskan Liv Ullman (som för övrigt säkert bidragit till namnets ökade popularitet). Namnet är identiskt med det isländska ordet hlif som betyder värn eller skydd. Vanligen förknippas Liv dock med ordet liv vilket också är riktigt. I den nordiska gudasagan är Lif kvinnan som överlever ragnarök.
Från och med 2001 har Liv namnsdag den 12 april i ensamt majestät. Det är det tredje datumet för namnsdagsfirande som Liv haft sedan namnet togs in i kalendern 1986, så ha överseende om någon köper tårta fel dag.

 

  Lova

Lova har mycket snabbt blivit ett ganska vanligt namn bland de yngsta. För några år sedan var det bara enstaka flickor som fick det som tilltalsnamn i varje årskull, men de senaste åren har det varit ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen.
I hela befolkningen finns det bara drygt 400 som heter Lova. Namnet är en kortform av Lovisa men har använts som självständigt namn sedan mitten av 1800-talet.

 

Lucas

Lukas är på väg att bli ett mycket stort modenamn på 00-talet. Under 90-talet blev namnet mycket vanligt bland nyfödda och ökningstakten är fortfarande snabb. De senaste åren har Lukas varit ett av de 20 vanligaste tilltalsnamnen.
Bland män över 30 års ålder finns det inte ens 150 som heter Lukas, bland de yngsta är det över 800 i varje årskull som får namnet.
Numera har stavningen Lucas blivit den populäraste, lite drygt hälften av de minsta stavar sitt namn så. Lucas är också den äldsta formen som finns noterad som dopnamn i Sverige, redan år 1309. Namnet är grekiskt och härstammar från namnet Lucanos som betyder den som kommer från Lucania, vilket ligger i Syditalien.
Det är evangelisten Lukas som hedras med plats i almanackan.

 

  Ludvig

Ludvig ökar mycket snabbt i popularitet och har under större delen av 90-talet varit ett av de 50 vanligaste tilltalsnamnen.
I de äldre generationerna är namnet mindre vanligt, framför allt bland de medelålders, de som föddes under den förra modevågen är alla över 90 år.
De flesta stavar namnet Ludvig, men stavningen med w har ökat sin andel. Knappt en tredjedel av de yngsta stavar sitt namn Ludwig.
Ludvig är ett tyskt namn som är bildat av två ord som betyder berömd och kämpe. Det har använts som dopnamn i Sverige sedan 1200-talet, fast då i den latinska formen Ludowicus.
Ludvig har haft namnsdag den 2 oktober sedan 1766 då drottning Lovisa Ulrika lade rabarber på den 25 augusti som då var minnesdagen för Ludvig den helige.

 

M
Maja

Maja är en av de stora raketerna på namntoppen just nu. Sedan början av 90-talet har populariteten nära fyrdubblats och Maja ligger nu på strax utanför 10-i-topp.
Under 10- och 20-talen hade Maja en också en popularitetstopp men den var inte alls lika kraftig som dagens trend.
Maja är ett gammalt svenskt namn som användes redan på 1300-talet. Från början var det ett smeknamn för Maria och Margit.
Maja har haft namnsdag sedan 1986 men plockades bort när 2001 års namnlängd kompromissades ihop. Men Maj finns kvar i kalendern så den dagen passar bra även för alla som heter Maja.

 

Malva

Det tidigare nästan helt okända namnet Malva är nu ett av de 200 vanligaste tilltalsnamnen bland de minsta. Det finns bara 120 som heter Malva men de flesta av dem har inte börjat skolan ännu.
Malva kan vara bildat av blomnamnet malva men kan också vara en kortform av Malvina. Det användes första gången i Sverige 1863.

 

Marcus

Markus var kung på namntoppen första hälften av 90-talet, i fyra år var Markus Sveriges vanligaste pojknamn bland nyfödda. 1994 var det som populärast, då fick 33 av 1 000 nyfödda Markus som tilltalsnamn. Men sedan dess har populariteten gått rakt nedåt och 1999 föll Markus ut från 10-i-topp.
För bara 25 år sedan fanns det inte ens 5 000 personer i Sverige som hette Markus, bland 90-talets barn finns det nära 20 000 som bär namnet.
De flesta som får namnet i dag stavar Marcus, det är bara var fjärde som använder almanackans stavning Markus.
Markus började användas som förnamn i Sverige på 1200-talet. Det har stått i almanackan i alla tider för att hedra evangelisten Markus, i den katolska världen är den 25 april även helgdag.
Vad Markus betyder är dock oklart men den vanligaste teorin är att det är bildat av den romerske guden Mars namn.

 

  Martin

Martin var ett stort modenamn på 70- och 80-talen men på 90-talet bröts trenden. 1995 åkte Martin ut från 20-i-topp snart passeras 50-strecket.
Även i de äldre generationerna är Martin ett vanligt förnamn. Kring förra sekelskiftet hade Martin sin förra popularitetstopp men det verkar aldrig ha nått upp till 10-i-topp utan låg hela tiden strax under. Det finns totalt drygt 65 000 som heter Martin i Sverige vilket räcker till plats 36 på topplistan över manliga namn.
På 1200-talet användes namnet Martinus för första gången som dopnamn i Sverige. Martinus är den latinska varianten av Martin och betyder krigisk eller stridbar, namnet är bildat av gudanamnet Mars.
I Sverige var det varianten Mårten som först blev populär, men efter reformationen blev även Martin vanligt genom att barnen uppkallades efter Martin Luther.
Luthers födelsedag var den 10 november och ända fram till 1993 stod det också Martin Luther i almanackan. Numera räcker det dock med Martin och Martina.

 

Mathilda

År 1900 var Matilda det 14:e vanligaste förnamnet. 99 år senare var det med på 10-i-topp bland tilltalsnamnen. Men under större delen av 1900-talet var namnet inte alls vanligt bland nyfödda. Den nuvarande modevågen började på 80-talet och på 90-talet blev Matilda ett av de stora modenamnen, framför allt i Sydsverige.
Matilda stavades Mathilda när det först började användas i Sverige i slutet av 1600-talet. Bland de nyfödda är den formen åter ganska vanlig, nästan en fjärdedel stavar så.
Matilda är bildat av tyska ord för styrka och strid. En tysk kejsarinna, som också blev helgonförklarad, är orsaken till att namnet finns i almanackan sedan 1751. Namnsdagsgrannen sedan 1986 heter Maud.

 

  Melvin

Det finns färre än 200 vuxna som heter Melvin men 1999 var namnet ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen bland de nyfödda. Populariteten ökat fortfarande snabbt
Melvin är ett engelskt namn som utsprungligen var ett efternamn men som på 1800-talet började användas som förnamn.

 

Mikaela

Det finns ungefär 600 vuxna i Sverige som heter Mikaela. Men det finns över 10 000 barn och ungdomar som bär namnet. Mikaelas ökningstakt under 80- och 90-talen var minst sagt explosionsartad. Kulmen nådde 1995 med en 20:e plats på topplistan, sedan dess har Mikaela backat 30 placeringar.
Mikaela dök upp i Sverige i mitten av 1800-talet, då med stavningen Michaela. I dag är Mikaela den vanligaste varianten men det förekommer också åtta andra stavningar: bland annat Micaela, Mickaela, Mikaéla, Michaella och Mikaella.
Mikaela är en feminin form av Mikael som betyder vem är som Gud?
Mikaela har stått i almanackan vid sidan av Mikael sedan 1986.

 

Milos

Milos är en grekisk ö, och grundaren hette enligt myten Milos. Enligt en engelsk namnbok betyder milos "pleasant". Det finns 299 män som har förnamnet Milos. Av dessa har 261 namnet Milos som tilltalsnamn/förstanamn.


Moa

Moa är en av 90-talets största moderaketer. För 30 år sedan fanns det bara 66 personer, unga som gamla, som hette Moa, 1999 var det 916 små flickor som fick det som förnamn och 771 av dem fick det som tilltalsnamn. Moa är nu ett av namnen på 10-i-topp och klättrar fortfarande med full kraft mot toppen. Namnet kan mycket väl bli ett av de allra populäraste om några år.
Moa anses vara en smekform av ordet mor. Men det som satt fart på Moavågen är knappast någon moderskult utan författarinnan Moa Martinson (som egentligen hette Helga Maria).
Moa har haft namnsdag på två olika datum sedan 1986 men får från och med 2001 vänja sig vid ett tredje, nu med Lillemor vid sin sida.

 

N
Natalie

Ingen beskrivning tillgänglig...

Det finns 4 730 kvinnor som har förnamnet Natalie. Av dessa har 3 051 namnet Natalie som tilltalsnamn/förstanamn.

 

  Nelly

Nelly var snabbklättraren nummer ett i början av 90-talet. På bara några år gick Nelly från ingenting till en plats på topp 100.
Trots att modevågen kommit ovanligt snabbt är trenden landsomfattande, det finns en nyfödd Nelly i väldigt många kommuner runt om i landet.
Nelly var ganska populärt vid förra sekelskiftet. Totalt finns det ungefär 2 500 som heter Nelly i landet.
Stavningsvarianten Nellie är vanligare än almanackans Nelly bland de yngsta.
Nelly är ett engelskt namn som använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Det är från början ett smeknamn till Eleonora, Ellen och Helena.
Nelly hade namnsdag under 80- och 90-talen men har nu spolats av namnlängdskommittén.

 

  Noah

Noah är nu ett av de 75 vanligaste tilltalsnamnen bland pojkar i Sverige. Det finns nästan dubbelt så många som heter Noah bland de som inte lärt sig gå än bland alla vuxna män i Sverige.
Noah är som bekant namnet på den gamle patriarken i Bibeln som överlevde den stora flod som på grund av en felöversättning blivit känd som syndafloden på svenska.
Namnet skrivs nuförtiden Noa på svenska, dagens föräldrar gillar dock den gamla svenska och tillika den engelska stavningen Noah.
I Sverige har Noah aldrig haft namnsdag men i Danmark står namnet i kalendern den 29 december.

 

Nora

Nora var med om en svag popularitetsvåg vid förra sekelskiftet, kanske en följd av Ibsens drama Ett dockhem, som spelades då. Men Nora blev den gången inte något vanligt namn i Sverige.
Men vid detta sekelskifte tog det fart, under 90-talets sista år ökade Noras popularitet våldsamt och Nora är nu snubblande nära topp 50 bland de nyfödda.
Nora har använts ända sedan slutet av 1600-talet. Det är oftast en kortform av Eleonora men kan också vara en feminin variant av Nore.
Under 90-talet hade Nora och Nore namnsdag den 17 maj men när den nya namnsdagslängden skrevs samman (kanske under bråket mellan Telia och Telenor?) slängdes de båda namnen ut.

 

O Oliver

Oliver har åkt som en raket uppåt på namntoppen sedan 1989, populariten har femdubblats och Oliver är nu med på 40-i-topp. 1999 var det 479 pojkar som fick Oliver som tilltalsnamn.
Det är knappast någon slump att denna uppgång sammanfaller med att Pernilla Wahlgren valde Oliver som namn åt sin son.
Oliver är alltså ett vanligt namn bland de yngsta pojkarna. I de äldre generationerna är det betydligt ovanligare även om det lyftes av en liten modevåg efter förra sekelskiftet. Totalt finns det drygt 6 000 som heter Oliver, en klar majoritet av dem är födda på 90-talet.
Oliver får väl närmast betecknas som ett engelskt namn men det kan härstamma från det nordiska Anulaibar som vi känner som Olav eller Olof. En annan teori är att det är bildat från ordet oliv.
Oliver blev vanligt i England genom hjältedikten Rolandssången där Oliver och Roland är två av hjältarna.
Efter Oliver Cromwells härjningar föll namnet våldsamt i popularitet i England men Dickens roman Oliver Twist återgav namnet dess popularitet.

 

P
Patric

Patrik blev under 70- och 80-talen ett av de allra vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta pojkarna. Modevågen började rulla fram redan på 60-talet så på 90-talet vände trenden rejält. Sedan 1989 har Patriks popularitet minskat till en sjundedel och snart försvinner namnet från 100-i-topp för den här gången. Om 60 år eller så kan det vara dags för nästa topplacering.
De flesta stavar namnet Patrik, men det finns också många som skriver Patrick eller Patric. Några få drar i stället till med Patrich.
Namnet kom på 1600-talet till Sverige med invandrande skotska släkter. In i almanackan kom Patrik på 1700-talet för att hedra Irlands apostel, Sankt Patrik. Namnet betyder adelsman.

 

Petra

Petra är ett 70-talsnamn som nu börjat falla som en sten på namntoppen. 1995 föll det tidigare modenamnet ut från 100-i-topp och 1999 passerades 150-strecket. Totalt finns det nära 14 000 som heter Petra i dag varav majoriteten är under 30 år gamla.
Petra har kunnat fira namnsdag sedan 1986, men placeringen har onekligen skiftat. Från och med 2001 är namnsdagen den 29 juni och grannen heter Peter.
Petra är en feminin variant av det latinska Petrus. Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet.

 

  Pontus

Pontus var ett modenamn på 80- och 90-talen. Kulmen nådde 1995 så Pontus var det 25:e vanligaste tilltalsnamnen i Sverige.
I de äldre generationerna är namnet inte alls lika vanligt trots att det har en lång historia i Sverige. Det finns fler förskolebarn som heter Pontus än vad det finns vuxna som heter så.
Pontus användes första gången som dopnamn i Sverige i början av 1600-talet men redan på 1500-talet blev namnet berömt tack vare fältherren Pontus de la Gardie som var i svensk tjänst.
Pontus har stått i almanackan sedan 1797. Tidigare stod där Pontianus men namnet ändrades, förmodligen för att ära fältherren de la Gardie. Namnet härstammar troligen från det grekiska ordet pontos som betyder hav.

 

R
Rebecca/Rebecka

Rebecka är ett av 90-talets stora modenamn. Toppnoteringen nåddes 1994 då Rebeecka knep femteplatsen på namntoppen efter att 969 flickor fått det som tilltalsnamn. För 30 år sedan fanns det bara ett par tusen som hette Rebecka i Sverige, i dag är det över 20 000.
I slutet av 90-talet började trenden falla och Rebecka är nu på plats 25 på topplistan.
Rebecka gjorde under 90-talet en utflykt i kalendern och delade då dag med sin Isak. Men från och med 2001 är Rebecka tillbaka på Norges nationaldag och nu med Ruben vid sin sida.
Rebecka har som många andra bibliska namn långa anor i Sverige, det har använts som dopnamn sedan 1500-talet. Men riktigt populärt har namnet blivit först de senaste decennierna.
De flesta som får namnet i dag kommer att stava Rebecca vilket också var den första formen som började användas i Sverige. I almanackan är det dock Rebecka som gäller.
Rebecka är hebreiskt, så mycket är säkert. Men betydelsen är oklar, det finns teorier om såväl kviga, fastbunden som den feta, frågan är vad som är att föredra...

 

S
Saga

Saga tar raska kliv uppför namntoppen och kan mycket väl blir ett av de 50 vanligaste tilltalsnamnen om något år. Antalet flickor som får Saga som tilltalsnamn i varje årskull har tiofaldigats det senaste decenniet. Saga är nu betydligt vanligare än vid sin förra modetopp på 1910-talet.
Saga hade namnsdag på 80- och 90-talen men ströks när namnsdagskommittén tog bort mängder av namn i 2001 års kalender.
I den nordiska gudasagan är Sága ett namn som betyder hon som ser. Men det moderna namnet anses vara bildat från ordet saga, i betydelsen berättelse.

 

  Sebastian

Sebastian var ett av 90-talets stora modenamn. Kulmen nåddes 1995 då Sebastian blev det 15:e vanligaste tilltalsnamnet bland nyfödda.
I de äldre generationerna är Sebastian ett mycket ovanligt namn, det finns inte 800 över 30 år som heter så. Under 90-talet har över 13 000 pojkar fått Sebastian som förnamn.
Sebastian är ett grekiskt namn som betyder den vördade. I katolska kyrkans helgonlängd, som utgör den historiska grunden för vår almanacka, hyllar man både Fabianus och Sebastianus den 20 januari. Från och med 1993 är paret förenat också i den svenska almanackan.

 

Sigrid

Kring förra sekelskiftet var Sigrid ett riktigt modenamn, vilket gör att det finns gott om kvinnor över 80 år som heter så. Det var också då namnet fick en plats i almanackan.
Under långa tider därefter har Sigrid varit mycket ovanligt när småbarnsföräldrar funnit på namn åt sina små, men på 80-talet blev namnet vanligare igen. På 90-talet tog trenden fart ordentligt och i dag är Sigrid ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen.
Sigrid finns hugget i runstenar och är känt från de gamla nordiska sagorna. Namnet har levt kvar i alla tider. Ibland i andra former som Segrid, Sigri och Siri, men även stavningen Sigrid har klarat sig genom historien. Sigrid är sammansatt från två ord som betyder seger och skön.

 

Smilla

Smilla är en nykomling på namntoppen. Innan Peter Höeg skrev Fröken Smillas känsla för snö 1992 fanns det inga barn i Sverige som hette så. I slutet av 90-talet började populariteten ta fart och i början av 2000-talet klev Smilla in på 100-i-topp.

 

Sofie

Lägger man samman alla varianter av Sofie med alla varianter av Sofia var detta namn det allra vanligaste i början av 90-talet. I denna bok är dock alla varianter som uttalas olika räknade var för sig och då kommer Sofie numera inte ens med bland de 50 vanligaste tilltalsnamnen.
Sofie var tidigare inte alls lika vanligt som Sofia men vissa år på 90-talet var de bägge varianterna nästan jämnstora. Sofie faller dock snabbare nedför topplistan nu när populariteten börjar avta.
Sofie är den vanligaste stavningen, därefter följer Sophie och Sofi.
Sofie är den franska varianten av Sofia och betyder vishet.

 

T
Theo

Teo är ett mycket ovanligt namn i de äldre generationerna. Det finns inte ens 100 vuxna män som heter Teo. Bland de yngsta är namnet inte direkt vanligt men det har har ökat väldigt. Under 90-talet blev Teo ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda.
Teo är en kortform av Teodor, Teofil och andra liknande namn.

 

Thyra

Tyra både började och slutade 1900-talet med en klättring på namntoppen. De senaste åren har ökningen varit snabb och Tyra är nu ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen bland de nyfödda.
Tyra är ett gammalt danskt namn, fast då oftast stavat Thyra. I Danmark är namnet känt genom drottningen Thyra Dannebod som var gift med Gorm den gamle på 900-talet. Hon lär ha byggt Dannevirke som var en befästningslinje mot tyskarna.
Det var därför inte så konstigt att Tyra blev ett vanligt namn i slutet av 1800-talet när allt skandinaviskt var populärt. Tursamt för Tyra gjorde man just då om namnlängden i almanackan varför Tyra knep den bortglömde martyren Cyrus dag. Jämt 100 år efter premiären i almanackan får Tyra dock lära sig ett nytt datum för namnsdagsfirandet. Grannen Tore är också en nyhet.
Tyra kommer från ett äldre nordiskt namn, .Omega.Thyrvi, som möjligen kan ha betytt helgad åt Tor.

 

Tilda

Tilda åker som en raket uppför namntoppen och är nu ett av de 50 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda. Tilda har aldrig tidigare varit så populärt, det finns bara några hundra som heter Tilda bland de vuxna medan det finns ett tusental förskolebarn.
Tilda har en nästan 200-årig historia som dopnamn i Sverige, men i dagligt tal har namnet funnits ännu längre eftersom det är en kortform av namn som Botilda, Matilda och Götilda.
Tilda har ingen egen namnsdag men kan passa på att fira när Matilda har namnsdag den 14 mars, de andra namnen med Tilda i sig är bortplockade ur kalendern sedan 1993.

 

Tilde

För fem år sedan fanns det 160 i Sverige som hette Tilde. 1999 var det 162 nyfödda som fick Tilde som förnamn och 146 av dem fick det som tilltalsnamn. Det gav Tilde en plats på 100-i-topp.
Tilde är en dansk motsvarighet till Tilda.

 

Timothy

Timothy är ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen, varje år får ett fyrtiotal pojkar Timothy som förnamn. Men bland de vuxna är namnet extremt ovanligt, det finns inte ens ett tjog svenska män som heter Timothy.
Fram till år 1900 hade Timotheus namnsdag den 9 maj men eftersom namnet var så ovanligt fick Jonatan ta över platsen år 1901. Timotheus var namnet på en av Paulus lärjungar som blev biskop i Efesos där han enligt legenden led martyrdöden år 97.
Timothy härstammar från Grekland och är bildat av två ord som betyder ära och Gud.

 

  Tindra

Tindra är inte längre bara ett svenskt verb utan är nu också ett av de 170 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda. Populariteten kom plötsligt, 1996 var det två flickor som fick Tindra som tilltalsnamn, 1999 var det 27 stycken fördelade på 19 kommuner från Malmö i söder till Huddiksvall i norr.

 

  Torsten

Från förra sekelskiftet fram till 30-talets slut var Torsten ett av de vanligaste förnamnen, över 26 000 svenskar heter Torsten i dag.
Men knappast någon av alla dessa män som heter Torsten och nu är far- och morföräldrar får vara med om att deras barnbarn lystrar till samma namn. De senaste åren har visserligen ett femtiotal pojkar fått namnet Torsten varje år, men bara några få av dem bär det som tilltalsnamn.
Torsten är ett gammalt nordiskt namn, sammansatt av guden Tors namn och ordet sten. På 1800-talet blev Torsten återuppväckt ur sin dvala av Tegnérs Frithiofs saga där Torsten Vikingsson är Frithiofs far.

 

  Tova

Tova var ett extremt ovanligt namn för 20 år sedan men håller i dag på att bli något av ett modenamn. De senaste åren har Tova varit ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen på BB.
Tova användes redan på vikingatiden, vilket runstenar bär vittnesbörd om. Men namnet var därefter bortglömt ända till 1912 då en flicka döptes till Tova. Namnet är en kortform av äldre nordiska namn som Thorfridh och Thorvar.

 

Tove

Tove blev ett riktigt vanligt tilltalsnamn på 90-talet, under flera år var Tove ett av de 70 vanligaste tilltalsnamnen. Populariteten började öka redan på 50-talet men det var först på 80-talet Tove klev upp bland de vanligare förnamnen. I slutet av 90-talet började dock trenden mattas och Tove blir knappast något stort modenamn den här gången.
Som de flesta nykomlingarna i den högre divisionen är Tove ganska ovanligt som andranamn.
Tove är den danska kusinen till Tova. Namnet började användas i Sverige i mitten av 1800-talet. Precis som Tova är Tove en kortform av gamla nordiska kvinnonamn på Tor. Tove har stått i almanackan sedan 1986 men har från och med 2001 sin tredje placering. Ny namnsdagsgranne är Tora.

 

V Victor

Viktor var ett av 90-talets största modenamn bland nyfödda pojkar. 1993 nådde Viktor bronsplatsen på topplistan men har sedan dess fallit nedåt på listan
Viktor var också vanligt runt förra sekelskiftet men nådde inte alls i samma klass som i dag. Totalt finns det drygt 30 000 svenskar som heter Viktor vilket räcker till plats 75 på topplistan över de vanligaste förnamnen för män.
De flesta stavar namnet Viktor men andra stavningar är också vanliga. Bland dem som fått Viktor som tilltalsnamn de senaste åren är dessa vanligast: Victor, Wictor och Wiktor.
Viktor, som varit ett dopnamn i Sverige sedan 1600-talet, är ett latinskt namn som betyder segrare. Det finns flera martyrer och påvar som hetat Viktor men man vet inte vem av dem som gett upphov till namnet i almanackan.
Även Viktors plats i almanackan är präglad av viss förvirring. Den klassiska namnsdagen var den 22 mars. 1993 fick Viktor dock flytta samman med Viktoria den 12 mars som i kraft av flaggdag fick styra valet. Men från och med år 2001 är namnsdagen förlagd till den 22 januari och delas med Vincent.

 

Victoria

Efter att ha klättrat snabbt uppåt på namntoppen på 80-talet nådde Viktorias popularitet sin kulmen 1993 med en 32:a plats på listan. De senaste åren har trenden pekat rakt nedåt. När kronprinsessan föddes 1977 blev det först ingen större ökning i populariteten men när det gått några år och ingen enorm modevåg visade sig vågade föräldrarna sig på namnet.
Kronprinsessans stavning, Victoria, är den vanligaste bland dagens små flickor, det är bara tre av tio som använder almanackans stavning Viktoria.
För länge sedan hade Viktoria namnsdag den 23 december. År 1881 infördes namnsdagen den 12 mars för att glädja den blivande drottningen Viktoria som firade sin förlovning denna dag.
Viktoria är ett latinskt namn som betyder seger.

 

  Viggo

Viggo är en nykomling bland de vanliga förnamnen. Det finns bara ungefär 700 som heter Viggo men bland 90-talets barn finns det över 150. Viggo är nu ett av de 200 vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda pojkar.
Viggo är ett danskt namn, skapat av den danske historieskrivaren Saxo som levde på 1200-talet. Viggo är en latinisering av ordet vig som betyder strid.

 

  Vilma

Redan i mitten av 90-talet var Vilma ett av de namn som klättrade snabbast på topplistan. Sedan kom Skärgårdsdoktor.
I dag räcker det inte längre med att tala om ett modenamn, det råder en veritabel Vilma-feber på landets BB-avdelningar. 1994 var det 58 flickor som fick Vilma som förnamn, 1999 var det 977 stycken.
Dagens alla Vilmor kan glädja sig åt att namnet fick en plats i almanackan när den gjordes om 1993. 2001 flyttas namnsdagen visserligen, men de flesta Vilmorna har knappast lärt sig säga namnsdagstårta ännu. Vilma är en kortform av Vilhelmina och därför delar de båda namnen dag i kalenderna. I dag är stavningen Wilma mer än dubbelt så vanlig som almanackans Vilma.
Vilma har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet.

 

  Vincent

Vincent är vanligare som förnamn bland de yngsta än i äldre generationer. Som tilltalsnamn har Vincent legat på 100-i-topp i fyra år nu.
Namnet var tidigare ovanligt i Sverige och användes mest i vallonska släkter men fick ett visst uppsving under 20-, 30- och 40-talen.
Vincent har använts sedan 1400-talet i Sverige, det härstammar från det latinska ordet vincens som betyder segrande. I almanackan står namnet för att hedra Vincentius från Saragossa, en spansk martyr från 300-talet.

 

W
Walter

Valter är ett vanligt namn bland de manliga pensionärerna och håller nu på att bli vanligt bland de yngsta också. De senaste åren har namnet varit ett av de 150 vanligaste tilltalsnamnen bland nyföda.
Valter är den vanligaste stavningen men bland de unga är Walter nästan lika populärt. Walter togs in i almanackan 1901 men sedan 1993 är det stavningen med V som står i kalendern. Valters gamla namnsdag är från och med 2001 lämnad till Diana medan Valter flyttat in hos Verner
Valter är ett tyskt namn som använts som dopnamn i Sverige sedan 1100-talet. Det härstammar från namnet Waltheri som är sammansatt av två ord som betyder makt och krigare.

 

William

William, den engelska varianten av Vilhelm, har tidigare alltid stått i skuggan av sin tyska motsvarighet. Men i den yngsta generationen har William dragit förbi och är ett av de stora modenamnen i dag. 1994 nådde William topp 40 och bara några år senare 10-i-topp. Ökningstakten har inte avtagit ännu så William kan bli ett toppnamn nu på 00-talet.
Senast William var i ropet var vid förra sekelskiftet men kring 1930 började namnet rasa på topplistorna. Populariteten i dag är dock mycket större än någonsin tidigare.
William har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet, till en början inom familjer med engelsk anknytning. År 1993 fick William för första gången en namnsdag att fira men den blev bortrensad vid vid den senaste ändringen av kalendern. Från år 2001 får William äta tårta på Vilhelmdagen den 6 april.

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Ovanstående information och mycket mer hittar du på Svenska namn.

Statistik finns även på Statistiska centralbyråns hemsida.

Hem

Saknar du ditt barns namn? Kontakta mig så ordnar jag det!


Senast uppdaterad 2002-08-28

http://www.oocities.org/vinterbarn2001_2002