Even voor alle duidelijk even een uitleg wat incontinentie precies is en welke vormen er precies zijn van incontinentie alsmede hoe of dat incontinentie komt en wat er mogelijk aan te doen is. Dit om misschien nog duidelijker te laten zien hoe moeilijk het is om met incontinentie te leven en waarom ik persoonlijk dus om deze problemen enigszins van me af te zetten ben gekomen waar deze website ook over gaat infantilisme of volwassenbaby willen voelen. Hoop aan de hand hier mede nog meer duidelijkheid te scheppen.

Incontinentie

Incontinentie is geen ziekte op zich, maar het gevolg van niet (meer) functioneren van bepaalde lichaamsfuncties. We geven hier geen uitgebreid overzicht van alle medische factoren, maar slechts een opsomming van diverse oorzaken.

Urine Incontinentie

 Stress-incontinentie (inspanningsincontinentie) is meestal het gevolg van een verslapping van de bekkenbodemspieren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een bevalling. Ongewild urineverlies vindt plaats bij plotselinge drukverhoging in de buik, bijvoorbeeld bij tillen, bukken, lachen of sporten. Stress incontinentie kan ook voorkomen bij vrouwen die een tekort aan oestrogenen (vrouwelijke hormonen) hebben, waardoor de sluitspieren van de blaas minder goed werken.

In eerste instantie is de behandeling van stressincontinentie meestal gericht op het verstevigen van de bekkenbodem met behulp van fysiotherapie en oefentherapie.

 Urge-incontinentie (aandrangincontinentie) is een vorm waarbij men aandrang voelt om te urineren, maar de urine komt ook meteen. We spreken ook wel van een overaktieve blaas. In feite trekt de blaas samen op het moment dat dit eigenlijk nog niet zou moeten. Er kunnen lichamelijke of psychische oorzaken ten grondslag liggen. Als het evenwicht is verstoord tussen de blaas en het afsluitmechanisme, dan kan de blaas onwillekeurig samenknijpen (onstabiele blaas). Een psychische factor kan zijn dat men helemaal gefixeerd is op het plassen en bij de geringste aandrang naar het toilet gaat.

 Druppelincontinentie wordt gekenmerkt door het ongewild druppelsgewijs verliezen van urine. De oorzaak kan zijn een vergroting van de prostaat, waarbij er een obstructie is van de urinebuis.

 Bij neurologische stoornissen is er sprake van een stoornis aan het zenuwstelsel, waardoor de controle over de blaasspieren totaal kan zijn verdwenen. Ook andere hersenafwijkingen (bijvoorbeeld een verstandelijke handicap of dementie) kunnen deze vorm van urine-incontinentie veroorzaken.

 Bedplassen is een veel voorkomend verschijnsel. Ongeveer één op de 10 kinderen tot negen jaar heeft ermee te maken. Er zijn speciale trainingsprogramma's, waarbij met name het probleem niet op een bestraffende manier wordt behandeld. Er kunnen vele factoren aan bedplassen ten grondslag liggen, zoals vast slapen, gezinsproblemen, lichamelijke problemen of psychotraumatische oorzaken

Ontlasting Incontinentie

 Bij beschadiging van de sluitspieren kan de controle over ontlasting worden verloren.
 Het hele patroon van defaecatie is zeer ingewikkeld, tot en met geleiding naar- en verwerking in de hersenen.
 Obstipatie kan leiden tot irritaties van de darmwand, en als gevolg kan dunnere afscheiding plaats vinden.
 Encopresis is een vorm welke bij kinderen voorkomt, waarbij zij onbewust of bewust hun ontlasting in de broek doen. Hier kunnen sociale aspecten een rol spelen. Encopresis komt 3 tot 4 keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes.

 Ontstaan van ontlastingsproblemen
   Afwijkingen in het onderste gedeelte van het ruggenmerg kan leiden tot problemen met de ontlasting. Hier wordt de functie van de endeldarm inclusief de sluitspier van de anus geregeld.    Ook kan men geen controle meer hebben over het ophouden van de ontlasting of het kwijtraken daarvan als het vullingsgevoel van de endeldarm verminderd is. Hierdoor ontstaat incontinentie waarbij de ontlasting er gewoon uit komt, of verstopping (obstipatie).
   Als een verstopping lang duurt kan dat een continu verlies van dunne ontlasting, die langs de vastzittende ontlasting loopt, tot gevolg hebben (overloopdiarree).

 Tips bij ontlastingsproblemen
   Iedere dag voldoende drinken helpt de ontlasting soepel te houden en dus obstipatie zoveel mogelijk te voorkomen. Ook een gezonde, gevarieerde voeding die veel ruwe vezels bevat, kan problemen met verstopping voorkomen of verminderen. Het kan zijn dat dit niet voldoende helpt. U krijgt in dat geval een mild laxeermiddel bijvoorbeeld lactulose of een bulkvormer. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Deze middelen kunnen langdurig gebruikt worden zonder dat er gewenning optreedt. Zwaardere laxeermiddelen worden hooguit een enkele keer en dan alleen voor een zeer korte periode toegediend.

Wanneer de ontlasting niet spontaan regelmatig komt, moet deze op vaste tijden, dus elke dag of om de één tot twee dagen kunstmatig opgewekt worden. U kunt dit doen met zetpillen of met microclysma's. Wanneer dit niet tot het gewenste resultaat leidt, komt darmspoelen in aanmerking. Hierbij wordt er een hoeveelheid lauw water in de endeldarm gebracht. Daarmee wordt de ontlasting in de endeldarm er als het ware uitgespoeld.

Ziektebeelden

 Problemen aan de prostaat kunnen incontinentie veroorzaken. Soms heeft men na een operatie hier tijdelijk last van. In sommige gevallen zijn de problemen blijvend.
 Na een bevalling kan er een verslapping optreden van de bekkenbodemspieren, met als mogelijk gevolg ongewild urineverlies. Met speciale oefeningen kunnen deze klachten verminderen.
 Dementie kan leiden tot incontinentie, waarbij de oorzaak psychisch is. Deze vorm kan zeer belastend zijn voor zowel de betrokkene zelf als voor de mensen in de omgeving.
 In Nederland worden per jaar zo'n 35 kinderen geboren bij wie de ziekte van Hirschsprung wordt geconstateerd. De zenuwcellen in de dikke (en soms ook in de dunne) darm die de ontlasting naar buiten moeten duwen, ontbreken in meer of mindere mate. Vroeg of laat worden de meesten geopereerd.

Handicaps

 Bij een dwarslaesie zijn de zenuwbanen in het ruggemerg beschadigd, waardoor mogelijk signalen niet meer naar de hersenen kunnen worden doorgegeven. Naast incontinentie bestaat er ook het risico van huidbeschadigingen omdat ook deze gevoelsprikkels niet meer worden doorgegeven.
 Spina Bifida is een aangeboren aandoening van het ruggemerg, waarbij incontinentie kan voorkomen.
 Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel die kan leiden tot zeer uiteenlopende klachten, waaronder ook blaasproblemen en incontinentie.
 Geestelijke handicaps kunnen ook leiden tot incontinentie, waarbij het proces van normale toiletgang is verstoord.
 Anusatresie: jaarlijks worden er in Nederland enkele tientallen kinderen geboren zonder anus. Bij deze kinderen wordt na de geboorte een stoma aangelegd en vervolgens maakt de chirurg een plan voor de aanleg van een anus. Wat alle patiënten uiteindelijk gemeen hebben zijn problemen met het ophouden van de ontlasting.

Training bekkenbodemspieren

 Er is een Amerikaans bedrijf welke een speciaal ontwikkelde stoel op de markt brengt. Een magneet geeft pulsen af waardoor de bekkenbodemspieren worden aangespannen en ontspannen. Door deze dagelijkse training zou een betere continentie kunnen worden bereikt. Kijk ook op de Amerikaanse site www.neocontrol.com

 

 

Fysiotherapie bij Bekkenbodemklachten

Vaak begint het met een "klein geheimpje". Zomaar een paar druppels urine verliezen tijdens inspanning, de ontlasting niet op kunnen houden of juist moeilijk kwijt kunnen. Het zijn geen leuke gespreksonderwerpen voor aan de koffietafel. Velen schamen zich ervoor en praten er niet over. Ze durven niet meer uit te gaan, niet meer te sporten . Het zelfrespect neemt af, evenals het zelfvertrouwen, de sociale contacten lijden eronder. Kortom, velen zien de kwaliteit van hun leven verminderen. E‚n ding is echter zeker: schaamte is in deze een slechte raadgever.

In vele gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Fysiotherapeuten die hiervoor speciaal zijn opgeleid, kunnen met eenvoudige middelen en adviezen uw klachten verminderen of verhelpen. Daarin speelt u zelf een actieve rol.

De bekkenbodem
De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen (van de buikorganen). De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen optreden.

Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.

De klachten
Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buik- of prostaatoperatie. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten, of met psychische factoren, zoals verdriet, onderdrukte emoties, spanningen of een zware mentale belasting. Soms ook is de oorzaak onduidelijk.

Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:
 ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie);
 veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie);
 ongewild verlies van ontlasting (feacale incontinentie);
 het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie);
 verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen;
 pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen.

De fysiotherapeutische behandeling

Ondervindt u hinder van dergelijke klachten? De eerste stap is een gesprek met uw huisarts. Die bepaalt samen met u welke behandeling het meest geschikt voor u is; medicijnen, een verwijzing naar de medisch specialist of een fysiotherapeutische behandeling. De fysiotherapeut kan bijvoorbeeld worden ingeschakeld als de klachten te maken hebben met een verkeerde samenwerking tussen bekkenbodemspieren, het middenrif en de buikorganen.

Fysiotherapeutische behandeling :
 verbetert veelal de functie van de bekkenbodem;
 geeft een betere uitgangspositie als een vervolgbehandeling nodig is;
 heeft geen bijwerkingen;
 en laat andere behandelmogelijkheden open, zoals operaties.

De speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut zal in overleg met u een behandelplan opstellen. Met daarin:

 informatie over oorzaken en gevolgen van uw klacht;
 persoonlijk advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag;
 aandacht voor uw buik en bekken. Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat u zich bewust wordt van het aan- en ontspannen van uw bekkenbodemspieren, zodat u voelt wanneer u (onnodig) perst of juist de bekkenbodem actief ondersteunt. De fysiotherapeut laat u hiervoor oefeningen doen en kan hierbij, indien nodig en gewenst, gebruik maken van apparatuur.

De vergoeding
De verzekering vergoedt de fysiotherapeutische behandeling, mits u doorverwezen bent door uw huisarts of specialist.

Informatie
Voor informatie over een bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt kunt u contact opnemen met : Bureau KNGF, telefoon: 033-4672929

Bovenstaande is afkomstig uit de folder "Fysiotherapie bij bekkenbodemklachten" van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenbodemproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg (NVFB). Ik zelf heb deze informatie gevonden op een site over incontinentie welke u zeker bij mijn links zult terug vinden omdat deze heel goede informatie geeft zeker voor mensen net als ik die met incontinentie dagelijks weer te maken hebben.

om terug te gaan naar het menu