Wanneer je het kruid kunt verkruimelen met je hand, is het droog genoeg.
Je kunt ze bewaren in jampotjes of aparte flessen. In een doorzichtige glazen pot kunnen kruiden verkleuren doordat het licht doorlaat, waardoor kostbare olie verdampt, dus zet deze op een koele, donkere plek. Het beste is een donkere luchtdichte glazen of aardewerken pot. Bewaar ze op een koele, droge en donkere plek, want hier blijven de kruiden langer goed en worden ze beschermd tegen licht.
Verse planten
Munt was je onder koud stromend water. Schud het droog en bewaar het in een glazen bokaal met schroefdop die je vervolgens op z'n kop zet.
Groente en fruit kunnen hun textuur verliezen door invriezen. Je kunt er beter moes van maken. Of bewaar ze in kistjes bekleed met brandnetel- of walnootbladeren, omdat deze olie uitscheiden die bederf tegen gaat. Groente die groeit naast vingerhoedskruid is ook beter te bewaren. Fruit bewaar je alleen als het gezonde onbeschadigde vruchten zijn. Bewaar ze in houten frames, bedekt met een kaasdoek, katoen of fijn gaas. Leg papier op dit gaas tegen beschadiging. Appels en peren, die je plukt net voordat ze rijp zijn, leg je apart in kisten. Na een paar weken wikkel je de late peren elk in papieren doekjes of kranten en zet ze op een koele droge plek. Vroege peren maak je in. Klein fruit kun je ook bewaren door partjes in suiker te rollen en gepocheerd in een lichte siroop of als moes te bewaren.
Wortels zet je 's winters in een koele, donkere en droge ruimte. De toppen van wortels, bieten en pastinaak knijp je af i.p.v. deze af te snijden. Sla ze in tussen lagen zand of droog turf in oude gegalvaniseerde kuipen of houten kisten.
Ui en knoflook hang je in strengen in een oude panty op een droge, geventileerde plek. Om te voorkomen dat de bollen spruiten, houdt je de voet een paar seconden boven een vlam.

Planten invriezen
Kruiden met steel kun je invriezen of de bladeren lostrekken en deze invriezen. Leg ze eerst in een enkele laag op een bakplaat of een groot bord en bevries ze onafgedekt. Doe ze dan in bakjes (zodat ze niet breken) die je goed afsluit. Of verpulver ze in je vingers zodat je ze niet meer fijn hoeft te hakken als je ze gebruikt. Doe deze verkruimelde kruiden in kleine luchtdicht afgesloten bakjes.
Fijngehakte kruiden bewaar je in wat bevroren water in een ijsblokjesbakje. Eenmaal bevroren kun je deze in plastic zakjes met etiket bewaren. De blokjes kun je zo weer gebruiken in je recepten.
Kleine takjes of bloemen kunnen ook in ijsblokjes. Hiermee kun je de samenstelling afstemmen op drankjes. Zo kun je bijvoorbeeld citroenverbenablokjes in citroenlimonade doen, of geurgeraniumblokjes in koude kamillethee.
Klein fruit kun je ook goed invriezen.
Vroege peren kun je invriezen.
Blancheer de
groenten en leg ze op een bakplaat in de vriezer.
Aromatische olie
Bewaar deze flesjes nooit op geverfde of gewreven oppervlakken zodat ze deze niet kunnen beschadigen.
Houdt olie uit het licht in bruine of amberkleurige flesjes. Blauwe flesjes laten meer zonlicht door dan roodachtige. De olie is vluchtig dus houdt ze goed afgesloten en koel.
Lotion, creme of olie met ehterische olie erin blijft net zo lang goed als het basisproduct zelf (ongeveer 6 maanden). Maar als het basisproduct oud is, wil dat niet zeggen dat de etherische olie erin niet meer werkt.

Potpourri
Fixeermiddel zorgt voor blijvende intensiteit en houdt de geur van olie in potpourri vast. Fixeermiddel is te koop in vloeibare-, gedroogde- en poedervorm. Poeder is heel gelijkmatig te verdelen. Bijvoorbeeld; Iriswortel is verkrijgbaar als poeder, korrels of aan 1 stuk. Gebruik ongeveer 1 el. iriswortel per kop popourri. Het poeder kan wel een stoffig uiterlijk geven en allergie ontlokken. Als je daar niet tegen kan, neem dan cellulosekorrels. Deze worden gewonnen uit maiskolven en absorberen sterk. Gebruik dus wat extra olie. Deze korrels kun je kopen in de dierenwinkel als bakkorrels voor kleine dieren. IJslands mos is korstmos, een mosachtige plant die te koop is bij bloemisten. Het is zilverachtig grijsgroen en staat ook nog eens heel decoratief! Verder kun je vetiver, kalmoeswortel, gemalen benzoe (benjamin), patchouli, ambergrijs, specerijen of sandelhoutolie gebruiken.
Houdt de potpourri niet direct in zonlicht zodat het niet verbleekt. Je kunt het af en toe afdekken om de geur te behouden of fris het mengsel om de 5 maanden even op door nieuwe etherische olie toe te voegen en te mengen.
Doe gedroogde vruchten 's zomers in de koelkast of vriezer, tegen insecten. Als je je potpourri opbergt of overig potpourri wilt bewaren, doe ze dan in afgesloten aparte plastic zakken of luchtdichte potten of bakken. De aroma's kunnen mengen en teruglopen als je ze bij elkaar bewaart. Houd ze op een warme donkere plek en voeg 5 tl. silicagel toe per kop potpourri, tegen vocht. Kijk uit voor gaten in de bak i.v.m. insecten. Grote bloemhoofden wikkel je afzonderlijk in vloeipapier en leg ze laag over laag in een bak. Leg ze allemaal in dezelfde richting, zodat je weet hoe je de bak neer moet zetten.

Timing
Bewaar gedroogde kruiden bij voorkeur niet langer dan 12 maanden. De smaak en aroma nemen hierna snel af. Heksenkruiden blijven goed voor 7 maanden en mogen niet bewaard worden in kastjes met spijkers of ander metaal erin verwerkt.
Zorg dat je regelmatig de potten goed controleert op schimmel!
Zaden zijn maximaal 3 jaar houdbaar. Daarna moet je ze in een bak met natte watten uitspreiden en ze nat houden voor een paar dagen om te kijken welke nog willen ontkiemen.
Sommige olien zijn wel 6 jaar houdbaar in de ideale omgeving, maar gemiddeld blijven ze 1 of 2 jaar goed. Citrusolie is niet lang houdbaar maar blijft wel langer goed in de koelkast. Hij wordt dan wel troebel. Olie die gewonnen is uit hars of absolues zijn minder lang houdbaar dan gedestileerde olie. Ze worden stroperig en gaan ruiken naar het gebruikte oplosmiddel.
Terug naar Kruiden
Gedroogde planten
De bloemen, stelen en bladeren zijn droog wanneer ze knisperig aanvoelen.
Trek
bladeren van de steel en verpulver ze in kleine snippertjes met de hand, zodat je de snippers in potjes kunt bewaren.
Kleine vruchten, zoals bessen en bramen, kun je ook drogen, eventueel fijngesneden.
Trek
bloemblaadjes voorzichtig los van de droge bloemknop en bewaar deze blaadjes.
Verzamel voorzichtig de
gevallen zaadjes en open zakjes met zaadknoppen. Peulzaden moeten in een luchtdichte pot, maar kun je ook in de peul zelf bewaren. Grote zaden doe je in afgesloten glazen potten en kleine zaadjes houdt je in zakjes van papier, pakpapier of vetvrije enveloppen die je opbergt in een bus of la waar de temperatuur constant koel is (desnoods de koelkast) en waar het donker en droog is.
Kruidenblaadjes en bloemetjes kun je ook bewaren in goed afgesloten potten. Bewaar alles gescheiden zoals hierboven beschreven.
Wortels en knollen worden houtachtig als ze goed droog zijn. Deze kun je bewaren in dichtgeknoopte linnen doekjes.
Kruiden bewaren
Tip's;
Geoogste kruiden langer goed houden:

Neem een klein potje voor in de keuken, die je af en toe bijvult, zodat je de grotere potten niet te vaak aan licht en lucht hoeft bloot te stellen, waardoor het beter bewaard blijft.
Etherische olie brouwsels langer houdbaar maken:
Maak brouwsels met etherische olie langer houdbaar door er tarwekiemolie aan toe te voegen.

Schimmel voorkomen:
Gebruik geen plastic om kruiden in te bewaren omdat dit vochtigheid kan bevorderen, waardoor schimmel ontstaat.

Schoon opbergen:

Zorg dat je de bewaarpotten eerst grondig schoonmaakt en zorgbvuldig afdroogt, voordat de gedroogde kruiden erin gaan.

Duidelijk vermelden:
Zet op elke kruidenopslagplaats een etiket met daarin de naam van het kruid en de oogstdatum. Zo weet je hoe lang het nog houdbaar is en wat erin zit, want droge kruiden zijn moeilijk te herkennen. En je wilt je niet vergissen in een giftige plant voor je thee!