Kruiden drogen
Wat ga je drogen

Bladeren;
Aan de lucht. Laat deze aan de stengel zitten zodat je ze te drogen kunt hangen. Neem het liefst nieuwe blaadjes. Van kruiden met grote bladeren (
munt, basilicum, salie) neem je alleen het gave blad. Leg je te drogen. Dit kun je ook doen met een stukje stengel met 6 blaadjes.
Wortels;
Borstel ze schoon en nijd ze in plakjes van 2,5 cm om ze sneller te drogen en schimmelvorming tegen te gaan. Drogen in de zon of in de oven.
Bloemen;
Snijd ze voor het drogen van de steel af. Leg ze te drogen aan de lucht uit de zon. Droog kleinere bloemen (
lavendel) aan de stengel om ze pas na het drogen eraf te halen.
Zaden;
Zaadknoppen hang je te drogen aan de lucht, evenals schermbloemigen (
paardebloem).
Grote planten (bernagie);
Leg ze te drogen aan de lucht.

Altijd groene delen;
leg ze aan de lucht te drogen.
Vruchten en groenten;
drogen aan de lucht, citrusvruchten in hun geheel. De meesten zijn in 3 dagen droog. Dunne schijfjes fruit leg je te drogen bij 20-100 graden in de oven, of hang de schijfjes boven de verwarming.
Gedroogde schil;
schep het vruchtvlees eruit, snijd de schil in kleine stukjes en leg ze te drogen. 

Bloemblaadjes van rozen of goudsboemen;

Trek ze van de bloem af en leg ze afzonderlijk te drogen aan de lucht.

Tijm en dragon

kun je te drogen hangen aan de lucht in bosjes.

Lavendel en munt

kun je in bosjes aan de lucht aan het plafond te drogen hangen, voor bescherming.

Bazielkruid

kun je in bosjes in de keuken te drogen hangen aan de lucht voor bescherming. Hang ze niet in een vochtige keuken!

Sint Janskruid

kun je in bosjes voor het raam drogen aan de lucht om boze geesten te weren.

Marretak

kun je ophangen en aan de lucht drogen voor geluk en vruchtbaarheid.

Anjer

aan de lucht of met silica.

Vingerhoedskruid

(gebruik de hele bloemstengel); aan de lucht of met een droogmiddel.

Fresia

met een droogmiddel.

Geranium

afzonderlijk de blaadjes of de hele bloem.

Hydrangea

in een pers of aan de lucht.

Hortensia

hele bloem of afzonderlijk de bloemen.

Jasmijn

droogmiddel.

Goudsbloem

aan de lucht of in de oven.

Mimosa

in de pers of aan de lucht.

Orchidee

droogmiddel.

Pioen

knop of de bloem.

Roos

aan de lucht of met een droogmiddel.

Strobloem

aan de lucht of met een droogmiddel.

Tulp

droogmiddel.

Zinnia

droogmiddel.
Hoe ga je drogen
Spoel geplukte kruiden af en dep ze droog. Behoud zoveel mogelijk etherische oliën door na het wassen van de kruiden, de aangevreten bladeren en bloemen te verwijderen.

Drogen in de zon;
Leg het materiaal op een doek in de zon.

Drogen aan de lucht;

Dit is minder geschikt voor grote bloemen omdat ze hun vorm verliezen. Kruiden of bloemen te drogen hangen staat decoratief en geurt lekker.
Hang zaadknoppen ondersteboven onder een stuk vloei- of keukenpapier om de zaden op te vangen. Schermbloemigen kun je ophangen met de kop in een papieren zak op een droge luchtige plek. Na een tijdje kun je de zaden uit de zak halen.
Maak bosjes van één en dezelfde plant; verschillende planten hebben een verschillend droogtempo. Neem kleine bosjes van 4-8 stengels voor een goede luchtcirculatie bij de stelen. Verwijder de onderste bladeren en dep de stelen droog. Haal de bloemen, zaadpeulen en/of stengels voorzichtig met je vingers uit elkaar zodat alle delen goed drogen. Knoop touw aan het elastiekje en hang de bos hiermee op aan een hanger, waslijn of droogrek, zo dat ze elkaar niet raken. Hang ze los van de muur en buiten bereik van hitte en stoom. Het beste is 20 tot 30 graden in een droge, luchtige, schaduwrijke en rookvrije plek. In een vochtige ruimte gaan de planten rotten. In een verlichte ruimte verbleken de kleuren.
Leg los plantenmateriaal in een enkele laag op een droogrek, bakplaat, taartrek of een ander oppervlak met hierop vloeipapier of keukenpapier. Droog het in een koele oven of een droogkast met de deur op een kier om vocht te laten ontsnappen. Je kunt ook een doek spannen en het materiaal daarop leggen. Keer het materiaal regelmatig. Bloemen en grote bladeren spreid je uit.
Binnen enkele dagen drogen, anders gaan de kracht van het aroma en de werking verloren. Bladeren die donkerbruine of zwarte kleuren hebben en tekenen van schimmel vertonen zijn te langzaam gedroogd en onbruikbaar geworden. Hang dus nooit kruiden in een vochtige keuken of badkamer!


Drogen in de oven;

Deze methode is niet geschikt voor tere blaadjes en bloemen; de verhitting vernietigd alle werkzame stoffen en oliën! Ook is het niet goed voor de kleur en kunnen de delen kneuzingen en verpulveringen oplopen.
Gewassen kruiden kun je op keukenpapier leggen of in een bakblik speciaal hiervoor (de geur kan sterk blijven zitten). Verwarm de oven 1 uur voor op de laagste stand en zet hem daarna uit. Leg het materiaal onderin de oven en houd het goed in de gaten want het droogt snel.
Het volgende is alleen geschikt voor grote plantendelen (wortels, wortelstokken, knollen) die goed gedroogd moeten worden op 50 tot 60 graden in 3 uur.

Met een droogmiddel;

Je kunt bloemen hun vorm laten behouden door ze te drogen in zand of silica. Dit is een poeder dat vocht opneemt en dat je vaak tegenkomt in een klein zakje in schoenendozen bij nieuwe schoenen.
Met zand zorg je voor het schoonste en droogste zand, zoals schelpenzand of schoon droog strandzand. Neem een ondiepe kartonnen doos en vul het tot 2,5 cm met zand/silica. Leg de bloemen er los van elkaar op en bedek ze voorzichtig helemaal. Laat dit, niet afgedekt, op een droge warme plek staan voor 4 weken. Daarna elke week controleren.

In een pers;
Alles wordt plat en kan hierdoor vervormen. Pers bloemenhoofdjes, stengels en bladeren afzonderlijk.
Leg de voorwerpen tussen de bladeren van een telefoonboek. De pagina's absorberen genoeg vocht en het boek heeft het juiste gewicht. Eén soort plant per pagina en goed verspreid per pagina, zodat ze los liggen van elkaar. Begin achterin en houdt een tussenruimte van 40 pagina's. Plak iets tussen de pagina met inhoud, zoals een memobriefje, zodat je het makkelijk terugvind. Leg het boek op een warme, droge plek met extra boeken erbovenop. Het is droog na 2-3 weken.
Tips;
Een oppervlak om op te drogen;
Je kunt hiervoor ook een rooster, een mand of een zelfgemaakt droogrek van kippengaas gebruiken.

Bakjes en dozen drogende kruiden;
Voorzie ze van een etiket met daarop: wat erin droogt en sinds wanneer.

Houd de verschillende soorten planten gescheiden;
Elke plant heeft zijn eigen droogtempo en daarbij kunnen de aroma's mixen.

Wanneer ze droog zijn;
Wanneer je het kruid kunt verkruimelen in je hand, dan is het klaar. De bloemen, stelen en bladeren zijn droog wanneer ze knisperig aanvoelen. Wortels en knollen worden houtachtig.

De beste kruiden om te drogen;
Deze behouden hun smaak en aroma heel lang; tijm, dragon, laurier en rozemarijn.
Terug naar Kruiden