WAN_SAIFUDDI_15775_17395.gif
LAST UPDATED:TUESDAY 25 JUNE, 2002 00:20
 
     
ISLAM IS A WAY OF LIFE
AL-FATIHAH:TAFSIR ZILAL
SOLAT:AL-MAUDUDI-Dasar-dasar Islam
APA ERTINYA SAYA MENGANUT ISLAM

 
RENUNGAN AL-QUR'AN
"Dan berapa banyak binatang yang tidak dapat membawa(menguruskan) rezekinya sendiri. Allahlah yang memberi rezeki kepadanya dan kepadamu dan Dia MAha Mendengar lagi Maha Mengetahui"
- AL-'Ankabut: 60 -

 
RENUNGAN AL-HADIS
"Siapa yang menjurusi satu jalan untuk mencari ilmu nescaya Allah akan mempermudahkan padanya jalan ke syurga." 

 
RENUNGAN ISLAH
"Kalau takut hadapi risiko, jangan bicara sal perjuangan"
-AnwaR IBrahiM-

 
RENUNGAN KALI INI
"Jangan selalu melihat kelebihan yang dimiliki oleh mereka  di atas kamu tetapi lihatlah apa yang dimiliki oleh mereka yang di bawah kamu.  Itulah salah satu tembok untuk menjadikan kamu bersyukur dengan apa yang kamu miliki."

 
 
MY ALBUM
 

 
NOTA AKADEMIA
Nota berikut adalah dalam bentuk HTML dan WORD.
Turunkan tandatangan anda disini

Since May 1999


SEPANJANG PERJALANAN INI
2002-06-22  SABTU

Aku ke Ipoh sekali lagi hari ini untuk survey rumah yang bakal diduduki sepanjang aku berada di sana. Bersama menemani aku ialah Ustaz Zamri bersama dua anaknya, Husna dan Harith. Sanggup beliau menemaniku ke Ipoh semata-mata untuk membantuku berkenalan dengan sahabat seagama dan seperjuangan yang berada di mana-mana di seluruh dunia ini. Inilah manisnya Islam. Selepas menyatakan hasrat kepada sahabat di sana dan mereka menyanggupi untuk membantuku mencari rumah yang sesuai untuk disewa, kami pun beredar untuk pulang ke Perlis. Sempat menjamu selera di rumah Ustaz Fairuz selepas menunaikan solat Jamak Qasr Maghrib-Isya’ di surau berdekatan rumahnya. Tamannya dikenali sebagai. Jam 2000 kami mula bertolak dan sampai di rumahku syurgaku pada jam 0100 pagi. Hari ini pecah rekod lagi, aku memandu bagi perjalanan pergi dan balik. Dan aku tidak mengantuk langsung!!!! Alhamdulillah syukur pada Allah yang mengurniakan kesihatan badan, mental dan spiritual untuk kami pergi dan pulang dengan selamatnya. Terima kasih kepada Ust Zamri dan anak-anaknya kerana menemaniku sepanjang kembara kali ini. Semoga kembaraku diberkati oleh Allah.

2002-06-19 - RABU

Jam 1546 Alcatelku berbunyi dengan paparan nombor telefon berkod 05. Alhamdulillah permohonanku diterima. Syukur kepada Allah yang memudahkan perjalananku dalam kembara karierku kali ini. Aku dikehendaki melapor diri di www.atarek.com.my, cawangan Perak pada 1 Julai 2002. Akhirnya terkabul juga hasratku untuk menyelesaikan cabaran pencarian karier sebelum Julai 2002. Kenapa Julai...??? 

2002-06-17  ISNIN

Dalam aku bersiap untuk travel ke Ipoh, Alcatel ku berbunyi tanda SMS diterima. Kulihat waktu tika itu menunjukkan 0001. Belum pernah lagi aku menerima SMS di awal-awal pagi sebegini. SMS diterima dari Hj Ahmad Jamali - interview withleapfrog, pls check ur email ASAP. Lantas terus aku mendownload email dan PRINT OUTkan borang permohonan yang perlu diisi sebagaimana yang diminta oleh pengurusan Leapfrog. Sempat aku singgah di www.leapfrog.com.my untuk melihat sepintas lalu tentang syarikat itu buat persiapan interview.

Jam 1300 kami memulakan perjalanan ke Ipoh. Menemani aku ialah Hadi yang tika ini katanya menjadi Research Assistant kepada team Pn. Roselina dalam researh mereka. Aku memandu hingga ke Bukit Merah dan disambung oleh co-pilot Hadi sehinggalah kami tiba di Ipoh atau lebih tepat Taman Kledang Jaya. Setelah memastikan tempat firma tersebut, kami menuju ke masjid untuk solat Subuh. (Subuh-Subuh lagi dah bukak aircond masjid nie)

Jam 0930 kami tiba di www.atarek.com.my. Berbekalkan Bismillah aku melangkah masuk. Sebentar lagi Tuan Haji panggil yer, kata seorang pekerja disitu. Aku diberi Job Application form untuk diisi sementara menunggu. Tepat jam 1000, aku dipanggil masuk. Telahan ku benar bahawa hanya aku satu-satunya insan yang diinterbiu dalam sesi kali ini. Alhamdulilah.....tak de nak kena compete dengan calon-calon lain. Aku memang dah bersedia dengan jawapan-jawapan yang sudah kujangkankan akan ditanyakan sebelum ini. Skrip jawapan memang telah dikarang terlebih dahulu. Dan sehinggalah Tuan Haji Atarek memulakan perbualan. HaaaaH.....apa yang kamu nak tanya..? Aku gamam beberapa ketika. Biar betul, ingat dia nak tanya kita, nie kita yang nak kena tanya dia. Ini memang kes berat nie. Lalu bermulalah sesi interbiu dengan aku yang bertanya beliau manakala beliau menjawab segala persoalan yang dikemukakan oleh aku. Dan ini berlarutan sehingga hampir 3 jam. Air teh panas yang dihidang di awal sesi, telah sejuk seperti ada ais didalamnya ketika aku meneguknya buat kali terakhir ketikan jam hampir menunjukkan 1300. selepas bersalaman dan ucapan terima kasih aku beredar dengan rasa kurang yakin dengan apa yang dipersembahkan sebentar tadi. Kalau ada calon lain mesti aku kena REJECT dah.

Dalam pada itu, sepanjang sesi interbiu, 2 kali aku mendapat call dari Tuan Haji Jamali dari www.leapfrog.com.my. Akum menghubungi  beliau dan menyatakan bahawa aku baru jer habih interbiu kat Ipoh dan mungkin tak sempat untuk bergegas ke Cyberjaya untuk interbiu disana. Beliau offer kalu sampai lewat sikit pun takper...tapi memandangkan dah penat dan MINDA pun dah kurang bermaya, kami batalkan hasrat untuk ke Cyberjaya. Dalam perjalana pulang, aku hanya mampu memandu sejam saja. Co-pilot Hadi mengambil alih pemanduan hingga ke Alor Setar. Singgah jap kat Lux di Simpang Kuala ambik vacum cleaner yang dihantar servis 2 minggu lepas. Jam 1800 alhamdulillah selamat tiba di rumah. Terima kasih Hadi, Co-Pilot yang dedikasi kerana menemaniku dalam sesi kembaraku kali ini. Hanya Allah sahajalah yang dapat membalas jasamu semua.

2002-06-15  SABTU

Sedang enak kami menjamu selera tengahari jam 1301, Alcatelku mendapat panggilan dari nombor yang tidak dikenali. Boleh tak you datang ke Ipoh hari Isnin nie untuk interbiu..?. Memang terkejut. Aku baru jer hantar resume beberapa hari yang lalu. Alhamdulillah rezeki Allah padaku kali ini
 

 
 
Read my GuestBook
Sign my GuestBook
Contact me at saif98@pd.jaring.my

KAJIAN AKADEMIK
UIS201 - Konspirasi Yahudi Atas Ekonomi Malaysia
UIS251 - Kesepaduan Ilmu Islam Dlm Pendidikan
FMC380 - Unit Trusts - Arab Malaysian
AUD360 - Sales & Collection Cycle - Telekom
MGT535 - Management of Maybank Group
FAC400 - Published Account: Analysis of Amtel
ECO465 - Demand Estimation
MAC460 - Cost & Revenue Classification
MAC460 - Learning-Curve
MAC460 -Budgeting Control
PSA470 - Budget of Jabatan Kerja Raya Perlis
PSA520 - Cluster- Ind Development of Malaysia
PSA520 - Malaysia - Towards 2020<
FAC550 - Analysis on 10 Companies & 6 MASBs
              Power Point Version
FAC550 - Traditional & Newer Entity

 
FAC550 - Income Smoothing
FAC550 - History of Accounting in Malaysia
PSA520 - 
FAC550 - 
FAC550 - 

 
PSA470 - Budget of Jabatan Kerja Raya Perlis
PSA520 - 
PSA520 - 
FAC550 - 
FAC550 - 

 

NOTA AKADEMIK
BMD501 - 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
BMD501 - 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [WORD]
PSA520 - 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
PSA520 - 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [WORD]
AIS530 - 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10
AIS530 - 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  [WORD]
MAC510 - 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

PHOTO ALBUM - KHAS BUAT SAHABAT-SAHABATKU
HIRA' 91-96
TRIP TO THAILAND
POSE KENANGAN
HOMESTAY, PULAU TUBA
MALAM PRA-GRADUAN
PERKHEMAHAN KARISMA
SUKAN PERSIDA 2000 

MY ARTICLEs
Monolog Diri, Semuanya Alasan Belaka
Abad 21 - Bersediakah Mahasiswa
SPR:Birokrasi Pengurusan @ Politik
Formula Malaysia
Solat Sebagai Didikan Disiplin Yang Unggul
Benarkah Aktiviti Berorganisasi Menghalang Kecemerlangan Akademik

LINKs 

UiTM's RELATED
DIA97-00 TACOBELLA - UiTM KAMPUS ARAU
BACC 2000 - UiTM KAMPUS ARAU
BACC 2000 - COMMUNITYZERO/BACC2000

LINK REFORMASI 
LAMAN REFORMASI

INFO BERITA
HARAKAH
MALAYSIAKINI
AGENDADAILY

MENARIK UNTUK DILAWATI
LAMAN SIBER FIQH     Sudut Fiqh Kontemporari
GOOGLE      Enjin Carian Terpantas
YAHOO       Portal Pelbagai Yang Pantas

DOWNLOADSsss
Taqwim SOLAT Harian
GAMES yang Best

 
SUBSCRIBE TO ACCOUNTING-NET
Powered by www.yahoogroups.com

 

  1