Byzantine Rite: Orthodox or Catholic?�Question from Garrett Diment on 02-03-2002: 





Sir, I looked on newadvent.com and still could not get a clear answer; is the Byzantine Rite part of the Catholic Church and in complete communion with Rome? Are they just is much Catholic as the Latin Rite is, or are they Orthodox?





Thanks and God Bless. 


Pax et Bonum. 





Answer by Anthony Dragani on 02-12-2002: 





Garret, 


	You are confusing the terms "Rite" and "Church," a mistake which is (unfortunately) quite common. 


	The Catholic Church is actually a communion of Churches. According to the Constitution on the Church of the Second Vatican Council, Lumen Gentium, the Catholic Church is understood to be "a corporate body of Churches," united with the Pope of Rome, who serves as the guardian of unity (LG, no. 23). At present there are 22 Churches that comprise the Catholic Church. The new Code of Canon Law, promulgated by Pope John Paul II, uses the phrase "autonomous ritual Churches" to describe these various Churches (canon 112). Each Church has its own hierarchy, spirituality, and theological perspective. 


	Although there are 22 Churches, there are only eight "Rites" that are used among them. A rite is a "liturgical, theological, spiritual and disciplinary patrimony," (Code of Canons of the Eastern Churches, canon 28). "Rite" best refers to the liturgical and disciplinary traditions used in celebrating the sacraments. Many Eastern Catholic Churches use the same rite, although they are distinct autonomous Churches. For example, the Ukrainian Catholic Church and the Melkite Catholic Church are distinct Churches with their own hierarchies. Yet they both use the Byzantine Rite. 


	Thus, Ukrainian Catholics, Ruthenian Catholics, Russian Catholics, Melkite Catholics, Romanian Catholics, etc. are all called "Byzantine Catholics" - because they use the Byzantine Rite. However, the Eastern Orthodox Churches ALSO use the Byzantine Rite. 


Byzantine Catholics are in full communion with Rome, and are just as Catholic as are Roman Catholics, who use the Roman Rite. 





God bless, Anthony ��COPYRIGHT 2002





eastern churches�Question from monica on 07-24-2001: 





	I am aware of our Eastern brethren who are members of our Church, only participate in a different rite of the Mass. What is the difference between us/them and the Orthodox church who is not a part of the Roman Catholic Church? Can we consider them Catholic, in the sense that we are Catholic although they dont' acknowledge the Pope as the head of the Church? Thank you and God Bless! 





Answer by Anthony Dragani on 07-30-2001: 





Monica, 


	Actually, it is inaccurate to summarize Eastern Catholics as "only participating in a different rite of the Mass." The differences are more than just liturgical. We also have our distinctive approach to theology, spirituality, and ecclesiology. 


	While this diversity within the one Catholic Church can appear confusing at first, it in no way compromises the Church's unity. In a certain sense, it is a reflection of the mystery of the Trinity. Just as God is three Persons, yet one God, so the Church is 22 Churches, yet one Church. The Catechism of the Catholic Church summarizes this nicely: 


	"From the beginning, this one Church has been marked by a great diversity which comes from both the variety of God's gifts and the diversity of those who receive them... Holding a rightful place in the communion of the Church there are also particular Churches that retain their own traditions. The great richness of such diversity is not opposed to the Church's unity" (CCC no. 814). 


	Also it is not correct to refer to the entire Catholic Church as the "Roman Catholic Church." Instead, it is best to speak of it as simply the "Catholic Church." In popular usage the term "Roman Catholic," only refers to the Latin Church. 


Concerning those Eastern Churches who are not in communion with Rome (the Orthodox Churches), we unfortunately cannot call them "Catholic Churches" because they lack communion with the successor of Peter. But because we both partake of the Eucharist, the true Body and Blood of Christ, "they are linked with us in closest intimacy," (UNITATIS REDINTEGRATIO no. 15). 





God bless, Anthony 
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Annulment Process�Question from Anonymous on 08-12-2001: 





	I heard a deaconate student make the comment that the Eastern CC's do not have annulments. He made it sound like they bypass that process altogether. Later I met a Holy Roman Catholic Priest from the East and he said he was shocked to learn of so many divorces here in the US and that where he comes from he knows of not one divorce in his home parish since he has been alive. Why would this deacon say that, are not all the rites subject to the Magiterium and the teachings of the Most Holy Roman Catholic Church or am I missing some information? 





Answer by Anthony Dragani on 08-13-2001: 





Anonymous, 


	Before I can answer your question, we need to clarify some of the terminology that you are using. Please indulge me as I take advantage of this educational moment. 


To say that "all the rites are subject to the Magiterium and the teachings of the Most Holy Roman Catholic Church" is inaccurate. First, you are making the common mistake of confusing the term "rite" with a "sui iurus Church." 


	According to the Constitution on the Church of the Second Vatican Council, Lumen Gentium, the Catholic Church is understood to be "a corporate body of Churches," united with the Pope of Rome, who serves as the guardian of unity (LG, no. 23). At present there are 22 Churches that comprise the Catholic Church. The new Code of Canon Law, promulgated by Pope John Paul II, uses the phrase "autonomous ritual Churches" to describe these various Churches (canon 112). Each Church has its own hierarchy, spirituality, and theological perspective. 


	Although there are 22 Churches, there are only seven "Rites" that are used among them. A Rite is a "liturgical, theological, spiritual and disciplinary patrimony," (Code of Canons of the Eastern Churches, canon 28). "Rite" best refers to the liturgical and disciplinary traditions used in celebrating the sacraments. Many Eastern Catholic Churches use the same Rite, although they are distinct autonomous Churches. For example, the Ukrainian Catholic Church and the Melkite Catholic Church are distinct Churches with their own hierarchies. Yet they both use the Byzantine Rite.


	Also, it is not accurate to refer to the entire Catholic Church as the "Roman Catholic Church."  In Church documents, you will not find the phrase "Roman Catholic" used to describe the universal Church. Instead, the only phrase used to describe it is simply "the Catholic Church." 


	For instance, the recent Vatican document Dominus Iesus says the following in paragraph no. 16: "This Church, constituted and organized as a society in the present world, subsists in [subsistit in] the Catholic Church, governed by the Successor of Peter and by the Bishops in communion with him." 


	Nowhere does this document refer to the universal Church as the Roman Catholic Church. Likewise, the DOGMATIC CONSTITUTION ON THE CHURCH, Lumen Gentium, nowhere uses the term "Roman Catholic." Nor is it used in any documents of comparable authority. It does not appear in any code of canon law. From a strictly canonical standpoint, there is no "Roman Catholic" Church. 


	However, you will sometimes encounter the phrase "Church of Rome" in Church documents. This phrase is used to denote the actual Diocese of Rome. Sometimes it is also used to denote the bishop who presides over this diocese, the Holy Father. 


In Church legislation and canons, the Western Church is referred to as the Latin Church. However, in everyday usage members of the Latin Church refer to it as the "Roman Catholic Church." For instance, in the small town of Toronto, Ohio there are two Catholic parishes. On one side of the town is St. Joseph's Byzantine Catholic Church. On the other side of town is St. Joseph's Roman Catholic Church. That's exactly what the sign says in front of the parish. And everyone knows that this parish is part of the Latin Church. 


	This matter is further complicated because there exists in canon law a "Roman Rite." The Roman Rite is used exclusively by the Latin Church. Eastern Catholics object to being called "Roman Catholics" because we do not use the Roman Rite, as Latin Catholics do. It seems to us that the term "Roman Catholic" is best reserved for Catholics who use the Roman Rite. 


	Hence, I would suggest rephrasing your statement to say that "all the sui iurus Churches are subject to the Magiterium and the teachings of the Most Holy Catholic Church." 


	Now to your question: the Eastern Catholic Churches do indeed have an annulment system. Historically this has not always been the case, but it is today. 





God bless, Anthony 





COPYRIGHT 2001











