Transferring from one of the Catholic Churches to Another





	Thanks again for giving me an opportunity to talk about my favorite subject:  the Eastern Catholic Churches.  I hope you don't mind that I'm copying this to a few friends who may also be interested in this topic.  Upon my informing you that I had canonically transferred from the Roman Church to the Armenian Church... 





you asked: 


	"One thing that I don't understand is, why would you have to get permission to practice the eastern rite?  If we're all one Catholic Church, in full communion with the western rite and we can go to Mass, why would you need permission?  I'm sure there's a good explanation, just curious." 





reply: 


	This is actually a big question, packed with needed clarification and one which I think drives to the heart of true Catholic ecclesiology which is often presented in an incomplete manner.  I believe the question manifests a misunderstanding very prevalent among Roman Catholics (although understandable and through no fault of their own) of the nature of the Church.  But before I go there, allow me to point out something.  If, hypothetically, I was leaving the Catholic Church, why on earth would I seek permission from a Catholic bishop to do so?  Still more, why would Cardinal Maida give me permission to make such a decision?  Therefore, based on this, it becomes apparent that I made a move "within" the Catholic Church not a move "outside" of it.  Does this make sense? 


	Now I’ll try and answer your question.  I have to address a presupposition that underlines it and which, I believe, actually leads to the confusion you expressed.  If one views the Catholic Church simply as one large universal Church with various rites within it, then your question makes perfect sense and is justified.  Why the need for permission?  Although, this above mentioned view of the Church does have a truth to it, I think it is incomplete and therefore can be misleading.  The Catholic Church is not only this, but much more.


	As the Second Vatican Council Fathers stated: The Universal Catholic Church is "a corporate body of Churches" (Lumen Gentium, no. 23).  And, in the document entitled "Eastern Churches," (Orientalium Ecclesiarum) the Second Vatican Council Fathers stated:  the Catholic Church "is made up of the faithful who are organically united in the Holy Spirit by the same faith, the same sacraments and the same government.  They combine into different groups, which are held together by their hierarchy, and so form particular churches or rites" (Orientalium Ecclesiarum, no. 2).  Then, in the very next paragraph, the difference between "Church" and "Rite" is expressed.  The Father's state, "These individual CHURCHES both Eastern and Western, while they differ somewhat among themselves in what is called RITE, namely in liturgy, in ecclesiastical discipline and in spiritual tradition... are of equal rank, so that none of them is superior to the others because of its rite" (ibid. no. 3 -emphasis mine). 


	The U.S. Bishops explained how the Catholic Church is now correcting the way Roman Catholics have been accustomed to referring to the Eastern Churches as "rites" and is returning the historical language of "Churches." They state, "We have been accustomed to speaking of the Latin (Roman or Western) Rite or the Eastern Rites to designate these different Churches. However, the Church's contemporary legislation as contained in the Code of Canon Law and the Code of Canons of the Eastern Churches makes it clear that we ought to speak, not of rites, but of Churches. Canon 112 of the Code of Canon Law uses the phrase 'autonomous ritual Churches' to designate the various Churches." This was the language in the beginning (see Acts 14:23, 15:41, 16:5; Romans 16:1, 4, 16; 1 Cor. 4:17, 7:17, 11:16, 14:34, 16:1, 19, and the introductions to 1 and 2 Corinthians, Galatians, 1 and 2 Thessalonians, Philemon, etc.) and all through Church history up until the last few centuries when the word "rite" was substituted for "church" for the various Catholic Churches by some in the Roman Church who probably meant it to manifest our unity.


	So, according to Vatican II and Pope John Paul II, the Catholic Church is comprised of various autonomous Churches with their own individual hierarchy, theological emphases, Divine Liturgies (what Roman Catholics refer to as "Mass"), traditions, customs, and laws who all are in communion and recognize the primacy of the Pope forming the one universal Catholic Church. Therefore there are Maronite Catholics, Ukranian Catholics, Melkite Catholics, Chaldean Catholics, Byzantine Catholics, Coptic Catholics, Armenian Catholics and Roman Catholics -to name a few.  All these Churches although having their own hierarchy are united in the essentials of the Faith and acknowledge the Primacy of the Bishop of Rome.  If one holds only to the above mentioned "universal view" of "one Church," one will miss this other important facet of Catholic ecclesioliogy and will have an incomplete notion of the nature of the Catholic Church. 


	In a paragraph critical to understanding this point, Vatican II declared: 


"It has come about through divine providence that, in the course of time, different Churches set up in various places by the apostles and their successors joined together in a multiplicity of organically united groups which, whilst safeguarding the unity of the faith and the unique divine structure of the universal Church, have their own discipline, enjoy their own liturgical usage and inherit a theological and spiritual patrimony. Some of these, notably the ancient patriarchal Churches, as mothers in the faith, gave birth to other daughter-Churches, as it were, and down to our own days are linked with these by bonds of a more intimate charity in what pertains to the sacramental life and in a mutual respect for rights and obligations. This multiplicity of local Churches, unified in a common effort, shows all the more resplendently the catholicity of the undivided Church" (Lumen Gentium, no. 23). 





Conclusion: 





To answer your questions, 





1) I didn't get permission to "practice the eastern rite."  Instead, I received permission to leave the Roman Church and join the Armenian Church.  I am no longer under the jurisdiction of the Roman Catholic Archbishop, Cardinal Maida.  Rather, I am now under the jurisdiction of the Armenian Catholic Bishop, Exarch Manuel Batakian.  Hence the need for permission. 





2) We are not only "all one Catholic Church" but also many individual Churches which combine to make up the one holy catholic and apostolic Church.  How can this be that there are many Churches yet one Church?  Is not the Divinity one essence yet three distinct Persons?  So too the Catholic Church, is one in essence but composed of many individual Churches.





	This is why I needed the above mentioned permissions from the two Bishops.  I was transferring from one Church to another.  Therefore, I needed the permission from Cardinal Maida and Bishop Batakian.  I am no longer a member of the Roman Church.  I am, in fact, a member of the Armenian Church.  Yet, I am still in communion with the Roman Church and all the other Churches which form the one Catholic (universal) Church.





Hopefully this helps to answer your excellent question.





In Christ's Light,


Wm. DerGhazari
