YÂREN ODASI’NA MİSAFİRLERİN
GİRİŞ KURALLARI

Başağalar’ın izni olmadan hiçbir misafir, Yâren Meclisi’ne kabul edilmez.

Ocak yakma günü (Cumartesi gecesi), kabul edilecek misafirlerin sayısı genellikle 40 - 50 arasında olur.

Küçük yaştaki çocuklar da misafir olarak kabul edilir.  Bundan amaç; Yâren Kültürü’nü genç kuşaklara aktarmaktır.

Yâren Meclisi’ne davet edilen misafirler ikiye ayrılır:

Kahve ve çay misafirleri (Kahve ve çaylarını içtikten sonra, Yâren Meclisi’ni izin alarak terk ederler.)

Yemek misafirleri  (Bu misafirler, gece saat üçe kadar    Yâren Meclisi’nde kalabilir.)

Çavuş, Küçük Başağa’ya misafirlerin geldiğini bildirir. Küçük Başağa, Bü-yük Başağa’dan izin alır ve Çavuş’a misafirleri içeri almasını söyler.

Çavuş, kapı yanında “Başağa, Misafir Ağa geliyor” der. Önce Büyük ve Kü-çük Başağa, sonra sırasıyla Yârenler ayağa kalkar.

Misafir; içeri girer, meydanın orta yerinde durur, kuralı biliyorsa Başağa’ya dönerek sağ eli sol göğsün-de “Selâmün aleyküm, Başağa.” der. Büyük Başağa da eli göğsünde “Aleyküm selâm, Misafir Ağa.” diye-rek karşılık verir.

Misafir; Küçük Başağa’ya da aynı şekilde selâm verir. Küçük Başağa da, aynı şekilde selâma karşılık verir. Misafir, son olarak da yârenleri de aynı şekilde selâmlar. Yârenler  de bir ağızdan selâmı alırlar.

Selâmlaşmadan sonra misafir, iki yâren arasına alınır. Yâren Meclisi’ne gelen misafire; kültür, makam, tahsil ve sosyal hayattaki itibar düzeyine göre bir yer seçilir.

En itibarlı misafirler, Büyük ya da Küçük Başağa’nın yanına oturtulur. Bu yapılırken diğer misafirlerin gücendirilmemesine de azamî özen gösterilir.

Önce Büyük Başağa, sonra Küçük Başağa ve sırasıyla yârenler; elle-rini göğüslerine götürerek teker teker, “Merhaba, Misafir Ağa.” derler. Herhangi bir misafirin, Cümleden merhaba.” demesiyle de “merhabalaşma” biter.

Yâren Odası’nda herhangi bir eksik-lik varsa, misafirlerin bu  eksiklikleri görmesi istenmez. Bu nedenle; misafirler, yanlarındaki yârenler tarafından konuşturulur ve dikkatleri bir yere çekilerek çevreyle ilgilenmeleri kesilir.

Kahve ve çay misafirleri; kural gereği izin isteyip giderler. Misafirler, kural bilmiyor olabilir ya da kasıtlı olarak Yâren Odası’nı terk etmeyebilir. Bu durumda, misafirlere “küllü kahve” ikram edilir ya da ayakkabısı süpürge üstünde önüne getirilir.

Bu davranış, “Defol, git” anlamında-dır. Buna karşın, misafir, yine gitmi-yorsa iki yâren; misafiri kolundan tutup Yâren Odası’nın dışına çıkarır.

Bu kural; misafirin sosyal hayattaki makamı göz önünde tutulmadan herkese uygulanır.

İLERİ        GERİ        ANA SAYFA