WHOA Firetrick

virallinen nimi, alias WHOA Firetrick, Riina
rotu, skp oldenburginhevonen, tamma
syntynyt, kasvattaja 28.07.2004 (10.5 v., VARL), WHOA-Stables, Saksa
säkäkorkeus, väri 167cm, tummanruunikko
koulutustaso, painotus GP - re 110cm - me 110cm, kouluratsastus
omistaja, kotitalli Siiri K., Yasjana
saavutukset ---© Waltzing Horses. Kuvissa old-t. Afton

luonnekuvaus.
Riina on kaunis tummanruunikko koulutamma, joka saapui nykyiseen kotimaahansa WHOA-Stables'ilta, Saksasta. Tamman maahantuojasta ei ole valitettavasti tietoja, mutta todennäköisesti se on ollut joku Saksan WHOA-Stables'ista, oletuksellisesti esimerkiksi omistaja tai muu vastaava. Riinan maahantuonnista ja sen myyntioloista ei minulla uutena omistajana ole tietoa, mutta tamman entinen omistaja oli kyllä Silent, Kingsvalley. Silentin luona Riina kilpaili oikein menestyksekkään kilpauran ja jatkaa sitä minun hoivissani kyllä, sekä sai kolme upeaa jälkeläistäkin - joista yksi asustelee muuten Wynonan hoivissa Hämypurossa! Kaunis Riina- tammamme on siis viettänyt elämänsä antoisat 10 vuotta Silentin luona, ja jatkaa edelleen minulla Yasjanassa kilpauraansa kouluratsuna sekä näin alkuun satunnaisesti jalostuskäytössä ollen.

Yleisesti WHOA Firetrick, aka Riina, on hieman äkäinen ja temperamenttinen tamma, jolta löytyy sisua ja myös tarvittaessa ruutiakin, jolla tamma sitten ärhentelee ja komentelee kaikkia jotka sitä suinkin 'uskaltavat' lähestyä. Jokainen päivä voi hyvinkin opettaa taas jotakin uutta tästä upeasta koulutammasta, joka uhkailee ja luimii minkä ehtii. Oikeastaan siihen se karsinassa oikeastaan jääkin, sillä sen pidemmälle ei tamma tohdi kuitenkaan ryhtyä. Toisinaan mikään helppo tapaus ei Riinakaan ole, vaan pistää hanttiin minkä kerkeää. Taitavalla hevosenkäsittelijälläkin voi olla rouvan kanssa hankaluuksia, vaikka totta kylläkin, Riinan mielestä luotettaville ja sille itselleen tutuiksi tulleille henkilöille ärhentely ja kiukkuilu jaa hieman vähemmälle. Liekö syynä tammalle jo ennestään tutut henkilöt, vai henkilön itse vaikutus tammaan? Ehkäpä molemmat, mutta jokainen päivä Riinan kanssa tuo uusia yllätyksiä, eikä mikään niistä ole koskaan tylsä!

Hoitaessa neitomme Riina on siis melko kiukkuinen pakkaus, joka tohtii komennella 'heikoimpiaan'. Pelokkaat ihmiset ovat Riinalle helppoa saalista, sillä tamma vaistoaa kyllä heti, jos joku hiemankin epäröi. Tämän rouvan kanssa saa olla kyllä tarkkaavainen ja tomerakin, sillä hevonen ei koskaan anna mitään ilmaiseksi - vaikka parhaita kaveruksia oltaisiinkin. Riina on erittäin kova komentelemaan, varsinkin ihmisiä, ja se saattaa tuottaa aluksi päänvaivaa. Tammalla on kuitenkin jokaisella hoitokerralla se tietty asia, mitä se rakastaa, ja se joku on (ihan oikeasti) harjaus. Vaikka alkujaan Riinan saa pitää todella (ja saa kyllä kieltämättä) kiinni, vaikka tuntuisikin ettei Riina tee mitään, voi se yllättäen keksiä jotakin, mikä onkin sitten hankalampi jupakka. Riina luimii aluksi todella paljon eikä arkaile vilautella hampaitakaan, mutta siihen se onneksi jääkin. Uhkailu takasellakin on Riinan mielestä hyvä keino, eikä sitä suotta saa pelästyä, sillä todella tamma ei kuitenkaan tee mitään. Sen kanssa saa olla erittäin päättäväinen, eikä pelätä kurinpalautuksiakaan. Onneksi harjausprosessin jälkeen tamma käyttäytyy ainakin vähän rauhallisemmin ja suvaitsevimmin, jolloin varustaminen ei ole niin vaikeaa. Itse asiassa Riina pitää siitä, että se saa lähteä työntekoon, eikä pistä hanttiin paljoltikaan - kunhan nyt kuitenkaan pilaamatta egoaan, joka tarkoittaa tamman kuitenkin luimistelevan ja 'kiukuttelevan' leikisti varustajalle, mikä tosin on pahempi juttu, sillä se saattaa säikäyttää ihmisparan kokonaan pois Riinan luota. Ja siitäkös tamma sitten vasta närkästyykin ja ihmettelee asiaa, eikä malta kyllä odottaa että joku hänet tulisi valmiiksi laittamaan. Erityisemmin vahvempia keinoja ei tähän tarvita, eikä niin liioin peseytymiseen ja suihkutteluunkaan; Riina on melkoisen rauhallinen ja ihan kiltistikin pesukarsinassa, kunhan ei suoraan 'hyökkää' kylmän tai edes lämpimänkään veden kanssa suihkuttelemaan, varsinkaan vartaloa. Paras keino on aloittaa ihan käynnistämällä letku tamman turvan edessä ja suihkutelle ensin varovasti kavioita, ja edetä siitä sitten aina ylemmäs. Pään pesusta ei Riina pidä ollenkaan, vaikka kestääkin sen aina urheasti loppuun saakka.
Taluttaessa Riina kulkee kyllä ihmisen perässä, vaikkakin alkujaan niskuroiden. Mikäli häntä ollaan tarhaan taluttamassa, on siinä se haittapuoli, että Riina todellakin rynnii aitaukseen sisään ja yrittää tempoilla narusta irti. Tämä on erittäin paha ja vaarallinenkin tapa, jota on yritetty kyllä kitkeä pois. Laitumelle tammaa viedessä ei mesoaminen ole niin vakavaa - onneksi. Muulloin Riina kulkee kuitenkin näppärästi, eikä turhia pysähtele tai junttaile kesken matkaa. Mikäli matkalla kohdataan joku toinen (oriit lukuun ottamatta) Riina luimistaa korvansa ja saattaa huiskaista varoittavasti hännällään. Ihmisille tamma ei onneksi näin tee. Oriit taasen saavat neidon sukat todella pyörimään jaloissa, eikä tamma meinaa pysyä oikein paikoillaankaan. Taluttajalla on melkoinen työ saada tamma kuriin ja kulkemaan edes jotenkin näiden 'komeiden poikien' ohitse.

Ratsastaessa tamma on kipakka, mutta kulkee erittäin kauniisti ja useimmiten myös muodossa. GP- tasolle koulutettuna Riina osaa hyvin kaikki asiat väistöistä jopa laukanvaihtoihin, eivätkä ne tuota tammalle minkäänlaisia ongelmia. Riina todella nauttii työnteosta ja varsinkin taitavan ratsastajan kanssa, jolloin hevosen ja ratsastajan yhteistyötä on upea katsella. Riinan liikkeisiin on todella helppo mukautua, sillä ne ovat pehmeät ja melko pyörivätkin. Eritoten laukka ikään kuin 'rullaa' eteenpäin, jolloin satulassa istuminen on todella helppoa. Riina ei kuitenkaan ole ratsuna siitä helpoimmasta päästä, sillä tamma vaatii erittäin tarkat ja selkeät avut, mutta ne eivät saa olla kovat eivätkä hosuvat. Kaiken täytyy melkeinpä olla täydellisesti suunniteltua - eli toisin sanoen jo puoliksi tehtyä. Tamman kanssa saa olla myös tiukkana, sillä varsinkin tuntemattomia ratsastajia Riina testaa aluksi minkä kerkeää. Alusta asti saa siis olla todella topakkana ja tarkkana, vaikkei Riina pukittele tai nouse pystyynkään. Ihmeellisen rauhallinen tämä neito on myöskin, mutta ei ehdottomasti sovi aloittelijoille tai vähäänkään kokemattomille ratsastajille. Riina kuumenee myös helposti, ja saattaa esittää erikoisiakin vastalauseita, mikäli jokin ei miellytä tätä.
Esteillä Riina on melkoinen jänis, hyppelehtii ja pomppelehtii joka suuntaan. Tamma ei millään tohtisi pysyä paikallaan, ja liikkeelle päästyään säntäilee kovalla vauhdilla esteeltä toiselle. Riinan pidättämisessä on todella työtä ja muutenkin, sillä tamma on melkoisen vaikea saada kulkemaan kunnollisesti ja rauhassa. Itse neidin hyppytyylissä ei ole kauheasti ja pahemmin vikaa, Riina on mukava ratsastettava rauhoituttuaan, ja melkoisen taitavakin koulupainotuksesta huolimatta. Hyppykykyjä voidaan olettaa periytyneen melko kaukaakin suvusta, sillä Riinan emänisänisä (eii.) oli upea esteratsu WHOA Jack DD, joka hyppäsi parhaillaan 140-150 cm'n ratoja.
Maastoillessa tamma käyttäytyy normaalisti, eli jokseenkin hankalasti mutta silti ratsasttevasti. Riina on maastoillessa yleensä paljon rennompi ja rauhallisempi kuin kentällä tai maneesissa. Pitää pitkistä retkistä ja hurjista laukkapätkistä, sekä tykkää myös hyppiä pienten maastoesteiden yli.

Kilpailuissa Riina käyttäytyy hillitysti, mutta oudoksuu silti vieraita hevosia. Vastaantuleville uusille 'tuttavuuksille' tamma luimistaa ilkeästi korvansa ja huiskaisee hännällään, jotta nämä ymmärtäisivät pysyä kauempana. Ihmisille Riina ei kyllä kuitenkaan tee mitään pahaa, ja jos tuttu sekä turvallinen henkilö on pitämässä tammaa kiinni tai taluttamassa, voi olla, että jopa vieraatkin ihmiset saavat taputella tätä upeaa kilpahevosta. Tosin vain kohtuudella, sanoo Riina, sillä tamma ei mielellään ole ihmismassan keskipisteenä. Varikkoalue ei siis pahemmin tuota suurta ongelmaa, eikä myöskään verryttelykään, vaikka Riina saattaakin hieman heitellä muutaman pukin ennen radalle siirtymistä. Tamma myös testaa (kuten aina) ratsastajansa, eikä suostu tekemään mitään jos ratsastaja antaa heti periksi. Uskomatonta kyllä, Riina siis testaa jopa lämmittelyssä 'pilottinsa', joten kilpailuissa tammalla ratsastavat vain kokeneet. Radalla Riina on rentona, vaikka ylpeileekin taidoillaan hitusen. Kisoissa tälle rouvalle laitetaan aina punainen rusetti häntään merkiksi mahdollisesta toisten hevosten potkimisesta.

i. WHOA Firebrick [evm] ii. WHOA Dirtytrick [evm] iii. WHOA Magictrick [evm]
iie. Yellowstown [evm]
ie. WHOA Firefox [evm] iei. Red Deer Fox [evm]
iee. WHOA Elaborate [evm]
e. WHOA Moccasin [evm] ei. WHOA Jealousy [evm] eii. WHOA Jack DD [evm]
eie. WHOA Dynasty [evm]
ee. WHOA Mocha [evm] eei. WHOA Cricket [evm]
eee. WHOA Coffeé [evm]


Riinan suku on painottunut täysin koulupuolelle, lukuunottamatta muutamaa kenttähevosta kaukaisuudesta. Suurin osa tamman sukupuun hevosista on WHOA-stablesin omia kasvatteja Saksasta, jotka ovat menestyneet kilparadoilla ja olleet hyviä jalostuhevosia. Varmastikin tunnetuimpia nimiä Riinan suvussa ovat WHOA Magictrick, joka kilpaili menestyksekkäästi grand prix ja intermediaire-luokissa. WHOA Magictrickin isä Magician oli aikansa legenda, suuri musta ori sai arvostusta osakseen upeasta ravistaan ja joustavasta käynnistään, mutta suositun jalostusorin siitä teki sen uskomaton voittoputki kilpaurallaan. Emän puolen suvussa on myös useita WHOA-hevosia, suurin osa näistä ylsi vain prix st. georges tasolle, mutta muutama poikkeuskin löytyy (ee. WHOA Mocha (int. I), eeii. With Life (gp), eii. WHOA Jack DD (140-150cm esteratojen kuningas). (tekstistä osa lainattu tamman edellisiltä sivuilta)

jalostuinfo.
WHOA Firetrick ei ole nyt saatavilla jalostuskäyttöön.

jälkeläisnäyttö.
t. DVN Firebird, synt. 13/01/2005, i. Ch. Admiral von Radon, om. Salience
o. DVN Firehawk, synt. 20/05/2005, i. Laviar, om. Petra M.
o. DVN Lancelot, synt. 17/06/2005, i. H.T. Celtic Warrior, om. wenya
t. Beverly High, synt. 08/11/2006, i. Mafia GER (KTK-II), om. Siiri K.
o. Biishiki High, synt. 04/12/2006, i. Imagine FLY, om. moshi.

kilpakalenteri.
Kilpailuja yhteensä 98 kpl.
Sijoituksia yhteensä 09 kpl.
Voittoja yhteensä 03 kpl.

01/12/2004 - KRJ - Katin & Marin talli - he B - 30/40
02/12/2004 - KRJ - FSRA - kn special - 4/35
20/12/2004 - KRJ - Kisakeskus Element - he A - 22/50
26/12/2004 - KRJ - Kouluratsastusjaos - he A - 121/170
14/12/2004 - KRJ - Divinity - he A - 9/50
02/01/2005 - KRJ - Once More - he A - 14/50
30/01/2005 - KRJ - Tuikun Hevoset - va B - 3/9
01/02/2005 - KRJ - Angel Arabian & Featherys - prix sg - 17/20
02/02/2005 - KRJ - Gestüet Traube's - int. I - 19/20
03/02/2005 - KRJ - Bramblerose Riders - int I . - 5/16
06/02/2005 - KRJ - Kaviopolun Rats. - prix st. georges - 8/22
08/02/2005 - KRJ - Kilpatalli Lumikero - va A - 25/30
11/04/2005 - KRJ - Yave - int I. - 10/30
11/04/2005 - KRJ - Yave - gp - 2/30
15/04/2005 - KRJ - Mystin talli - int. I - 16/25
15/04/2005 - KRJ - Mystin talli - gp - 17/20
17/04/2005 - KRJ - Satakieli - int. I - 7/50
17/04/2005 - KRJ - Satakieli - gp - 26/41
20/04/2005 - KRJ - DEW - int. I - 15/29
20/04/2005 - KRJ - DEW - gp - 18/25
26/04/2005 - KRJ - Kisakeskus Kohinoor - gp - 18/30
02/03/2005 - KRJ - Sungate Warmbloods - prix st. gs. - 23/30
13/03/2005 - KRJ - Kilpailurekisteri - int I. - 9/26
13/03/2005 - KRJ - Kilpailurekisteri - gp - 4/22
15/03/2005 - KRJ - Unicorn Stable - int. I - 16/30
15/03/2005 - KRJ - Unicorn Stable - gp - 20/26
15/02/2005 - KRJ - RT Menninkäinen - int. I - 9/33
16/02/2005 - KRJ - FSRA - va A - 8/25
19/02/2005 - KRJ - Varjorautiaan talli - prix st. georges - 13/25
19/02/2005 - KRJ - Varjorautiaan talli - gp - 18/25
21/02/2005 - KRJ - Siittola Heijastus - int. I - 23/24
26/02/2005 - KRJ - YT Wonderland - int. I - 8/25
11/05/2005 - KRJ - Angels & Demons - int. I - 8/35
11/05/2005 - KRJ - Angels & Demons - gp : kür - 23/40
15/05/2005 - KRJ - YT Wonderfull - int. II - 8/25
19/05/2005 - KRJ - Dozey - gp - 5/29
20/05/2005 - KRJ - Wadelma - int. I - 1/45
20/05/2005 - KRJ - Wadelma - gp - 8/45
28/05/2005 - KRJ - Kabayo - int I. - 18/25
01/06/2005 - KRJ - Pihlajan Talli - int. II - 19/19
06/06/2005 - KRJ - Dozey - int. I - 24/30
06/06/2005 - KRJ - Dozey - gp - 1/31 (3rp)
12/06/2005 - KRJ - Siittola Heijastus - int I. - 11/30
17/06/2005 - KRJ - Tuulirannan - kür : int. I - 22/25
17/06/2005 - KRJ - Tuulirannan - gp - 3/25 (1rp)
18/06/2005 - KRJ - Vihermetsän Ratsastajat - gp - 11/19
17/07/2005 - KRJ - Heijastus - gp - 9/45
21/07/2005 - KRJ - BraRi - gp - 5/18 (1rp)
23/07/2005 - KRJ - Evergrey - gp - 6/26 (1rp)
23/07/2005 - KRJ - Seura SGA - gp - 8/13
27/08/2005 - KRJ - YT Endles - gp - 22/29
07/09/2005 - KRJ - Illusia - gp - 20/23
01/10/2005 - KRJ - Te Adoro Estate - int. II - 12/25
02/10/2005 - KRJ - FSRA - int. II - 24/31
03/10/2005 - KRJ - Hevoshissi - int. II - 11/25
03/10/2005 - KRJ - Hevoshissi - gp - 16/25
11/10/2005 - KRJ - Siittola Salient - int. I - 19/30
15/10/2005 - KRJ - Chan19 - int. I - 7/30
15/10/2005 - KRJ - Chan19 - gp - 1/27 (3rp) - 100v€, sinivalk. ruusuke, riimu
15/10/2005 - KRJ - Kisakeskus Levande - int. II - 13/14
15/10/2005 - KRJ - Kisakeskus Levande - gp - 18/19
19/10/2005 - KRJ - Moonlight Stable - gp - 4/25 (1rp)
27/10/2005 - KRJ - Horse Shop - gp - 23/29
29/10/2005 - KRJ - Kisatalli Optimist - va A-int. I - 56/88
31/10/2005 - KRJ - Amagon Kistalli - int. I - 25/25
01/12/2005 - KRJ - Ratsutila Melissa - int. II - 2/21 (2rp)
12/12/2005 - KRJ - Heijastus - int. I - 07/35
12/12/2005 - KRJ - Heijastus - gp - 17/35
01/12/2005 - KRJ - Bellona - int. I - 11/16
01/12/2005 - KRJ - Bellona - gp - 09/11
14/12/2005 - KRJ - FSRa - vaA - 30/37
14/12/2005 - KRJ - FSRa - int. II - 12/25
18/12/2005 - KRJ - Dinsmore - int. I - 49/50
19/12/2005 - KRJ - BraRi - int. II - 10/19
19/12/2005 - KRJ - BraRi - gp - 14/21
20/12/2005 - KRJ - Midnight Fever - kür: gp - 28/30
22/12/2005 - KRJ - In Paradise In Paris - gp - 14/30
24/12/2005 - KRJ - Wattenhall - gp - 16/18
26/12/2005 - KRJ - Tuuliharju - int. I - 17/30
26/12/2005 - KRJ - Tuuliharju - gp - 11/30
27/12/2005 - KRJ - Horrosmaa - kür: int. I - 28/40
27/12/2005 - KRJ - Horrosmaa - kür: gp - 16/40
30/12/2005 - KRJ - Rusviest - Prix de Uusi vuosi 2006 - 09/32
10/01/2006 - KRJ - Etal - vaA - -/-
10/01/2006 - KRJ - Etal - gp - -/-

02/01/2006 - kouluratsastus - Liinahaka - heC - 01/15
02/01/2006 - kouluratsastus - Liinahaka - heB - 11/15
02/01/2006 - kouluratsastus - Liinahaka - heA - 10/15
03/01/2006 - kouluratsastus - Liinahaka - heB - 15/15
03/01/2006 - kouluratsastus - Liinahaka - heB - 11/15
03/01/2006 - kouluratsastus - Liinahaka - heA - 07/15

20/12/2004 - ERJ - Kisakeskus Alpha - 80-90cm - 5/20
16/12/2004 - ERJ - Divinity - 60-80cm - 19/50
16/12/2004 - ERJ - Divinity - 70-80cm - 43/50
28/02/2005 - ERJ - Divinity - 80-100cm - 10/37
07/04/2005 - ERJ - Divinity - 80-90cm - 11/50

layout © nabila