Mont Brulé
( 3538m )
top.gif (1957 bytes)
Ligging: Kompass Carta Turistica Breuil – Cervina - Zermatt 1/50.000  nr:87
Italy - Valle D’ Aosta – Aosta – Valpelline - Lago di Place Moulin (950m)
Kwalificatie: PD
Klassieke bergtocht in een prachtig landschap.
Tijdsindeling: Place Moulin – Rif. Col Collon 4h.
Rif Col Collon – Mont Brulé 3.5h.
Afdaling 5h.
Totaal: 13h.
Uitrusting: Klimgordel
Klimtouw 45m
Stijgijzers
Piolet
Handschoenen
Toegang: In Aosta nemen we de weg richting Grand St Bernardino. Nadien volgen we de bewegwijzering naar de Val Pelline. Er is ruimschoots parkeergelegenheid op de grote parkings aan het stuwmeer Lago di Place Moulin.
Algemeen: Het eigenlijke hart van het Wallis begint bij de Col Collon, tenminste als je vanuit het westen komt. Dent Blanche, Zinalrothorn, Obergabelhorn, Dent d’Herens en natuurlijk de Matterhorn zijn alpenreuzen welke tot de machtigste bergen van Europa behoren. Als je er naar kijkt en een beklimming overweegt weet je het al, geen ochtendwandelingetje maar ganse dagen hard labeur en dan mag je je nog gelukkig prijzen als je voor het avondeten een dak boven je hoofd hebt.

Precies in dat overgangsgebied ligt de Mont Brulé die met zijn armtierige 3538m wat wat pover oogt. Toch is het een heel mooie berg, gesitueerd in een prachtige en niet al te drukke vallei. Op de vergletsjerde noordwand zijn de laatste jaren zelfs wat ijsklimmers actief. Maar veel zijn het er niet. Dat geldt ook voor de alpinisten die hun geluk aan de zuidzijde beproeven, komende vanuit de Valpelline dus. Een enkele keer wil er nog wel eens een Italiaanse gids met een paar klanten over de westgraat klimmen. Deze westgraat is weliswaar voor een beetje alpinist een fluitje van een cent, hij is landschappelijk gezien wel erg aantrekkelijk. Niet moeilijk dus maar met een fraai sneeuwkammetje aan het slot, dat alleen als er extra veel sneeuw gevallen is wat moeilijkheden kan geven. En met een heel bijzonder uitzicht op de Dent d’Herens en de uitgestrekte Glacier des Grandes Murailles. Daar aan de overzijde van het dal liggen de echt hoge bergen van het Wallis. Ook de Italiaanse kant van de Matterhorn kan van hieruit bewonderd worden.

De Markante sneeuwtop halverwege de graat heet Pointe Kurz (3498m) en is genoemd naar Marcel Kurz, die zelf een goed alpinist was en met name in de Valpelline tijdens de twintiger en dertiger jaren veel eerste beklimmingen heeft gemaakt.

 

Routebeschrijving:

(By   Theo Wouters)

Vanaf de grote parkeerplaats aan het begin van het stuwmeer Place Moulin (1950m) volg je eerst een honderdtal meter het brede pad langs het meer. Daarna ga je direct linksaf ( aangegeven met Collon) eerst door een bos, daarna over een bloemenrijke alpenweide. Aan het einde hiervan rechtsaf over een breed pad dat zich al snel weer versmalt en op gelijke hoogte het dal van de Oren inloopt. Bij La Garda (stallingen) een brug over en verder omhoog, steeds de rechterkant van de beek volgend. Op 2450m buigt het dal scherp naar rechts en hier volg je het inmiddels zeer steile en met kettingen beveiligde pad. Opgelet bij slecht weer is het hier werkelijk gevaarlijk en zijn de kettingen zeker een hulpmiddel. Op korte tijd stijg je nog eens 300m. Daarboven is de hut al merkbaar. Nu de beek over en over het pad door het morenepuin naar de hut, Riugio Col Collon op 2818m. De oude hut, dat is te zien, is in 1928 gebouwd en telt 40 slaapplaatsen. Iets hoger staat een nieuwe hut van waaruit men een prachtig uitzicht heeft op de Col Collon. Deze hut is werkelijk een prachtexemplaar. Ze is mooi, netjes onderhouden en bemand door een sympathieke huttenbaas welke tijdens de zomermaanden voor zijn gasten eenvoudige maar smakelijke maaltijden serveert. Geen drukte, geen lawaai, kortom de hemel op aarde voor de doorsnee alpinist.

De volgende dag is het eerst zaak Col de Collon (3098) te bereiken. Dit is niet zo moeilijk, het begin van het pad is goed aangegeven en in het schijnsel van je hoofdlamp kan je aan de hand van de sporen in de sneeuw en de steenmannetjes het vervolg wel vinden. Tegen dageraad bereik je Col Collon welke eigenlijk een plateau is. Rechts op de Col begint de eigenlijke westgraat van de Mont Brulé die er dit jaar erg verijst bijlag. Van een sneeuwkam is aanvankelijk weinig te merken. De lange sneeuwhelling leidt, naar boven toe steeds smaller wordend, naar de eigenlijke kam en daarna naar de sneeuwtop Pointe Kurz (3489m).

Hier heeft men een goed overzicht over het vervolg van de route. Eerst een stukje afdalen, daarna via een prachtig sneeuwzadel naar het slotstuk en tevens mooiste deel van de klim. Via een scherpe en fotogenieke sneeuwkam naar de hoofdtop. Een ideale gelegenheid om je conditie even te peilen.

De terugweg is identiek.