ΜΕΡΟΣ 1ο

ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ

Το «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων» (ΣΕΠ), που συστήθηκε με το Νόμο 1066/1917 εδρεύει στην Αθήνα, αποτελεί Ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, έχει κοινωφελή χαρακτήρα. εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 1066/1917 «περί ιδρύσεως Σώματος Ελλήνων Προσκόπων» όπως ισχύει σήμερα με τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις που ακολούθησαν (*). Το Σ.Ε.Π. συνεχίζει την προσκοπική κίνηση που άρχισε στην Ελλάδα το 1910.

 

(*') Ν.Δ. 31-3/10-5-1919 που κυρώθηκε με το νόμο 2017/1920 «περί ιδρύσεως Σώματος Ελλήνων Προσκό­πων» (ΦΕΚ 40). το Ν. 112/1945 «περί επανασυστάσεως του Σ.Ε.Π.» (ΦΕΚ 21), το Ν. 1016/1949 «περί             προστασίας του Σ.Ε.Π. (ΦΕΚ 159,. το Ν. 2091/1952 «περί παλαιών προσκόπων» (ΦΕΚ 112), τα άρθρα 1 και 2 του Ν.Δ. 123/1974 «περί επανυπαγωνής του Σ.Ε.Π. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας» (ΦΕΚ 313), το /V. 440/1976 «περί τροποποιήσεως του δια του Νόμου 2017/1920 κυρωθέντος από 31.3.1919 Ν.Δ.τος «περί τροποποιήσεως του Νόμου 1066/1917 «περί ιδρύσεως Σώματος Ελλήνων Προσ­κόπων (ΦΕΚ 257), τα άρθρα 108 μέχρι και 121 του Αστικού Κώδικα εφόσον δεν αντίκεινται στο Ν. 440/ 1976 και το Π.Δ. 1028/1980 «περί εγκρίσεως του Οργανισμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων».

 

 

2. ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του Σ.Ε.Π. είναι η παροχή εξωσχολικής αγωγής σε Ελληνόπουλα με την εφαρμογή του προσκοπικού συστήματος, που αποσκοπεί στη διαμόρφωση ηθικού χα­ρακτήρα και στην προσφορά φυσικής αγωγής με την ομαδική δράση, τη Ζωή στο ύπαι­θρο και το παιχνίδι. Το Σ.Ε.Π. λειτουργεί μέσα στα πλαίσια διαπαιδαγώγησης και μόρ­φωσης της νεολαίας, όπως καθορίζονται στο Σύνταγμα και τους Νόμους.

3. ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

Για την επίτευξη του σκοπού του ο Προσκοπισμός:

 

  1. Θεωρεί απαραίτητη την πίστη στο θεό, την αγάπη και την αφοσίωση στην Πατρίδα και το σεβασμό στην οικογένεια.
  2. Δεν κάνει διάκριση φυλής, πολιτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής προέλευσης και οικονομικής κατάστασης.
  3. Εργάζεται γιο την ελευθερία του ατόμου, την παγκόσμια κατανόηση και συναδέλφωση. για την επικράτηση της ειρήνης.
  4. Κηρύσσει ότι ο Πρόσκοπος οφείλει να είναι έτοιμος να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη βοήθειας.
  5. Ενθαρρύνει τα μέλη του να τηρούν την Υπόσχεση και να εφαρμόζουν το Νόμο του Προσκόπου.

 

 

Στην εφαρμογή του Προσκοπικού Προγράμματος χρησιμοποιούνται οι παγκό­σμια αναγνωρισμένες προσκοπικές μέθοδοι, όπως έχουν προσαρμοστεί στις εθνικές και τις θρησκευτικές παραδόσεις και έχουν διαμορφωθεί με την εφαρμογή τους στην Ελλάδα, ώστε να διαπλάσουν άξιους πολίτες και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας με επί­γνωση της ευρύτερης κοινωνικής αποστολής τους σε κάθε περίσταση.

Με την Προσκοπική μέθοδο Αγωγής οι Πρόσκοποι αποκτούν χρήσιμες γνώσεις και ικανότητες, καλλιεργείται η ατομική και κοινωνική συμπεριφορά τους και συντελεί­ται η διαμόρφωση καλών χαρακτήρων.

Την Προσκοπική μέθοδο Αγωγής συνθέτουν, βασικά, τα εξής στοιχεία:         

   

  1. Δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα, στην ιδιοσυγκρασία και στις κλίσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
  2. Εκπαίδευση με βάση την ομαδική δράση, τη Ζωή στο ύπαιθρο και το Παιχνίδι, την ευγενική άμιλλα, την περιπέτεια, την έρευνα του περιβάλλοντος και το προσωπικό παράδειγμα των μεγαλυτέρων.
  3. Δημιουργία ευκαιριών για αυτοεκπαίδευση, αυτενέργεια, ανάληψη ευθυνών και η­γεσίας. αλλά και για αποτελεσματική χρησιμοποίηση, από το παιδί και τον έφηβο, των σωματικών, πνευματικών και ψυχικών του δυνάμεων.
  4. Διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για να συνηθίσει το παιδί ή ο έφηβος στην αρ­μονική ομαδική Ζωή και συνεργασία, με την εφαρμογή του Νόμου και της Υπόσχε­σης του Λυκόπουλου ή του Προσκόπου.

4. ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Τα μέλη ενθαρρύνονται να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στις Προσκοπικές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες, να σέβονται τις θρη­σκευτικές πεποιθήσεις των άλλων και να συνεργάζονται με τις Εκκλησιαστικές Αρ­χές και τους εκπροσώπους τους.

5. ΠΑΤΡΙΔΑ

Το Σ.Ε.Π. καλλιεργεί στα μέλη την πίστη και αφοσίωση στην Ελληνική Πατρίδα, το σεβασμό στους Νόμους και τις παραδόσεις του Έθνους. Γι' αυτό στα προγράμματα των Τμημάτων του εντάσσονται ανάλογες δραστηριότητες με συμμετοχή στις Εθνικές εκδηλώσεις με εθελοντική προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας σε εθνοφελείς και κοινωφελείς εκδηλώσεις.

Οι Βαθμοφόροι του Σ.Ε.Π. οφείλουν με το παράδειγμα τους να καλλιεργούν το Πατριωτικό συναίσθημα των παιδιών.

6. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το Σ.Ε.Π. σέβεται την οικογένεια σαν θεμέλιο της Κοινωνίας. Οι Βαθμοφόροι των Τμημάτων συνεργάζονται με τους γονείς. Φροντίζουν ώστε οι Πρόσκοποι τους ν' ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς την οικογένεια τους και επιδιώκουν τη συμπαράσταση των γονέων στο έργο του Προσκοπισμού.

 

7. ΣΧΟΛΕΙΟ

Το Σ.Ε.Π. συνεργάζεται με το Σχολείο. Οι Βαθμοφόροι του Σ.Ε.Π. αναπτύσσουν στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτι­κούς λειτουργούς, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στην αρτιότερη μόρφωση και α­γωγή των Προσκόπων, αλλά και στη διευκόλυνση του Προσκοπικού έργου από τους εκπαιδευτικούς.

 

8. ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.

Η προσφορά των κάθε είδους υπηρεσιών από τη Διοίκηση του ΣΕΠ, από τα μέλη του Σ.Ε.Π. και γενικά από πρόσωπα που ανήκουν στη Προσκοπική Κίνηση, είναι εθελοντική και άμισθη.

Η κατάταξη και η παραμονή στο Σ.Ε.Π. είναι εθελοντική και κανένας δεν αναγκάζεται να γίνει ή να παραμείνει μέλος του.

Το Σ.Ε.Π. σε καμία περίπτωση δεν ασχολείται με την πολιτική, ούτε αναμι­γνύεται σ' αυτή. Τα μέλη του Σ.Ε.Π. δεν μετέχουν με την ιδιότητα τους αυτή σε κομ­ματικές ή πολιτικές εκδηλώσεις οποιασδήποτε μορφής, ούτε χρησιμοποιούν τη θέ­ση τους μέσα στον Προσκοπισμό για να πετύχουν κομματικά ή πολιτικά οφέλη. Δεν επιτρέπεται ο προσηλυτισμός σε οποιαδήποτε δογματική, πολιτική, κομματική ή φι­λοσοφική ιδεολογία.

 

9. ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ

Οι σκοποί και οι βασικές αρχές του Προσκοπισμού συνοψίζονται στην Υπό­σχεση και το Νόμο του Προσκόπου, που αποτελούν τη βάση της Προσκοπικής με­θόδου Αγωγής των παιδιών και των εφήβων και τον κανόνα διαγωγής και συμπερι­φοράς όλων των μελών του Σ.Ε.Π.

Στο Νόμο και την Υπόσχεση του Προσκόπου περικλείονται οι βασικές έννοιες του καθήκοντος προς το θεό και την Πατρίδα, της προσφοράς στο συνάνθρωπο, καθώς επίσης και οι βασικές αρετές που θέλουν το Πρόσκοπο φιλαλήθη, πιστό, χρήσιμο, φίλο, αξιοπρεπή, φυσιολάτρη, αισιόδοξο, οικονόμο, ικανό κι αποφασιστικό.

 

Α. ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ

Υπόσχομαι στην τιμή μου

να εκτελώ το καθήκον μου στο θεό και στη Πατρίδα,

να βοηθώ κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και

να τηρώ το Νόμο του Προσκόπου.

 

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥ

1.    Ο Πρόσκοπος λέει την αλήθεια και κρατά το λόγο του.

2.    Ο Πρόσκοπος είναι δίκαιος, άξιος να τον εμπιστεύονται, ξέρει να πειθαρχεί και να τηρεί τους Νόμους.

3.    Ο Πρόσκοπος είναι χρήσιμος στην οικογένεια του και την κοινωνία.

4.    Ο Πρόσκοπος είναι φίλος κι ευγενής προς όλους κι αδελφός με κάθε Πρόσκοπο.

5.    Ο Πρόσκοπος σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους, προσέχει τα λόγια και τις πράξεις του.

6.    Ο Πρόσκοπος αγαπά τη φύση και προστατεύει το περιβάλλον.

7.    Ο Πρόσκοπος είναι εύθυμος κι αισιόδοξος.

8.    Ο Πρόσκοπος είναι οικονόμος και φροντίσει για την καλή χρήση του χρόνου.

9.    Ο Πρόσκοπος είναι εργατικός και προοδεύει με τις ικανότητες του.

10. Ο Πρόσκοπος είναι αποφασιστικός, έχει θάρρος και αυτοπεποίθηση κι αναλαμβά­νει την ευθύνη των πράξεων του.

 

 

Β. ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Υπόσχομαι

να είμαι πιστός στο θεό και στην Πατρίδα,

να προσπαθώ με όλη μου τη δύναμη,

να βοηθώ τους γύρω μου, και

να ζω με το Νόμο μας.

 

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το Λυκόπουλο είναι υπάκουο,

φροντίζει για τους άλλους και για τον εαυτό του, και

κάνει κάθε μέρα μια καλή πράξη.

 

 


ΜΕΡΟΣ 2ο ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1. ΕΜΒΛΗΜΑ Σ.Ε.Π.

Το Έμβλημα του Σ.Ε.Π. είναι άνθος κρίνου τρίφυλλο, που έχει επάνω τον αναγεννώμενο από την τέφρα του μυθολογικό Φοίνικα. Στο κεντρικό φύλλο υπάρχει μια αιχμή, ενώ στα δύο πλαϊνά από ένα πεντάκτινο αστέρι. Κάτω από το τρίφυλλο υπάρχει τοξοειδής ταινία με τα δύο άκρα της αναδιπλωμένα και στραμμένα προς τα επάνω. Μέ­σα στην ταινία είναι γραμμένο το προσκοπικό ρητό «ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ».

Επάνω από το τρίφυλλο και ημικυκλικά, είναι γραμμένο, σαν επιστέγασμα, το «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ».

 

2. ΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.

Σημαία του Σ.Ε.Π., είναι η καθιερωμένη Ελληνική Σημαία. Είναι κυανόλευκη και αποτελείται από εννέα ίσου πλάτους οριζόντιες ταινίες, πέντε κυανές και τέσσερις λευ­κές. σε τρόπο ώστε η επάνω και η κάτω ταινία να είναι κυανές, οι δε άλλες, εναλλάξ λευ­κές και κυανές. Στην επάνω προς τον ιστό ή κοντό γωνία, υπάρχει λευκός σταυρός με ίσες κεραίες, που εκτείνεται μέχρι τις 4 πλευρές του κυανού τετραγώνου που τον περιέ­χει και καταλαμβάνει από επάνω προς τα κάτω 3 ταινίες κυανές και 2 λευκές. Το πλάτος των κεραιών του σταυρού, είναι ίσο με το πλάτος των ταινιών.

 

3. ΣΗΜΑΙΕΣ

Υπάρχουν δύο είδη προσκοπικής Σημαίας, που χρησιμοποιούνται από τις Εφο­ρείες και Τμήματα: η «Φερόμενη» και η «Επαιρόμενη».

α. Φερόμενη. Είναι μεταξωτή με χρυσά κρόσσια γύρω-γύρω, μήκους 5 εκατοστών. Οι διαστάσεις της είναι: μήκος 1.35 μ., πλάτος 0,90 μ., πλάτος ταινιών 0.10 μ και πλευρά τετραγώνου σταυρού 0.50 μ.

Η Σημαία στερεώνεται με πλατυκέφαλα λευκά καρφιά σε κοντάρι ύψους 2.30 μ. και διαμέτρου 3 εκατοστών, που είναι τυλιγμένο με βελούδινο ύφασμα χρώματος κυα­νόλευκου σκούρου. Το κοντάρι έχει στην κορυφή του ορειχάλκινη σφαίρα διαμέτρου 65 χιλιοστών με βάση κωνική κι επάνω σ' αυτή σταυρό ύψους 12 εκατοστών.

Επάνω στη σφαίρα αναγράφεται ένδειξη της Εφορείας, στην οποία ανήκει η Ση­μαία. Από το κάτω μέρος της σφαίρας κρέμονται κορδόνια και φούντες χρυσές, συνο­λικού μήκους 1.30 μ. Φερόμενη Σημαία έχει η Γενική Εφορεία, νια όλο το Σώμα, η Περιφερειακή Εφορεία, η Τοπική Εφορεία και το ανεξάρτητο Σύστημα. Στη Φερόμενη Σημαία αναρτώνται οι τιμητικές διακρίσεις (παράσημα και μετάλλια), που έχουν απονεμηθεί στην αντίστοιχη Εφορεία. Στη Σημαία του Σώματος αναρτώνται οι τιμητικές διακρίσεις, που απονέμονται στο Σ.Ε.Π. Η Σημαία αυτή φυλάσσεται στην αίθουσα του Διοικητικού Συμβουλίου και ανήκει σ' όλους του Έλληνες Προσκόπους. Η Φερόμενη Σημαία εμφανίζεται μόνον στις επίσημες εκδηλώσεις, παρελάσεις και πα­ρατάξεις. Η Σημαία του Σώματος φέρεται όταν το Τμήμα που παρελαύνει ή παρατάσσε­ται, αντιπροσωπεύει το Σώμα. Το ίδιο συμβαίνει, αντίστοιχα και με τη Σημαία της Περι­φερειακής και Τοπικής Εφορείας.

β. Επαιρόμενη. Είναι μάλλινη χωρίς κρόσσια και οι διαστάσεις της είναι ίδιες με εκείνες της Φερόμενης. Επαιρόμενη Σημαία, όμοια για όλους, έχουν όλα τα Προσκοπικά Τμήματα, καθώς και οι Εφορείες και την επαίρουν σε ιστό ύψους μέχρι 5 μέτρων στις Εστίες, στους εξώστες προσκοπικών κτιρίων και γραφείων, στις κατασκηνώσεις, εκδρο­μές και όπου αλλού επιβάλλεται.

Η Σημαία, που επαίρεται στις λέμβους των Ναυτοπροσκόπων έχει διαστάσεις: μή-κος0.68μ., πλάτοςΟ.45., πλάτος ταινιών 0.05 μ. και πλευρά τετραγώνου σταυρού 0.25 μ. Το κοντάρι της έχει ύψος 7 εκ.

Η Επαιρόμενη Σημαία δεν φέρεται στις παρελάσεις, παρατάξεις κ. λ. π.

 

 

4. ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ

Οι Εφορείες, τα Τμήματα και οι Ενωμοτίες Προσκόπων έχουν το δικό τους Διακρι­τικό Σήμα.

 

Α. Διακριτικά Σήματα Εφορειών

Το Διακριτικό Σήμα κάθε Εφορείας είναι τετράγωνο από μάλλινο ύφασμα, δια­στάσεων 0.70 χ 0.75 μ.

α. Το Σήμα της Περιφερειακής Εφορείας έχει χρώμα κυανό και στη μέση το θηρεό της Περιφέρειας. Στην επάνω εσωτερική γωνία έχει το έμβλημα του Σ.Ε.Π. και στην κάτω εξωτερική το όνομα της Περιφέρειας π.χ. Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, κεντημένα με κίτρινο νήμα.

β. Το Σήμα της Τοπικής Εφορείας έχει χρώμα πράσινο και στη μέση το θηρεό της Πε­ριφέρειας. Στην επάνω εσωτερική γωνία έχει το έμβλημα του Σ.Ε.Π. και στην κάτω εξω­τερική γωνία το όνομα της Τοπικής Εφορείας π.χ. Τ.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ, κεντημένα με κίτρι­νο νήμα.

γ. Ο θηρεός της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, είναι αντιπροσωπευτική παράταση της Ιστορίας και του χαρακτήρα της περιοχής κι εγκρίνεται από το Δ.Σ.

Τα Διακριτικά Σήματα των Εφορειών μπορούν να επαίρονται και να φέρονται. Όταν επαίρωνται σε ιστό μαζί με την Ελληνική Σημαία, έχουν τη σημαία δεξιά τους. Κατά τις παρελάσεις φέρονται επί στηλιδίου, που είναι ξύλινο μήκους 1.80 μ. και διαμέτρου 2.5 εκ. και που στην κορυφή του υπάρχει μεταλλικό έμβλημα του Σώματος χωρίς το «ΑΕ1Ν ΑΡΙΣΤΕΥΕ1Ν».

 

Β. Διακριτικά Σήματα Τμημάτων

Το Διακριτικό Σήμα κάθε Προσκοπικού Τμήματος, είναι τρίγωνο καμπυλόγραμ­μο, από μάλλινο ύφασμα, διαστάσεων 0,80 Χ 0,50 μ.

α. Το Σήμα της Αγέλης Λυκοπούλων έχει χρώμα κίτρινο και στη μέση κεφάλι λύκου. Κάτω από την ταινία και οριζόντια είναι γραμμένο με πράσινα γράμματα το όνομα της Τοπικής Εφορείας π.χ. Τ.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ. Στην επάνω εσωτερική γωνία, με γράμματα πράσινα διπλασίου μεγέθους από εκείνα του ονόματος της Τοπικής Εφορείας, έχει τον αριθμό και την ειδικότητα του Συστήματος π.χ. 2Π ή 3Ν ή 4Α.

β. Το Σήμα της Ομάδας Προσκόπων (Ναυτοπροσκόπων - Αεροπροσκόπων) έχει χρώμα πράσινο και στη μέση τρίφυλλο και ταινία με το ρητό ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ, χρώματος κί­τρινου. Κάτω από τη ταινία και ορίζονται, είναι γραμμένο με κίτρινα γράμματα το όνομα της Τοπικής Εφορείας π.χ. Τ.Ε. ΣΠΑΡΤΗΣ. Στην επάνω εσωτερική γωνία, με γράμματα κίτρινα διπλασίου μεγέθους από εκείνα του ονόματος της Τοπικής Εφορείας, έχει τον αριθμό και την ειδικότητα του Συστήματος π.χ. 2Π ή 3Ν ή 4Α.

γ. Το Σήμα της Κοινότητας Ανιχνευτών είναι όμοιο με το Σήμα της Ομάδας Προσκόπων χρώματος όμως καστανόχροου.

Τα Διακριτικά Σήματα των Τμημάτων μπορούν να επαίρονται και να φέρονται. Και στις δύο περιπτώσεις ισχύει ό,τι και με τα σήματα των Εφορειών.

Β. Διακριτικά σήματα Ενωμοτιών

Το Διακριτικό Σήμα κάθε Ενωμοτίας Προσκόπων (Ναυτοπροσκόπων - Αεροπροσκόπων)· είναι τρίγωνο καμπυλόγραμμο, από λευκό βαμβακερό ύφασμα, διαστάσεων 0,25 χ 0,40 μ. Στη μέση έχει το έμβλημα της Ενωμοτίας, χρώματος ερυθρού. Το Δ.Σ. εγκρίνει σχετικό πίνακα εμβλημάτων Ενωμοτιών.

Το έμβλημα των Ενωμοτιών Ναυτοπροσκόπων έχει χρώμα κυανό, των Αεροπροσκόπων στακτοκύανο.

Το Σήμα Ενωμοτίας δένεται στο κοντάρι του Ενωμοτάρχη. Στην περίπτωση που επαίρε­ται, ισχύει ό,τι και με το σήματα των Εφορειών και των Τμημάτων.

 

5. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

α. Τα Λυκόπουλα, οι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές και οι Βαθμοφόροι του Σώματος, όταν χαιρετούν, χρησιμοποιούν τον προσκοπικό χαιρετισμό, που σχηματίζεται με τα τρία δάκτυλα του δεξιού χεριού τεντωμένα, ενώ ο αντίχειρας και ο μικρός διπλώνουν και ε­νώνονται από κάτω, με την παλάμη προς τα εμπρός. Τα τρία τεντωμένα δάκτυλα συμβο­λίσουν τα τρία μέρη της Υπόσχεσης του Προσκόπου.

β. Με στολή και καπέλο, το δεξί χέρι έρχεται επάνω από το δεξί μάτι και ακουμπάει το γείσο του καπέλου. Με στολή αλλά χωρίς καπέλο ή με πολιτική περιβολή, ο χαιρετι­σμός αποδίδεται με κάμψη του δεξιού χεριού σε τρόπο ώστε ο αγκώνας να έχει πλήρη επαφή με τα πλευρά με τη παλάμη στραμμένη προς τα εμπρός στο ύψος του ώμου.

γ. Κατά τη τελετή της Υπόσχεσης, τόσο αυτός που δίνει την Υπόσχεση όσο και όλοι όσοι παρεβρίσκονται σ' αυτή (αν έχουν δώσει την Υπόσχεση του Προσκόπου), αποδίδουν τον ειδικό προσκοπικό χαιρετισμό Υπόσχεσης μ' έκταση του δεξιού χεριού μέχρι του α­γκώνα σε τρόπο ώστε να σχηματίζεται με το σώμα ορθή γωνία. Δεύτερη ορθή γωνία σχηματίσει ο αντιβραχίωνας, με την παλάμη στο ύψος του κεφαλιού και στραμμένη προς τα εμπρός.

δ. Ο Ενωμοτάρχης Προσκόπων, όταν η Ομάδα του βαδίζει συντεταγμένη, χαιρετά το τιμώμενο πρόσωπο φέρνοντας το κοντάρι (με το Σήμα της Ενωμοτίας), που κρατάει στο δεξιό ώμο, από τη θέση «επ' ώμου» σε θέση παράλληλη με το σώμα του. Ταυτόχρονα στρέφει Ζωηρά το κεφάλι προς το χαιρετούμενο πρόσωπο.

 

6. ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΩΝ

Τα Μέλη του Σ.Ε.Π. χαιρετούν πάντα με τον Προσκοπικό χαιρετισμό τους συνα­δέλφους και τους ανωτέρους τους. Τα Μέλη του Σ.Ε.Π., όταν φέρουν στολή, από τη στάση της προσοχής και με το πρόσωπο προς το τιμώμενο, χαιρετούν με τον Προσκοπι­κό χαιρετισμό: Τα Άχραντα Μυστήρια, το Σταυρό, τη Σημαία, τον Αρχηγό του Κράτους, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος.

Το συντεταγμένο Προσκοπικό Τμήμα χαιρετά με παράγγελμα του επικεφαλής Βαθμο­φόρου, είτε βαδίζει είτε στέκεται παρατεταγμένο. Κατά την απονομή τιμής προς τη Σημαία, κατά την Έπαρση ή Υποστολή, το παρατεταγμένο Τμήμα χαιρετά σύσσωμο με παράγγελμα του επικεφαλής Βαθμοφόρου. Το ίδιο γίνεται και όταν ανακρούεται ο Εθνικός Ύμνος. Όταν το Τμήμα βρίσκεται μακρύτερα, κάθεται σε στάση προσοχής.

7. ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

α. Η σφραγίδα του Σ.Ε.Π. διαμέτρου 3,5 εκ. έχει στο κέντρο το Εθνόσημο και κυκλικά τις λέξεις ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ 1910. Η σφραγίδα αυτή χρησιμοποιείται από τη Κεντρική Διοίκηση του Σώματος.

β. Ο Γενικός Έφορος και οι Έφοροι Περιοχών χρησιμοποιούν μικρότερης διαμέτρου (2.5 εκ.) κυκλική σφραγίδα, για τη σφράγιση των Οριστικών Εντολών Διοίκησης και μόνον αυτών. Η σφραγίδα αυτή έχει στο κέντρο το Εθνόσημο και κυκλικά τις λέξεις ΣΩ­ΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ.

γ. Οι Εφορείες, τα Συστήματα και οι Υπηρεσίες του Σ.Ε.Π., χρησιμοποιούν κυκλική σφραγίδα, διαμέτρου 3.5 εκατοστών, με το έμβλημα του Σ.Ε.Π. στο κέντρο και κυκλι­κά την ονομασία που αντιστοιχεί στην Εφορεία, Τμήμα κλπ., π.χ. Σ.Ε.Π. ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, Σ.Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Σ.Ε.Π. ΤΟ­ΠΙΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΓΥΘΕΙΟΥ, 1ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ, 2ο ΣΥΣΤΗ­ΜΑ ΝΑΥΤΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΠΑΤΡΑΣ. 3ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΟΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΛΑ­ΜΑΤΑΣ.

δ. Η Τοπική Εφορεία μπορεί να χρησιμοποιεί όμοια σφραγίδα μικρότερης διαμέτρου (2,5 εκ.) για τη σφράγιση των προσκοπικών ταυτοτήτων.

ε. Η Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης χρησιμοποιεί κυκλική σφραγίδα διαμέτρου 3,5 εκατοστών, με το έμβλημα του Σ.Ε.Π. στο κέντρο και κυκλικά τον τίτλο της π. χ. ΕΠΙ­ΤΡΟΠΗ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕ­ΡΕΙΑΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΑΙΓΙΟΥ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ 1ου ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΠΑΤΡΑΣ.

στ. Τα Προσκοπικά Τμήματα του Συστήματος, δηλ. η Αγέλη Λυκοπούλων, η Ομάδα Προσκόπων και η Κοινότητα Ανιχνευτών δεν έχουν δική τους σφραγίδα.

8. ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η επίσημη επωνυμία του Σ.ΕΠ. για το εξωτερικό είναι: SoΜΑ HELINON PROSKΟΡΟΝ (ΒΟΥ SCOUTS OF GREECE). Ειδικά για την Αίγυπτο χρησιμοποιείται η επω­νυμία «ΤΗΕ HELLENIC BOY-SCOUTS ASSOCIATION και για τη Γαλλία η επωνυμία CERCLE DES BOYS-SCOUTS HELLENES DE FRANCE.

9. ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΜΕΛΩΝ

Κάθε μέλος του Σ.Ε.Π. καταβάλλει μέσα στον Ιανουάριο κάθε χρονιά την Ετήσια Συνδρομή του.

Η συνδρομή των ενεργών μελών, δηλαδή των Βαθμοφόρων, των παιδιών και των εφήβων που ανήκουν σε Τμήματα του Σ.Ε.Π., καθώς και των μελών των Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης, εισπράττεται με φροντίδα του επικεφαλής του Τμήματος ή της Εφορείας ή της Επιτροπής και αποδίδεται στο Σ.Ε.Π, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζει το Δ. Σ., το οποίο ορίζει επίσης το ποσό της ετήσιας συνδρομής.

Το ποσό της ετήσιας συνδρομής των μελών της Γενικής Συνέλευσης καθορίζεται με απόφαση της ίδιας. Τα μέλη της Γ. Σ. καταβάλλουν τις συνδρομές τους στο Ταμείο του Σ.Ε.Π.

 

10. ΜΕΛΗ

Τα μέλη του Σ.Ε.Π. διακρίνονται οτις πιο κάτω κατηγορίες:

Α. Τα Τακτικά μέλη του Σ.Ε.Π., τα νέα τακτικά μελή και τα μέλη «επί θητεία», που με­τέχουν στη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος Σ.Ε.Π. Η.Γ.Σ. αποτελεί το ανώτατο όρ­γανο του Σ.Ε.Π. που εκλέγει το Διοικητικό του Συμβούλιο.

1.      Τα τακτικά μέλη που μετέχουν στη Γ. Σ. έχουν οριστεί κατά τη διαδικασία του αρθρ. 23 Π.Δ. 1028/1980 του Οργανισμού Σ.Ε.Π.

2.      Δέκα νέα Τακτικά Μέλη εκλέγονται κατά τη διαδικασία του άρθρ. 24 του Οργανι­σμού κατά την Τακτική Γ. Σ. κάθε έτους. Η Γ. Σ. μπορεί να εκλέγει νέα τακτικά μέλη για τη συμπλήρωση κενών θέσεων, που έχουν δημιουργηθεί με την αποχώρηση ή διαγραφή τακτικών μελών.

3.      Για να εκλεγεί ένα μέλος σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, πρέπει:

α) Να έχει την Ελληνική ιθαγένεια,

β) Να μη βαρύνεται με συμπεριφορά που αντιβαίνει στις Αρχές του Σ.Ε.Π.,

γ) Να είναι ενεργό μέλος του Σ.Ε.Π. με πέντε ετών συνολική υπηρεσία Βαθμοφό­ρου και πτυχιούχος Ανώτατης Προσκοπικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρου ή μέλος Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης με δέκα ετών υπηρεσία ως Προέδρου ή μέλους ή παλαιό ενεργό μέλος της Προσκοπικής ή της Οδηγικής Κίνησης ή φί­λος του Προσκοπισμού, που μπορεί να συμπαρασταθεί στο έργο του Σ.Ε.Π. και έχει ηλικία 30 τουλάχιστον ετών.

4.       Όσοι ανήκουν στο έμμισθο προσωπικό του Σ.Ε.Π. δεν μπορούν να είναι τακτικά μέλη. Τακτικά μέλη μπορούν να είναι συγχρόνως ενεργά ή και αρωγά. Τακτικά μέ­λη αποχωρούν ή διαγράφονται. Αποχωρούν αν υποβάλλουν την παραίτηση τους ή καθυστερούν την συνδρομή τους επί δύο οικονομικά έτη. Διαγράφονται με απόφα­ση της Γ. Σ. των μελών: αν παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται από τον Οργανισμό ή τις αποφάσεις της Γ.Σ. και του Δ.Σ., αν συμπεριφέρονται με τρόπο ασυμβίβαστο στο Σκοπό ή στις Αρχές του Σ.Ε.Π. και αν απουσιάζουν αδικαιο­λόγητα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις της Γ.Σ. των μελών.

5.      Μέλη «επί θητεία», για θητεία δύο ετών είναι:

Α' Διοριζόμενοι:

α)   Ανά δύο εκπρόσωποι των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων, Γεωργίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, που ορίζονται κάθε διε­τία το μήνα Δεκέμβριο με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.

β)   Δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδας, που ορίζονται απ' αυτήν.

γ) Δύο εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών, που ορίζονται απ' αυτό.

Β΄ Από την ενεργό προσκοπική κίνηση μετά από κλήρωση :

α)    20 Έφοροι που έχουν Εντολή Διοίκησης με τριετή υπηρεσία Εφόρου και πτυχίο Βασικής Εκπαίδευσης Βαθμοφόρου.

β)    30 Αρχηγοί Συστημάτων ή Τμημάτων, που έχουν Εντολή Διοίκησης, ηλικία 21 - 31 ετών, τριετή υπηρεσία Βαθμοφόρου και πτυχίο Βασικής Εκπαίδευσης Βαθ­μοφόρου.

γ) 10 εν ενεργεία Μέλη Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης Περιφερειακής ή Τοπικής Εφορείας ή Συστήματος με τριετή υπηρεσία.

6.      Τα «επί θητεία» μέλη έχουν, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα δικαιώματα των τακτικών μελών του Σ.Ε.Π. Αν τυχόν εκλεγούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους μέλη του Δ. Σ. μένουν μέλη της Γ. Σ. ώσπου να λήξει η θητεία τους ως μελών του Δ. Σ.

7.      Τα «επί θητεία» μέλη του Σ.Ε.Π. που προέρχονται από την ενεργό Προσκοπική Κί­νηση (Βλ. 5Β ανωτέρω) ορίζονται κάθε διετία το μήνα Δεκέμβριο με κλήρωση ανάμέσα σ' εκείνους που έχουν τα προσόντα και υποβάλλουν, μέσω των αρμοδίων Ε­φόρων. σχετική έγγραφη αίτηση που πρέπει να έχει κατατεθεί στο Σ.Ε.Π. μέχρι τη 30ή Νοεμβρίου του έτους διεξαγωγής της κλήρωσης. Η κλήρωση αυτή γίνεται από τριμελή Επιτροπή, που εκλέγεται από τη Τακτική Γ.Σ. Τα «επί θητεία» μέλη της Γ.Σ. μπορούν να εκλεγούν τακτικά μέλη οποτεδήποτε, αν έχουν τα προσόντα που ορίζει ο Οργανισμός ή και να αναδειχθούν πάλι Μέλη «επί θητεία» αφού περάσει ένα έτος από τη λήξη της θητείας τους.

 

Β. Ενεργά: Είναι όλοι οι Βαθμοφόροι του Σ.Ε.Π., που έχουν εντολή Διοίκησης Βαθ­μοφόρου, τα παιδιά και οι έφηβοι που ανήκουν σε Τμήματα του, καθώς και τα μέλη των Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης.

Γ. Αρωγά: Είναι παλαιοί Πρόσκοποι, γονείς Προσκόπων ή φίλοι του Προσκοπισμού, που εγγράφονται με αίτηση τους1.

Δ. Επίτιμα:

α)   Η Γ.Σ. μπορεί ν' απονέμει σε παλαιά μέλη του Σ.ΕΠ. τον τίτλο του «Επίτιμου Μέλους του Σ.Ε.Π.», για την αναγνώριση πολύτιμων υπηρεσιών που έχουν προσφέρει στον Ελληνικό Προσκοπισμό.

β)   Ο τίτλος του «Επίτιμου Μέλους του Σ.ΕΠ.», μπορεί επίσης ν' απονεμηθεί μετά από πρόταση του Δ. Σ. και σε πρόσωπα που δεν ήταν μέλη της Προσκοπικής Κί­νησης, έχουν όμως προσφέρει πραγματικά εξαιρετικές υπηρεσίες στον Προσκοπισμό.

 

1 Το ΔΣ ΣΕΠ στη συνεδρίαση του 19/4/1983 ενέκρινε τόν Κανονισμό Αρωγών Μελών. που ορίζει πώς εγ­γράφονται αρωγά μελή και ποιες είναι οι υποχρεώσεις ιούς. Στον ίδιο Κανονισμό καθορίζονται οι προϋπο­θέσεις ανακήρυξης Δωρητών. Ευεργετών και Μεγάλων Ευεργετών του Σ.Ε.Π.

11. ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.

Πόροι του Σ.Ε.Π. είναι:

 

α) Οι συνδρομές και εισφορές των τακτικών, ενεργών και αρωγών μελών του Σ.Ε.Π.

β) Παντός είδους χορηγίες, δωρεές ή κληροδοτήματα μελών ή άλλων φυσικών προ­σώπων.

γ) Το προϊόν εράνων, αγορών και κάθε είδους εκδηλώσεων.

δ)  Οι πρόσοδοι από ακίνητη ή κινητή περιουσία.

ε)  Επιχορηγήσεις του Κράτους, Δήμων, Κοινοτήτων. Οργανισμών, Επιχειρήσεων και άλλων νομικών προσώπων.

Η οικονομική διαχείριση του Σ.Ε.Π. γίνεται σύμφωνα με τις γενικές λογιστικές αρ­χές, τις ειδικότερες αποφάσεις του ΔΣ/ΣΕΠ και τον Οργανισμό. Ο ετήσιος έλεγχος της διαχείρισης και του οικονομικού απολογισμού του Σ.Ε.Π. που εγκρίνεται από την Γ.Σ. γίνεται από Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που βοηθείται από υπάλληλο του Υ­πουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων,                                


ΜΕΡΟΣ 3ο ΓΕΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Όργανα του Σ.Ε.Π. είναι:

1. Η Γενική Συνέλευση

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο, και

3. Ο Γενικός Έφορος

1. ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Σύγκλιση

Η Γενική Συνέλευση (Γ. Σ.) είναι το ανώτατο όργανο ίου Σ.Ε.Π. κι αποτελείται από:

(α) τα τακτικά μέλη του Σ.Ε.Π.,

(β) τα μέλη του Σ.Ε.Π. που εκλέγονται σε τακτικά μέλη από τη Γενική Συνέλευση, και

(γ) τα «επί θητεία» μέλη.

Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε τα­κτική ετήσια συνεδρίαση το μήνα Μάρτιο ή Απρίλιο κάθε έτους και σε έκτακτη συνε­δρίαση κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου ή έπειτα από αίτηση του ενός δέκα­του τουλάχιστο του συνολικού αριθμού των μελών της Γενικής Συνέλευσης, ποτέ όμως λιγότερων από πενήντα.

Η διαδικασία για τη σύγκλιση της Γ. Σ., τακτικής ή έκτακτης, καθώς και για την κα­τάρτιση της ημερήσιας διάταξης, είτε με θέματα που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο μέ­σα στο κύκλο των αρμοδιοτήτων του, είτε που του Ζητούν τα μέλη, όπως επίσης και η διαδικασία λήψης των αποφάσεων από τη Γ.Σ. αναφέρονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 5 του Οργανισμού Σ.Ε.Π. (Π.Δ. 1028/1980).

Αρμοδιότητες της Γ.Σ.

Η Γενική Συνέλευση:

α)    Εγκρίνει στην τακτική ετήσια συνεδρίαση της τον Ισολογισμό και τον απολογισμό του περασμένου οικονομικού έτους, αφού λάβει γνώση της λογοδοσίας του Δ. Σ.

β)    Εγκρίνει τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

γ)    Εκλέγει, από τους πίνακες που καταρτίσει το Δ.Σ.. τα μέλη του Δ.Σ.

δ)    Αποφασίζει την εγγραφή ή τη διαγραφή τακτικών και επίτιμων μελών.

ε)    Εκλέγει επιτροπή για την κλήρωση των «επί θητεία» μελών της.

στ) Ορίζει την ετήσια συνδρομή των μελών.

ζ)    Εγκρίνει την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ.

η)    Αποφασίζει τροποποιήσεις του Οργανισμού.

θ)    Συζητά κάθε θέμα σχετικό με το έργο του Σ.Ε.Π. και την προαγωγή της Προσκοπι­κής Κίνησης και παίρνει σχετικές αποφάσεις, και

ι)     Καθορίζει τις λεπτομέρειες λειτουργίας της, μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού Σ.Ε.Π.1

 

1 Βλέπε σχετικά και τον Κανονισμό λειτουργίας της Γ.Σ. του Ιδρύματος Σ.Ε.Π., που ψηφίστηκε στη 2η Τακτι­κή Γενική Συνέλευση της 7/4/1979.

 

2. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εκλογή - θητεία Μελών Α.Σ.

 

α)    Το Σ.Ε.Π. διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) που αποτελείται από δε­καέξι τακτικά μελή και τέσσερα αναπληρωματικά, που εκλέγονται με μυστική ψηφο­φορία από την Τακτική Γ. Σ. των μελών.

β)    Τα μέλη του Δ. Σ. πρέπει, όσο είναι δυνατό, να προέρχονται από περισσότερα διαμε­ρίσματα της Χώρας. 

γ)    Τα Τακτικά και τα Αναπληρωματικά Μέλη του Δ.Σ. εκλέγονται από τη Γ.Σ. από ενιαίο πίνακα υποψηφίων που καταρτίζεται από το Δ.Σ. Υποψηφιότητες μπορούν να προτείνονται στο Δ.Σ. από είκοσι τουλάχιστο μέλη ή να υποβάλλονται σ' αυτό απ' ευθείας από το ίδιο το υποψήφιο μέλος. Οι υποψηφιότητες πρέπει να έχουν κατατε­θεί στο Σ.Ε.Π. έως την τελευταία ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου, που προηγείται από την Τακτική Γενική Συνέλευση. Οι υποψηφιότητες, που περιέχονται έγκαιρα στο Σ.Ε.Π. περιλαμβάνονται στο πίνακα που καταρτίζει το Δ.Σ.

δ)    Η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι τετραετής. Κάθε χρόνο το Δ.Σ. ανανεώνεται κατά ίο ένα τέταρτο (1/4) με την εκλογή, από την Τακτική Γ.Σ., τεσσάρων μελών του, σε αντικατάσταση ισαρίθμων που έληξε η τετραετής θητεία τους.

ε)    Η Γ.Σ. κατά την εκλογή των μελών του Δ.Σ. εκλέγει κι ένα αναπληρωματικό μέλος με θητεία τετραετή. Το άρθρο 7 του Οργανισμού (Π.Δ. 1028/1980) καθορίσει τις λε­πτομέρειες για την αναπλήρωση μέλους του Δ.Σ. Αν. για οποιοδήποτε λόγο, μετά την εξάντληση του καταλόγου των αναπληρωματικών μελών, δεν υπάρχουν δώδε­κα μέλη στο Δ.Σ.. τότε συγκαλείται υποχρεωτικά έκτακτη Γ.Σ. και διενεργούνται αρ­χαιρεσίες για την ανάδειξη αντικαστατών των μελών μέχρι της πλήρους συμπλήρω­σης και των δεκάξι μελών του Δ.Σ. και των τεσσάρων αναπληρωματικών.

 

Αρμοδιότητες Δ.Σ.

 

Το Δ. Σ. διοικεί και εκπροσωπεί το Σ.Ε.Π., διαχειρίζεται την περιουσία του και τη δια­θέτει για την πραγματοποίηση των Σκοπών του Σ.Ε.Π.

Το Διοικητικό Συμβούλιο:

α)    Εκλέγει από τα μέλη του, κάθε δύο χρόνια, στην πρώτη συνεδρίαση του μετά την ν, ετήσια ανανέωση του, τον Πρόεδρο, δύο Αντιπροέδρους, το Γενικό Γραμματέα, το ν^ Γενικό Έφορο, τον Οικονομικό Σύμβουλο, το Σύμβουλο Ακίνητης Περιουσίας, το Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων και με εισήγηση του Γενικού Εφόρου, τον Αναπλη­ρωτή Γενικό Έφορο.

β)    Διορίζει και παύει το προσωπικό του Σ.Ε.Π.1

γ)    Διορίζει Διευθυντή των Γραφείων Σ.Ε.Π. με πλήρη απασχόληση.

δ)    Μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου, καθορίσει την εσωτερική λειτουργία των Εφορειών, Συστημάτων και Τμημάτων και κάθε άλλο σχετικό με την εφαρμογή του Προσκοπικού Προγράμματος και παρέχει τις αιτούμενες εντολές και οδηγίες.

ε)    Καταρτίσει τον Ειδικό Κανονισμό «περί Παλαιών Προσκόπων» σύμφωνα με το Ν 2091/19522.

στ) Ασκεί την ανώτατη εποπτεία σε όλα τα έργα και Ως δραστηριότητες του Σ.Ε.Π. και ελέγχει την πραγματοποίηση τους.

ζ)    Καταρτίζει τους πίνακες των υποψηφίων μελών του Δ.Σ., καθώς και πίνακες των νέων τακτικών και επίτιμων μελών του Σ.Ε.Π. και όσων τυχόν προτείνονται για δια­γραφή και τους υποβάλλει για έγκριση στη Γ.Σ.

η)    Συγκαλεί τις Γενικές Συνελεύσεις και καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των συνε­δριάσεων τους.

θ)    Ρυθμίζει τις κάθε είδους σχέσεις του Σ.Ε.Π. με ης Αρχές, με το Παγκόσμιο Προσ­κοπικό Γραφείο, με τις Προσκοπικές Οργανώσεις άλλων χωρών και με κάθε τρίτο.

ι)     Συντάσσει τον προϋπολογισμό, τον ισολογισμό και απολογισμό κάθε έτους και τους υποβάλλει για να εγκριθούν στη Γ. Σ.

ια)   Καταρτίσει Επιτροπές από μέλη ή μη μέλη του και αναθέτει σ' αυτές ορισμένο έργο ή τομέα έργου ή δραστηριότητας.

ιβ)   Παρέχει εξουσιοδοτήσεις κάθε είδους σε μέλη του, σε Επιτροπές, σε μέλη του Σ.Ε.Π. γενικά, σε υπαλλήλους του Σ.Ε.Π. ή και σε τρίτους.

ιγ)    Λογοδοτεί στην Τακτική Γ.Σ. για τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους.

ιδ) Σχηματίζει συμβουλευτικές Επιτροπές από παλαιά στελέχη του Προσκοπισμού ή και από τρίτους, προκειμένου να τις συμβουλεύεται για σημαντικά θέματα γενικό­τερης πολιτικής του ΣΕΠ προγραμμάτων ή κατευθύνσεων του Ιδρύματος ή της Προσκοπικής Κίνησης γενικά.

ιε)    Συνομολογεί κάθε είδους συμβάσεις και αποφασίζει την αγορά και πώληση κινητών ή ακινήτων την τοποθέτηση κεφαλαίων του, την εκμίσθωση και μίσθωση ακι­νήτων. τη σύναψη δανείων κλπ. Παρέχει για ασφάλεια δανείων υποθήκη ή ενέχυ­ρο ή συναινενεί σε εγγραφή προσημειώσεων σε περιουσιακά στοιχεία του ΣΕΠ. Αποφασίζει την έγερση αγωγών ή άλλων ενδίκων μέσων και την παραίτηση απ' αυ­τά.

 

Συνεδριάσεις Δ.Σ.

 

Το Δ.Σ. συνεδριάζει, τακτικά μια φορά το μήνα και έκτακτα όταν το καλέσει ο Πρόεδρος, που είναι υποχρεωμένος να το καλέσει, αν το Ζητήσουν τρία μέλη του. Το Δ. Σ. βρίσκεται σε απαρτία αν είναι παρόντα τα εννέα από τα μέλη του και παίρνει απο­φάσεις με πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας, η πρόταση απορρίπτεται.

Μέλη του Δ.Σ. που απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τρεις διαδοχικές συνεδριά­σεις θεωρούνται ότι έχουν παραιτηθεί από τη θέση τους.

 

Εκτελεστική Επιτροπή Α.Σ.

 

Το Δ.Σ. καταρτίζει κάθε έτος, μετά την ετήσια ανανέωση του τέταρτου των μελών του. Εκτελεστική Επιτροπή (Ε. Ε.) που αποτελείται από πέντε μέλη του.

Η Ε. Ε. αποφασίσει ή γνωμοδοτεί:

α)    για θέματα που της αναθέτει το Διοικητικό Συμβούλιο,

β)    αποφασίσει για τη διάθεση ειδών ιματισμού και εξάρτησης, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Ν. 2017/1920 που ορίζει ότι, όλα τα είδη ιματισμού και εξάρτησης δίνονται στους προσκόπους με καταβολή του αντιτίμου τους, σε τιμές που καθορίζονται από την Ε.Ε. Η χορήγηση ειδών σε μειωμένη τιμή ή δωρεάν προϋποθέτει αιτιολογημένη απόφαση της Ε.Ε. και επιτρέπεται μόνο σε Προσκόπους αποδεδειγμένα απόρους, που διακρίνονται για το ήθος τους και την ικανότητα τους στην εκτέλεση των Προσ­κοπικών τους Καθηκόντων, και

γ)    έχει τα καθήκοντα που αφορούν στο διορισμό των μελών των Επιτροπών Κοινωνι­κής Συμπαράστασης (Ε.Κ.Σ.) στις διατάξεις λειτουργίας τους, στη διεξαγωγή της διαχείρισης τους, στην υποβολή του απολογισμού τους, τον έλεγχο αυτών από το Σ.Ε.Π. και την κατάργηση τους όταν δεν εκπληρώνουν τον προορισμό τους.4

 

Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. πρέπει να έχει την ιδιότητα του ενεργού μέλους του Σ.Ε.Π. ή να έχει διατελέσει ενεργό μέλος του, και:

α)    Εκπροσωπεί το Σ.Ε.Π. στα δικαστήρια και εξώδικα, καθώς και στις Διοικητικές και λοιπές Δημόσιες Αρχές και σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Παρέχει και ανα­καλεί κάθε γενική ή ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα εκπροσώπησης του Σ.Ε.Π.

β)    Συγκαλεί το Δ. Σ. και διευθύνει τις συνεδριάσεις του.

γ)    Υπογράφει με το Γενικό Γραμματέα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ. Σ. και τα έγγραφα του Σ.Ε.Π. προς Αρχές και τρίτους γενικά.

δ)    Εντέλλεται μαζί με τον Οικονομικό Σύμβουλο την πληρωμή κάθε δαπάνης.

ε)    Έχει το δικαίωμα να παρευρίσκεται σε κάθε συνεδρίαση Επιτροπής ή Συμβουλίου του Σ.Ε.Π. και σε κάθε εκδήλωση της Προσκοπικής Κίνησης. Αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται ή δεν υπάρχει, τον αναπληρώνει ο πρώτος Αντιπρόεδρος και αν και αυτός απουσιάζει, κωλύεται ή δεν υπάρχει, ο δεύτερος και αυ­τόν ο πρεσβύτερος από τα μέλη του Δ.Σ.

 

Γενικός Γραμματέας

 

Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να έχει την ιδιότητα του ενεργού μέλους του Σ.Ε.Π. ή να έχει διατελέσει ενεργό μέλος του, και

α)    Συνυπογράφει με τον Πρόεδρο ία πρακτικά του Δ.Σ. και εκδίδει αποσπάσματα τους, καθώς και τα έγγραφα του Σ.Ε.Π. προς Αρχές και τρίτους γενικά.

β)    Συντάσσει, σε συνεργασία με το Γενικό Έφορο, την ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Σ.Ε.Π., που, μετά από έγκριση του Δ.Σ., υποβάλλεται στη Γ. Σ.

γ)    Έχει την ανώτερη εποπτεία του υπαλληλικού προσωπικού και της λειτουργίας των γραφείων της Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π.

δ)    Είναι υπεύθυνος για την σύνταξη των Πρακτικών του Δ. Σ. και την παρακολούθηση για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων.

ε)    Παρακολουθεί το έργο των υπό του Δ.Σ. συγκροτουμένων Επιτροπών επεξεργα­σίας θεμάτων και ενημερώνει περιοδικά το Δ.Σ. για τις εργασίες τους.

στ) Αν ο Γενικός Γραμματέας απουσιάζει, κωλύεται ή δεν υπάρχει τον αναπληρώνει μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται με απόφαση αυτού.

 

Οικονομικός Σύμβουλος

 

Ο Οικονομικός Σύμβουλος:

α)    Φροντίζει για την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού των εσόδων του Σ.Ε.Π.. με βάση τα προγράμματα της Γενικής Εφορείας και των υπηρεσιών του Σ.Ε.Π. Παρέχει τα στοιχεία για τη πορεία και την εκτέλεση του προϋπολογισμού και εισηγείται σχετικά στο Δ.Σ.

β)    Φροντίζει για την έγκαιρη πραγματοποίηση των εσόδων από κάθε πηγή. γ) Φροντίζει για την ακριβή τήρηση των λογαριασμών της δοσοληψίας του Σ.Ε.Π. και για τη σύνταξη του απολογισμού και ισολογισμού.

δ)    Παρακολουθεί ώστε τα όργανα ν' ασκούν τη χρηματική διαχείριση σύμφωνα με το Νόμο, τον Οργανισμό κα τους Κανονισμούς και φροντίσει ώστε στον εκτελούμενο προϋπολογισμό να εμφανίζονται όλα τα έσοδα και έξοδα του αντίστοιχου οικονο­μικού έτους.

ε)    Φροντίζει για τη ρύθμιση των οικονομικών σχέσεων του Σ.Ε.Π. με τα Δημόσια Τα­μεία, τις Τράπεζες κλπ.

στ) Φροντίσει για την παροχή στα όργανα, που ασκούν τον έλεγχο της διαχείρισης και του οικονομικού απολογισμού του Σ.Ε.Π., κάθε αναγκαίου στοιχείου για τη δι­καιολόγηση των δαπανών και εισπράξεων. Ο έλεγχος αυτός ενεργείται από Πάρε­δρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ορίζεται από τον Πρόεδρο αυτού και τον οποίο βοηθά στο έργο του υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευ­μάτων, που του ορίζει ο Υπουργός Εθν. Παιδείας και θρησκευμάτων (Βλ. σχετ. άρθρ. 4 παρ. 3 του Ν. 440/1976).

ζ)    ΣυνεργάΖεται με τα αρμόδια όργανα για τη ακριβέστερη εναρμόνιση του κτηματο­λογίου του Σ.Ε.Π. με την εκάστοτε πραγματικότητα και για την αρμόδια εισήγηση στο Δ. Σ., ώστε να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την κατοχύρωση της ακίνητης περιουσίας του Σ.Ε.Π.

η)    Υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο ή τον Αναπληρωτή του, την πληρωμή κάθε δα­πάνης.

θ)    Φροντίζει για την ασφαλή φύλαξη των μετρητών που βρίσκονται στη διάθεση του Σ.Ε.Π., καθώς και των κάθε είδους κινητών αξιών και πολυτίμων αντικειμένων.

ι)     Εποπτεύει για την είσπραξη των συνδρομών των μελών, των δωρεών, των επιχορη­γήσεων και των εισοδημάτων και πόρων γενικά του Σ.Ε.Π.

ια)   Παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού και εισηγείται στο Δ. Σ. "ία κάθε θέμα που σχετίζεται με τα οικονομικά του Σ.Ε.Π. και την ταμειακή του διαχείριση. Αν ο Οικονομικός Σύμβουλος απουσιάζει, κωλύεται ή δεν υπάρχει τον αναπλη­ρώνει μέλος του Δ. Σ., που ορίζεται με απόφαση τούτου.

 

Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων

 

Ο Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων (International Commissioner) έχει τα εξής ειδικότερα καθήκοντα:

 

α)    Παρακολουθεί, μελετά και εισηγείται στο Δ.Σ. θέματα που αναφέρονται στις σχέ­σεις του Σ.Ε.Π. με την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης, το Πα­γκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο και τα Προσκοπικά και Οδηγικά Σώματα των άλλων χωρών.

β)    Παρακολουθεί τη λειτουργία ξένων Προσκοπικών Τμημάτων στην Ελλάδα.

γ)    Συνεργάζεται με τον Έφορο Αποδήμων Προσκόπων για θέματα των Τμημάτων του Σ.Ε.Π., που λειτουργούν σε ξένες χώρες.

δ)    Εισηγείται στο Δ.Σ. για συμμετοχή του Σ.Ε.Π. σε Διεθνή Προσκοπικά Συνέδρια ή άλλες διεθνείς εκδηλώσεις και συνεργάζεται με το Γενικό Έφορο για την επιλογή, συγκρότηση και προετοιμασία αποστολών, για τη συμμετοχή του Σ.Ε.Π. σε συνέ­δρια. συγκεντρώσεις, κατασκηνώσεις, συναντήσεις και εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό.

ε)    Συνεργάζεται με το Γενικό Έφορο για το συντονισμό της υποδοχής και φιλοξενίας Τμημάτων ή αντιπροσώπων Σωμάτων άλλων χωρών ή εκπροσώπων του Παγκό­σμιου Προσκοπισμού.

στ)  Εισηγείται τη διενέργεια διεθνών εκδηλώσεων στην Ελλάδα.

ζ)    Ενημερώνει το Γενικό Έφορο και τα αρμόδια όργανα της Κεντρικής Διοίκησης:

-    Για προσκοπικά γεγονότα, μεταβολές και εξελίξεις στη Προσκοπική Κίνηση του εξωτερικού,

-    Για αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνη­σης και των ξένων Προσκοπικών Σωμάτων.

-    Για σημαντικά πορίσματα Παγκοσμίων Συνεδρίων ή άλλων Προσκοπικών Συ­νόδων και νέων μέσων ή μεθόδων που εφαρμόζονται στο εξωτερικό.

-    Για τη ξένη Προσκοπική βιβλιογραφία.

η)    Λαμβάνει γνώση της αλληλογραφίας που αφορά θέματα της αρμοδιότητας του, τη διεκπεραιώνει και την υπογράφει σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο ή το Γενικό Έφο­ρο, ανάλογα με το θέμα.

θ)    Προτείνει στο Δ. Σ. τη σύσταση Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων 3 έως 9 μελών, που έ­χει σαν αποστολή της:

α)    να βοηθά το Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων στο έργο του,

β)    να μελετά θέματα σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις του Σ.Ε.Π.,

γ)    να συμπαρίσταται στο έργο του Δ. Σ. για την εξασφάλιση μέσων και οικονομικών πόρων για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων διεθνών σχέσεων.

ι)     Σε συνεργασία με το Γενικό Έφορο φροντίζει για τη συγκρότηση Ομάδων εργα­σίας, κατά προτίμηση από Βαθμοφόρους, που κατά καιρούς μετείχαν σε διεθνείς προσκοπικές εκδηλώσεις, με σκοπό την αξιοποίηση των εμπειριών τους και την ενερ­γό συμμετοχή τους στη φιλοξενία και τη διευκόλυνση ξένων προσκοπικών αντιπρο­σωπειών που έρχονται στην Ελλάδα. ία) Προΐσταται της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων του Σ.Ε.Π.

ιβ)   Το Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει, με α­πόφαση του Δ. Σ., άλλο μέλος του Δ. Σ.

 

Το Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων βοηθούν στο έργο του ο Έφορος Διεθνών Σχέ­σεων κι ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, προς τους οποίους χορηγείται σχετική Εντο­λή Διοίκησης με πρόταση του Συμβούλου Διεθνών Σχέσεων.

 

Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας

 

Ο Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες και καθήκοντα:

 

α)      Εισηγείται στο Δ.Σ. προτάσεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Σ Ε Π.

β)      Εισηγείται στο Δ.Σ. προτάσεις / μελέτες για την ανέγερση, διαρύθμιση, επισκευή και συντήρηση ακινήτων.

γ)      Εισηγείται στο Δ.Σ. τον ετήσιο προϋπολογισμό σ' ότι αφορά τη στέγαση Προσκοπι­κών Τμημάτων και την απόκτηση και συντήρηση εκπαιδευτικών κέντρων, κατασκηνωτικών χώρων με τις σχετικές εγκαταστάσεις τους.

δ)      Αναφέρει στο Δ.Σ. την εξέλιξη και απολογισμό των δαπανών, που εγκρίνονται για την ακίνητη περιουσία του Σ.Ε.Π.

ε)      Μεριμνά για την παροχή τεχνικών οδηγιών και σχεδίων προς τις Προσκοπικές Αρ­χές και Τμήματα μέσω του Γραφείου Ακίνητης Περιουσίας, όπου και όταν Ζητηθούν σχετικά ή και αυτεπάγγελτα για τη περίπτωση τυποποιημένων κατασκευών.

στ)    Φροντίζει με τη συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας του Σ.Ε.Π. για την κατοχύρω­ση της ακίνητης περιουσίας του και παντός δικαιώματος του Σ.Ε.Π. για τις ιδιοκτη­σίες του ή τους χώρους που χρησιμοποιούνται απ' αυτό.

ζ)      Μεριμνά για τη στέγαση των Προσκοπικών Τμημάτων και την εξασφάλιση Εκπαιδευτικών Κέντρων και Κατασκηνωτικών Χώρων.

η)      Λαμβάνει γνώση της αλληλογραφίας που αφορά θέματα της αρμοδιότητας του. τη διεκπεραιώνει και την υπογράφει σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο, το Γενικό Γραμ­ματέα ή το Γενικό Έφορο ανάλογα με το θέμα.

θ)      Προτείνει στο Δ.Σ. τη σύσταση Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας 3 ως 9 μελών, που έχει σαν αποστολή της:

α)      Να μελετά θέματα σχετικά με την Ακίνητη Περιουσία του Σ.Ε.Π. και την αξιο­ποίηση της.

β)      Να συμπαρίσταται στο έργο του Δ. Σ. για την εξασφάλιση πόρων για την πραγμα­τοποίηση των προγραμμάτων της Ακίνητης Περιουσίας.

ι)       Σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα και το Γενικό Έφορο φροντίζει για τη συ­γκρότηση Ομάδων εργασίας από τεχνικούς και άλλα εξειδικευμένα πρόσωπα, τα οποία καταρτίζουν διάφορες μελέτες που χρησιμεύουν για την αξιοποίηση, τη διαφύ­λαξη ή την συντήρηση της Ακίνητης Περιουσίας του Σ.Ε.Π. ή τη στέγαση των Τμη­μάτων.

ια)     Προΐσταται της Υπηρεσίας Ακίνητης Περιουσίας του Σ.Ε.Π.

ιβ)     Το Σύμβουλο Ακίνητης Περιουσίας, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνει, με απόφαση του Δ. Σ., άλλο μέλος του Δ. Σ.

 

Το Σύμβουλο Ακίνητης Περιουσίας βοηθούν στο έργο του μέχρι δύο συνεργάτες και ο Γραμματέας Ακίνητης Περιουσίας μετά από απόφαση του Δ. Σ., που λαμβάνεται με πρόταση του Συμβούλου Ακίνητης Περιουσίας.

1 Το ΔΣΣΕΠ στη συνεδρίαση του της 15ης Νοεμβρίου 1980 ενέκρινε ιόν ^Κανονισμό εργασίας προσωπικού του Σ.Ε.Π. που δημοσιεύτηκε οίο ΦΕΚ 61/30-1 -1981 τεύχος Β'

2 Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. στη συνεδρίαση του της 10ηςΜαρτίου 1976 ενέκρινε το Γενικό Κανονισμό των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων που έκτοτε ισχύει και που καθορίζει τα σχετικά με την ίδρυση, αναγνώριση, οργάνωση, διοίκηση, λειτουργία, διαχείριση, παρακολούθηση και εποπτεία των Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων.

3 Το ΔΣΣΕΠ στη συνεδρίαση τούτης 21ης Σεπτεμβρίου 1979 ενέκρινε τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ε. Κ. Σ. που τέθηκαν σε ισχύ από της 1ης Ιανουαρίου 1980.

 

3. ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ

Ο Γενικός Έφορος:

 

α)      Πρέπει να έχει την ιδιότητα του Βαθμοφόρου ή να έχει διατελέσει Βαθμοφόρος του Σ.Ε.Π., να είναι κάτοχος πτυχίου της Ανώτατης Εκπαίδευσης Βαθμοφόρων και να   μην έχει περάσει το 60ό έτος της ηλικίας του. Είναι ο Ανώτατος Βαθμοφόρος στη Προσκοπική Ιεραρχία και Προϊστάμενος των Βαθμοφόρων του Σ.Ε.Π. Ασκεί τη γε­νική εποπτεία όλων των Ελλήνων Προσκόπων και φροντίζει για την ορθή εφαρμο­γή του προγράμματος δράσεων και για την εκπαίδευση των ενεργών μελών.

β)      Είναι υπεύθυνος απέναντι στο Διοικητικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη, την οργάνω­ση και τη διοίκηση των Εφορειών και των Προσκοπικών Τμημάτων, γενικά, σύμφω­να με τον Οργανισμό, τις Αρχές και κατευθύνσεις, που διέπουν το Σ.Ε.Π. και ης α­ποφάσεις της Γ. Σ. και του Δ. Σ.

γ)       Εισηγείται στο Δ. Σ. κάθε μέτρο, που αφορά στην Προσκοπική Κίνηση και συνυπο­γράφει με τους αρμόδιους Συμβούλους εισηγήσεις στο Δ. Σ.

δ)      Εκτελεί, σε συνεργασία με τους Εφόρους Γενικής Εφορείας, τις αποφάσεις του Δ. Σ. που αφορούν την Προσκοπική Κίνηση και τα ενεργά μέλη και αποφασίσει για την πραγματοποίηση των αναγκαίων προγραμμάτων και δράσεων.

ε)       Αλληλογραφεί με τις Δημόσιες Αρχές και με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για Ζητήμα­τα που ανάγονται στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Για θέματα όμως γενικότερης σημασίας, καθώς και σε περιπτώσεις που το Σ.Ε.Π. απευθύνεται στην Κυβέρνηση ή στις Κεντρικές Αρχές, η αλληλογραφία του Σ.Ε.Π. υπογράφεται από τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα του Δ. Σ.

στ)    Ενεργεί κάθε τι που απαιτείται για την εκτέλεση του έργου του, μέσα στα πλαίσια των σκοπών και των επιδιώξεων του Σ.Ε.Π.

ζ)      Έχει το δικαίωμα να παρίσταται σε κάθε συνεδρίαση Επιτροπής ή Συμβουλίου του Σ.Ε.Π. και σε κάθε εκδήλωση μέσα στην Προσκοπική Κίνηση.

 

Το Γενικό Έφορο βοηθούν στο έργο του ο Αναπληρωτής Γενικός Έφορος και οι Έφοροι Γενικής Εφορείας:

 

Αναπληρωτής Γενικός Έφορος:

 

Αν ο Γενικός Έφορος απουσιάζει, κωλύεται ή δεν υπάρχει τον αναπληρώνει, καθ' όλη την έκταση των καθηκόντων του, ο Αναπληρωτής Γενικός Έφορος. Αν και αυτός απουσιάζει, κωλύεται ή δεν υπάρχει τον αναπληρώνει μέλος του Δ. Σ., που ορίζεται με απόφαση τούτου.

 

Βοηθοί Γενικοί Έφοροι

 

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης δύναται το ΔΣ/ ΣΕΠ με αιτιολογημένη απόφαση του, μετά από πρόταση του Γενικού Εφόρου να ανα­θέτει καθήκοντα Βοηθού Γενικού Εφόρου σε Βαθμοφόρους που διαθέτουν ανάλογες ικανότητες, πείρα και γνώσεις. Οι Βοηθοί Γενικοί Έφοροι δεν μπορούν να υπερβούν τούς δύο. Τα καθήκοντα Βοηθού Γενικού Εφόρου είναι τα εξής:

   Προπαρασκευάζει και παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Γενικού Ε­φόρου. σύμφωνα με τις οδηγίες του.

   Φροντίσει για την καλή λειτουργία των Εφορειών της Γενικής Εφορείας και ειδικό­τερα συντονίζει το έργο των Εφορειών Κλάδων, Ειδικοτήτων και Δημοσίων Σχέ­σεων.

   Υπογράφει τα έγγραφα που του καθορίζει ο Γενικός Έφορος.

   Συμμετέχει σ' Επιτροπές και Συμβούλια της Γενικής Εφορείας, όπου και προεδρεύ­ει, μετά από εντολή του Γενικού Εφόρου.

   Ενημερώνει το Γενικό Έφορο γύρω από την υφιστάμενη κατάσταση του Σώματος και τα παρουσιαζόμενα προβλήματα.

   Μελετάει και εισηγείται στο Γενικό Έφορο θέματα που του αναθέτει σχετικά με τη βελτίωση και ανάπτυξη του Ελληνικού Προσκοπισμού.

   Ενεργεί, μετά από εντολή του Γενικού Εφόρου, επισκέψεις σ' Εφορείες ή άλλα κλι­μάκια και υποβάλλει σχετική έκθεση.

   Ενημερώνεται επί της εισερχόμενης αλληλογραφίας,

   Συνεργάζεται για θέματα Εφορειών Κλάδων και Ειδικοτήτων με το Μόνιμο Βοηθό Γενικό Έφορο.

Μόνιμος Βοηθός Γενικού Εφόρου

 

Τα καθήκοντα του Μόνιμου Βοηθού Γενικού Εφόρου έχουν καθοριστεί ως εξής:

   Βοηθά το Γενικό Έφορο στην άσκηση των καθηκόντων του.

   Φροντίζει και παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων και οδηγιών του Γενι­κού Εφόρου, όπως του καθορίσει.

   Συνεργάζεται για θέματα Εφορειών Κλάδων και Ειδικοτήτων με τον αρμόδιο Β. Γ. Ε. και τους αρμόδιους Εφόρους της Γ. Ε.

—- Μεριμνά για την καλή λειτουργία των Εφορειών της Γενικής Εφορείας και ειδικότε­ρα συντονίζει το έργο των Εφορειών Υπηρεσιών.

   Υπογράφει τα έγγραφα που του καθορίσει ο Γενικός Έφορος.

   Συμμετέχει σ' Επιτροπές και Συμβούλια της Γενικής Εφορείας όπου και προεδρεύει, μετά από εντολή του Γενικού Εφόρου.

   Ενημερώνει το Γενικό Έφορο γύρω από τη διεξαγωγή της Προσκοπικής Εργασίας στο Σώμα, τα παρουσιαζόμενα προβλήματα και προτείνει προγράμματα ή ανάλογα σχέδια για εφαρμογή.

     Μελετάει και εισηγείται στο Γενικό Έφορο θέματα που του αναθέτει σχετικά με τη βελτίωση και ανάπτυξη του Ελληνικού Προσκοπισμού.                      

     Ενεργεί, μετά από εντολή του Γενικού Εφόρου, επισκέψεις σ' Εφορείες ή άλλα κλιμάκια και υποβάλλει σχετική έκθεση.

Γενική Εφορεία

 

Η Γενική Εφορεία είναι το κεντρικό επιτελικό όργανο του Σ.Ε.Π., που φροντίζει για τη μελέτη, τον προγραμματισμό και την εφαρμογή του προγράμματος δράσης και εκπαίδευσης των ενεργών μελών

Η Γενική Εφορεία αποτελείται από το Γενικό Έφορο, τον Αναπληρωτή Γενικό Έφορο και 6-12 Εφόρους Κλάδων ή Υπηρεσιών της Γενικής Εφορείας, που διορίζο­νται από το Δ. Σ. με προτάσεις του Γενικού Εφόρου για δύο έτη.

Γενική Εφορεία υποβάλλει στο Δ. Σ. ή σης αρμόδιες Επιτροπές, μέσω του Γενι­κού Εφόρου, προτάσεις που κρίνει εποικοδομητικές για την καλύτερη λειτουργία και προαγωγή του έργου του Σ.Ε.Π.

Η Γενική Εφορεία συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα με Πρόεδρο το Γε­νικό Έφορο ή τον Αναπληρωτή του. Στη συνεδρίαση της Γενικής Εφορείας τηρούνται πρακτικά που υπογράφονται από το Γενικό Έφορο και το Γραμματέα της.