TIPS

Naar aanleiding van onze ervaringen plaatsen we nog wat tips op de website. Dit zijn onze ervaringen van afgelopen reis. Het is duidelijk dat Zuid-Amerika voor de reiziger steeds verder ontwikkeld wordt.
Tot voor kort werd nog van alles gedaan om de post bij het volgend hotel op te halen. Nu is het zo dat internetmogelijkheden steeds uitgebreider worden.

Communicatie:

* Voor communicatie naar Nederland toe is een mailadres heel handig. Post versturen vanuit Zuid-Amerika is in het algemeen relatief duur. Daarbij komt dat post vanuit Nederland richting Zuid-Amerika soms veel later of soms zelfs niet aankomt. Mailen is meestal veel goedkoper, sneller en betrouwbaarder. Handig om in Nederland al een mailadres te openen zodat het adres dan al aan de achterban doorgegeven kan worden.
* Vanuit Nederland pakjes sturen naar een hotel is niet aan te raden. Wel kan eventueel Poste Restante gestuurd worden maar dat is redelijk duur (vaak moet ontvanger nogmaals betalen in het buitenland) en duurt lang. Tijdens onze reis was bijvoorbeeld een pakje in september vanuit Nederland naar Argentinië gestuurd welke er in de eerste week van december er nog niet was.

Bagage:

Reizen betekent zo min mogelijk bagage meenemen. Dit lijkt moeilijk, in Nederland denk je dat ook. Maar in Zuid-Amerika blijkt dat er vrijwel alles te verkrijgen is en dat je toch te veel hebt meegenomen. Het is handig niet meer dan 8 tot 10 kilo mee te nemen.

Voorbeelden van artikelen die wel meegenomen waren, maar achteraf overbodig bleken:
* Extra medicijnen; alleen datgene meenemen wat tijdens de reis nodig is. Medicijnen zijn namelijk goed verkrijgbaar. Het is wel handig om op de houdbaarheidsdatum (expiring date) te letten als deze in Zuid-Amerika gekocht worden.
* Waterfles: in praktijk weinig gebruikt. In Peru kunnen handige flessenhouders gekocht worden voor literflessen (handig voor de Inca-trail en voor de verdere reis).
* Regenpak; handiger en lichter is een regenponcho.

Wat is behalve de standaarduitrusting van de Nederlander (afritsbroek, degelijke bergschoenen, een vliesjack of -trui en Tevla-sandalen...) handig om aan te denken:

* Weg te geven kleding; in ons geval hadden we warme kleding voornamelijk aan het begin van de reis nodig. Vanaf Argentinië konden we deze al weggeven.
* Kleding/schoenen voor grotere maten: als je met zo min mogelijk kleding uit Nederland vertrokken bent en kleding weg weggegeven hebt in Zuid-Amerika is het leuk om op dit continent kleding of schoenen te kopen. Zeker kleinere mensen kunnen hun hart ophalen. Voor grotere of dikkere mensen geldt dat het vaak wat moeilijker is. Zij kunnen het beste slagen in bijvoorbeeld Argentinië. Het blijft moeilijk schoenen te kopen  voor vrouwen vanaf maat 39 en voor mannen vanaf maat 42/43.
* Hoge zonnebrandfactor (factor 20): wel te verkrijgen maar duur. Alleen nodig als je heel snel/erg verbrand.
* Hangslot met meerdere sleutels: handig voor bijvoorbeeld hotelkamers.
* Lakenzak (lichtgewicht).
* Hoofdlamp.
* Zakwoordenboek Spaans-Nederlands/Nederlands-Spaans en eventueel Portugees-Nederlands/Nederlands-Portugees.
* Wereldstekker; bij gebruik van electrische apparaten.
* Fotorolletjes: APS is moeilijk verkrijgbaar. Andere fotorolletjes zijn wel goed verkrijgbaar, soms wat duurder.
* IJzergaren en naald: repareren van kleding en eventueel voor tanden flossen.
* Waterdichte transporthoes.
* (Vuilnis)zakken: handig om hiermee je bagage in je rugzak waterdicht te verdelen.
* Meerdere geldetuis.
* Pennen/ballonnen om uit te delen.

Wellicht handig maar heel goed in Zuid-Amerika te koop:
* Rekenmachine (handig voor wisselen, uitrekenen rekeningen etc).
* Wandelstok.
* Muskietennet.
* Thee is in Brazilië moeilijk verkrijgbaar. Dus als je zelf thee wilt zetten handig om dit in Chili of Argentinië wat te kopen.

Maar... met  8 tot 10 kilo kun je de reis beginnen...

Noodgevallen:

* Het is handig om een A4 te hebben waarop voor noodgevallen alle gegevens staan: gegevens ongevallenverzekering, alarmnummer, kopie paspoort, wie in noodgeval waarschuwen, medicijnboekje, allergie- of ziekteachtergrond, ticket en foto.
* Het kan ook handig zijn gegevens naar je mailadres te sturen (al dan niet verhuld) voor het geval je deze kwijt zou raken. Kleine moeite om dit in Nederland te doen. Bijvoorbeeld: adressenlijst, curriculum vitae, gegevens verzekeringen en van travellers cheques.

Startpagina

Vorige blz.

Volgende blz.