ZAPIN RIAU

SENARAI ZAPIN DARI KEPULAUAN RIAU

1.Damnah
2.Bengkalis
3.
Silang Berempat
4.Al-Rajul
5.Tembong
6.Penyengat
7.Tradisional
8.Kolaborasi
9.Siak
10.Dasar
11.Lancang Kuning
ZAPIN DAMNAH
Tarian ini diangkat dari kehidupan seharian masyarakat Daik Lingga bunda Tanah Melayu. Istana Damnah yang masyhur manjadi ilham. Sebuah garapan baru berangkat dari gerak-gerak dasar zapin menggambarkan kehidupan bujang dan dara dengan segala telatahnya.
ZAPIN BENGKALIS
Tarian ini hanyalah merupakan sebaris kecil ungkapan rasa kegembiraan bujang dan dara Melayu dalam mengekspresikan cinta kasih, persahabatan, dan pergaulan. Lenggang lenggok serta ayunan langkah tarian adalah sebuah modifikasi dari gerak tarian zapin tradisional Bengkalis yang dipadukan dengan nyanyian, petingan gambus, sentingan marwas dan pukulan bebano.
ZAPIN SILANG BEREMPAT
Tidak jauh bezanya dengan zapin tradisional Bengkalis dan zapin lainnya yang ada di rantau ini, merupakan rangkaian oleh empat dara yang sememangnya muda belia.
ZAPIN AL RAJUL(Para Lelaki)
Di Riau banyak terdapat tarian zapin dari pelbagai gaya serta bentuk yang ada dijadikan sebuah komposisi tarian baru. Tarian Al-Rajul menggambarkan para lelaki yang sedang bergembira menyambut datangnya bulan suci Ramadhan.
ZAPIN TEMBONG
Tarian yang memperagakan seni bela diri tradisional mempergunakan kayu/bambu, setiap pukulan atau serangan dan tangkisan mempunyai makna tersendiri, zapin ini mengandungi unsur pendidikan seni bela diri.
ZAPIN PENYENGAT
Tarian zapin digolongkan ke dalam kesenian yang diperkenalkan bersamaan dengan perkenalan agama Islam. Berkembang di Indonesia berkaitan dengan para pedagang gan penyebar agama Islam dari Arab dan Gujarat bersama seniman-senimannya yang secara halus telah mulai pendekatan keagamaan melalui kesenian dan kebudayaan sehingga tidak menimbulkan kejolakkan dan pertentangan. Tari zapin dapat diambil dari cerita dan kehidupan seharian dan jelas terlihat bahawa gerakannya dirungkai dari gerakan kaki dan tangan. Contohnya mengayak padi, dan dari sini tercipta satu gerakan yang dinamakan gerakan ayak-ayak.
ZAPIN TRADISIONAL
Kemasan tarian tetap berakar pada gerakan dan gaya tradisi zapin yang awal wujud. Pada masa kini, perkembangannya dan Zapin ini tetap berupaya mempertahankan ciri-ciri khasnya. Serangkaian gerakan dasar tarian zapin akan mengutarakan ekspresi, tema, dan isi.


UTAMA BERITA LOGO FESTIVAL TARIAN LAGU BUSANA SYARAT VISI YWJ GALERI LINKS REDAKSI WEBMASTER KELAB EMAIL ANUGERAH BUKU PELAWAT ZAPIN MELAYU JOHOR ZAPIN PULAU ZAPIN TENGLU 1 ZAPIN TENGLU 2 ZAPIN LENGA ZAPIN PEKAJANG ZAPIN ARAB ZAPIN RIAU ZAPIN JAMBI ZAPIN SINGAPURA 1