ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA
Zulkefli Mohamad
209 Peti Pensyarah (L2-03) UiTM 26400 Bandar Jengka

09-4602499 (p) / 019-9115163 (hp)
zuluitm@yahoo.co.uk /zulke999@pahang.uitm.edu.my
 


Selamat Bertemu, Moga Ceria Selalu, Terima kasih kerana layari kami ; Bersama Kenali dan Atasi Masalah Kehidupan Sebarang komentar amat dihargai ; Pertanyaan, cadangan, rungutan > Melalui e-mail, telefon atau surat Berkenaan apa jua perkara : Akademik, Keagamaan, Sosial, Psikologi, Rekreasi, Peraturan dan Undang-undang, Politik, Ekonomi, Kebudayaan, Hiburan, Kekeluargaan, Komunikasi, Isu semasa, Perkara hangat? Outing / Camping / Hiking / Excursion / Shopping / Pumping / Jumping / Anything, thiNG THING ...!!! he, he, don't worry, be happy ... terima kasih dan wassalam

 

Makluman

Download/ Save/ Print & makluman terperinci
sila daftar ahli
Kemaskini
Bertarikh

Calendar/ Planner

Planner 2007
Planner 2006
Planner 2005
Planner 2004

LIBRARY
PENDIDIKAN
INSTITUSI
PENDIDIDIKAN
ISLAMIC
LINKS
AKHBAR on-Line
o
 

 

Ruangan Iklan
dan Makluman Am

UiTM
Jul-Nov 2005
Kuliah :
11.7.05 - 26.8.05
Cuti Semester :
03.09.05 - 11.9.05

Kuliah :
5.9.05 - 20.10.05
Puasa!
3.10.05-2.11.05

Sultan Phg Bezd:
24.10.2005
Minggu Ulangkaji :
25.10.05-2.11.05

RAYA PUASA
3 & 4 Nov 2005

Peperiksaan Akhir
7 November 2005
hingga
26 November 2005

ooo00O00ooo
Pelajar UiTM
Sila surf web khusus
yang lebih terperinci

MENU UTAMA

 


MENU UTAMA

Surf/ Download/ Save/ Print etc.
Web-page ini menyaring sebahagiannya untuk golongan tertentu seperti kakitangan UiTM, pelajar dan seumpamanya kerana perbezaan penyaluran maklumat dan undang-undang. Juga perbezaan untuk download, save dan print atau lainnya. Saya kelaskan kepada awam/ pelajar/ kakitangan/ ahli biasa dan ahli point. Sila daftar ahli sekiranya anda ingin menyertai kami secara lebih dekat; untuk maklumat, download, print dan lainnya. Terima kasih dan harap maklum

 

Makluman

Kenkawan dan pelajar serta ahli point : sila lawati web-site berkenaan dengan id dan password masing-masing
Paparan di sini
hanya untuk peninjau
awam, harap maklum

Aktiviti

Koperasi Kakitangan UiTM Berhad (S.Alam)
Koperasi UiTM Pahang Berhad (Jengka, Pahang)
Kelab Downline Islam Malaysia (Percuma)

Heritage Grand Vacation Club
Tanco Vacation World Club/ Super Club
Sila Klik Jika Berkenaan
WEB-MAIL
SEARCH

Outing

Trips & Travels
Vacations
Camping/ Shopping
[minimum cost]
Perincian dalam
web ahli

Sila hubungi saya
secara peribadi, wassalam

VCD

Take Each Day
One at a Time
One day at a time -
this is enough.
Do not look back and grieve over the past,
for it is gone,
and do not be troubled about the future,
for it not has yet come,
Live in the present,
and make it so beautiful that it will be worth remembering.

Ida Scott Taylor
 
 
 

Ruangan Iklan
dan Makluman Am

UiTM

2006
S E L A M A T
K E M B A L I

Kuliah :
26.12.05 - 10.02.06
Cuti Semester :
11.02.06 - 19.02.06

Kuliah :
20.02.06 - 07.04.06

Minggu Ulangkaji :
08.04.06 - 16.04.06


Peperiksaan Akhir
17 April 2006
hingga
05 Mei 2006

CUTI
06.05.06 - 02.07.06
Cetak :
Planner 2006

ooo00O00ooo
Pelajar UiTM
Sila surf web khusus
yang lebih terperinci

MENU UTAMA
_

 
 

<:: Pelajar dan kakitangan UiTM sila ke web khusus dengan id dan psswrd untuk paparan terperinci/ harap maklum::>

 
 
 


Assalamualaikum, dan salam pertemuan

ISU BABI / KHINZIR

Isu babi/ khinzir bukanlah isu baru dan ianya sentiasa berubah mengikut musim. Mungkin ramai di kalangan kita yang belum tahu bahawa penternakan babi di Malaysia jauh mengatasi jumlah penternakan lembu, walhal pengguna muslim tempatan (Melayu dan atau muslim) jauh lebih ramai dari warga bukan Islam. Warga bukan Islam juga adalah pengguna produk halal, secara logiknya permintaan halal lebih banyak. Bagaimana boleh terjadi penternakan babi begitu besar dan seumpamanya. Isu ini juga seringkali dilihat sebagai isu sensitif yang seolah tidak mahu diselesaikan.

Saban tahun saban bulan, silih berganti isu babi diutarakan dalam rentak yang hampir sama. Ianya melibatkan pencemaran tadahan hutan simpan, berhampiran punca air awam, penyakit khusus (seperti virus JE, nipah dan seumpamanya), sensitiviti penganut Islam dan vegetarian (sedangkan Islam adalah agama "rasmi" negara) dan banyak lagi. Tidak kurang juga kadang kala ianya berkaitan dengan ahli dan isu politik negara.

JOM kita renung dan baca bersama beberapa isu antaranya saya paparkan di sini:

BUKAN BERTUJUAN MENAKUT-NAKUTKAN
BUKAN JUGA MENUDUH MANA-MANA PIHAK
TETAPI FAHAMILAH ... ... ...

INILAH REALITI BANGSA KITA, NEGARA KITA, MASYARAKAT KITA ... ...

Babi diedarkan ke hampir seluruh Malaysia:
<:: gambar kiri di selatan, kanan di utara ::>

Beberapa contoh gambar kasut PUMA, NIKE, MERREL dLL diperbuat daripada kulit babi:
Klik untuk tengok [1][2][3][4][5] dan contoh [tag] barangan kulit babi.

Gambar-gambar capal yang dijual di kawasaniaga Nilai, Negeri Sembilan:
Klik untuk tengok [1][2][3][4][5][6]

Cerita tetap cerita, pengalaman boleh dikongsi, kebenaran perlu dicungkil, kemampuan kita terbatas, Allah dan Rasul pembantu sejati, Al-Qur'an dan al-Sunnah perlu dihayati, isu babi dan lain-lain ada kaitan dengan persoalan interaksi, toleransi, jihad, politik, kefahaman, tawakkal dan kehidupan masyarakat seluruhnya. Isu babi tidak akan selesai kerana ianya hanya salah satu isu antara sejuta isu yang berkaitan dengannya seperti juga gejala sosial, masalah ekonomi, "kejahilan" daripada perkara haq, dan lainnya.

PANDUAN, ESEI DAN ISU BERKAITAN

 

<:: Ubat Mengandungi Bahagian Babi ::>

Isu di bawah saya save sekitar 2003/2004 bila berlaku beberapa tahun sebelumnya kejadian di mana terdapat bakal-bakal haji dan umrah di-vaksinasi dengan ubatan yang mengandungi bahagian babi di Malaysia. Ianya berkaitan virus selesema dan seumpamanya, dan bila sudah heboh barulah Kementerian Kesihatan memaklumkan penukaran vaksin yang berkaitan. Saya yakin Menteri Kesihatan berkenaan memang sanggup "menanggung" kerohanian jemaah haji dan 'umrah Malaysia :-) kerana menterinya adalah bukan Islam. Urusan Islam bukanlah keutamaan. Saya edit semula email yang diterima, inilah antara lain :

Kementerian Kesihatan Malaysia
03-79573611 samb. 223

UBAT DARI SUMBER BABI TERDAPAT DI PASARAN MALAYSIA

Assalamualaikum,
Senarai ubat yang berada di pasaran Malaysia dijual dengan meluasnya dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan.

No. Nama ubat Kegunaan Vendor di Malaysia (dibenar dijual di pasaran Malaysia !!!)

Masfiza bt. Abdul Hamid
Penolong Pengarah
Bahagian Pembangunan Organisasi & Teknologi Maklumat(POTM)
Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan
Kementerian Kesihatan Malaysia
03-79573611 samb. 223
UBAT DARI SUMBER BABI TERDAPAT DI PASARAN MALAYSIA
Assalamualaikum,

Senarai ubat yang berada dipasaran Malaysia dijual dengan meluasnya dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan. ( E-MAIL DIEDARKAN pada 2005 )
1. Kenalog in orabase Ulcer mulut Diethelm oral paste
2. Drixoral (tablet) Selsema Zuellig Pharma
3. Clexane (injection) Mencairkan darah Diethelm

4. Fraxiparine (injection) Mencairkan darah Zuellig Pharma

Nama saintifik babi ialah " Porcine ". Diharap saudara Islam kita berhati-hati serta tanya doktor atau pharmacist (ahli ubat ) yang akan disuntik (inject) ke dalam tubuh kita atau yang kita beli di kedai serta baca apa campuran kandungan yang ada dalam ubat tersebut. Kalau ada senarai yang lain... akan diberitahu secepat mungkin. Wallahu'alam

P/S:tolong maklumkan maklumat ini kpd rakan²dan umat Islam sekalian..

[Babi] [Gambar] [Nama ubatan] [Cara kenal sosej babi] [Sosej] [Fishball] [Siaran TV3 & NTV7 ] [Jenama ala-Melayu] [Artikel] [DRINHO] [Tilapia] [Coffee-Bean Starbuck!!] [contoh senarai halal jakim]

<:: Jenama-jenama Syaitanic berkenaan ::>

Sa'diah Sahat (03/16/05 02:15 PM) forwardkan :
Jenama sosej yang dicampur dengan usus BABI
1.MULLER
2.AZMY
3.SAUDI

Disahkan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)
No.Tel. : 019-3591000

 

Jenama-jenama lain: Sila baca :

-----Original Message-----
From: Raja Adella Raja Kamarulzaman
Sent: 17 Mac 2005 12:34
To: MUSLIMS
Subject: Sosej usus babi: Hotel mana, restoran mana dan macam mana nak kenal
> Sent: Thursday, March 17, 2005 10:40 AM
> Subject: FW: Sosej usus babi: Hotel mana, restoran mana dan macam mana nak kenal

Sosej usus babi: Hotel mana, restoran mana dan macam mana nak kenal


KUALA LUMPUR, 17 Mac - Mulai hari ini pastikan anda berhati-hati apabila ingin membeli ataupun menjamah sosej di sebarang tempat di negara ini, kerana dikhuatiri sosej yang dimakan itu diperbuat daripada usus babi.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) baru-baru ini yang menyerbu ke sebuah pusat memproses sosej yang berada di Selayang telah menemui penemuan yang menggemparkan apabila mendapati sosej-sosej yang diprose di situ menggunakan usus babi. Pendedahan sosej bersalutkan usus babi yang berada dalam pasaran ketika ini dianggap keterlaluan kerana jelas pihak pengusaha kilang tidak sensitif dengan sensitiviti penduduk Islam di negara ini.

PPIM dalam satu kenyataannya ketika ditemui oleh Harakahdaily menjelaskan bahawa enam jenama sosej yang telah dikenalpasti dicampur usus babi adalah Gourmessa, Muller's Haus, Dew Fresh, Puteri, Miami Butcher House, dan Maspac.

Menurut PPIM, kebanyakkan jenama-jenama ini (sosej) dibekalkan kepada hotel-hotel terkemuka di Kuala Lumpur dan Selangor serta di beberapa pasar raya besar di seluruh Malaysia.

> Di antara pengilang yang mengeluarkan produk sosej yang didapati
> menggunakan usus babi dan memasarkan di pasaran tempatan adalah; Deluxe
> Food Services Sdn Bhd di Shah Alam (Gourmessa), German Delicatessen -
> Subang (Muller's Haus dan Dew Fresh), Puteri Pan Pacific (Puteri), Miami
> Butcher House - Batu Feringgi (Miami Butcher House), Omcorp Sdn Bhd -
> Bukit Angkat Kajang (Dew Fresh) dan Pacific Refgerating Sdn Bhd
> (Maspac).
>
> Projek Koordinator PPIM, Noor Nirwandy Mat Noordin berkata, di antara
> hotel dan restoran yang disyaki menyajikan dan menjual sosej menggunakan
> usus babi adalah Palace of Golden Horses, Coffee Bean Tea Leaf, Hotel
> Equatorial, Ikea Cafe, dan Muller Sousage
.

Bagaimanapun, menurut Ibu Pejabat Perkhidmatan Haiwan pada masa ini tidak ada logi-logi di luar negara yang diiktiraf dan disahkan halal oleh Malaysia bagi membekalkan 'natural casing' atau 'collagen', tetapi hanya menggunakan bahan daripada campuran sayur-sayuran sahaja untuk menghasilkan sosej.

Sementara itu, Noor Nirwandy berkata, pengguna-pengguna beragama Islam dinasihatkan berwaspada apabila membeli sosej dan diingatkan supaya mengenalpasti sosej yang dibeli tidak mengandungi usus babi.

Katanya, untuk mengenalpasti sosej itu mengandungi usus babi, terdapat sejenis sarung yang nipis yang membaluti sosej apabila sosej itu dipatahkan.

Malah katanya, sosej yang dicampur usus babi itu akan lebih rangup setelah digoreng.

"Umat Islam harus berhati-hati dan memerhatikan pengilang-pengilang yang mengeluarkan sosej seperti ini," katanya semasa ditemui di pejabat PPIM di Keramat petang tadi.

Hari ini PPIM bersama Majlis Permuafakatan (Mapan) membuat laporan polis di Ibu Pejabat Balai Polis Daerah Gombak berhubung perkara itu.
- SH/mks.

<:: Cara Kenali Sosej Berkulit Usus Babi ::>

Baru sebentar tadi saya menalifon PPIM (no tel bimbit yang diberikan di bawah tadi) dan bercakap dengan Cik liza dan En. Wandi.

En. Wandi memaklumkan hampir semua sosej yang berada di pasaran sekarang ini menggunakan usus babi dalam pembuatan sosej kecuali keluaran RAMLI dan PRIMA.

En. Wandi turut memberi tips cara mengenali produk sosej yang menggunakan usus babi ini seperti berikut:

"sekiranya selaput yang membaluti sosej boleh ditarik samaada sebelum atau selepas dimasak, bermakna ia menggunakan usus babi."

Untuk sebarang maklumat lanjut, kita boleh melayari laman PPIM ini di www.ppim_online.org (walau bagaimanapun pada waktu ini laman ini tidak dapat dilayari kerana kerja-kerja kemaskini sedang dijalankan)

Sekian & wassalam

(elok kiranya maklumat ini dikongsikan kepada saudara-mara dan sahabat handai kita yang lain)
forwarded by: mynies79@hotmail.com / Wed, 16 Mar 2005 16:47:53 +0800

[Babi] [Gambar] [Nama ubatan] [Cara kenal sosej babi] [Sosej] [Fishball] [Siaran TV3 & NTV7 ] [Jenama ala-Melayu] [Artikel] [DRINHO]

<:: Siaran TV3 dan NTV7 ::>

irza_shakhira2002@yahoo.com (3/16/2005 9:39:01 AM) telah menyatakan :
Malam semalam, kalau ada sesiapa yang tengok Buletin Utama TV3 pasti tau TV3, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) & Kementerian apa lagi satu saya tak ingat telah membuat serbuan ke satu kilang membuat 'sausage' di kawasan Selangor. 'Sausage' tersebut menggunakan usus khinzir dan TV3 turut hadir. Malangnya jenama sausage tersebut tidak dibagitahu. Hari ni, sebab perasaan membuak2 nak tau, I personally called-up TV3's news room and was told that the brand is manufactured by Muller's Sausage Haus Sdn. Bhd and they are also the supplier for Ikea !! (Kalau pernah pergi Ikea you all mesti tau about cafe makanan kat Ikea tu). Yang untuk Ikea tu namanya 'Varmkorv'. katanya Buletin Utama akan buat more coverage tonite. Jadi, kawan2, sebar2kan lah.....
{Buletin UTAMA TV3 pada Isnin 14 Mac 2005 adalah berkenaan. Juga disiarkan oleh NTV7 pada waktu hampir sama}

[Babi] [Gambar] [Nama ubatan] [Cara kenal sosej babi] [Sosej] [Fishball] [Siaran TV3 & NTV7 ] [Jenama ala-Melayu] [Artikel] [DRINHO]

<:: Cerita Penggunaan Bahan Babi yang sudah Biasa !!! ::>

Received from: Nur Fakhzan Marwan 02/10/04 02:12 PM

Assalamualaikum wbt.

Please read the attachment first. lepas tu baru my article okay.

Ini lagi kes yang berleluasa...kes campur daging babi dengan ayam dll. Sememangnya ini berlaku dan JAIS tak dapat nak control. According to UITM graduates yang kerja bahagian hotel & catering...even the cheese, kicap pun pakai babi product. The thing is bahan babi ini digunakan sebagai pengawet yg paling bagus dan most available. Macam mana perangai anak-anak tak macam lembu, kambing dan b***! Makanan mereka dah tercemar!
You know nama aje kita kat Malaysia! Tapi makanan semua tercemar...kecuali yang kita buat sendiri!!!!

Ladies and gentlemen, my chinese friend sendiri cakap dengan I, minyak babi is used in everything they prepare... even fishball. Kalau fishball tu cantik lawa mengiorkan... jangan lah disentuh. Senang aje nak buat fishball dan yong taufu.

Ni I bagi respi dan cara nak buat fishball sendiri.
Beli seekor ikan tenggiri.
Wash it clean.
Dry dengan tissue dapur.
Fillet or debone it.
Lepas tu ambil sudu scoop isi ikan from the kulit, masuk in bowl. Maknanya ambil saja isi ikan.
Gaul gengan garam sikit, pepper/lada hitam/putih, serbuk kayu manis jika suka, dll (rempah ratus ikut minat).
Masuk dlm lesung batu di tumbuk beberapa minit hingga hancur dan sebati. Isi ikan tadi akan look shining/berkilat...tanda dah jadi..tak melekat lekat.
Lepas tu buat suka hati lah. Fishball dan masuk kan dalam terung dan peria yng di hiris serong dan sumbat kan ikan tadi, cili, bendi, dan juga kobis.
Put aside, now layur kan semua bahan yang diletak isi ikan tadi dalam minyak panas dalam kuali. Minyak nya sikit aje. Layur setengah masak aje....orang putih kata 'saute'.
Lepas tu buat supnya. Bawang putih, merah, halia. Hiris atau tumbuk...tumis. Masuk lada hita, sikit, udang dan ayam...hiris ya....lepas tu masuk kan air, bring to boil.
Add all ingredients tadi and serve hot.
Cicah atau sos nya please guna sos keropok lekoh...best. Tak payah pakai yang 'mencurigakan' lagi....

Suami dan keluarga dapat makan makanan yang halal yang ibu buat sendiri...bapa pun bolih buat. Kalau ikan tenggiri mahal...ikan lain pun bolih...yag penting 'HALAL"

You can do the same with chicken and beef balls or to make burgers!!!! Tak perlu pergi 'carrefoure atau giant' for burgers! I taught my daughters from young "KFC dan McD' tak halal atau suspect...mula-mula pening juga...hai mum and dad pun makan benda tu...kalau tak kuat iman...lentuh juga...first favourite excuse I would say to myself...JAIS punya chop halal ada...dia oranglah tanggung...ladies and gentlemen, I don't think so...Allah has given us akal (sekolah university..tinggi pulak tu), so we can think for ourself...on top of that, a lot of MELAYU yang bertauliah in the health and food industry...they are the experts, so if they say barang makanan ini halal, itu tak halal...buat panduan...Penang Islamic Consumers Association pun okay juga

Cerita terkini, my sister-in-law Prof. Dr. Nor Khomar Ishak (UM), cakap a SUSHI KING tak halal..kicapnya tak halal!!!! Alahai tempat favourite I anak beranak every sunday. She said a lot of the Japanese restaurants tak halal because of the kicap !! Itu yang sedap kan? Tapi disebabkan dah tahu....janganlah disentuh lagi.

Janganlah masuk kedai India yang bukan Islam...kebanyakkan tak halal! Yang tepi jalan atau pondok macam yang dekat PJ Old town, (forgot the name) (ramai betul pelanggan Melayu) dan depan SJMC..TAJ (dekat Shakey's) bukan Islam punya...it was sold to an Indian..but they did not take off the AYAT2 yang terpampang di dinding. Semua untuk mengabui mata kita. I personally asked "ini kedai Islam ke?"...Mula-mula dia orang jawab ya...after I cakap keras dan nak saman baru one of the INDON workers said no. Not all INDON workers are Muslim...most of the time they are used as a front aje. They will sell even their mothers to make a living! So Please check! Yang menjual kalau pakai kain tudung tu bukan necessarily ISLAM....tengok kebersihan kuku dan tengok sebelah dia kalau ada Cina most likely she's the taukeh and the cook!!! Depa tu kebanyakkan nya tak Muslim.

Trust Allah when Allah asked us not to trust the 'yahudi, nasrani, dan yang kufur (non-believers)'. These people will bring our downfall and our destruction...we often wondered why 'doa' kita lambat dimakbulkan...inilah salah satu sebabnya...makan makanan TAK HALAL...tanpa disedari....ada tu sedar tapi tak peduli dan tak kesah.

My next question....apa sos, kicap, tiram, tomato, cili dll yang halal? I mean PASTI HALAL...would appreciate feedback please. Also would appreciate resepi 'Japanes/Chinese dishes'...I love chinese food. For those yang interested in some of my resepi...bolih lah write in.

I apologise for imposing on your time. I am so upset with the article below that I am forced to write this mail. Once again ma'af zahir dan batin.

Food for thought...kalau di overseas (UK, US, FR, Aust, etc) dulu (masa students) kita semua bolih sembelih ayam, turkey, kambing dan lembu sendiri, untuk mendapatkan yang halal...sanggup pergi beratus batu pun... kenapa di Malaysia kita abaikan isu halal dan haram ini? Kadang-kadang musuh kita adalah orang Melayu yang bukan Islam sejati or not practicing Muslims.

DON'T ASK WHAT THE GOVERNMENT CAN DO FOR THE MUSLIMS...
ASK WHAT YOU CAN DO FOR THE MUSLIMS....

Salam hurmat,
Mariani
Forwarded by Hajah Mariani Haji Omar/SDB/SIME DARBY GROUP on 12/08/2003 09:21 AM

Pork Casing in Sausages

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu! daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa shape. Jika sebarang prosestidak menggunakan lemak babi, ia senang pecah. Berdasarkan pengalaman saya dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yg bertanda halal sebenarnya tidak halal. Bagi mereka haram itu pork iaitu daging babi manakala pork product yg lain saperti
lard(minyak babi),pork fat(lemak babi), ham (ini asal nama hamburger) dan bacon(hirisan nipis daging babi yg biasa serve during breakfast), pork instestine(perut babi) dll tidak apa bagi Muslim. Saya pernah bekerja di Shangri-la Hotel KL, di situ terdapat satu BUTCHER Dept....

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. Pork casing adalah saluran usus yg digunakan sebagai kulit sausage. Semua ingredients untuk sausage diblend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah break. Jadi kalau sausage itu Chicken or beef still contain pork.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Benda ni semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA

3. Bagi sesiapa yg suka makan buffet.. cold cuts yg disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.

Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , saya ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan .Salah seorang kawan telah menceritakan kepada saya ini,Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik.Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting.

Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan beliau telah merayau-rayau dikawasan >sekitar. Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya daging-daging ayam berlongok-longok. Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan.

Rupa-rupanya kilang tersebut membuat burger dan daging- daging ayam dan babi tersebut dicampur dan di gaul bersama kemudian dijadikan burger.Beliau telah bertanya kepada tokeh tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam! Tokeh tersebut berkata kalau tak campur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk.

Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu. Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut. Lu ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu Malaysia(Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Tokeh tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI", menyirap darah bapanya. Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa,kilang tersebut pun tak ade. Mungkin dah pindah bila menyedari ada orang melayu dah tahu aktiviti beliau.

P/S Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging babi. Patut lah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia. Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu.Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat
bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan. Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.

*frwdkan.. kepada rakan dan saudara seagama anda.

Best regards.

hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Semasa pulang ke kampung pada hari Raya Aidil Adha lepas -
> berkesempatan berbual dengan seorang hamba allah yang mana dia adalah
> seorang askar yang ditugaskan untuk membunuh babi di Bukit Pelanduk
> dan di Kampung Chuah.
>
> Setiap hari dia dan kawan-kawannya yang kebanyakannya adalah terdiri
> dari orang kita (Islam) membunuh babi sebanyak 25,000 ekor sehari.
>
> Beliau melihat sendiri apa yang mereka (Orang Cina) lakukan selepas
> babi ini dibunuh. Babi ini akan dibakar dan kemudiannya dicincang halus
> kemudian diberi makan kepada ikan ternakan mereka - Ikan Talapia.
>
> Saya ingin menyampaikan kisah ini kepada saudara/saudari semua
> agar tidak memakan ikan talipia yang bukan diternak oleh orang
> kita(Islam).
>
> Hamba Allah ini juga mengamanahkan kita agar memberitahu mereka
> yang lain.
>
> Wallahuallam.

[Babi] [Gambar] [Nama ubatan] [Cara kenal sosej babi] [Sosej] [Fishball] [Siaran TV3 & NTV7 ] [Jenama ala-Melayu] [Artikel] [DRINHO]

PENEMUAN DARI KOTAK MINUMAN DRINHO

From: Suhaimi Bin Wahid
Sent: Wednesday, June 01, 2005 8:17 AM
To: Hafiz Bin A Hamid; Mohd Yusuf Bin Abdul Aziz; Asmawi Bin Abdul Samad; Azian Binti Bulat; Asmah Binti Muhamed Sam; Juspa Juriah Binti Yazid; Mohd Nasir Bin Othman; Supiah Binti Ajai @ Jondin; Mohd Sukri Bin Md Zain; Mohd; Yazid Bin Mohd Nadzri; Surip Bin Osman
Subject: Minuman soya DRINHO.....[jpg]

Berhati-hati ngan minuman soya DRINHO. Mengandungi kerak umpama daging...... Jika ada yang membelinya, sila buka kotak minuman tu sepenuhnya, jgn setakat potong hujungnya saja.

Patutlah sedap....

Apa benda sebenarnya yer...?! Lihat pictures.. DRINHO [1][2][3][4][5][6] banyak lagi pic lain, saya save ni ajer ...

Hikmah Pengharaman Babi
<:: by:Fauzi Muhammad Abu Zaid ::>

Hal ini penting untuk diketahui, terutama oleh pemuda-pemuda kita yang sering pergi ke negara-negara Eropa dan Amerika, yang menjadikan daging babi sebagai makanan pokok dalam hidangan mereka.

Dalam kesempatan ini, saya sitir kembali kejadian yang berlangsung ketika Imam Muhammad Abduh mengunjungi Perancis. Mereka bertanya kepadanya mengenai rahasia diharamkannya babi dalam Islam.

Mereka bertanya kepada Imam, "Kalian (umat Islam) mengatakan bahwa babi haram. Antara lain ia memakan sampah yang mengandung cacing pita, mikroba-mikroba dan bakteri-bakteri lainnya. Hal itu sekarang ini sudah tidak ada. Babi diternak dalam peternakan modern, dengan kebersihan terjamin, dan proses sterilisas yang mencukupi. Bagaimana mungkin babi-babi itu terjangkit cacing pita atau bakteri dan mikroba lainnya.?"Imam Muhammad Abduh tidak langsung menjawab pertanyaan itu, dan dengan kecerdikannya beliau meminta mereka untuk menghadirkan dua ekor ayam jantan beserta satu ayam betina, dan dua ekor babi jantan beserta satu babi betina.Mengetahui hal itu, mereka bertanya, "Untuk apa semua ini?" Beliau menjawab, "Penuhi apa yang saya pinta, maka akan saya perlihatkan suatu rahasia." Mereka memenuhi apa yang beliau pinta. Kemudian beliau memerintahkan agar melepas dua ekor ayam jantan bersama satu ekor ayam betina dalam satu kandang.

Kedua ayam jantan itu berkelahi dan saling membunuh, untuk mendapatkan ayam betina bagi dirinya sendiri, hingga salah satu dari keduanya hampir tewas. Beliau lalu memerintahkan agar mengurung kedua ayam tersebut.Kemudian beliau memerintahkan mereka untuk melepas dua ekor babi jantan bersama dengan satu babi betina. Kali ini mereka menyaksikan keanehan. Babi jantan yang satu membantu temannya sesama jantan untuk melaksanakan hajat seksualnya, tanpa rasa
cemburu, tanpa harga diri atau keinginan untuk menjaga babi betina dari temannya. Selanjutnya beliau berkata, "Saudara-saudara, daging babi membunuh 'ghirah' orang yang memakannya. Itulah yang terjadi pada kalian. Seorang lelaki dari kalian melihat isterinya bersama lelaki lain, dan membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan seorang bapak di antara kalian melihat anak perempuannya bersama lelaki asing, dan kalian membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan was-was, karena daging babi itu menularkan sifat-sifatnya pada orang yang memakannya."
Kemudian beliau memberikan contoh yang baik sekali dalam syariat Islam. Yaitu Islam mengharamkan beberapa jenis ternak dan unggas yang berkeliaran di sekitar kita, yang memakan kotorannya sendiri. Syariah memerintahkan bagi orang yang ingin menyembelih ayam, bebek atau angsa yang memakan kotorannya sendiri agar mengurungnya selama tiga hari, memberinya makan dan memperhatikan apa yang dikonsumsi oleh hewan itu. Hingga perutnya bersih dari kotoran-kotoran yang mengandung bakteri dan mikroba. Karena penyakit ini akan berpindah kepada manusia, tanpa diketahui dan dirasakan oleh orang yang memakannya.

Itulah hukum Allah, seperti itulah hikmah Allah. Ilmu pengetahuan modern telah mengungkapkan banyak penyakit yang disebabkan mengkonsumsi daging babi. Sebagian darinya disebutkan oleh Dr. Murad Hoffman, seorang Muslim Jerman, dalam bukunya: "Pergolakan Pemikiran: Catatan Harian Muslim Jerman", halaman 130-131: "Memakan daging babi yang terjangkiti cacing babi tidak hanya berbahaya, tetapi juga dapat menyebabkan meningkatnya kandungan kolestrol dan memperlambat proses penguraian protein dalam tubuh, yang mengakibatkan kemungkinan terserang kanker usus, iritasi kulit, eksim, dan rematik. Bukankah sudah kita ketahui, virus-virus influenza yang berbahaya hidup dan berkembang pada musim panas karena medium babi?"

Dr. Muhammad Abdul Khair, dalam bukunya Ijtihdt fi at Tafsr al Qur'an al Karm, halaman 112, menyebutkan beberapa penyakit yang disebabkan oleh daging babi: "Daging babi mengandung benih-benih cacing pita dan cacing trachenea lolipia. Cacing-cacing ini akan berpindah kepada manusia yang mengkonsumsi daging babi tersebut. Patut dicatat, hingga saat ini, generasi babi belum terbebaskan dari cacing-cacing ini. Penyakit lain yang ditularkan oleh daging babi banyak sekali, di antaranya:

- Kolera babi. Yaitu penyakit berbahaya yang disebabkan oleh virus;
- Keguguran nanah, yang disebabkan oleh bakteri prosillia babi.
- Kulit kemerahan, yang ganas dan menahun. Yang pertama bisa menyebabkan kematian dalam beberapa kasus, dan yang kedua menyebabkan gangguan persendian.
- Penyakit pengelupasan kulit. Benalu eskares, yang berbahaya bagi manusia.

Fakta-fakta berikut cukup membuat seseorang untuk segera menjauhi babi.Babi adalah hewan yang kerakusannya dalam makan tidak tertandingi hewan lain. Ia makan semua makanan di depannya. Jika perutnya telah penuh atau makanannya telah habis, ia akan memuntahkan isi perutnya dan memakannya lagi, untuk memuaskan kerakusannya. Ia tidak akan berhenti makan, bahkan memakan muntahannya. Ia memakan semua yang bisa dimakan di hadapannya. Memakan kotoran apa pun di depannya, entah kotoran manusia, hewan atau tumbuhan, bahkan memakan kotorannya sendiri, hingga tidak ada lagi yang bisa dimakan di hadapannya.

Ia mengencingi kotoranya dan memakannya jika berada di hadapannya, kemudian memakannya kembali. Ia memakan sampah, busuk-busukan, dan kotoran hewan. Ia adalah hewan mamalia satu-satunya yang memakan tanah, memakannya dalam jumlah besar dan dalam waktu lama, jika dibiarkan. Kulit orang yang memakan babi akan mengeluarkan bau yang tidak sedap. Penelitian ilmiah modern di dua negara Timur dan Barat, yaitu Cina dan Swedia -Cina mayoritas penduduknya penyembah berhala, sedangkan Swedia mayoritas penduduknya sekular- menyatakan: daging babi
merupakan penyebab utama kanker anus dan kolon. Persentase penderita penyakit ini di negara-negara yang penduduknya memakan babi, meningkat secara drastis. Terutama di negara-negara Eropa, dan Amerika, serta di negara-negara Asia (seperti Cina dan India). Sementara di negara-negara Islam, persentasenya amat rendah, sekitar 1/1000.
Hasil penelitian ini dipublikasikan pada 1986, dalam Konferensi Tahunan Sedunia tentang Penyakit Alat Pencernaan, yang diadakan di Sao Paulo.

Kini kita tahu betapa besar hikmah Allah mengharamkan daging dan lemak babi. Untuk diketahui bersama, pengharaman tersebut tidak hanya daging babi saja, namun juga semua makanan yang diproses dengan lemak babi, seperti beberapa jenis permen dan coklat, juga beberapa jenis roti yang bagian atasnya disiram dengan lemak babi.

Kesimpulannya, semua hal yang menggunakan lemak hewan hendaknya diperhatikan sebelum disantap. Kita tidak memakannya kecuali setelah yakin bahwa makanan itu tidak mengandung lemak atau minyak babi, sehingga kita tidak terjatuh ke dalam kemaksiatan terhadap Allah SWT, dan tidak terkena bahaya-bahaya yang melatarbelakangi Allah SWT mengharamkan daging dan lemak babi.

Dari buku, Hidangan Islami:
Ulasan Komprehensif Berdasarkan Syari`at dan Sains Modern

Penulis: Syeikh Fauzi Muhammad Abu Zaid
Penerjemah: Abdul Hayyie al Kattani, Cet : I/1997
Penerbit: Gema Insani Press
Jl. Kalibata Utara II No. 84 Jakarta 12740
Telp. (021) 7984391-7984392-7988593
Fax. (021) 7984388

[Babi] [Gambar] [Nama ubatan] [Cara kenal sosej babi] [Sosej] [Fishball] [Siaran TV3 & NTV7 ] [Jenama ala-Melayu] [Artikel] [DRINHO]

----- Forwarded by Kamal Azam B Ibrahim/POD/PGB/Petronas on 24/03/2005 12:00 PM -----Sa'diah Sahat 03/24/05 02:09 PM


BRISTLE (Berus daripada bulu babi)
Bulu babi atau babi hutan dipanggil "Bristle" kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu babi ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya akan bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

Berus bulu kambing atau biri-biri
Berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu babi. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

Maha Suci Allah yang menjadikan bulu babi berbeza daripada bulu binatang lain.

Untuk mengetahui lebih lanjut rupa bentuk bulu binatang yang digunakan untuk membuat berus sila [klik]

Dilampirkan gambar rupabentuk pelbagai bulu binatang [contoh]

 
 

Norhazlan Nordin
12/01/04 09:49 PM

> > > > Tolong sebarkan yang baik.
> > > > HALIMAH BINTI HAMZAH PASUKAN PETUGAS PROGRAM MS ISO 9002 JABATAN
> > IMIGRESEN
> > > > MALAYSIA
> > > > Please note that all chocolate, vanilla and coffee drinks at
>Coffee
>Bean
> > > > and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefides
>which
>is
> > > > from animal origin (pork).
> > > >
> > > > Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & the
>tiramisu
> > > > contains RUM.
> > > > Please pass this message to our muslim friends.
> > > > Thanks call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information.
> > > >
> > > >
> > > > Thanks and Regards,
> > > > Zahri(tm)
> > > > Dell | Dimension Systems
> > > > APCC Test Deployment.
> > > > F604-5044450
> > > > "http:\\penap2diagweb01

 
 
 
 
 
 
 
 
   
  TERIMA KASIH KERANA CUBA MENELITI SEGALA ISI PAPARAN WEB SAYA SAMPAI KE SINI, DAFTARLAH SEBAGAI AHLI, TENTU ANDA LEBIH BERPUAS HATI, BUKANNYA APA, BERKAWAN BIAR SERIBU, KAN? TAK ADA RUGINYA ... KALAU TAK NAK DAFTAR SEBAGAI KAWAN SAYA, TERPULANGLAH, APA BOLEH BUAT,,, WASSALAM

Value Each Precious Moment.........
Morning Brings up Hope,
Afternoon Brings Faith,
Evening Brings Love
& Night Brings Rest...
Wish U Find them All Today...
HAVE A NICE DAY & TAKE CARE

MENU UTAMA

Terima kasih kerana layari kami
Sila komen dan beri cadangan
Jumpa lagi. Wassalam
Daftar ahli

 
1