Sobre el nom dels tokharis
       
      Ferran Lupescu (octubre 1997)

 

En http://www.wlc.com/oxus/tocharia.htm , Mark Dickens ens ofereix una bona introducció sintètica a l'estudi dels tokharis, el cèlebre poble indoeuropeu (grup unilingüístic al si de la família) que habità al Turquestan Oriental durant el primer mil.lenni de la nostra era i que tan sols ens és conegut per una colla d'inscripcions descobertes en la dècada de 1890 i en 1903-1909. Per tal de completar la informació, potser convindria fer algunes precisions sobre el nom dels tokharis.

El 1908, els primers grans estudiosos d'aqueixes inscripcions, Emil Sieg i Wilhelm Siegling, donaren a la llengua tot just descoberta el nom de tokhari; el motiu fou que identificaren aqueix poble indoeuropeu amb aquell que les fonts gregues coetànies designen com a tókharoi. En l'actualitat hom tendeix a pensar que els tókharoi es corresponen, més aviat, amb aquell altre poble que les cròniques xineses de l'antiguitat anomenen yuezhi; poble que segurament era indoeuropeu, però del grup irànic. Els yuezhi/tókharoi col.laboraren amb els asians (un altre poble irànic) en la destrucció de l'Estat Saka i en la creació del regne de Kuixana (248 ane-45 ne).

Així doncs, el més probable, en l'actual estadi de coneixements, és que els nostres tokharis no siguin els tókharoi de les fonts gregues. Evidentment, això no invalida pas el nom que els ha estat donat, l'ús del qual es troba plenament consolidat en medis lingüístics i històrics amb aquest valor força precís i unívoc de 'llengua que constitueix un grup unilingüístic al si de la família lingüística indoeuropea i el poble parlant de la qual habità al Turquestan Oriental, etc., etc.'.

Nota bibliogràfica: He arribat a aqueixes conclusions tot espigolant les notícies sobre els tokharis que hom pot trobar en les obres següents (useu-ne els índexs):

COTTERELL, Arthur, ed. Historia de las civilizaciones antiguas. Barcelona : Crítica, 1984. 2 v. (Serie general. Estudios y ensayos ; 135, 136)

HAMBLY, Gavin [ed.] Asia Central. 6ª ed. en cast. México : Siglo XXI, 1985. (Historia universal Siglo XXI ; vol. 16)

VANDERMEERSCH, Léon [ed.] Asia (1ª parte) antes de los grandes descubrimientos. Barcelona : Salvat, cop. 1985. (Historia universal Salvat ; vol. 13)

També hi és útil la consulta de la GEC, de la New Encyclopaedia Britannica, etc.

 


N'és permesa la reproducció tot indicant-ne la procedència.
Citació estàndard:


Els documents de la Tertúlia, octubre de 1997
Pàgina principal de la Tertúlia | Pàgina principal del Directori