ΟΔΗΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να δώσετε πρώτες βοήθειες σε κάποιον συνάνθρωπό σας που κινδυνεύει αλλά αν παρ' ελπίδα χρειαστεί καλό είναι να μην είστε απλοί μάρτυρες του θανάτου του. Σε πρώτη φάση θα ασχοληθούμε με το πώς μπορούμε να σώσουμε κάποιον που έχει σταματήσει να αναπνέει ή έχει σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς του ή και τα δύο. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως κάποιος που αναπνέει και η καρδιά του χτυπά αλλά έχει χάσει τις αισθήσεις του πρέπει να τοποθετηθεί σε θέση ανάνηψης ώστε να μην κινδυνεύει.

 

Τα κείμενα και τα σκίτσα που ακολουθούν είναι από το βιβλίο "FIRST AID MANUAL" του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού από τις Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας.
Την επιμέλεια της Ελληνικής έκδοσης επιμελήθηκε ο ιατρός Κ. Λίτσας.


ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΩΝΗΣΗ-(ΑΝΑΝΗΨΗ)


ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΩΝΗΣΗ-(ΑΝΑΝΗΨΗ)
Αν ο πάσχων δεν αναπνέει και η καρδιά του έχει σταματήσει να λειτουργεί, πρωταρχική σημασία έχει να αρχίσει τεχνητή αναπνοή και να γίνει προσπάθεια επαναφοράς της κυκλοφορίας, ώστε να διατηρηθεί η ροή αίματος και η παροχή οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Θυμηθείτε ότι: Πρώτον, πρέπει να εξασφαλίσετε την ύπαρξη ανοιχτών Αεροφόρων οδών δεύτερο, να υποστηρίξετε την Κυκλοφορία του αίματος με συμπίεση του θώρακα (εξωτερική συμπίεση του θώρακα) και, τρίτο, να εξασφαλίσετε την Αναπνοή του πάσχοντα, με το φύσημα αέρα στους πνεύμονες για την οξυγόνωση του αίματος. Η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνητής αναπνοής, στην ανάγκη σε συνδυασμό με εξωτερική συμπίεση του θώρακα, θα πρέπει να εμποδίσει την παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης του πάσχοντα και να διατηρήσει τη ζωή, ώσπου να γίνει δυνατή η παροχή πιο εξειδικευμένης βοήθειας. Προσπάθεια καρδιο-αναπνευστικής αναζωογόνησης θα πρέπει να γίνεται ακόμα κι αν υπάρχει αμφιςiολία για το αν ο πάσχων θα μπορέσει να ανανήψει. Και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου ν' αποκατασταθούν η αυτόματη αναπνοή και ο σφυγμός, να φροντίσει τον πάσχοντα κάποιο άλλο ειδικευμένο άτομο, ν' αναλάβει την ευθύνη γι' αυτόν γιατρός ή ώσπου να εξαντληθεί αυτός που παρέχει τις Πρώτες Βοήθειες.
Έλεγχος της αναπνοής
Για να εξακριβώσετε αν ο πάσχων αναπνέει πλησιάστε το αυτί στο στόμα του και παρατηρήστε το θώρακα και την κοιλιά του. Αν ο πάσχων αναπνέει θ' ακούσετε και θα νοιώσετε αναπνοές και θα δείτε να κινούνται ο θώρακας και η κοιλιά του. Όταν έχει σταματήσει η αναπνοή, είναι σχεδόν βέβαιο άτι ο πάσχων θα έχει απώλεια των αισθήσεων, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστώσει κανείς πάτε ακριβώς σταματά η αναπνοή.
Διάνοιξη των αεροφόρων οδών.
Όταν ο πάσχων έχει απώλεια των αισθήσεων, οι αεροφόρες οδοί μπορεί να έχουν στενέψει ή κλείσει, κάνοντας την αναπνοή δύσκολη ή και αδύνατη. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.
Μπορεί το κεφάλι να γέρνει προς τα εμπρός στενεύοντας τη δίοδο του αέρα, μπορεί να έχει εξαφανιστεί ο έλεγχος των μυών του φάρυγγα με αποτέλεσμα πτώση της γλώσσας προς τα πίσω και φράξιμο της διόδου του αέρα και, τέλος, μπορεί να έχουν μαζευτεί στο πίσω μέρος του φάρυγγα εκκρίσεις και εμέσματα - λόγω της ελάττωσης των αντανακλαστικών - και να φράζουν τη δίοδο του αέρα.
Όταν οι αεροφόρες οδοί είναι ανοιχτές, o πάσχων μπορεί ν' αρχίσει ν' αναπνέει αυτόματα. Αν δεν αρχίσει, τοποθετήστε τον στη θέση Ανάνηψης. Αν και πάλι δεν αναπνέει, πρέπει ν’ αρχίσετε την εφαρμογή τεχνητής αναπνοής.
Μέθοδος
Τοποθετήστε τη μια παλάμη κάτω από τον αυχένα του πάσχοντα και την άλλη στο μέτωπό του και σπρώξτε το κεφάλι του προς τα πίσω. Έτσι θα προκληθεί έκταση του κεφαλιού και του τραχήλου και διάνοιξη των αεροφόρων οδών. Μετακινήστε την παλάμη σας από τον αυχένα και σπρώξτε το πηγούνι του προς τα επάνω. Μ' αυτό τον τρόπο η γνάθος μετατοπίζεται και ανασηκώνει τη γλώσσα, που έτσι παύει να κλείνει τις αεροφόρες οδούς.
Καθαρισμός των αεροφόρων οδών
Με τον πάσχοντα στην προηγούμενη θέση, θα πρέπει, αν είναι δυνατό, να αφαιρεθεί κάθε ξένο σώμα, π.χ. εμέσματα, τεχνητές οδοντοστοιχίες ή τροφές, που μπορείτε να δείτε ή να ψηλαφίσετε. Για να το κατορθώσετε, γυρίστε το κεφάλι του πάσχοντα προς τα πλάγια, ενώστε τα δύο πρώτα δάχτυλα, βάλτε τα μέσα στο στόμα, κάμψτε τα και “σαρώστε” το εσωτερικό του στόματος. Ποτέ, όμως, δεν πρέπει να χάνετε χρόνο ψάχνοντας για τυχόν κρυμμένα ξένα σώματα στις αεροφόρες οδούς.
Τεχνητή αναπνοή
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλίσετε τον αερισμό του πάσχοντα είναι να φυσήξετε αέρα από τους πνεύμονές σας στους δικούς του φυσώντας στο στόμα του (τεχνητή αναπνοή Στόμα με Στόμα). Μερικές φορές. ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη μέθοδο τεχνητής αναπνοής
ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΣΤΟΜΑ

Ο αέρας που εκπνέουμε περιέχει περίπου l6% οξυγόνο, δηλαδή ποσότητα μεγαλύτερη από όση χρειάζεται για να διατηρηθεί η ζωή. Κατά την τεχνητή αναπνοή Στόμα με Στόμα φυσάτε αέρα από τους πνεύμονές σας στο στόμα ή στη μύτη του πάσχοντα (ή, σε παιδιά, ταυτόχρονα στο στόμα και στη μύτη) για να γεμίσετε τους πνεύμονές του. Κάθε φορά που απομακρύνετε το στόμα σας, ο πάσχων εκπνέει, καθώς το ελαστικά τοίχωμα του θώρακα επανέρχεται στην αρχική του θέση. Η αναπνοή Στόμα με Στόμα επιτρέπει την Παρακολούθηση των τυχόν κινήσεων του θώρακα, που θα δείξουν ότι οι πνεύμονες του πάσχοντα γεμίζουν αέρα ή ότι ο πάσχων αναπνέει πάλι μόνος του, καθώς και την παρατήρηση τυχόν μεταβολών του χρώματός του.
Η τεχνητή αναπνοή Στόμα με Στόμα μπορεί να εφαρμοστεί από άτομα κάθε ηλικίας και στις περισσότερες περιπτώσεις. Η εκτέλεσή της είναι ευκολότερη όταν ο πάσχων είναι ξαπλωμένος ανάσκελα, αλλά θα πρέπει ν' αρχίσει αμέσως σ' οποιαδήποτε θέση κι αν βρίσκεται αυτός. Οι πρώτες τέσσερις αναπνοές πρέπει να δοθούν γρήγορα. Ο πάσχων μπορεί ν' αρχίσει ν' αναπνέει ξανά μόνος του σ' οποιαδήποτε φάση, αλλά μπορεί και να χρειάζεται βοήθεια ως τη σταθεροποίηση της αναπνοής στο φυσιολογικό ρυθμό.
Είναι η προτιμότερη μέθοδος τεχνητής αναπνοής για ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις που ο πάσχων δεν αναπνέει εκτός από κάποιες εξαιρέσεις
* που αναφέρονται παρακάτω. Αν δεν είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του στόματος, ικανοποιητικός αερισμός που πάσχοντα μπορεί να κατορθωθεί και από τη μύτη.ΠΡΟΣΟΧΗ: Δώστε τα πρώτα τέσσερα φυσήματα όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα χωρίς να χάνετε χρόνο α ψάχνοντας για τυχόν κρυμμένα ξένα σώματα στις αεροφόρες οδούς.

*Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να εφαρμόζεται η τεχνητή αναπνοή Στόμα με Στόμα είναι μερικές δηλητηριάσεις , όπου η περιοχή γύρω από το στόμα του πάσχοντα έχει δηλητήριο, που μπορεί να επηρεάσει και το άτομο που παρέχει τις Πρώτες Βοήθειες. Μπορεί επίσης να μην είναι εύκολη η εφαρμογή της όταν ο πάσχων έχει σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο, παρουσιάζει συχνούς εμετούς ή είναι μπρούμυτα και δεν μπορεί να γυρίσει.
Μέθοδος:

Αφαιρέστε κάθε φανερό εμπόδιο από το πρόσωπο και χαλαρώστε κάθε τι που μπορεί να σφίγγει το λαιμό του πάσχοντα. Ανοίξτε τις αεροφόρες οδούς και αφαιρέστε όλα τα ξένα δώματα που βλέπετε μέσα στο στόμα ή στο φάρυγγα του πάσχοντα.
Ανοίξτε το στόμα σας καλά, πάρτε βαθιά εισπνοή, κλείστε τα ρουθούνια του πάσχοντα με τα δάχτυλά σας και εφαρμόστε τα χείλη σας γύρω από το ανοιχτό στόμα του.( Για Τεχνητή Αναπνοή Στόμα με Μύτη κλείστε το στόμα του πάσχοντα με τον αντίχειρα και εφαρμόστε τα χείλη σας γύρω από τα ρουθούνια του.)
Κοιτάζοντας προς το θώρακα του πάσχοντα φυσήξτε τον αέρα της εκπνοής σας προς τους πνεύμονές του, ώσπου να δείτε το θώρακά του να ανεβαίνει όσο πιο ψηλά γίνεται.
Σηκώστε το κεφάλι του σας ψηλά και βγάλτε από τους πνεύμονές σας τον αέρα που μπορεί να υπάρχει ακόμα.

Παρακολουθήστε το θωρακικό τοίχωμα που κατεβαίνει και πάρτε βαθιά εισπνοή και επαναλάβατε την εμφύσηση.Δώστε τις τέσσερες πρώτες εμφυσήσεις όσο πιο γρήγορα μπορείτε, χωρίς να περιμένετε την πλήρη κάθοδο του θώρακα του πάσχοντα στα μεσοδιαστήματα τους.
Ελέγξτε το παλμό του πάσχοντα για να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά του λειτουργεί. Εάν η καρδιά χτυπά κανονικά συνεχίστε τις εμφυσήσεις με το ρυθμό της κανονικής αναπνοής (16-18 φορές το λεπτό) ώσπου να αποκατασταθεί η φυσιολογική αναπνοή του πάσχοντα υποβοηθώντας την, όταν αυτή χρειάζεται και προσαρμόζοντας τη συχνότητά σας στη συχνότητα της αναπνοής του. Όταν ο πάσχων αρχίσει ν' αναπνέει με κανονικό ρυθμό τοποθετήστε τον στην ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ.
Εάν η καρδιά του πάσχοντα δεν χτυπά, θα πρέπει να αρχίσετε αμέσως, εξωτερική συμπίεση του θώρακα.

Υποστήριξη της κυκλοφορίας του πάσχοντα.
Η συνέχιση της τεχνητής αναπνοής είναι άσκοπη αν η καρδιά του πάσχοντα δεν χτυπά, γιατί το οξυγονωμένο αίμα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Μετά τα τέσσερα πρώτα φυσήματα θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά αν υπάρχουν καρδιακοί παλμοί. Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι ενώ, μερικές φορές είναι αποδεκτό να ενισχύσετε την αναπνοή που εξασθενίζει, η λειτουργία της καρδιάς απορυθμίζεται εύκολα γι' αυτό αν ή καρδιά χτυπά, έστω και αδύναμα, δεν πρέπει να επιχειρείτε εξωτερική συμπίεση του θώρακα.

Αναζήτηση καρδιακών παλμών
.
Πριν αρχίσετε την εξωτερική συμπίεση του θώρακα είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν καρδιακοί παλμοί. Αν και ο πάσχων μπορεί να παρουσιάζει κυάνωση γύρω από τα χείλη του, όταν η καρδιά δεν λειτουργεί, ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν καρδιακοί παλμοί είναι να ελέγξετε την παρουσία σφυγμού στην καρωτίδα. Ο καρωτιδικός σφυγμός μπορεί να ψηλαφηθεί στην κοιλότητα που σχηματίζεται μεταξύ του λάρυγγα και των γειτονικών μυών.(Ο σφυγμός του καρπού δεν είναι αξιόπιστος δείκτης). Ο έλεγχος πρέπει να ξαναγίνει μετά το πρώτο λεπτό και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται κάθε τρία λεπτά. Ο καρωτιδικός σφυγμός θα επανέλθει μόνο αν η καρδιά αρχίσει να ξαναλειτουργεί. Για να είναι αποτελεσματική, ο πάσχων πρέπει να είναι ξαπλωμένος πάνω σε κάποια σκληρή επιφάνεια.Μόλις αντιληφθείτε την επάνοδο του σφυγμού στην καρωτίδα, σταματήστε την εξωτερική συμπίεση του θώρακα, συνεχίστε όμωςαν χρειάζεται. την τεχνητή αναπνοή
Εξωτερική συμπίεση του θώρακα.
Όταν η καρδιά δεν χτυπά, μπορείτε να υποδυθείτε τους παλμούς της συμπιέζοντας το θώρακα. Η πίεση της περιοχής αριστερά κάτω από το μέσο του στέρνου προκαλεί αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης, με αποτέλεσμα την προώθηση του αίματος από την καρδιά προς τις αρτηρίες. Με την άρση της πίεσης ο θώρακας ξαναπαίρνει την αρχική του θέση και το αίμα ρέει από τις φλέβες, ξαναγεμίζοντας τις καρδιακές κοιλότητες καθώς αυτές διαστέλλονται
Η τεχνητή αναπνοή προηγείται πάντα της εξωτερικής συμπίεσης του θώρακα και συνοδεύεται απ' αυτήν.
Μέθοδος:
Ξαπλώστε τον πάσχοντα ανάσκελα σε μια σκληρή επιφάνεια. Γονατίστε δίπλα του, με το πρόσωπό σας προς το θώρακά του στο ύψος στο ύψος της καρδιάς. Εντοπίστε το κάτω ημιμόριο του στέρνου, βρείτε τη στερνική εντομή, επάνω και τη στερνοπλευρική γωνία κάτω. Τοποθετήστε τους αντίχειρές σας στο μέσο της απόστασής τους. Τοποθετήστε την παλάμη του ενός χεριού στο κέντρο του ημιμόριου του στέρνου, χωρίς να ακουμπάτε τα δάχτυλά σας στα πλευρά. Πάνω σ' αυτό το χέρι τοποθετήστε την παλάμη του άλλου και μπλέξτε τα δάχτυλα των δύο χεριών. Κρατήστε τα χέρια σας τεντωμένα και κινήστε το σώμα σας προς τα εμπρός ώσπου αυτά να γίνουν κάθετα προς το σώμα του πάσχοντα. Πιέστε το κάτω ημιμόριο του στέρνου (4-5 εκατοστά για τους ενήλικες). Μετά ξαναγυρίστε στην προηγούμενη θέση σταματώντας την πίεση. Συμπληρώστε 15 συμπιέσεις με ρυθμό 80 το λεπτό ( για να βρείτε το σωστό ρυθμό μετράτε ένα και δύο και τρία κ.ο.κ.)
Ξαναγυρίστε το κεφάλι του πάσχοντα και αφού ξανανοίξετε τις αεροφόρες οδούς, δώστε δύο εμφυσήσεις με τη μέθοδο "Στόμα με Στόμα".
Συνεχίστε με 15 συμπιέσεις του θώρακα και 2 ακόμα πλήρεις εμφυσήσεις και ελέγξτε ξανά αν η καρδιά λειτουργεί μετά το πρώτο λεπτό. Στη συνέχεια η καρδιακή λειτουργία ελέγχεται κάθε τρία λεπτά ή μετά από 12 κύκλους συμπιέσεων-εμφυσήσεων.
Αμέσως μόλις η καρδιά ξαναρχίσει να λειτουργεί, διακόψτε τις συμπιέσεις και συνεχίστε την τεχνητή αναπνοή μέχρι να αποκατασταθεί η φυσιολογική αναπνοή του πάσχοντα, υποβοηθώντας την, αν προσαρμόζοντας το ρυθμό σας στο δικό του.
Τοποθετήστε τον πάχοντα σε ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ.

Έλεγχος της ανταπόκρισης του πάσχοντα.


Όταν η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση εφαρμοστεί με επιτυχία, θα παρουσιαστεί ξανά ο καρωτιδικός σφυγμός. Επίσης θα βελτιωθεί το χρώμα του προσώπου και των χειλιών, καθώς θ' αρχίσει να κυκλοφορεί αίμα που περιέχει οξυγόνο. Όταν ο πάσχων δεν αναπνέει το χρώμα του γίνεται κυανό (κυάνωση).


ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΩΝΗΣΗ-(ΑΝΑΝΗΨΗ) από δύο άτομα
Όταν οι πρώτες βοήθειες παρέχονται από δύο άτομα, το ένα θα αναλάβει τη διατήρηση των αεροφόρων οδών, την εκτέλεση της τεχνητής αναπνοής "Στόμα με Στόμα" και τον έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας. Το άλλο θα εφαρμόσει την εξωτερική συμπίεση του θώρακα. Αν η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση παρατείνεται τα δύο άτομα μπορούν ν' αλλάζουν θέσεις για να μειώσουν την κούρασή τους. Επίσης εργάζονται πιο εύκολα αν τοποθετηθούν το ένα από τη μία και το άλλο από την άλλη πλευρά του πάσχοντα.
Το ένα άτομο παίρνει θέση στο κεφάλι του πάσχοντα και το άλλο γονατίζει στα πλάγια του σώματός του στο ύψος του θώρακα.
Το πρώτο ανοίγει αμέσως τις αεροφόρες οδούς, δίνει τις πρώτες 4 εμφυσήσεις και μετά ελέγχει την καρδιακή λειτουργία. Αν η καρδιά δεν λειτουργεί, το δεύτερο άτομο εκτελεί 5 συμπιέσεις του θώρακα
Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση συνεχίζεται με τον εξής τρόπο:Το πρώτο άτομο ανοίγει τις αεροφόρες οδούς και δίνει μόνο μια εμφύσηση και το δεύτερο εκτελεί 5 συμπιέσεις του θώρακα. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται με ρυθμό 60 συμπιέσεων στο λεπτό, ώσπου η καρδιά να ξαναρχίσει να λειτουργεί. Για να έχετε σωστό ρυθμό μετράτε 1001,1002 κ.ο.κ.
Ο έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας πρέπει να γίνεται μετά το πρώτο λεπτό και στη συνέχεια κάθε τρία λεπτά ή κάθε 12 πλήρεις κύκλους.
Προσοχή:

Το άτομο που κάνει την τεχνητή αναπνοή δίνει την εμφύσηση στη φάση της χαλάρωσης κάθε πέμπτης συμπίεσης, ώστε να μην διακόπτεται η ςξωτερική συμπίεση του θώρακα.

Η ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ
Οι πάσχοντες που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, αλλά που αναπνέουν και η καρδιά τους χτυπά, τοποθετούνται στη θέση Ανάνηψης. Η θέση αυτή εξασφαλίζει ότι οι αεροφόρες οδοί θα μείνουν ανοιχτές, ότι η γλώσσα δεν μπορεί να πέσει στο πίσω μέρος του φάρυγγα, ότι το κεφάλι και ο τράχηλος θα μείνουν σε θέση έκτασης και άρα οι αεροφόρες οδοί διευρυσμένες και ότι τα εμέσματα ή άλλα υγρά που θα βρεθούν στο στόμα του πάσχοντα θα ρέουν ελεύθερα προς τα έξω. Η θέση των κάτω άκρων εξασφαλίζει την απαραίτητη σταθερότητα για τη στήριξη του σώματός του σε μια ασφαλή και άνετη θέση. Η τεχνική που περιγράφεται μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις κακώσεις ή την κατάσταση του πάσχοντα ώστε να μην προκληθούν επιπρόσθετες βλάβες.
Η θέση ανάνηψης μπορεί να μην είναι ιδανική, στην αρχή, αν ο πάσχων πρόκειται να υποβληθεί σε εξέταση. Επίσης δεν είναι ιδανική όταν έχει κάκωση της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως, αν η αναπνοή του αρχίσει να γίνεται δύσκολη ή θορυβώδης και δεν διορθώνεται με την διάνοιξη των αεροφόρων οδών ή αν ο πάσχων πρόκειται να μείνει χωρίς επιτήρηση.
Η σειρά των ενεργειών για το γύρισμα ενός ατόμου ξαπλωμένου ανάσκελα, που περιγράφεται εδώ, δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ολόκληρη, όταν ο πάσχων βρίσκεται ήδη ξαπλωμένος στο πλευρό ή μπρούμυτα. Αν φορά γυαλιά θα πρέπει να του τα βγάλετε για να μην τραυματιστούν τα μάτια του καθώς θα τον γυρίζετε.
Γονατίστε με το σώμα όρθιο, στα πλάγια του πάσχοντα και σε ορθή γωνία σε σχέση με αυτόν, σε απόσταση περίπου 25 εκατοστών και στο ύψος του θώρακά του. Στρέψτε το κεφάλι του Πάσχοντα προς το μέρος σας και κάμψτε το προς τα πίσω, κρατώντας το σαγόνι προς τα εμπρός, στη θέση των ανοιχτών αεροφόρων οδών. Τοποθετήστε το χέρι του πάσχοντα που βρίσκεται προς το μέρος σας στα πλάγια παράλληλα με το σώμα του, με την παλάμη κάτω από το γλουτό και να είναι δυνατό η παλάμη να κοιτάει προς τα πάνω. Φέρτε το άλλο μπράτσο του πάσχοντα μπροστά στο στήθος του. Κρατώντας την κνήμη που βρίσκεται προς το άλλο μέρος σε σχέση με σας, κάτω από το γόνατο ή από το σφυρό, φέρτε τη προς το μέρος σας και σταυρώστε την πάνω στην άλλη. Με το ένα χέρι προστατέψτε και στηρίξτε το κεφάλι του πάσχοντα και με το άλλο πιάστε γερά τα ρούχα του στο ύψος του ισχίου που βρίσκεται στο άλλο μέρος, σε σχέση με σας, τραβήξτε το σώμα γρήγορα προς το μέρος σας και στηρίξτε το στο γόνατά σας γυρισμένο στο πλευρό.
Εξακολουθώντας να συγκρατείτε το σώμα του πάσχοντα με τα γόνατά σας διορθώστε και πάλι τη θέση του κεφαλιού ώστε να διατηρηθούν ανοιχτές οι αεροφόροι οδοί. Κάμψτε το μπράτσο του πάσχοντα που βρίσκεται από πάνω βάλτε το στην κατάλληλη θέση να υποστηρίζει τον κορμό του. Κάμψτε το γόνατο του πάσχοντα που βρίσκεται από πάνω και τραβήξτε το μπροστά, ώστε να υποστηρίζει το κάτω μέρος του σώματός του. Βγάλτε προσεκτικά το άλλο χέρι του πάσχοντα κάτω από το σώμα του, αρχίζοντας από τον ώμο, και αφήστε το απλωμένο παράλληλα με τον κορμό, ώστε να εμποδίζει το κύλισμα του πάσχοντα προς τα πίσω.
Όταν ο πάσχων είναι βαρύς ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε και τα δύο χέρια σας για να τον γυρίσετε. Σ' αυτή την περίπτωση πιάστε γερά τα ρούχα του στους ώμους και στα ισχία και τραβήξτε τον προς το μέρος σας, ώστε ν' ακουμπήσει στους μηρούς σας. Αν υπάρχουν κι άλλα άτομα, κάποιο μπορεί να στηρίζει το κεφάλι καθώς εσείς θα γυρίζετε το σώμα, ή να τραβά και με τα δύο του χέρια από το ισχίο καθώς εσείς θα τραβάτε από τους ώμους με το ένα χέρι και θα στηρίζετε το κεφάλι με το άλλο. Ίσως χρειαστεί κάποιος να γονατίσει απέναντί σας και να σπρώχνει τον πάσχοντα καθώς εσείς θα τραβάτε.
Η παραπάνω μέθοδος δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν ο πάσχων έχει κατάγματα, όταν βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο ή αν δεν είναι δυνατό να καμφθούν τα άκρα του και να χρησιμοποιηθούν σαν υποστηρίγματα. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η θέση ανάνηψης μπορεί να διατηρηθεί αν τοποθετηθεί στο έδαφος, παράλληλα με το σώμα του πάσχοντα, μια κουβέρτα τυλιγμένη ρολό. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη μεταφορά του πάσχοντα πάνω σε φορείο σε θέση ανάνηψης.

 

ΑΡΧΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΝΕΣΤΩΡ ΠΙΝΑΚΕΣ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
ΠΥΛΟΣ E-mail