En dat voor iemand van zijn niveau

Lezersbrief op "en ook niet in een luchtledige buis"

Met stijgende verbazing las ik dit briefje van dhr. Mark Peeters en de reactie van dhr. Eddy Daniëls die daar stof in vond voor "een hele reeks interessante discussies". Het schrijfseltje staat namelijk boordevol fouten. Sommige lezers zullen inderdaad dieper nadenken dan anderen, maar het resultaat van dit denkwerk is bij dhr. Mark Peeters wel erg mager. Hij ontkent het feit van de supersonische vlucht! Ik zal hieronder enkele dwalingen corrigeren: Er is geen enkele fysische reden waarom treinen of auto's niet sneller zouden kunnen dan het geluid. Dat dit in praktijk nog niet gerealiseerd is betekent gewoon dat het technisch te moeilijk en dus te duur is. De snelheid van een vliegtuig wordt steeds uitgedrukt ten opzichte van de omringende lucht, niet ten opzichte van de aarde en wordt zeker niet gecorrigeerd voor de draaiing van de aarde. Dhr. Peeters gebruikt verschillende referentiestelsels door elkaar. Iemand die op de evenaar stilstaat verplaatst zich volgens hem tegen een snelheid van 1666 km/h. De evenaar = de Concorde van de arme man??? De Concorde vliegt niet enkel supersonisch naar het westen, hij komt ook supersonisch terug (gebruik makend van de Jetstroom zelfs sneller). Honderden mensen maken wekelijks gebruik van de Concorde en de vertrek- en aankomsttijden zijn bekend. Een kogel vliegt sneller dan het geluid, om het even in welke richting hij afgevuurd wordt. Op grote hoogte staan de luchtlagen niét stil. Raketten gaan wél sneller dan vliegtuigen. Auto's gaan sneller dan fietsers (hoewel zij hun brandstof moeten meenemen) en fietsers gaan sneller dan voetgangers (hoewel zij hun fiets moeten meenemen). Ballistische raketten gaan wél verder dan 20 km. De USA en de USSR hebben decennialang de ganse wereld geterroriseerd met hun ballistische raketten. AWACS vliegtuigen zijn niet onkwetsbaar voor grondgeschut en zijn niet vergelijkbaar met een TV-satelliet ....

Johan Bastiaansen , Beringen, Ingenieur

Mark Peeters: De heer Johan Bastiaansen krijgt al mijn geld,
als hij erin zou slagen om te bewijzen dat de CONCORDE al ooit één keer sneller is gegaan bij de vlucht NY naar PARIS...
De afstand NY-PARIS bedraagt 6000km... Als de vlucht korter duurt dan 5 uur..., dan krijgt hij al mijn geld...
Is het U nog nooit opgevallen dat de Amerikanen GEEN WAARDE hechten aan een "supersonische vlucht naar Europa"...??
"Supersonische Vliegen" naar de V.S.,... dat is een EUROPESE aangelegenheid...
Denk je dat de Amerikanen NIET de technologie of het geld hebben, om de EUROPEANEN na te doen bij het bouwen van een zogezegd "supersonisch passagiersvliegtuig"...?

Johan Bastiaansen: Waarom vliegen de Amerikanen niet supersonisch? Op het ogenblik dat de Concorde ontworpen werd, waren de grote Amerikaanse bedrijven (Boeiing, MC Donald Douglas) bezig met grote, dure en ambitieuze ruimtevaart projecten. De plannen die zij hadden voor supersonische vluchten kwamen niet verder dan de tekentafel. Toen achteraf bleek dat de Concorde geen economisch succes was, waren zij niet bereid de concurrentie aan te gaan met zwaar gesubisidiëerde bedrijven de kleine markt al ingepalmd hadden.
Hieronder probeer ik mij te verplaatsen in uw denkwereld. Volgens uw "samenzweringstheorie" hebben de Amerikanen er alle belang bij dat de "mythe" van de supersonische vlucht gehandhaafd blijft. U haalt het feit dat zij niet supersonisch vliegen aan als argument, maar dit is eerder in tegenspraak met uw theorie.
Verder maak ik ook op uit uw reactie dat u de geluidsmuur als een fysische barrière beschouwd die absoluut niet te doorbreken zou zijn. U moet zich wel realiseren dat de elementaire fysica die iedereen op de lagere en middelbare school mee krijgt, een sterk vereenvoudigd beeld geeft van de werkelijkheid. Bijvoorbeeld: water staat steeds "waterpas". Fout! Water in rust staat steeds vlak. Iedereen die rond kijkt ziet dat het water van de bergrivieren naar de zee stroomt. In praktijk staat een wateroppervlak dus zelden "waterpas".
Zo is de geluidssnelheid niet de absoluut maximale snelheid van een "luchtdeeltje", zoals u het noemt. Dit zal zich enkel in normale omstandigheden niet sneller verplaatsen dan de snelheid van het geluid. Als zo'n Concorde tegen 2200 km/h voorbij geraasd komt, of (een natuurlijke oorzaak) een meteoriet dringt tegen hoge snelheid de aardatmosfeer binnen, dan zal het luchtdeeltje zich wel sneller moéten verplaatsen, omdat twee massa's niet tegelijkertijd op dezelfde plaats kunnen zijn. Dan ontstaat een boeggolf voor het supersonisch voorwerp, die best te vergelijken is met een boeggolf die ontstaat voor een schip. Het schip vaart immers ook sneller dan de snelheid van de g ....

Johan Bastiaansen: Daar ik door omstandigheden toch wat vrije tijd heb:
Ik heb de door u aangeraden site bezocht en vooral de link naar Concorde was erg interessant. Daar werd namelijk beweerd dat de Concorde op 3h30 van Parijs naar New-York vliegt waarbij hij meer dan 1h30 supersonisch vliegt (snelheid groter dan mach 2), daarbij uw theoretische maximum snelheid overschrijdend. Volgens uw theorie zou hij vervolgens subsonisch terugkomen. Volgens de algemeen aanvaarde theorie zou hij, gebruik makend van de straalstroom, zelfs iets sneller terugkomen. Air France blijkt nogal preuts te zijn, de aankomst en vertrektijden zijn op Internet niet onmiddellijk te vinden. British Airways is wat exhibitionistischer daarin. De aankomst en vertrektijden zijn te vinden op http:/www.britisch-airways.com/flights/schedules.
Wat zien wij hier: De Concorde vertrekt tot elke dag tot 29 maart om 10h30 in Londen en land om 9h20 in New York (telkens plaatselijke tijd). Rekening houdend met het tijdsverschil van vijf uur tussen deze twee steden komen wij op een vliegduur van 3h50 of een gemiddelde snelheid van 1565 km/h voor een totale afstand van ongeveer 6000 km. Na 29 maart gaat het zomeruur in, het tijdsverschil tussen Londen en New York wordt dan zes uur en de Concorde land op 8h20 in New York zodat de gemiddelde snelheid hetzelfde blijft. Rekening houdend met opstijgen en dalen, vertragen en versnellen, de sub-sonische snelheden boven land en het feit dat de Concorde niet in rechte lijn zal vliegen, staat de supersonische snelheid van ca. 2200 km/h vast. Daarmee wordt ruimschoots uw theoretische maximum snelheid voor vliegen naar het westen overschreden.
Wat zien wij verder: De Concorde vertrekt elke dag tot 29 maart om 8h45 in New York en land om 17h25 in Londen. Weer rekening houdend met het tijdsverschil komen we op een vluchttijd van 3h40. De Concorde komt sneller terug uit New York dan hij vertrekt. Dit zijn vaststaande feiten, die door iedereen te controleren zijn en waar dagelijks honderden getuigen van zijn....