ladaat
 

The Vardi Report:
The Israel Broadcasting Authority (IBA) cannot survive
with the present administration
and system of management

At the IBA, systematic fictive supplementary work hours are paid
with the knowledge and acceptation of the management.
(In Hebrew)

Prof' Eli Pollak, IMW:
The IBA belongs to the Public, not to the "Elites"
(In Hebrew)

28-27 בפברואר 2000
גלובס

 

"רשות השידור אינה יכולה להתקיים
עם המוסדות ושיטות הניהול הנוכחיים
"

"ברשות קיימת תרבות של רישום שעות נוספות פיקטיביות,
בידיעת ההנהלה ובהסכמתה"

מאת אסנת כותן

"מסקנתי המסכמת היא שרשות השידור אינה יכולה להמשיך להתקיים ולפעול כהלכה עם המוסדות וההנהלה הקיימים, רמת התפקוד הנוכחית, הגדרות תפקידים בלתי ברורות, חומרת היחסים המעורערים, שיטות הניהול הנוכחיות, הסכמי עבודה שאינם מאפשרים פעילות סדירה ומקצועית, ומתכונת שכר שאינה מעודדת עבודה ויצירתיות, אינה מאפשרת תנאי פרישה סבירים ומנציחה מוסר עבודה קלוקל". כך קובע אלוף (מיל.) הרצל ורדי, שהתמנה לבדוק את מצבה של רשות השידור, בדו"ח שהגיש היום (א') לראש הממשלה. "בכל אלו", נאמר בדו"ח, "לוקים כל הארגונים ודרגי הניהול השונים ברשות: היו"ר, הוועד המנהל, המליאה, המנכ"ל, הסמנכ"לים, מנהל הרדיו ומנהל הטלוויזיה".

לדברי ורדי, דרושה לרשות השידור הנהגה חדשה, ולכן מומלץ להחליף את המנכ"ל (אורי פורת) והיו"ר (גיל סמסונוב) ולמנות תחתם מחליפים זמניים, שיפעלו תחת המוסדות הקיימים. לחילופין מוצע לבטל את המוסדות הקיימים (הוועד והמליאה), ולמנות מנכ"ל זמני שיפעל בכפוף לשר הממונה.

ורדי ממליץ גם להקים מועצה ציבורית ובה 15 חברים, אשר ימונו ע"י השר הממונה, ויהיו נאמנים ומחוייבים לרשות השידור בלבד ולא לשום גורם אחר. המועצה תחליף את הוועד המנהל והמליאה.

הדו"ח ממליץ לקבל החלטות בנושאים הבאים: גיבוש

מדיניות השידור הציבורי, קביעת מתכונת השידורים והתוכניות, היקף כוח האדם, התקציב וכו'. הוא גם ממליץ לערוך שינוי במבנה הרשות, בהם מינוי מנהלים חדשים לטלוויזיה ולרדיו, ולפי הצורך - מינוי סמנכ"לים, מנהלי חטיבות ותפקידים בכירים אחרים.

הדו"ח ממליץ להמשיך בביצוע פרוייקט "שערי צדק", ולקבוע מדיניות בעניין האולפנים (שכירה או הקמה של אולפני בית, לרבות קביעת עתידו של האולפן בבאר שבע). עוד ממליצה הוועדה להעניק סמכויות למנהלי הרדיו והטלוויזיה בתחום העריכה, התכנון והביצוע.

המלצה נוספת היא לבצע רפורמה בהסכמי השכר, במגמה להקטין את מרכיב השכר המהווה %80 מתקציב הרשות. ורדי מציע למועצה הציבורית שתוקם לבחון אפשרות של מוגבלת. הרחבת תשדירי השירות והחסויות, עד כדי פרסומת בתגובה לפרסום הדו"ח מסרה לשכת ראש הממשלה, כי ברק מינה צוות של בכירי משרדו, שיבחן את הדו"ח ומשמעויותיו, ויגיש לו המלצות לגבי אופן יישומו בהקדם. בצוות נכללים מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי קוצ'יק, מזכיר הממשלה, יצחק הרצוג, והיועץ המשפטי של משרד ראש הממשלה, אלון גלרט.

ממצאיו העיקריים של הדו"ח מצביעים על משבר אמון חריף בין המוסדות להנהלת הרשות, הגורם לשיתוקה של הרשות. "בשל אי בהירות בהגדרת התפקידים והסמכויות של המוסדות והמנכ"ל בחוק רשות השידור משנת 1965, נמשכים מחלוקות ומאבקים על סמכויות במשך כל שנות קיומה של הרשות", קובע ורדי.

עוד אומר ורדי, כי ברשות השידור כוח אדם עודף. עובדים קבועים רבים אינם מועסקים בפועל, ותחתם מועסקים מאות עובדים ארעיים, בתפקידים זהים. הסכמי העבודה גורמים להעסקת מספר עובדים גדול מן הדרוש, לעיוותים במערך השכר עצמו, ולתפקוד בלתי נאות של עובדים.

%43 בלבד בממוצע, ממרכיבי השכר הם פנסיוניים, בעוד רוב השכר מבוסס על שעות נוספות וכוננויות, תוך קיומה של תרבות רישום שעות נוספות פיקטיביות, בידיעת ההנהלה ובהסכמתה.

ורדי מצא גם, כי ועדת ההתקשרויות אינה ממלאת את תפקידה כראוי, וכי הליכי התקשרויות שעלותן גבוהה )מו תוכניתיהם של רפי גינת ומירי שילון) אינם תקינים.

ורדי טוען עוד, כי אין ברשות תפיסה מגובשת לגבי יעודו של השידור הציבורי, מהותו ואופיו. הכנסות קול ישראל, בעיקר מפרסומות, משמשות בחלקן לכיסוי תקציב הטלוויזיה. קיימות לטענתו גם חריגות הנוגעות ליישום ההסכם עם זכיינית הפרסומות, חברת שפ"מ.

"המשדרים ואמצעים טכניים חשובים אחרים מיושנים ומוזנחים, ואין השקעה מספקת בתשתית טכנולוגית עתידית", הוא אומר. עוד מציין ורדי, כי ברשות התקבלו החלטות שהיו נגועות לכאורה בשיקולים פוליטיים.

ורדי ממליץ לבצע את השינויים הנדרשים כמיקשה אחת, ולא להפריד בין ההמלצות השונות. "טיפול חלקי או נקודתי לא יועיל", הוא קובע. לדבריו, המשך קיומו של השידור הציבורי הוא בעל חשיבות לאומית וחברתית.

השינוי שמציע ורדי במבנה רשות השידור כולל הקמת מועצה בת 15 חברים, שתחליף את המוסדות הקיימים.

המועצה תתווה את מדיניות הרשות, תנחה את עבודתה ותפקח עליה, וכן תאשר את תקציב הרשות. בנוסף תאשר המועצה את לוח התוכניות ואת נהלי הרשות. מינוי חברי המועצה, ממליץ ורדי, ייעשה ע"י השר הממונה על פי המלצת ועדת בחירה בראשות שופט עליון. משך כהונתה של המועצה יהיה 4 שנים, וחבריה יהיו אנשי מקצוע בכירים ומקצועיים, שיתכנסו אחת לחודש לפחות. המנכ"ל ימונה לקדנציה אחת בת חמש שנים וייבחר ע"י חברי המועצה הציבורית. המנכ"ל

צריך להיות כפוף למועצה, לדווח לה ולהיות אחראי בפניה על ביצוע המדיניות, על הניהול התקין, על תכני השידורים, הכנת התקציב וביצועו. המועצה תהיה רשאית לפטר את המנכ"ל ברוב של שני שלישים.

השינויים המוצעים מחייבים ביטולו של חוק רשות השידור והחלפתו בחקיקה חדשה, או תיקונו בחלקים נדרשים של חוק רשות השידור הקיים משנת 1965.

חדשות ערוץ 7 www.a7.org

בס"ד יום שני, כ"ב באדר תש"ס / 28 בפברואר 2000'

'

."רשות השידור שייכת לציבור ולא לאליטה"
מאת
פרופ' פולק, יו"ר "לדעת"

הפרופ' אלי פולק, יו"ר אגודת "זכות הציבור לדעת" וחבר במועצת רשות השידור, טוען כי המלצות דוח ורדי בנוגע לרשות השידור יהפכו את הרשות לגוף הפוליטי ביותר במדינה, הפועל בניגוד לרצון הציבור.

בשיחה עם ערוץ 7 אמר פרופ' פולק: "יש פה אבסורד שאני לא תופס. רשות השידור שייכת לציבור ולא לאליטה. ורדי רוצה שאליטות כמו אנשי האקדמיה ללשון העברית, אנשי קולנוע ואומנים, ראשי מוסדות להשכלה גבוהה ושופטים ימנו את מועצת רשות השידור. ומי יוכל להתמנות למועצה שתנהל את רשות השידור? -- אנשי האקדמיה ללשון העברית, אנשי קולנוע ואומנים, חברי אגודת הסופרים וראשי מוסדות להשכלה גבוהה".

פולק טוען שיש פה נסיון שקוף לשייך את רשות השידור לאליטה מאד מסוימת. "זו שערוריה", הוא אומר.
האזן לראיון עם פרופ' אלי פולק

IMW is a registered non-profit organization whose major aim is assuring the ethical and fair conduct of the Israeli media. 

Home Page - Most recent articles - Publications - Update reports - Freedom of Speech - Biased News - GSS Agent Avishai Raviv & his IBA's collaborators - Elections 1999 - Anti-Semitic / Anti-Religious trends in Israeli Media - Articles op-ed Reports - "On the Lookout" - IBA's Affairs - News Items

 

This page hosted by GeocitiesgeocitiesGet your own FreeHome Page