Page 4 ( Last level.)


Referat fra medlemsmøte torsdag
12/11 1998 i peisestuen på Astrofysisk Institutt...


I den aktuelle møtekalenderen sto det blandt annet følgende :

12.november : " Kveldens foredragsholder " skal holde foredrag om vår nærmeste nabo, Månen. Han vil vise en god del med dias-bilder, over 160 i tallet. De inneholder utrolig flotte nærbilder av kratere og fjell på Månenes overflate. Det blir også en kort oversikt over hva stjernehimmelen vil vise i den nærmeste måneden av Bjørn Håkon Granslo.

Ja slik burde det være, men virkeligheten overgikk nok en gang hva vi overhode kunne forestille oss.

Møtet ble åpnet av Odd Trondal kl. 19.10. Han ga ordet til første foredragsholder.

Det viste seg snart at han ikke ville holde foredrag fordi han ikke var godt nok forberedt. Mens han påpekte at han måtte ha en mye klarere beskjed på forhånd, fikk han alikevel ordet og dermed var den første del av programmet i boks tenkte jeg.

Imidlertid viste deg seg at foredragsholder snakket kun svada om gamle konstruerte monolitter og pyramider på Månen og jeg var nødt til å gi ham minimumstiden for foredrag på en halv time.

[Vi i NAS-styret lærte for sent og meget grundig at foredragsholdere som ikke kan begrunne sine uttalelser ikke må være noen hovedattraksjon på medlemsmøter. Nå håper jeg i hvertfall at lokalforeninger som leser dette slipper å gjøre den samme tabben.]

Fra kl. 19:45 - 20:15 orienterte Lars Trygve Heen den forskremte forsamlig (som etterhvert roet seg ned) om Leonidesvermen generelt og hva man kunne forvente seg i år. Svermen var ventet å være mest aktiv kvelden 17. november omkring kl. 21 norsk tid. Radianten som ligger like under halsen på stjernebildet Løvan er over horisonten i Nord-Norge ved det aktuelle tidspunkt, men i Oslo kommer den ikke over horisonten før etter kl.21:30. De mest aktuelle periodene å observere Leonidene blir fra ca. kl.20:30 - 22:00 og fra kl 02:00 til det lysner på morgenen.

Bjørn Håkon Granslo orienterte deretter en beroliget forsamling om hva som er å se på stjernehimmelen samt en grundig orientering om kometer og de variable stjernene Mira og Chi Cygni som har sitt maksimum i disse dager. Ellers kan det nevnes at 17. mars neste år vil komet C/1998 M5 (LINEAR) passere bare 10' fra himmelens nordpol.

Møtet ble hevet ca. kl 21:45.

Odd Trondal (referent).