Page 4


Referat fra medlemsmøte om Astronomer og Astronomi interesserte,
onsdag 24/3 1999 i peisestuen på Astrofysisk Institutt


Møtet ble i dag åpnet av møteleder Odd Trondal kl.19.10. Denne gang åpnet vi med Trond E. Hillestad som ga et 15 minutters foredrag om stjernebildene for alle nybegynnere. ( Det var en reprise fra en tidligere foredragsserie som gikk som hovedforedrag. ) Han tok for seg vårens stjernebilder som f.eks. Virgo, Leo og Bootes og deres mytologiske historie. Han viste også hvordan man finner frem til stjernebildene med utgangspunrkt i Karlsvognen.

Kl.19.30 fikk så hovedforedragsholder Bjørn H. Granslo ordet. Han ga oss en skriftelig oversikt over hva han skulle snakke om og hvor alle nødvendige definisjoner sto forklart. Han fulgte meget nøye programmet på det ark han delte ut.
Se derfor følgende link før du går videre :
Hva er en astronom ?
Under punktet Definisjoner kan følgende tillegges :
Astronomi : Vitenskapen om Universet utenfor Jorden. Da kan vi også inkludere meteorer, nordlys og lysende nattskyer. Man har også underavdelinger av Astronomi slik som kosmologi, solfysikk o.s.v.
Astronom : En som også vil finne ut noe nytt om universet. ( Det gjelder jo også Amatører. )
Astrofysikk : Det er også det som man driver på med her på instituttet.

Det ble en del diskusjon under temaet "Å bli profesjonell astronom". Den lange utdannelsen pluss praksis i utlandet medfører ofte at man er ca. 35 - 45 år gammel når man får en stilling som profesionell astronom.
Det er ofte teknikere og astronomistudenter som utfører observasjoner ved store teleskoper, mens bearbeidelsen av observasjonene utføres av profesionelle astronomer i samarbeid med de samme studenter.
Ellers fulgte foredragsholder nøye programmet som var utdelt. Som vanlig var det spørsmål, kommentarer og svar til og fra tilhørerne slik som det alltid er på disse livlige møter.
Se også "Amateur Science etc."

For dette glimrende foredrag fikk han som fortjent vår faste Kong Håkon konfekt.

Ca. kl. 21 ble det pause med servering.

Odd Trondal orienterte deretter om det som kan ses på stjernehimmelen i det nærmeste. Venus er for tiden lett synlig i vest på kveldshimmelen, mens Saturn er i ferd med forsvinne bak solen. Det store høydepunkt for de som har refraktorer på 60 - 100mm er nok den kommende Mars opposisjonen i april. Planeten er nærmest jorden den 1.mai. Den er da 16" i diameter og befinner seg ca.18 grader over horisonten i syd set fra Sør Norge ved midnatts tider. ( Jeg hadde obsevert den i natt som var hvor den da hadde en vinkeldiameter på 12". Det var svært få detaljer å se, muligens på grunn av turbulensen og det er også en mulighet for at det raser en støvstorm på planeten. )
Det er også mulig å observere Pluto som har en lysstyrke på 13.7. Den befinner seg nær possisjon 16 timer 41 minutter og -10 grader 16'. Det var også ønske fra flere om jeg kunne ta bilde av planeten med noen dagers mellomrom og vise fram.

Har man en stjernekikkert med minst 10cm i diameter så har man også mulighet for å observer kanskje 100 galakser i stjernebildene Leo, Virgo og Coma Bernices.

Møtet ble avslutte xa. kl.21.45.

Odd Trondal (referent).