ana sayfa : araştırma : frontpage2000tr : front page 2000'in genel yapısı [ 2 / 6 ]

GERİ

2. FRONT PAGE 2000’İN  GENEL YAPISI

 

2.1. Frontpage 2000 Uygulamasının Başlatılması

 

FrontPage 2000 de her Windows uygulaması gibi  iki türlü başlatılabilir. Ya Masaüstü’nde ikonuna  çift tıklayarak, yada Başlat menüsünden programlar altındaki Microsoft FrontPage seçeneği tıklanarak uygulama başlatılabilir.

2.2. Frontpage 2000’i Tanıma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 2.1. FrontPage penceresi

 

FrontPage 2000 ‘in görünümü şekil 2.1 deki gibidir. Bu program genel olarak 2 kısımdan oluşur : Program Editör ve Explorer. Explorer kısmı yaratılan sayfaların bilgilerini, sayfaların içinde kullanılan resimleri ve özelliklerini ve uzantılarını(cinslerini), sayfalar arası bağlantıları ve bu bağlantıların çalışıp çalışmadıklarını kontrol edebileceği ana merkez olarak adlandırılabilir. Explorer kısmı aynı zamanda tam anlamı ile kontrol edilip hatasız çalışan sayfaları internette yayınlanmasına da yarar. Sayfayı internette yayınlayacak firmayı belirledikten sonra , bu explorer programından publish komutu ile sayfaları ve bağlı olan resimleri ve diğer parçaları yayınlayıcı firmanın bilgisayarına aktarabiliriz. Progarm editör ise üç sekmenden oluşur. Bunlar : Normal, HTML, Preview ‘dır.

 

Şekil 2.2’de en altta görülen “Normal / HTML / Preview” sekmeleri FrontPage 2000 ile gelmiş yeni özelliklerdendir.

 

HTML : Bu bölüm normalde elle yazılan kod kısımlarının , FrontPage tarafından kullanıcı adına yazılmış kısmıdır. Yani Kullanıcı normal bölümüne bir resim koyunca, FrontPage kullanıcı adına bunun internette görünmesi için gerekli kodlarını otomatik olarak  hazırlar. İstenilirse bu kodlara müdahale edilebilir, değiştirilebilir (Stephen, 2000).

 

Preview : Bu bölüm ise sayfanın internette nasıl görüneceğini gösteren bir penceredir. Tam anlamı ile sayfanın nasıl olduğunu gösterir. Her seferinde Explorer Programının açılıp kapatılmasına gerek kalmaz.

 

2.3. Views Araç Çubuğu

Şekil 2.2 Views araç çubuğu

 

Şekil 2.2 deki Views (görünümler) araç çubuğu, sağ taraftaki pencerede ne tür bilgilerin görüntüleneceğini seçmeye yarar.

 

2.3.1. Page (sayfa)

 

 Son seçilmiş sayfayı, sağ taraftaki büyük pencerede gösterir ve web sitemize ait bu sayfayı FrontPage2000’nin WYSIWYG (What You See Is What You Get = Ne görürsen onu alırsın) veya HTML (web sayfası programlama lisanı) kodu ile düzenlememiz mümkün olur.

 

2.3.2. Folders (dizinler)

 

 Sitenizin dizinlerini ve bu dizinlerde bulunan dosyaları sağ taraftaki büyük pencerede gösterir. Bu görünümler sırasında nesneler, Mouse’un sağ butonu ile kliklenirse açılan menülerde bulunan Rename (yeniden adlandır) menü seçeneği ile dosya adını değiştirebilir, Delete (sil) menü seçeneği ile sitenizden silebilirsiniz. Yalnız silerken dikkatli olunuz. Eğer o nesneye link varsa tüm bu linkler kırılacaktır.

 

2.3.3. Reports (raporlar)

 

Sitenizle ilgili rapor bazında bilgiler görüntülenmesini sağlar.

 

2.3.4. Navigation (gezinti)

 

 Sitenizin hem dizinleri ve dosyaları, hem de sayfaları ve bu sayfaların birbirleri ile bağlantısı görüntülenir. Navigation Bar gezinti çubuğunda bulunan butonlarla şunları yapabilirsiniz :

 

Zoom ile görüntüyü küçültüp büyütebilir, Fit To Size (boyuta ayarla) ile tüm görüntüyü ekrana sığdırabilirsiniz.

 

 

Şekil 2.3. Navigation penceresi

Portrait/Landscape ile görüntüyü yatay ve dikey yapabilirsiniz.

 

External Link ile sayfadaki mevcut disk linkleri görüntüleyebilirsiniz,

 

Included in Navigation Bar ile sayfayı sayfalar üzerindeki Navigation Bar ’a  ilave edebilir veya çıkartabilirsiniz.

 

View Subtree Only (alt bağlantıları göster) ile sayfaya bağlı alt bağlantıları görebilirsiniz. Bu butonlar tıklanırsa görüntüyü eski haline almak için, tekrar ayni buton, ayni sayfa seçili iken tıklanmalıdır.

 

Bu butonlardan özellikle  Included in Navigation Bar (gezinti çubuğuna dahil et) ile, eğer sayfalarınıza otomatik Navigation Bar eklerseniz kullanışlı hale gelir.Gezinti butonlarına eklemek istediğiniz sayfaları Mouse’un sağ butonu ile tıklayarak açılan menüde Included in navigation bar (gezinti bar’ina ekle) menü seçeneğini tıklayınız. Menü’yü tekrar açarsanız bu menü seçeneğinin yanina onay işareti konduğunu görürsünüz. Eğer sayfayı gezinti bar’ından çıkartmak isterseniz ayni menü seçeneğini klikleyerek menü seçeneğinin yanındaki onay işaretini kaldırınız (Karslıoğlu, 2000).

2.3.5. Hyperlinks (bağlantılar)

 

Ortadaki dizin listesinden bir web elemanı (mesela bir dosya, bir sayfa, resim vs. tıklanırsa ) bu web elemanı ile diğer web elemanları arasındaki linkler görüntülenir. Sağdaki penceredeki görüntüde herhangi bir elemanı merkeze alıp görüntülemeyi ona göre yapmak için nesneyi Mouse’un sağ butonu ile tıklayınız ve açılan Menü’den Move to Center menü seçeneğini tıklayınız.

 

2.3.6. Tasks (işler)

 

Sitemizi geliştirirken, hemen yapılması mümkün olmayan ama daha sonrada yapılmasının unutulmaması için belirttiğimiz işler bu sayfada görüntülenir. Edit menüsünden Tasks menü seçeneği tıklanarak seçilip sonrada Add Task (iş ekle) menü seçeneği tıklanırsa listeye yeni işler ekleyebilirsiniz. İşler ile yapabileceğiniz işlemler ileride detaylı olarak açıklanmıştır.