ana sayfa : araştırma : frontpage2000tr : sitenin temelini atmadan bilinmesi gerekenler [ 3 / 6 ]

GERİ

3. SİTENİN TEMELİNİ ATMADAN BİLİNMESİ GEREKENLER

 

3.1. Web Sitesi İçin Hazırlık

 

WEB sitesi hazırlama işinin mutfağını oluşturmadan önce, bir sitenin nasıl açılabileceğini ve programların dışında nelerin gerekli olduğuna kısaca bir göz atalım.  Web sitesinin oluşturulabilmesi için öncelikle dosyaların yer alacağı internet üzerinde bir web alanına sahip olanız gerekir. Tabi ki bunun yanında kullanıcıların siz oluşacağı bir domain ismini de unutmamak gerekir. Profesyonel bir çalışma düşünüyorsunuz, domain ismi kaydı ve Web alanı için seçtiğiniz ISS ya da Hosting firmasından ücret karşılığında destek alabilirsiniz. Eğer profesyonel bir çalışma düşünmüyorsanız ve bunun için büyük paralar harcayacak paranız yoksa internet üzerinde ücretsiz web alanları ve domain ismi sağlayan yerlerden de sağlayabilirsiniz. Şimdilik ikinci seçenek üzerinde duralım. Bu tip yerlerden nasıl yaralanacağınıza yazımızın ilerinde değineceğiz.

 

3.2. Gerekli Yazılımların Temini

 

Profesyonel gibi görüne web sitesi kurulum işini basite indirgeyecek olan programların varlığından bahsetmiştik. Şimdi bunlarım neler olduğuna teker teker bakalım.

 

3.2.1. Web sayfasının tasarlanması

 

Her şeyden önce size gerekecek olan program, kullanıcıların izleyeceği  web sayfalarınızı hazırlayacağınız bir programdır. Bu tip programlar ile site içinde yer almasını istediğiniz yazıları resimleri ve bağlantıları istediğiniz biçimde bir web browser‘ı tarafından izlenecek şekilde tasarlayarak bir araya getirebilirsiniz. Bunun için önünüzde Microsoft FrontPage, Netscape Composer, Adobe Pagemell, MacroMedia Dream Weaver bir çok programa alternatif oluyor. Bu saydığımız programların tamamı, tamamen kolaylık olamsı açısından görsel web tasarımına yöneliktir. Tabi ki bunların dışında tamamen elle HTML yazarak web sayfaları hazırlayabileceğiniz Cutehtml, Hotdog Pro gibi programlarda mevcuttur. Ancak bunlar oldukça profesyonel olduğu için şimdilik konumuz dışında kalacaklar.

 

3.2.2. Web grafiklerinin tasarlanması

 

Zor olan işlem sayfaların içine içeriğin yerleştirilmesi değil bu içeriğin hazırlanmasıdır. Sayfalarda yer alan grafikler metinlerden daha zor hazırlanmaktadır. Çünkü sayfada yer alan renkler ve resimler sitesini genel çizgisini belirleyeceği için özenli ve uyumlu bir şekilde hazırlanmalıdır. Bu tip programlar ile hazırlanacak sayfalarda dikkat edilecek bir başka husus  grafik dosyaların boyutlarının küçük olamsıdır. Çünkü ne kadar büyük olursa sitenin açılması o kadar güç olacaktır. Ve bir ne kadar görsel olursa olsun eğer yavaş açılıyorsa  pek de çizip olamayacaktır. Bu tür grafikleri tasarlamak için kullanabileceğiniz yegane program Photo Shop ‘tur. Ancak ücretli ve profesyonel bir programa olan Photoshop yerine buna çok yakın olan ve tamamen bedava dağıtılan Paint Shop Sharewear’ları kullanabilirsiniz. Bu ve buna benzer programlar ile rahatlıkla arka fonlar, web tuşları, başlıklar gibi sabit web grafiklerini oluşturabilirisiniz.

(http://members.tripod.Com/gokmenkolcu/front1.htm)

 

 

 

 

 

 

3.2.3. Sayfanın web alanına gönderilmesi

 

Grafikleri hazırladığınız ve metni hazırladınız. Bunları bir web tasarımı programı ile web sayfası haline getirdikten sonra eğer bir problem ile karşılaşmadıysanız yapmanız gereken sadece bu tüm resimleri ve HTML dosyalarını daha önceden almış olduğunuz bir web alanına göndermektir. Bunun için FTP programları olarak nitelendirilen programlar kullanılır. En yaygın olarak kullanılan FTP programı CuteFtp dir. Bu program çalıştırıldığında karşımıza FTP site Manager penceresi gelir. Daha sonra da rahatça kullanmak ve ve siteyi güncellemek amacıyla sitenizi buraya kaydetmek iyi olacaktır. Bu pencerede ADD SİTE tuşuna tıklanarak, Host Adress bölümüne sunucunun FTP adresini, User ID bölümüne kullanıcı ismin ve Password kısmına kullanıcı şifresini yazmanız gerekir. Diğer bilgilerde doldurulduktan sonra TAMAM tuşuna tıklandığında siteniz, Site Label kısmında belirlediğiniz adile listede yer alacaktır.  Bu adı seçip Connect dediğiniz zaman ise CuteFtp’nin asıl penceresi karşınıza gelecektir. Bunun hemen alt kısmında yer alan iki pencereden sol taraftaki pencerede sabit diskinizdeki dosyalarınızı görürsünüz. Sağ taraftaki pencerede size sağlanan web alanı üzerinde yer alan dosyalar listelenir.  Sol taraftaki listeden sizin hazırladığınız sayfaların bulunduğu klasörü seçip tüm dosyaları seçtikten sonra sürükleyip sağ tarafa bıraktığınızda  dosyalar gönderilmek üzere en alt pencereye sıralanacak ve bağlantı hızına göre en kısa sürede gönderilecektir.

 

3.3. Ücretsiz Web Alanlarının Bulunması Ve Özellikleri

 

Web  sayfalarınızı kullanıcılara ulaştırmak için internet üzerinde bir web alanına ihtiyacınız olacaktır. Böylece kullanıcılar sizin web alanınızın adresini yazarak paylaşmak istediğiniz bilgilere ulaşırlar. Aslında hazırlamış olduğunuz sayfalarınızı kendi bilgisayarınızdan kullanıcılara ulaştırabilirsiniz.. Ancak bu şekilde çalışmak için modem yeterli olmayacaktır. Bu yüzden size internet ile hiç kesilmeyecek hızlı bir bağlantı yani en düşük 64k‘lık bir hat gerekecektir. Ayrıca bu şekilde çalışma bilgisayarınızı bu iş için ayırmanızı gerektirebilir ve yine bu iş için çok güçlü bir konfigürasyona ihtiyaç olacaktır.

 

Bu işlemlerin tamamı sonuçta yine aşırı bir maliyet getireceğinden en iyi çözüm internet üzerinde size bedava sabit dik alanı sağlayan bir sunucuya sayfanızı yerleştirmek olacaktır. Ücretsiz web alanı sağlayan  web siteleri daha sonra verilecektir. Bu siteler 3-30Mb disk alanı sağlayabilirler. Bunun karşılığında ise, sitenize kendilerinin bir reklamını koymanızı beklerler. Bu şekilde tüm gelirlerini reklamdan elde eden siteler arsında her ne kadar disk alanı sınırlamaları olsa da size tamamen ücretsiz ve sınırsız disk alnı sağlayanları da olabilir. Bunlardan biri olan CrossWins adındaki şirkette internet üzerinden size bu imkanı sağlıyor. Üstelik karşılığında sitenize bir banner da yerleştirmeniz gerekmiyor. Sitenin sağladığı bu büyük imkandan dolayı örnek olarak bu sunucuyu seçiceğiz (Gümüştepe,2000).

 

3.4. Ücretsiz Web Alanının Alınması

 

Biraz önce üzerinde karar kıldığımız web alanı sunucu olan CrossWins’in adresini önce adres satırını girerek sayfanın açılmasını sağlayalım. Burada çoğu bu tip sitenin giriş sayfasında olduğu gibi, önce siteye kayıt olmanızı sağlayan tuşu bulanız gerekir. Genelde bunun için kullanılan tuş sign up olarak adlandırılır. Bu tuşa bastığınız zaman kayıt formu karşınıza gelecektir bu formda doldurulması şart olan bazı yerler vardır. Genelde kırmızı olarak bu yerler belirtilir.  Siteye kaydolmak için ise alternatif e-mail alanına yazacağınız bir e-mail ‘de kesin olarak sahip olmamız gerekiyor. Zaten kayıt için neredeyse gerekli tek şart ta budur.