ana sayfa : araştırma : internet : giriş - internet nedir [ 1 / 6 ]

GERİ

BÖLÜM 1

GİRİŞ  

1.1  İnternet Nedir?

İki bilgisayarı birbirine bağlarsak, basit bir ağ (network) elde ederiz. Birkaç ağı bir birine bağlarsak bu da WAN(Wide Area Network) adını alır. Dünyanın en büyük WAN’ı ise Internettir. Internet için “Ağların ağıdır.”diyebiliriz. Daha genel bir cümle kullanacak olursa Internet: “Dünyanın en büyük iletişim ağıdır.” Internet ile 110 ülkeden toplam 2.000.000’dan fazla bilgisayar ve 5000’den fazla ağ birbirine bağlanmaktadır.

Kuruluşlar İnternet'e iki ana nedenden dolayı bağlanmaktadırlar. Birincisi, İnternet yararlı bilgilere dünya capinda bir bağlanabilirlik ve erişim sağlar. İkincisi, Internet'e bağlanmak, kuruluşlara özel bir geniş bölge ağı kurmaktan daha ucuza mal olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Internet'in işletimi federal yönetimlerce vergi mükelleflerinin vergilerinden karşılanmaktadır. Internet'in kullanımı bir zamanlar araştırma, eğitim ve devlet kuruluşlarının etkinlikleriyle sınırlandırıldıysa da, son zamanlarda ticari kullanımı büyük oranda artmıştır. Bu gelişmeler, bazı gözlemcileri Internet'in yakın gelecekte tamamıyla özelleştirileceği yolunda spekülasyonlara itmektedir. Böyle bir durumda İnternet kaynaklarına ulaşım kullanım fiyatlarına göre belirlenebilecektir.

1.2 Tarihçe

Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından 1969 tarihinde ARPANET isimli bir proje ile başlar. Bu projenin amacı Hem silahlı kuvvetleri bir güvenli ağ ile birbirine bağlamak hem de üniversiteler,silahlı kuvvetler, araştırma kuruları gibi organizasyonlar arasında bilgi alışverişini güvenli, ucuz ve hızlı bir yoldan sağlamaktı. Arpanet ilk kurulduğunda  California’da ki üç bilgisayar ile Utah’ta ki bir bilgisayarı birbirine bağlıyordu. Bu proje başarıya ulaştığında Amerika kıtasındaki  tüm bilgisayarları birbirine bağlamak için yeni bir projeye girişildi.

ARPANET’in beklenenden daha fazla büyümesi sonucunda askeri bölümün ayrılması düşünüldü ve MILNET  denilen bir bölüm ayrıldı. Tüm bu bölümler sonucunda birbirinden ayrı fakat aralarında bilgi alışverişi süren bir sistem düşünüldü. Ve böylece 1983 yılında IP(Internet Protocol) kabul edildi. Internete bağlanan her bilgisayar bu protokolü kullanmak zorundaydı. Bu protokol Amerikan Savunma Bakanlığı tarafında standart haline getirildi. Bu protokol sayesinde istenilen her bilgisayar IP protokolü sayesinde Internete bağlanabiliyordu.

ARPANET’e giderek küçük ağların ve diğer kullanıcıların da bağlanması sonucu zaten artık kontrol edilemez büyüme iyice arttı. Artık insanlar daha fazlasını istiyordu. Bunun üzerine NSF(National Science Foundation) duruma el attı ve Internet’te kamu kullanımı için beş süper bilgisayarı devreye soktu. Bu bilgisayarlar kullanıcıların isteklerini alıyor, bu bilgileri kullanıcılar için araştırıyor ve bulduğu bilgileri tekrar kullanıcılara geri aktarıyordu. Bu bilgisayarlar  zamanın en gelişmiş bilgisayarları idi, fakat bir süre sonra bu bilgisayarlar da yetersiz gelmeye başladı. NSF bunun üzerine yeni bir ağ kurmaya karar verdi. Bu yeni ağın adı NSFNET  idi. NSFNET uzun bir müddet Amerika’da kullanıldı ve giderek büyüdü. ARPANET’in bütün bağlantıları NSFNET’e bağlandı. Haziran 1990 ’da ARPANET resmen kullanımdan kaldırıldı.

Sonunda da tüm dünyadaki sayısız kullanıcıyı birbirine bağladı. Bu gün internet üzerinde tavla,satranç,go,poker gibi oyunlar oynanıyor; İnsanlar hem sesli hem görüntülü olarak birbirlerine mesajlar yolluyor; Televizyon seyredip radyo dinlenebiliyor, Alışveriş yapılabiliyor; hatta üniversite okuyup diploma alınabiliyor.

1.3 Standartlar

TCP/IP protokol kümesinde yaklaşık 100 protokol bulunur. Bir çoğu, IP datagramlarının alt katman protokollerine nasıl taşınacağını gösterir. Setteki anahtar protokoller İletim Kontrol Protokolü (TCP), İnternet Protokolü (IP) ve Kullanıcı Datagram Protokolü’dür (UDP- User Datagram Protocol). Uygulama servisleri içinde uç temel protokol bulunmaktadır: Bunlar virtual terminal hizmeti veren TELNET Protokolü, Dosya Aktarma Protokolü (FTP File Transfer Protocol) ve Basit Posta Aktarma Protokolü’dür (SMTP-Simple Mail Transfer Protocol). Ağ yönetimi ise Basit Ağ Yönetim Protokol’ünce (SNMP-Simple Network Management Protocol) sağlanmaktadır.

TCP/IP başından beri Yerel Ağ bağlantısı (LAN-Local Area Network), Yerel ve Geniş Bölge Ağları (LAN-WAN) bağlantısı, bilgisayar ağı yönetimi, ve bilgi servisi sağlanması gibi yeni ortaya çıkan konulara da hitap etmektedir. Protokol kümesi akla gelebilecek her tip bilgisayara destek vermektedir. TCP/IP`nin kaynak kodu genel ortamda bulunup, kullanımı teşvik edilmektedir. Ağ yönetimi açısından SNMP, İnternet'i oluşturan TCP/IP tabanlı ağların yönetiminde de standart durumundadır. SNMP istemci/sunucu (client/server) mimarisini kullanarak çeşitli Ağ aygıtlarını isletmekte ve denetlemektedir. 1988'de kullanılmaya başladığından beri SNMP öylesine başarılı olmuştur ki bir çok ticari Ağ isletmeni kendi özel İnternet’leri üzerindeki çeşitli Yerel Bölge Ağ elemanları için SNMP'yi kullanmaya başlamışlardır. Pek çok endüstri çözümleyicisi ise SNMP’ nin yaygın kullanımını, OSI-tabanlı Ağ yönetim sistemlerinin yavaş ilerleme nedeni olarak görmektedir.

1.4 İşletmen ve Servis Sağlayıcı Kuruluşlar

Son zamanlara kadar Amerika'da İnternet’e erişmenin en kolay yolu ya bir üniversitenin ya da bir devlet kurulusunun şemsiyesi altında gerçekleşebiliyordu. Kullanıcılar, ücretsiz veya küçük bir bedel karşılığında anlaşma yaparak, bir adres elde edip İnternet’e bağlanabiliyorlardı. İnternet’in ağırlığının araştırma ve devlet projelerinden daha geniş ilgi alanlarına kaymasıyla beraber ağ işletmenleri ve servis sağlayıcıları da ticari erişim de dahil olmak üzere Internet servislerini sunmaya başladılar.

Örneğin, IBM, MCI Communications Corp. ve Merit Network Inc.'in oluşturduğu Gelişmiş Ağlar ve Servisler (ANS, Advanced Network and Services) adındaki bir konsorsiyum, NSFNET omurgası aracılığı ile İnternet’e bağlanmayı da içeren çeşitli hizmetler sunmaktadır. ABD'deki Internet üzerindeki ana omurga olan NSFNET, Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) tarafından kurulmuştur. NSFNET'e bir geçityoluyla (gateway) bağlanmak isteyen bölgesel ve devlet ağları, üniversitelerin veri tabanlarına erişmek isteyen bilgi sağlayıcıları ve firmalar ANS’ nin müşterileri arasında yer alır.

Türkiye’de TR-NET (Türkiye Internet Çalışma Grubu) TUBITAK ve ODTÜ’deki merkezlerinden Internet servisini tüm Türkiye ye vermektedir.