ana sayfa : araştırma : mpeg görüntü : mpeg-7 standardı [ 7 / 9 ]

GERİ

BÖLÜM 7

MPEG-7 STANDARDI

Bugünlerde giderek daha fazla sesli-görsel (audiovisual) bilgi elde edilebilir hale gelmektedir. Bunun yanında bu bilgileri çok değişik amaçlarla kullanacak insanlar da bulunmaktadır. Ama bir bilgi kullanılmadan önce belirli bir şekilde yerleştirilmelidir. Aynı zamanda potansiyel ilgi çeken malzemelerin sayısının giderek artması arama yapmayı daha da zor bir hale getirmektedir. Bu sebepler kullanıcılar için ilgi çekici olan çok değişik çoklu ortam malzemelerinin aramasını kolayca yapmayı imkanlı kılacak çözümlere ulaşmayı gerektirmektedir. Bunu gören MPEG üyeleri yeni bir çalışmayı başlattılar ve bu çalışmayla yeni insanlar çekmeyi hedeflediler.

MPEG üyeleri yeni standardın son rakamının ne olacağı konusunda ilk anda karar varamadılar. Bu rakamın MPEG-4'den sonra çıktığı için 5 olmasını veya ikili sistemi andırması için 8 olmasını düşündüler. Ama sonunda rakamın devamlı artan bir sayı olmasını ve lojik büyüme dizisi (MPEG-1,2,4,8 gibi) olmasını istemediler. Bunların yerine sayının 7 olmasında karar kıldılar. Bu nedenle MPEG-5 ve MPEG-6, MPEG-3 gibi hiç olmadılar.

MPEG-7 Çalışma Planı (WD) aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir;

Öneriler için Çağrı                                                     Kasım 1998

Çalışma Planı (WorkingDraft-WD)                            Temmuz 1999

Komisyon Çalışması (Committee Draft-CD)               Mart 2000

Taslak Uluslararası Standart (Draft International Standart)       Temmuz 2000

Uluslararası Standart (International Standart)           Kasın 2000

MPEG-7'nin tanımlanmasında yer alan temsilciler; yayıncılar, teçhizat üreticileri, sayısal içerik oluşturucular ve yöneticiler, iletim sağlayıcılar, baskıcılar v entelektüel yöneticiler ve üniversite araştırmacılarıdır.

MPEG-7'nin çeşitli tiplerdeki değişik çoklu ortam (multimedia) bilgilerini tanımlama standardı olması düşünüldü. Bu tanımlama, kullanıcının ilgisini çeken malzemeleri hızlı ve verimli bir biçimde aramasını sağlayabilmek için içeriğin kendisi ile birleştirilecekti. MPEG-7 resmen Çoklu Ortam İçeriği Tanımlama Arabirimi (Multimedia Content Description Interface) olarak adlandırılır.

Sesli-görsel nesnelerin tanınmasının standartlaştırılması kısmı MPEG-7'nin yeteneklerinin ötesinde yer almaktadır. MPEG-7'nin prensipleri; maksimum kullanışlılık için minimumu belirleme ve tanımlamalarda kullanılabilecek standartların temsilidir. Sesli-görsel nesnelerin içeriğini tanıyabilecek aletlerin gelişimini sağlamak, MPEG-7 kullanımını olanaklı kılan aletleri üreten ve satan endüstrilerin görevi olacaktır. Aynı şekilde MPEG-7 tanımlama geliştirmek için standart aletler belirlemeyecek ve bu tanımlamayı kullanan aletleri standartlaştırmayacaktır. Bunun yanında  arama motoru ile tanımlama arasında arabirim görevi görebilecektir.

Standart otomatik olarak tanım/özellikleri seçilip alınmasından oluşmamaktadır ve aynı zamanda tanımın kullanımını kullanan arama motorunu veya programı açıkça belirtmez.

MPEG-7 diğer standartlardan bağımsız olarak kullanılabilmektedir. Tanımlama istenirse bir analog filme de eklenebilir. Bunun yanında MPEG-7 tanımlamaları önceki MPEG standartlarının işlevselliklerini arttırmak için kullanılabilir. MPEG-7 diğer standartların (MPEG-1,2,4) yerini alması için tasarlanmamaktadır. Aksine onlara tamamlayıcı etkenler sağlamaktadır. Örnek olarak, içerik hakkında bilgi sunma verilebilir.