ana sayfa : araştırma : TCP-IP ve İnternet : Adresleme, alt ağlara ayırma ve adres çözme [ 3 / 7 ]

GERİ

III. ADRESLEME, ALT AĞLARA AYIRMA VE ADRES ÇÖZME

3.1 IP ADRESİ TANIMLAMA

       Bir ağ üzerinde IP adresi tanımlamanın iki yolu vardır. Bu adres ya kullanıcı tarafından elle girilir yada ağ üzerindeki bir ana makinenin adres havuzundan alınarak dağıtılır. Elle adres girmek hem çok hataya neden olabilir hem de çok fazla bilgisayardan oluşan bir ağa IP numarası yanında subnet mask ve default gateway gibi değerlerinde girilmesi gerekmektedir. Bu işlemde çok fazla zaman alır onun için genellikle bir adres havuzundan IP adresi alınması tercih edilir.

       Bu adresleri otomatik olarak dağıtmanın yolu Dinamik Bilgisayar Konfigürasyonu  Protokolü (Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP)’dir. Bu protokolde ağ üzerindeki ana makine DHCP sunucu (Server) olarak tanımlanır ve bu makine üzerinden IP dağıtma işlemi gerçekleştirilir.

IP adresi tanımlanmış olan bir bilgisayar ağ üzerinde diğer bilgisayarlarla iletişimi artık çok rahat gerçekleştirebilir. Ama bir ağ üzerinde iletişim gerçekleşecekse bu işlem için iletişime geçeceğimiz bilgisayarın ismini kullanmak çok daha mantıklıdır. Çünkü bir IP numarasını akılda tutmak pek akıllıca bir iş değildir. Bunun için ağ ortamlarında genellikle isme dayalı iletişim söz konusudur. Ancak bizim kullandığımız isim önce IP numarasına daha sonra MAC adresine çevrilerek istediğimize ulaşıyoruz. Zaten bir ağda iletişim MAC adresi ile gerçekleşmektedir. IP adresini MAC adresine çeviren ARP(Address Resulation Protocol) idi. Fakat önce bilgisayar ismi IP adresine çevrilecek daha sonra IP adresi MAC adresine çevrilmelidir. Bilgisayar ağlarında bilgisayar ismini IP adresine çevrilmesini sağlayan servislere DNS (Domain Name System) ve WINS (Windows Internet Naming Service) servisleri denir. Burada karşımıza iki yeni kavram çıkmaktadır. Bilgisayar dünyasında bir bilgisayarın iki ismi mevcuttur. Bunlardan birincisi NetBIOS ismi olan 15 karakterlik bir isim diğeri ise Unix/Internet  ortamında kullanılan host ismidir. NetBIOS ismi “Cengiz“ olan bir makinenin internet üzerinde “cengiz.deneme.com.tr” olarak host isminin tanımlanması mümkündür. Host ismindeki ilk parametre bir Internet domainindeki bilgisayarın ismini “deneme.com.tr” olarak tanımlanan kısım ise o bilgisayarın bulunduğu bilgisayar domain’ini tanımlar. Bir bilgisayarın domain + bilgisayar isminden oluşan ismine Tümüyle Tanımlanmış İsim (Fully Qualified Name. FQN) denir.(2)

       NetBIOS isimlerini IP adresine çevirmek için Windows Internet Adlandırma Servisi (Windows Internet Naming Service,WINS)’ni kullanılır. Host isimlerini IP’ ye çevirme konusunda ise Domain İsim Sistemi (Domain Name System,DNS)’ni kullanılır.

       TCP/IP protokolü beraberinde bir çok yeni kavram getirmiş ve bu kavramlar çok farklı kaynaklarda değişik şekilde açıklanmıştır. TCP/IP protokolü ile kurulan bir ağda bulunan bir bilgisayarı ifade etmek için üç parametre kullanılır.

       a-) Bilgisayarın İsmi(Host Name)

       b-) IP Adresi(IP Address)

       c-) MAC Adresi (Media Access Control Address)

       Bilgisayarın ismi her işletim sisteminde klasik olarak kullanılan ve kullanıcının isteğine bağlı olarak değişebilen herhangi bir isim olabilir. IP adresi, ağ üzerinde bulunan makinenin adresini ifade eder. Bu adres ile bir makine diğerlerine ulaşma imkanı bulur. Ağ üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarı ifade etmek için 32 bitlik bir IP adresi kullanılır. TCP/IP protokolü kullanılan bir ağda her bilgisayarın mutlaka bir IP adresi olmak zorundadır.

       32 bitlik bir IP adresi 8 bitlik dört oktet halinde ifade edilir. Bunun nedeni ise okumayı kolaylaştırmak içindir. Adresleme için toplam 32 bitimiz varsa 232 = 4 milyar 294 milyon 967 bin 196 tane bilgisayar adreslenebilir. Ancak bu gerçekte böyle değildir. 32 bitlik bir adres diyelim ki 11000010.00011011.00001100.00001100 şeklinde ifade edilmiş olsun bu adresin okunması için ikilik sistemde bir okuma gerekmektedir, ancak bu şekilde de okuma oldukça zor olduğunda yazdığımız adres onluk sisteme çevrilerek 194.27.12.12 şekline dönüşür ve bu tür bir ifadeye noktalı yazım(dotted decimal notation) denir.(2) Nokta ile ayrılan kısımların her biri 0 ile 255 arsında bulunan birer tamsayı olmak zorundadır.

            MAC adresi ise bilgisayarın ağ kartının içinde fabrikasyon olarak yerleştirilmiş bir adrestir. Mesela 0031FFD-8A755 örneği hexadecimal bir MAC adresini ifade etmektedir. Bazı kaynaklar MAC adresini donanım adresi (hardware address) yada fiziksel adres (physical address) olarak ifade etmişlerdir.

       Internet ağı üzerinde bilgisayarların birbirleri ile iletişimi aslında MAC adresi ile gerçekleşmektedir. Çünkü IP adresi sadece TCP/IP protokolüne has bir özelliktir. Diğer protokollerde bu özellik yoktur onlarda MAC adresi ile iletişimi gerçekleştirmektedirler. TCP/IP protokolünde dahi MAC adresleri ile iletişim söz konusudur. Her protokol kendine özgü bir adresleme şekli kullanır ancak en sonunda bu adreslerin çevrildiği adres MAC adresidir. İşte TCP/IP protokolü kullanılan bir ağ ortamında iki bilgisayarın birbiri ile haberleşmesi için mutlaka MAC adresine dönüştürülmesi gerekir. Bir bilgisayar diğerinin IP adresini biliyor ancak MAC adresini bilmiyorsa Adres Çözümleme Protokolü (Address Resulation Protocol) adı verilen bir protokol ile IP adresi MAC adresine çevrilir. TCP/IP protokolü altındaki bir protokolde ARP’dir.

       Diyelim ki ağ üzerinde iki bilgisayar iletişim kurmak istiyor bunun için ağdaki bilgisayar iletişime geçeceği IP adresini biliyorsa “Bu IP adresine sahip olan bilgisayarın MAC adresini söylesin” diye bir mesaj yayınlar. Zaten TCP/IP ’nin yapısı broadcast’a dayanır. Karşı taraftaki bilgisayar mesajı alır ve kendine uygun ise cevabını gönderir ve böylece iletişim ortamı kurulmuş olur. Burada ağ üzerinde MAC adresi sorgulaması ARP(Address Resulation Protocol) protokolü ile gerçekleştirilir.

3.1.1 IP Adres Sınıflandırmaları

       IP adres uzayı farklı büyüklükteki ağ gereksinimlerini karşılamak ve yönlendirici konfigürasyonunu kolaylaştırmak amacıyla büyüklü küçüklü parçalara ayrılmıştır. Bir LAN kurulacağı zaman ihtiyacı optimum düzeyde karşılayacak sayıda IP adresi içeren bir adres aralığı kullanılır. IP adresi gruplamasından biri sınıflamalı IP adresleme diğeri ise sınıflamasız IP adreslemedir. IP adreslerinin gruplanması hem IP adreslerin kullanılmasını düzenler hem de router’lara yerleştirilecek yönlendirme bilgilerini azaltır.   

3.1.1.1 Sınıflamalı IP Adresleme

            Bu yöntemde adresler iki parçaya ayrılır; parçanın soldaki kısmı ağ adresi, sağdaki kısım ise sistem adresi olarak adlandırılır. Ağ adresleri yönlendiriciler için daha anlamlıdır. Tüm yönlendirme işlemleri ağ adreslerine bakılarak yapılır. Şekil-11’de sınıflanmış bir ağın ayrılmış hali görülmektedir.


                                

                                          Şekil-11 Parçalı Ağ Adresi

        Sınıflamalı adreslemede 32 bitlik adresin kaçar bitinin ağ ve sisteme ait olduğunu belirlemek için ağ maskesi kullanılır. Ağ maskesi IP adresiyle mantıksal VE işlemine tabii tutulur ve sonuç ağ adresini verir. Mesela 167.34.1.1 IP adresine ve 255.255.0.0 ağ maskesine sahip bir bilgisayarın VE işleminden sonra ağ adresi 167.34.0.0 ve sistem adresi 1.1 olur.

Sınıflamalı adreslemede IP adresleri A,B,C,D ve E şeklinde ayrılır.

       Noktalı gösterimde yukarıdaki şekliden de anlaşılacağı üzere her sınıf için tanımlanabilecek maksimum sayıda bilgisayar adedi vardır. Bu bilgisayarlar Internet ortamında “host” diye adlandırılır. Her bir sınıf için tanımlanabilecek host sayısı şekilsel olarak aşağıda belirtilmiştir.

 

h:”host” Ağ üzerinde tanımlanacak olan bilgisayarlar.

A Sınıfı: 001.hhh.hhh.hhh ‘dan  126.hhh.hhh.hhh ‘a kadar

B Sınıfı: 128.001.hhh.hhh ‘dan  191.254.hhh.hhh ‘a kadar

C Sınıfı: 192.000.001.hhh ‘dan  223.255.254.hhh ‘a kadar

D Sınıfı: 224.000.000.000 ‘dan 239.255.255.255 ‘a kadar

 

3.1.1.1.1 A Sınıfı Adresler

       A sınıfı adreslerde ağ adresi ilk oktet ile belirlenir. Geri kalan diğer oktetler ise o ağdaki bir bilgisayarı gösterir. IBM firması A sınıfı bir adres kullanmaktadır. İlk oktet 0 ile 126 arasında ise o adres bir A sınıfı adrestir. A sınıfı adres her biri 16 777 214 tane bilgisayar içeren 126 tane alt ağa izin verir. 16 777 214 sayısı (224 – 2)’den hesaplanır. Burada iki sayısının çıkarılması A sınıfı adreslemede iki adresin özel amaçlı olarak kullanılmasıdır. 126 sayısı ise (27-2)’ den hesaplanır. Burada da iki çıkarılmıştır çünkü, 0.0.0.0 ve 127.0.0.0 adresleri özel amaçlı kullanılmaktadır. 0.0.0.0 adresi varsayılan yönlendirme ve 127.0.0.0 adresi ise yerel çevrim için kullanılır.

 

3.1.1.1.2 B Sınıfı Adresler

       B sınıfı ağlar 14 bit, ağ içindeki bilgisayarlar ise 16 bit ile ifade edilir. İlk iki biti 1 0 şeklindedir. B sınıfı her biri 65 534 bilgisayar içeren 16 384 tane alt ağa izin verir. Bu tür adres alanı büyük ve orta büyüklükte ağlar için kullanılır. Birçok büyük üniversite ve ISS’ ler bu tür adres alanına sahiptirler.

       Aşağıdaki şekilde 128.001.000.000 ve 128.002.000.000 IP adreslerine sahip olan B Sınıfı iki ayrı ağ router ile birbirinden ayrılmış ve bu ağlardan 128.001.000.000 IP adresine sahip olan ağ kendi içinde mantıksal iki ayrı alt ağa köprü (bridge) yardımı ile ayrılarak ağ konfigürasyonu sağlanmıştır. 


                        Şekil-13 B Sınıfı Adresleri Kullanarak Örnek Ağ Uygulaması

 

3.1.1.1.3 C Sınıfı Adresler
            C sınıfı adres alanı içinde ağlar 21 bit, ağ içindeki bilgisayarlar 8 bit ile temsil edilir. Kamu kuruluşlarına C Sınıfı adresler verilmektedir.
3.1.1.1.4 D Sınıfı Adresler

       D sınıfı adresler özel amaçlı adresler olup bir datagram’ın birçok sisteme dağıtılması için kullanılır.

 
3.1.1.1.5 E Sınıfı Adresler

       E sınıfı adresler’ in özelliği gizli tutulmuştur.

 

3.1.1.2 Sınıflamasız IP Adresleme

       Sınıflamasız adreslemede IP adres uzayı için herhangi bir sınıflama yapılmamıştır. Farklı büyüklükte ağların IP adres gereksinimi için yine adres grupları oluşturulur. Ancak bunlar A, B, C gibi sınıflama yapılmaksızın gerçekleştirilir. Sınıflamasız adresleme yapısında IP adreslerin sonuna bir takı eklenir. Bu bir tamsayı olup adresin soldan sağa kaç bitinin ağı adreslediğini gösterir.

 

Örneğin;

194.220.12.32/24 Bu adres grubu C sınıfı bir adres olduğundan soldan ilk 24 biti ağı adreslemede kullanılır.

99.7.13.15/8 Bu adres grubu A sınıfı bir adres olduğundan soldan ilk 8 biti ağı adreslemede kullanılır.

Sınıflamasız IP adresleme daha sonra ortaya atılmış olup, ana amacı var olan IP adresleri dağıtım sarfiyatını azaltmak ve daha optimum kullanmayı sağlamaktır.

 

3.2 ALT AĞ KAVRAMI

       Kurumumuza aldığımız bir IP adresini sistemlere dağıtırken ağ daha küçük birimlere parçalanarak alt ağlar(subnets) oluşturulur. Alt ağlara ayırma işlemi, hem birbiri ile ilgili olan birimlerin kendi aralarındaki haberleşmeleri sırasında hızdan kazanç sağlayacak hem de diğer ağ dilimleri ile iletişime geçileceği sırada yönlendirme işleminin daha çabuk bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır. Örneğin bir üniversiteye B sınıfı bir IP adresi alındığında, bu adreslerin fakültelere dağıtılmasında alt ağlara ayrılması hiyerarşi olarak ağ yapısını güçlendirecektir.

       Bu hiyerarşik adresleme yapısı; birbiri ile ilgili olan fakülte yada bölümler IP adresindeki host(bilgisayar) adresi kısmına bakarak hangi bilgisayarın hangi bölüme ait olduğu konusunda kolayca fikir sahibi olabileceklerdir.

3.2.1 Alt Ağlara Ayırma

       Alt ağlara ayırma işlemi verilen bir adres aralığını bölümlemek demektir. Internet’e ulaşmak için yetkili bir kurumdan internet adresi alırız ve bu adres diyelim ki, 195.27.12.0 gibi bir adres olsun buradan anlaşılacağı üzere bu adres C sınıfı bir adrestir. C sınıfı bir adres için 255.255.255.0 gibi bir subnet maskemiz vardır. Bu durumda internet bağlayacağımız yere 28-2 ‘den 254 adet bilgisayar adresi verebiliriz. Ancak bizim bağlayacağımız bilgisayar sayısı diyelim ki, 50 adet olsun bu durumda yaklaşık olarak 200 adet IP adresi boşa gitmiş olur bu işlemi engellemek için subnetting (alt ağlar’a ayırma) işlemi kullanılır. Buradaki diğer bir problemde, kurumumuz bilgisayarları farklı ortamlarda bulunuyor olabilirler. Mesela Ankara, Eskişehir ve Antalya gibi üç ayrı ilde bulunuyorlar olabilir. Bu durumda kurumumuzda üç ayrı ağ segmenti bulunacak ve bunlar yönlendiriciler (router) aracılığı ile birbirlerine bağlanacaklardır. Bu tür bir ağ sistemini router’lar ile konfigüre edebiliriz. Bizim burada alt ağlara ayırma işlemini adresimiz C sınıfı bir adres olduğundan IP numaramızın son oktetinde gerçekleştireceğiz. Yönlendiriciler ile birbirine bağlanan ağların her biri ve yönlendiriciler arasında kalan her alan için bir ağ adresi tanımlamam gerekiyor yani toplam 5 adet. Bu nedenle IP adresimin son oktetinin yüksek değerlikli 3 bitini bunun için ayırmam gerekir. Yüksek değerlikli ilk üç biti alt ağlara ayırmak için kullanacağımdan bu bitleri binary olarak gösterip almış olduğumuz C sınıfı ağımızda kullanabiliriz.

Decimal      Binary

1               001

2               010

3               011

4               100

5               101

       C sınıfı ağımız ikili sistemde: 11000011.00011011.00001100.00000000 şeklinde gösterilir. Bu IP adresinin sadece son okteti ile oynama yaparak alt ağları oluşturacağız.

 

1.Alt ağ: 11000011.00011011.00001100.00100000 :195.27.12.32

2.Alt ağ: 11000011.00011011.00001100.01000000 :195.27.12.64

3.Alt ağ: 11000011.00011011.00001100.01100000 :195.27.12.96

4.Alt ağ: 11000011.00011011.00001100.10000000 :195.27.12.128 (yönlendiriciler arası)


5.Alt ağ: 11000011.00011011.00001100.10100000 :195.27.12.160 (yönlendiriciler arası)

                  

Şekil-14 Yönlendiriciler ile ağ konfigürasyonu

 

       Yukarıdaki şekilde farklı illerde bulunan alt ağlarımızın aldığı IP adresleri ve router konfigürasyonu görülmektedir. Dikkat edilecek olursa router‘lar yönlendirici) arasında kalan IP adreslerimiz kullanılamaz durumdadır. Bu özellik alt ağlara ayırma işlemi sırasında kaçınılmaz bir durumdur.

            Bu dağılımı yaptıktan sonra her ildeki ağ adreslerimin son oktetinin geriye kalan 5 bitini de ağ içindeki bilgisayarları tanımlamak için kullanacağım. Kuralımıza göre 25-2= 30 olarak bulunur ve bir ağımızda 30 adet bilgisayar tanımlayabiliriz. Toplam 6 adet ağ tanımlama hakkımız vardı buna göre 6*30=180 adet bilgisayarı bu ağımız için tanımlamamız mümkün. İlk başta bize verilen IP adresine göre toplam 254 adet bilgisayar tanımlama hakkımız vardı ancak alt ağlara ayırdıktan sonra sadece 180 bilgisayar tanımlayabiliyoruz buradaki 74 adet adres alt ağlara ayırma işlemi sırasında boşa gitti.             

3.1.2 Alt Ağ Maskesi (Subnet Maskesi)

       Alt ağ maskesi bir bilgisayar ağında ağı gösteren bitlere 1, sistemleri gösteren bitlere ise 0 koyularak bulunur. Yukarıda verdiğimiz örnekteki bilgisayar ağında bilgisayarların hem kendi aralarında hem de diğer illerdeki bilgisayarlar ile haberleşmesini sağlayacak bir alt ağ maskesi tanımlamak zorundayız. Bu adresi tanımlamada bizim servis sağlayıcı şirketten aldığımız alt ağ maskesini kullanarak bu işlemi gerçekleştireceğiz. Bize verilen 255.255.255.0 adresinin ilk üç okteti ile oynayamıyoruz. Bu nedenle son oktet ile işlem yapmak zorundayız. Yukarıda son oktetin ilk üç bitini ağ bitleri için kullanmıştık, geriye kalan bitleri ise bilgisayarları tanımlamak için kullanmıştık. Bu ne dedenle alt ağ  maskemiz ağ maskemiz olan 255.255.255.00000000 adresinin son oktetinin yüksek değerlikli ilk üç bitini 1’e set ederek  255.255.255.11100000 adresini elde ederiz, buda desimal olarak 255.255.255.224 adresine tekabül eder. Bu alt ağ maskesi ile ağda bulunan tüm bilgisayarlar ile iletişim kurmamız mümkün olur. Şekil-14’de alt ağ maskesi ve IP adresleri tanımlanmış bir ağı görüyorsunuz. Bu ağda iki farklı ilde bulunan bilgisayarın birbirleri ile iletişim kurup kuramadığının kontrolünü ise IP adreslerini ve subnet mask’ını (alt ağ maskesi)  “VE” işlemine tabi tutarak anlayabiliriz.

       Mesela 195.27.12.34 IP adresine sahip olan bilgisayarın 195.27.12.67 no’lu bilgisayar ile nasıl iletişime geçtiğine bakalım. Önce bilgisayarın kendi adresi ile subnet maskemizi “VE” işlemine tabi tutarız.

       195. 27. 12.  00100010  (195. 27. 12.34)

VE  255.255.255.11100000  (255.255.255.224)

           195.27.12.00100000   (195. 27. 12.32)

       Çıkan sonuç bizim birinci alt ağımızın adresini verir.

       Sonra hedef bilgisayarın IP adresi (195.27.12.67) ile kendi subnet maskesini “VE” işleminden geçiririz. Bu işlemin sonucunda ikinci alt ağımızın adresini elde ederiz. “VE” işlemine tabi tuttuğumuz zaman çıkan sonuçtan o bilgisayarın kendi ağımızda olmadığını anlayacak ve bu durumda veri paketini yönlendirici üzerinden gerekli olan yere iletecektir.    

 

        195. 27. 12. 01000011  (195. 27. 12.34)

VE  255.255.255.11100000  (255.255.255.224)

           195.27.12.01000000   (195. 27. 12.64)

       Eğer kendi ağımızdaki bilgisayarlar ile iletişim kurmak isteseydik “VE” işleminin sonucu her iki durumda da aynı olacak ve bilgi sadece ait olduğu ağ üzerinde dolaşacaktı.

3.1.3 Örnek Alt Ağ Uygulamaları

3.1.3.1 Örnek 1

       Aldığımız B sınıfı (128.001.000.000) IP adresini 254 tane alt ağa bölerek her alt ağın 254 tane bilgisayarı destekleyecek şekilde bir konfigürasyon gerçekleştirilmesini istiyoruz. Gerçekte bu tür bir ayırma işlemi alt ağlara ayırmanın en kolay yoludur. Zaten ilk iki oktetimize ağı adreslediği için herhangi bir müdahale yapamıyoruz sadece sistemi adresleyen kısımda 254 tane alt ağ oluşturacağız ve bu alt ağlarda kendi içinde 254 adet bilgisayarı destekleyecek.

       Ağ adresimizi ikili sistemde ifade edersek;

       128.001.000.000 =10000000.00000001.00000000.00000000  

       Bu adres grubunu 254 tane alt ağa bölmek için üçüncü oktetimiz üzerinde bazı değişiklikler yapacağız. Bunun için alt ağlarımızı adreslerken, düşük değerlikli bit düzeyinden başlayarak 1’den 254’e kadar olan  alt ağlarımızı ikili sistemde ifade ederiz .

                     Alt Ağların Onlu ve İkili Düzende Gösterilişi

Tablo-3.1 Alt Ağların Düzenlenmesi

Onluk Gösterim

İkili Gösterim

1

00000001

2

00000010

3

00000011

4

00000100

.

 

.

 

254

11111110

       Ağ adreslerimizi tablodaki gibi düzenledikten alt ağ adreslerimiz aşağıdaki gibi sınıflandırılır. Böylece aldığımız IP adresini 254 tane alt ağa ve her alt ağda 254 tane bilgisayarı destekleyecek şekilde böldük.

       Alt Ağ #1:    10000000.00000001.00000001.00000000=128.1.1.000

       Alt Ağ #2:    10000000.00000001.00000010.00000000=128.1.2.000

       Alt Ağ #3:    10000000.00000001.00000011.00000000=128.1.3.000

       Alt Ağ #4:    10000000.00000001.00000100.00000000=128.1.4.000

       Alt Ağ #5:    10000000.00000001.00000101.00000000=128.1.5.000

       Alt Ağ #6:    10000000.00000001.00000110.00000000=128.1.6.000

                            .

                            .

                            .

       Alt Ağ #254: 10000000.00000001.11111110.00000000=128.1.254.000

 

       Elde ettiğimiz bu alt ağların her birinin desteleyeceği bilgisayar adedi 254 tane. Alt ağ sayımızda 254 olduğuna göre 254*254= 64516 tane bilgisayarı bu “B sınıfı” IP adresi ile destekleyebiliriz.

       Alt ağların adres sınırlarını iki örnekle ifade edecek olursak:

       Alt Ağ #1:                10000000.00000001.00000001.00000000=128.1.1.000

       Düşük Seviyeli IP:   10000000.00000001.00000001.00000001=128.1.1.001

       Yüksek Seviyeli IP:  10000000.00000001.00000001.11111110=128.1.1.254

 

       Alt Ağ #145:            10000000.00000001.10010001.00000000=128.1.145.000

       Düşük Seviyeli IP:   10000000.00000001.10010001.00000001=128.1.145.001

       Yüksek Seviyeli IP:  10000000.00000001.10010001.11111110=128.1.145.254

       Yukarıdaki sınıflamaya dikkat edilecek olursa 128.1.1.000 adresi ile 128.1.1.255 adresi ağ içindeki hostları tanımlamak için kullanılmaz. Bunlardan ilki ağ adresi ikincisi ise yayın(broadcast) adresidir. Yayın adresi ağ içindeki bilgisayarlar birbiri ile iletişime geçmek istedikleri zaman kullanılan özel adrestir.

       Normal şartlarda network standardı olarak B sınıfı bir IP adresinin ağ maskesi 255.255.255.0’dır. Ancak aldığımız IP adresini alt ağlara ayırdığımız bilgisayarlar kendi içinde haberleşmeleri için birde alt ağ maskemiz olmak zorunda onu ağı gösteren bitleri 1 hostları gösteren bitleri 0 yaparak buluruz.     

       Ağ Adresimiz:    10000000.00000001.00000000.00000000=128.001.000.000

       Alt Ağ Maskesi  11111111.11111111.11111111.00000000=255.255.255.000

3.1.3.2 Örnek 2

       Aynı B sınıfı adresimizi (128.001.000.000) bu sefer altı tane alt ağa bölerek her alt ağ maksimum host adedini destekleyecek şekilde konfigüre edilecektir.

       Ağ adresimizi ikili sistemde ifade edersek;

       128.001.000.000 =10000000.00000001.00000000.00000000  

       Bir önceki örnekte olduğu gibi IP adresimizin altı çizili kısmında bir değişiklik yapamıyoruz. Geriye kalan 3.oktette alt ağlarımızı 4.oktette ise hostlarımızı tanımlayacağız. Öncelikle alt ağlarımızın ikili sistemdeki karşılıklarını buluyoruz ve ona göre yüksek değerlikli bit düzeyinde alt ağlarımızı tanımlıyoruz.

 

 

 

 

                      Alt Ağların Onlu ve İkili Düzende Gösterilişi

Tablo-3.2 Alt Ağların Düzenlenmesi

Onluk Gösterim

İkili Gösterim

1

001

2

010

3

011

4

100

5

101

6

110

       İkili düzende gösterdiğimiz alt ağlarımızı IP adresinde gösterirsek;

 

Alt Ağ #1:    10000000.00000001.00100000.00000000=128.1.032.000

Alt Ağ #2:    10000000.00000001.01000000.00000000=128.1.064.000

Alt Ağ #3:    10000000.00000001.01100000.00000000=128.1.096.000

Alt Ağ #4:    10000000.00000001.10000000.00000000=128.1.128.000

Alt Ağ #5:    10000000.00000001.10100000.00000000=128.1.160.000

Alt Ağ #6:    10000000.00000001.11000000.00000000=128.1.192.000

 

       Ağ adresimize göre alt ağ maskemizi bulmak için ağı gösteren bitleri 1 ağ üzerindeki bilgisayarları gösteren bitleri 0 yaparız.

Ağ Adresimiz:    10000000.00000001.00000000.00000000=128.001.000.000

Alt Ağ Maskesi  11111111.11111111.11100000.00000000=255.255.224.000

 

Alt Ağ Sınırlarını Gösterirsek;

Alt Ağ #3:                10000000.00000001.01100000.00000000=128.1.096.000

Düşük Seviyeli IP:   10000000.00000001.01100000.00000001=128.1.096.001

Yüksek Seviyeli IP:  10000000.00000001.01111111.11111110=128.1.127.254

 

Alt Ağ #5:                10000000.00000001.10100000.00000000=128.1.160.000

Düşük Seviyeli IP:   10000000.00000001.10100000.00000001=128.1.160.001

Yüksek Seviyeli IP: 10000000.00000001.10111111.11111110=128.1.191.254

 

            Bu gösterimden anlaşılacağı gibi bir alt ağın yüksek seviyeli IP adresine sahip olan hostu bir sonraki alt ağın düşük seviyeli IP adresinin bir derece altındadır.