Η ψυχεδελική τελετουργία
- η σημασία του καθαρμού και το βάδισμα της φωτιάς -

  Τι ακριβώς είναι η ψυχεδελική εμπειρία ; Γιατί οι άνθρωποι που κάνουν χρήση ενθεογενών διαχωρίζουν τόσο πολύ τους εαυτούς τους από τους χρήστες των υπολοίπων ουσιών και γιατί μάλιστα δεν θεωρούν καν τους εαυτούς τους χρήστες, παρά μάλλον ανθρώπους που προετοιμάζονται για κάτι σαφέστατα αρκετά μεγάλο ;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται αν μελετήσουμε τα...αναστενάρια ! Σε αυτή την τελετή (γιατί περί τελετής πρόκειται και ας όψονται κάτι βλαχο-χριστιανοί) κάποια άτομα, με τέλεια συνειδητότητα εκείνη την στιγμή, αποφασίζουν να βαδίσουν πάνω στα κάρβουνα, τα οποία εκλύουν θερμότητα μεγαλύτερη από του νερού σε φάση βρασμού.Γιατί γίνεται αυτό ; Και γιατί οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους καθαρότερους από τους υπόλοιπους ;

Τα αναστενάρια, όπως και κάθε τελετουργία συμπεριλαμβανομένης και της ψυχεδελικής, έχουν κάποια στάδια.Κύριο στάδιο και κοινό σε όλες σχεδόν τις διαδικασίες αυτού του τύπου, είναι ο καθαρμός.Καθαρίζοντας τον εαυτό σου, μέσα και έξω, αποκτάς άμεσα διαφορετική θέση σε σχέση με το σύνολο.

Στη χώρα αυτή, όταν το πνεύμα οδηγούσε τις πράξεις των κατοίκων του, υπήρχαν μέρη ιερά ή διαδικασίες τέτοιες όπου τελείτο ο καθαρμός.Λούσιμο στην Κασταλία πηγή στο μαντείο των Δελφών, μύηση στο ιερό των Καβείρων στη Σαμοθράκη, πορεία προς την Ελευσίνα υπό την συνοδεία ύβρεων στην Αθήνα, κτλ.Σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή σε αυτά ήταν απαγορευμένη στο λαό, πχ. ορισμένοι ιεροί τόποι ή ιερά δωμάτια σε μεγαλύτερα κτίσματα, ενώ σε κάποιες άλλες η συμμετοχή του απλού κόσμου ήταν αυτοσκοπός, πχ. στην Αθήνα τα Ελευσίνια Μυστήρια ή και το αρχαίο θέατρο με τις τραγωδίες.Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο συμμετέχων είχε πάντα μια αίσθηση καθαρότητας (που δεν ήταν κατά βάση η ίδια κάθε φορά) κατά την εκτέλεση και μετά το πέρας των διαδικασιών αυτών.

Είναι πλέον μια πραγματικότητα ότι μολύνουμε τους εαυτούς μας σε καθημερινή βάση.Τι να πρωτοπεί κανείς ; Τσέρνομπιλ, τρελές αγελάδες, μεταλλαγμένα κοτόπουλα, διοξίνη, χημικά από το Κόσοβο, κ.ο.κ.Αλλά και εσωτερικά η μόλυνση συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό.Άγχη, ανασφάλειες, αρνητικά συναισθήματα, αδιέξοδα, καταθλύψεις, οκνηρία, άκρατος ηδονισμός, κ.ο.κ. Αν η στήλη επιθυμούσε, θα γέμιζε τέσσερις σελίδες με τέτοια παραδείγματα, αλλά ας μην δεινόμαστε στον αρνητισμό.Σημασία έχει ότι είμαστε βρώμικοι, όσα μπάνια και να κάνουμε την εβδομάδα !

Όταν αυτή η βρωμιά (ή μέρος της) φύγει από το σώμα και την ψυχή μας τότε μια αίσθηση καθαρότητας μας καταλαμβάνει.Όταν στα ανεστενάρια καταφέρουμε να διώξουμε το φόβο του ζώου, που έχουμε μέσα μας, απέναντι στη φωτιά, η αίσθηση της απελευθέρωσης μας γεμίζει αφάνταστη ενέργεια.Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να περάσουμε από την διαδικασία του καθαρμού.Χωρίς πολύ φαί και καθόλου πιοτό, προσπαθούμε να καθαρίσουμε σώμα και μυαλό και το να το συντονίσουμε στην πράξη που πρόκειται να εκτελέσουμε.Το σώμα ετοιμάζεται μέσω μιας μίνι-νηστείας και το πνεύμα μέσω της αυτοσυγκέντρωσης και της τοποθέτησής του στο εδώ και τώρα.

Δεν ξέρω αν το έχεις δοκιμάσει εσύ, αλλά αν όχι κάντο ! Κάν' την από την πόλη και πήγαινε κάπου στην φύση (αν μένεις Αθήνα, πήγαινε αρκετά μακριά γιατί στα κοντινά μέρη παραμονεύουν παντού δασοφύλακες που σου την λένε αν ανάψεις φωτιά, λες και δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος σε μια τέτοια περίπτωση).Μην καπνίσεις και μην πάρεις καμία ουσία (φαί, χόρτο, ξύδια, κ.ο.κ) την ημέρα που θα το κάνεις.Άδειασε το μυαλό σου και σκέψου μονάχα τί πας να κάνεις.Άναψε ξύλα και όταν όλα καρβουνιάσουν, άπλωσε τα και φτιάξε ένα διάδρομο από κάρβουνα.Βάλε ένα φίλο σου στην μία πλευρά να στέκεται και πήγαινε στην άλλη.Χωρίς να κοιτάς κάτω, παρά μονάχα τον φίλο σου στα μάτια, πάρε μια ανάσα και άρχισε να βαδίζεις απαλά πάνω στα κάρβουνα.Φτάνοντας απέναντι αγκάλιασε τον φίλο σου για την αγάπη που έδειξε σε σένα, στοιχείο το οποίο σε βοήθησε να περάσεις.Αν το έκανες με προσοχή τα πόδια σου θα είναι μια χαρά.Ο συντάκτης, όμως, έκαψε (λίγο) μέρος της δεξιάς πατούσας αλλά του πέρασε την επόμενη.Το μέρος όπου καίγεται η πατούσα δείχνει και τις αδυναμίες μας ή τα μέρη που δεν καθαριστήκαμε αρκετά.Η φωτιά εξαγνίζει και επειδή όλα τα κανάλια του σώματός μας καταλήγουν στο πόδι, η βρωμιά αντιπροσωπεύεται με ένα κάψιμο.Δεν πειράζει, θα περάσει, δες το καλύτερα σαν ένα μάθημα, αν τύχει και σε σένα.Ο συντάκτης έκαψε το μέρος που αντιστοιχεί στο στομάχι, πράγμα το οποίο ήταν λογικό επειδή εκείνη την εποχή είχε δηλητηριαστεί.Την άλλη μέρα πέρασε το στομάχι, αλλά έπρεπε να φροντίζει το έγκαυμα.Η τεχνική του, που θα μπορούσες να ακολουθήσεις και εσύ, ήταν στάχτη πάνω στο κάψιμο και αντί για γάζα, φλούδα από πατάτα.Πρώτο πράγμα, μιλάμε !!

Όμοια με τα αναστενάρια ο χρήστης του ψυχεδελικού, περνάει μια διαδικασία καθαρμού.Αυτή ή είναι συνειδητή και προμελετημένη, οπότε έχει και μεγαλύτερη ισχύ και αξία, είτε τελείως βιαστική και αναγκαία, οπότε η αξία της είναι ελάχιστη.Λίγα λεπτά πριν αρχίσει η έντονη εμπειρία, ο χρήστης της δεύτερης κατηγορίας, καταλαβαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστεί.Αυτός είναι ο βιαστικός καθαρισμός, η συνειδητοποίηση αυτού που έρχεται και την σχέση σου με το εδώ και τώρα, τα δε αποτελέσματά του πενιχρά.Στο συνειδητό καθαρμό έχουμε την προετοιμασία και την διαδικασία μέσω της τελετουργίας.Όμοια με τον καθαρμό στη πυροβασία, έτσι και εδώ υπάρχει έντονος (σαφέστατα εντονότερος από ότι στα αναστενάρια) καθαρισμός σώματος και πνεύματος.Νηστεία τριών ημερών, διακοπή από νερό, αποχή σεξουαλικής επαφής, λουτρά, κτλ. βοηθούν σε αυτόν τον σκοπό.Αυτό γιατί ο χρήστης ξέρει ή υποθέτει για την ενέργεια που έρχεται.Και αν αυτή της απελευθέρωσης από τα ένστικτα (αναστενάρια) είναι μεγάλη, η συνειδητοποίηση της απελευθέρωσης από την ύλη και από το Εγώ (ψυχεδελική εμπειρία) είναι γιγαντιαία ! Και χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά το πνεύμα και το σώμα για να την κρατήσουν και να μην την διώξουν άδικα.
 
Επίσης όμοια με τα αναστενάρια, στην ψυχεδελική εμπειρία έχουμε το κορύφωμα (αγγλικά : peak).Στα μεν πρώτα είναι η στιγμή που βαδίζουμε με την Θέλησή μας και στην δεύτερη περίπτωση η στιγμή που χάνουμε το όνομά μας, το χάσιμο του Εγώ.Αυτή είναι η στιγμή της ενθεογενικής εκδήλωσης, η συνειδητοποίηση ότι κάτι άλλο υπάρχει μέσα μας, φωτεινό και δυνατό, που μας χαρακτηρίζει και δεν είναι αυτό που μέχρι πρότινως νομίζαμε.Η απελευθέρωση από τα δεσμά του Εγώ, προκαλεί τέτοια χαρά που σε κάποιους γίνεται αυτοσκοπός, ξεχνώντας πως αυτό είναι ένα μονοπάτι δύσκολο που απαιτεί αγώνα και θυσίες. Στην πυροβασία αυτό μεταφράζεται με κάψιμο, στην ψυχεδελική εμπειρία με ένα είδος φόβου, τον εκστατικό φόβο, που προκαλεί πολλές φορές τα άσχημα ταξίδια (αγγλικά : bad trip).H έκσταση, δηλαδή η εκτός τοποθέτηση (από το σώμα), απαιτεί προετοιμασία σκληρή που αν δεν γίνει θα προκληθεί κάψιμο στον εγκέφαλο (μεταφορικό και όχι κυριολεκτικό, όπως καμιά φορά συνηθίζεται να λέγεται) με τον ίδιο τρόπο που καίγεται η πατούσα σου στην άλλην περίπτωση.

Τέλος και πάλι ομοίως με τα αναστενάρια, έχουμε το κατέβασμα.Στο κατέβασμα συλλέγουμε την κοσμική ενέργεια που απελευθερώσαμε μέσα μας, επειδή ήμασταν από πριν έτοιμοι να την δεχτούμε (μέσω του καθαρμού), κατά το κορύφωμα.Είναι η στιγμή που επιστρέφουμε πίσω στο σώμα, το τέλος της εκστατικής κατάστασης.Χαρά και ενθουσιασμός μας γεμίζουν για αυτό που συναίβει, μια αντίδραση που είναι μοναδική στη φύση της και είναι σίγουρη και πάντα η ίδια.Ομοίως και στα αναστενάρια γεμίζουμε όμορφη ενέργεια για την πράξη που μόλις κάναμε, μια πράξη που επέβαλε το πνεύμα πάνω στην ύλη.Στην περίπτωση της ψυχεδελικής εμπειρίας υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αντί να βιώσει αυτή τη χαρά βιώνει μια μελαγχολία.Αυτή είναι φυσική ως κάποιο βαθμό (θυμίζει τον Πλατωνικό έρωτα, την λησμονιά της ψυχής για το θείο επίπεδο δηλαδή) αλλά από κάποιο σημείο και μετά δεν βοηθά στην εξέλιξη του εαυτού και στην συνειδητοποίηση ορισμένων πραγμάτων.Ευαίσθητα άτομα λειτουργούν περισσότερο με αυτό τον τρόπο και είναι καλό καμιά φορά να υπάρχουν φίλοι που να τα βοηθούν να το αντιμετωπίσουν θετικά το γεγονός.Άλλωστε η υπερβολική μελαγχολία είναι και το όπλο του Εγώ, το οποίο θέλει να κρατήσει τον άνθρωπο κοντά του. Αρκετός είναι ο κόσμος που σταμάτησε την επαφή του για αυτόν ακριβώς τον λόγο, χωρίς να πολεμήσει να καταλάβει ότι μέσω της παροδικότητας της εμπειρίας (6-12 ώρες) μπορούμε να μάθουμε πως θα κατακτάμε αυτή την συνειδητότητα με φυσικό τρόπο.Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή και θα πρέπει να σκεφτόμαστε τι περάσαμε και κερδίσαμε και όχι τι χάσαμε.Ο εν τοις ανω, εν τοις κατω, όπως είπε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος.Δεν υπάρχει κατέβασμα, παρά σταθμός περισυλλογής.Αν δεν σκεφτείς και δεν φέρεις πάλι στο νου σου τι έγινε, τότε η εμπειρία θα πάει χαμένη.Σκέψου και αντιμετώπισε την εμπειρία αυτή με χαρά κρατώντας την ενέργεια αυτή μέσα σου, παρά με λύπη και γειώνοντάς την.

Συνοψίζοντας ερμηνεύουμε την ψυχεδελική τελετουργία ως μια διαδικασία που γίνεται για να καταστήσει το άτομο έτοιμο και ανοιχτό για την λήψη του θεϊκού δώρου της έκστασης.Η ουσία της ψυχεδελικής εμπειρίας είναι η έξοδος από το σώμα ή αλλιώς το χάσιμο του συνειδητού εαυτού, το χάσιμο του Εγώ.Η προετοιμασία για αυτό το βίωμα καθώς και οι πράξεις που γίνονται μετά, αποτελούν στο σύνολό τους την τελετουργία. Αυτή δεν είναι απαραίτητη αλλά η τέλεσή της καθιστά το άτομο σωστότερα προετοιμασμένο για την κορύφωση καθώς επίσης μειώνει τον κίνδυνο λαθών και πιθανών τραυματισμών (σωματικών και πνευματικών).

Επιστροφή στα Ενθεογενή                                                                 Επιστροφή στα κεντρικά