KILPAILUKALENTERI    -    MUUTA


  VIRALLINEN NIMI   Edenelle Josefina   SUKUPUOLI   tamma
  LEMPINIMI   Josefina   VÄRI JA MERKIT   punaruunikko
  REKISTERINUMERO   VSYT - 049   SÄKÄKORKEUS   98cm
  SYNTYMÄAIKA   22.12.2005, 7 - vuotias   OMISTAJA   Tiku / Hiirenkorva
  ROTU   shetlanninponi   KASVATTAJA   Ellen M. / Edenelle


Sattuipa tässä eräänä päivänä sattumaan niin ikävästi että Josefina onnistui murtamaan oikean etujalkansa. Olin asioilla kaupungissa kun taalityöntekijämme soitti hädissään että Josefinalla ei ollut kaikki kunnossa, kun se oudosti lepuutti toista etujalkaansa, onneksi eläinlääkäri oli jo soitettu. Hän totesi heti että jalassa on pieni murtuma. Olihan tätä tältä rämäpää tammalta osattu jo hieman odottaa, mutta silti se iski kipeästi. Mutta koska tamma on vielä nuori ja murtuma ei ole kovin paha, päätimme pitää sen elossa ja eläinkääkäri sanoikin että mahdollisuudet olisivat varsain hyvät toipumiseen. Niin Josefina lähti kuntoutukseen ja palailee varmasti kesän kuluessa.

LUONNEKUVAUS

Josefina, se jokaisen kokemattoman ratsastajan pahin painajainen. Moni kakku on päältä kaunis, mutta kun poniin tutustuu paremmin, huomaakin että sisältä löytyy oikea pikkupiru. Josefina ei kuitenkaan ratsastaessa pukittele, nouse pystyyn tai ryöstä ratsastajaa, se on vain muuten hankala tapaus.

Siitä voisi käyttää nimitystä pomottelija, saattaa joku hoitaja sanoa tästä pienestä terroristista. Pienestä pitäen Josefina on rakastanut hoitamista, kyllä huomaa että tammasta on kyse. Josefina antaa harjata jokaisesta paikasta ilman suurempia numeroita, kaviotkin nousevat hyvin. Josefina tykkää erityisesti makupalojen ryöstöstä ja isottelusta, jonka huomaa ponin tutkiessa harjakoria ja yleensä asia päätyy aina huumorin puolelle. Satula on helppo laittaa ja kiristää, pieni luiminen on tavallista. Kuolaimet saa suuhun pienen tappelun jälkeen suuhun ihan helpolla ja kun ponille pistää rajat niin on helpompaa. Eläinlääkärin luona ollaan käyty useampaan kertaan, koska Josefina on kova riehumaan sekä tarhassa että laitumella. Tarhasta hakeminen on yleensä hirveän vaikeaa, koska silloin on Josefinan mielestä hippaleikin aika! Pahimpia tapauksia ovat mm. kauravarastoon juokseminen hippaleikin jälkeen ja orien luokse kirmaaminen. Piikit poni antaa helposti laittaa, eikä Josefinalla ole muutenkaan suuria traumoja eläinlääkärillä käynnistä.

Poni on selvästi kokeneimpien ratsastajien poni, koska se on hankala. Josefina ei kuitenkaan pukittele, nouse pystyyn tai ryöstä, se vain on hankala. Josefina on tempperamenttinen ja suloinen poni, joka tekee vaikutuksen moneen ihmiseen vain ulkonäöllä jolloin usein kysytään "saanko mennä tolla ihanalla ponilla". Raipan käyttö ei ole myöskään suositeltavaa, poni kulkee eteenpäin ihan pienilläkin avuilla. Josefina on herkkä pohkeille, eikä sitä saa potkia missään nimessä eteenpäin. Josefina ei pelkää pieniä asioita - muovipusseja, rusakkoja ja sun muita, saattaa hetken katsoa korvat höröllä mutta jatkaa sitten työntekoa. Josefinalla ei ole tapana vetää laukkaspurtteja tai lähdä muitten mukaan jos yksi hevonen pillastuu. Josefina käyttäytyy kilpailuissa myös asiallisesti, jos on näyttelyistä kyse niin Josefina hurmaa kaikki naapurin pojat - lukuunottamatta komeimpia shetlanninponioreja. Josefina käyttäytyy aina asiallisesti myös kilpailuissa, se ei välitä kisa-alueiden suurista hälinöistä tai muista hevosista.


SUKUTAULU

   i. Lönnbacka's Pawky    ii. Petit Étoile
   ie. RB Flippancy
   e. Edenelle Wallerie    ei. Tiiterin Vilperi
   ee. Tähtitaivaan Lilliputti

Josefinan isä Lönnbacka's Pawky on voimakkaasti valjakkoajoon painottunut shetlanninponi. Se ei juuri muuta ole näyttelyiden lisäksi kilpaillutkaan ja syy saattaa olla täydellisesti siinä että Pawky on suvultaan valjakkopainoitteinen joka on tietenkin periytynyt sen geeneihin. Lahjoja orilla tosiaan on ja sijoituksia on tullut miltei joka kilpailusta. Väriltään kaunis musta ori on myös luonteeltaan hiukan Josefinaa muistuttava. Pawkyn vanhemmat ovat minikokoisia poneja. Molemmat ovat antaneet jälkensä monien ponien sukutauluihin, mutta kumpikaan ei silti ole kovin yleinen. Sekä Petit Etoile että RB Flippancy ovat kilpailleet myöskin valjakkoa ja menestyneet hyvin. Valjakkopainoitteisuus tulee siis pitkältä suvusta.

Edenelle Wallerie on Edenelle Poniesin uusinpia omia jalostustammoja. Wallerie on selvästi periyttänyt väriään Josefinalle, mutta uskon suurimman osan geeneistä tulevan hiukan kauempaa emän suvusta. Wallerie on kilpaillut monipuolisesti monissa lajeissa ja saavuttanutkin paljon voittoja. Valjakkoa Wallerie on kilpaillut kaikkein eniten joten painotusta tulee myöskin täältä. Kouluratsastuksessa ja ohjasajossa Wallerie on pärjännyt myös loistavasti. Tiiterin Vilperi ei ole niinkään valjakkoponeja vaan se on painottunut enemmän koulu - ja esteratsastukseen. Molemmissa lajeissa se on saavuttanut monia palkintoja. Väritystä tulee emänisän puolelta Josefinalle reippaasti. Tähtitaivaan Lilliputti ei ole kilpaillut muutakuin muutamat valjakkoajokilpailut ja toimittaa tällä hetkellä siitosponin tehtäviään.


JÄLKELÄISET

16.02.2006 shetlanninponi tamma Hiirenkorvan Tispe


COPYRIGHTS:
ensimmäisen 3 kuvan © Sheila   2 viimeisen kuvan © Laura   otsikon © Ginýa   luonne © Jenna   kuvissa Kydön Kismet