KILPAILUKALENTERI    -    HOITO-OHJEET JA ARVOSTELUT    -    HOITAJAN PÄIVÄKIRJA  VIRALLINEN NIMI   Hiirenkorvan Macho   SUKUPUOLI   ori
  LEMPINIMI   Macho, Make   VÄRI JA MERKIT   tummanruunikko
  REKISTERINUMERO   VSYO - 040   SÄKÄKORKEUS   101cm
  SYNTYMÄAIKA   02.12.2005, 8 -vuotias   OMISTAJA   Tiku / Hiirenkorva
  ROTU   shetlanninponi   KASVATTAJA   Tiku / Hiirenkorva


AJANKOHTAISTA
- Macholle anotaan VIR MVA Ch - arvonimeä
- Macho on ilmoitettu VSY:n 1. laatuarvostelutilaisuuteen
- Macho on esikantakirjattu, joten se voidaan ilmoittaa oikeaan kantakirjaustilaisuuteen


LUONNEKUVAUS

Hiirenkorvan Macho on pieni suuri mies. Se on isottelija isolla I:llä ja jaksaa aina yllättää positiivisesti. Lapsille ei Machoa kannata hoidettavaksi antaa, sillä kiihkeä ja vilkas ori-luonne käyvät yleensä pahaksi ongelmaksi. Moneen pulaankin Macho on jo pienen elämänsä aikana ehtinyt joutua, varsinkin pomottelunsa ansiosta se on saanut muutaman kerran turpaansa Koon Irvikuvalta. Ori jaksaa silti vielä yrittää uudestaan ja uudestaan. Aina ori ei tosin ole aivan tosissaan, mutta rajamailla liikutaan silti hyvin usein. Macho on ehdottomasti virtuaalimaailman sisukkain shetlanninponi eikä ihme; toista samanlaista ei löydy. Vaikka luonnetta ja omaa tahtoa löytyy hieman liiakseenkin, osaa Macho olla myös humoristinen ja ajattelevainen. Poni hurmaa lähes jokaisen joka sen tielle sattuu, minut mukaan lukien, ja olen enemmän kuin ylpeä saadessani omistaa ja kasvattaa tälläisen ponin.

Varsin vilkas Macho osaa kunnioittaa taluttajaansa. Kunnioitus täytyy kuitenkin ansaita ja se ei ole helppoa, sitten nimeksikään. Tähän vaiheeseen kuuluvat pienet hypyt ja muu orimainen temmellys, sisältäen koottua ravia kaula kaarella ja hilpeää pään heiluttelua. Joskus tuntuu kuin se oikein ilkkuisi ja nauraisi, mutta vain hyvässä mielessä. Orista ei saa ilkeää tekemälläkään ja vaikka se on joskus hieman hankala, kaikki kääntyy kuitenkin lopussa humoristiseksi ja jutuille nauretaan jälkeen päin. Macho on hyvin eläväinen ja paikoillaan pysyminen vaatii paljon keskittymistä. Yleensä vierellä kävely sujuu kuitenkin ongelmitta, orin kävellessä kiltisti vierellä. Ei tule kuitenkaan unohtaa missään vaiheessa käsittelevänsä nimenomaan Machoa, sillä äkkinäiset orin liikkeet ovat varsinkin tässä tapauksessa arvaamattomia. Leikkimieltä ja mielikuvitusta löytyy aina tältä ikuiselta lapselta -niin kuin sitä voisi aivan hyvin kutsua. Hilpeyttä on ilmassa lähes aina orin kanssa puuhaillessa ja usein nauretaankin kippurassa Machon uusimmille tempuille.

Sanomattakin voi todeta että nimi kuvaa Machoa enemmän kuin mikään muu. Machoilua ei esiinny karsinassa usein, mutta on tullut huomattua ettei orin kanssa voi olla täysin varma melkein mistään. Karsinassa on yleensä hyväntahtoista steppailua, joka saadaan hyvin loppumaan ankaralla komennuksella. Tammojen kulkiessa ohi saadaan kuulla sydäntä riipivää hirnuntaa tai innokasta hörinää. Kuitenkin ajatus on keskittyä olennaiseen, joka tuntuu olevan tämän kavioeläimen kohdalla mahdotonta. Orille ei kuitenkaan voi olla vihainen sitä kahta sekuntia kauempaa, vai pystyisitö sinä olemaan vihainen ponille joka näyttää niin viattomalle kuin vastasyntynyt koiranpentu. Tosiaan Macho on oppinut hallitsemaan eleillään ja ilmeillään ihmistä kuin ihmistä ja paatuneinkin sydän hohkaa lämpöä nopeammin kuin arvaakaan, vaikka orin kanssa olisi viettänytkin vain vähän aikaa. Harjaaminen on orin mielestä mukavaa ja se nauttii siitä niin paljon kuin temmellykseltään kerkeää. Liikettä esiintyy koko ajan, jolloin satuloiminen ja suitsittaminenkin saattavat tuntua hyvin haastellisilta. Kamat menevät päälle kuitenkin yllättävän hyvin ja kentälle lähdetään yleensä hohtavan puhtaana ja innoissaan.

Kaula taipuu kaarelle jo heti selkään hypättyäsi. Macho on helppo yleisratsuna, mutta jos sen kanssa tahtoo kehittyä hieman pidemmälle tarvitaan ratsastajalta hiukan enemmän. Pelkkä selässä matkustaminen ei riitä vaikka ori meneekin kauniisti. Ennen kuin ehdit todeta "tämähän menee hienosti", saatat olla jo tonkimassa pohjahiekkaa tai roikkumassa orin kaulalla. Koskaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan, tässä tapauksessa seuraava sekunti. Tahallaan ei Macho halua satuttaa, sen kanssa on vain oltava tarkkana joka ikinen hetki. Yksi kouluratsastusratakin tuottaa paljon hikeä ja tuskaa ratsastajalle, kun taas Macho on vasta herännyt horroksestaan. Ponille ei tosin tulisi ikinä mieleenkään pukitella tai hyppiä pystyyn, saati sitten ryöstää. Maastossakin se on hyvin varma, tosin elävyyttä riittää sielläkin. Pitkillä suorilla on hyvä päästellä täysiä ja orilla onkin yllättävän keveä ja pitkä askel. Monia tuomareita on hurmattu lähes tainnoksiin sen ravi-askeleella tai käynnillä. Jalka nousee myös hypätessä ja ajat ovat aina mitä parhaimpia. Machon tasapaino on sitä parhainta luokkaa ja kurvit sujuvat nopeasti. Kerrassaan monipuolinen ratsastettava ja mahtava oppilas. Tämän orin tulen viemään vielä pitkälle, juuri sen vaihtelevuuden ja ainutlaatuisuuden takia.

Ei enää täydellisenpää oria voisi löytää, vai mitä. No ei Macho nyt aivan täydellinenkään ole. Sen heikkouksia ovat ainakin lastausvaunu, jonka takia ori mielummin vaikka tekisi sovinnon pihan johtajan, Koon Irvikuvan kanssa ja alistuisi sen tahtoon. Ei sitä Macho ei ikinä tule tekemään siitä olen varma, joten ori voittaa pelkonsakin ja menee pitkän maanittelun jälkeen kuljetusvaunuun. Ori ei ole kuitenkaan tyyppiä joka jäisi lastaussillalle jumittamaan, vaan jos siihen asti on jo päästy niin sitten mennään kyllä perille asti. Homman vaikeus on saada se itse lastaussillalle. Välillä kuljetusvaunun nähdessään Macho lähtee peruuttamaan hullun lailla, joskus taas se juoksee täysiä vaunun ohi. Matkustettu ei orin kanssa vielä olla ehditty paljoa, joten tämä saattaa olla silkkaa kokemattomuutta joka häviää ajan myötä. Uimaan mennään vauhdilla. Edes korkeat sähkölangat eivät pysty Machoa estämään, jos se tahtoo uimaan se menee uimaan. Vedessa ori tykkää leikkiä ja sitä on kiva lotrata muutenkin.

Kerrassaan monipuolinen poniherra, jonkalaista ei toista löydykään. Kerrassaan vilkas ja elämäniloinen Macho ei ole huonoja päiviä nähnytkään vaan se on aina iloisella päällä. Niin ihmisille kuin muille poneille täytyy aina esittää ja machoilla, mutta se kaikki on turhaa sillä jokainen on hurmattu jo ensisilmäyksen jälkeen.


SUKUTAULU

   i. Brienwood's Eminence, 103cm    ii. Daskna's Freestyle, 98cm
   ie. Melissa of Brienwood, 102cm
   e. Hiirenkorvan Piipertäjä, 100cm    ei. Dyron Chier, 103cm
   ee. Menegin Classic, 98cm

Hiirenkorvan Machon koko isän puoli on täynnä mustia ja muuten tummia poneja joten väritys on ehdottomasti tullut siltä puolelta. Machon isä Brienwood's Eminence on painottunut vahvasti kouluratsastukseen ja Eminencen isän suvussa on ollutkin paljon hyviä kouluratsuja. Eminencen emän Melissan suku on ollut ja se itsekin on koulupainoitteista, mutta kyllä kun hieman kauemmas katsotaan, niin sieltä löytyy myös valjakkoponeja. Melissan emästä rautiaasta Viennettasta löytyy muutamia rakenteellisia piireteitä jotka näkyvät myös Machossa ja Melissassa. On hyvinkin mahdollista että oivalline rakenne tulee niinkin kaukaa.

Machon emä eli Hiirenkorvan Piipertäjä on yksi ensimmäisistä Hiirenkorvan kasvateista. Piipertäjä on ollut minulla koko sen elämän ajan ja nyt kun vanhuus alkaa painaa halusin saada siitä itselleni varsan. Piipertäjä on saavuttanut elämässään paljon joista mainittakoon VIR MVA Ch -arvonimi ja KTK II palkinto. Piipertäjän isä Dyron Chier on monitoimiponi joka on ehtinyt tehdä kaikenlaista. Luonteet piirteet kuulostavat samanlaisilta kuin Macholla joten suurinosa niistä on tainnut tulla juuri emänisän puolelta. Menegin Classic on ollut kouluponi, mutta ei ole kilpaillut siltikään kovin paljoa vaan toiminut melkeinpa ainostaan siitoponina Isossa-Britanniassa.


JÄLKELÄISET

MACHO EI OLE TARJOLLA JALOSTUKSEEN KUIN ERIKOISTAPAUKSISSA. Hiirenkorvan Macho astuu ainoastaan terveitä ja puhdasrotuisia shetlanninponi tammoja. Tammat katson tarkkaan läpi ja sukukin hieman merkitsee tässä asiassa. Mikään niuho en ole, mutta Macho astuu vain muutamia tammoja ja haluan varsat mahdollisimman hyviin koteihin. Astutusmaksu on 300ve ja maksu kymmenen päivän ikäisestä varsasta 300ve. Mikäli et lähetä varsan sivuja n. kuukauden kuluttua syntymästä, en tunnusta Machoa varsan isäksi. Jos haluat astuttaa tammasi Macholla mailaa asiasta osoitteeseen asenneongelma_@hotmail.com

16.02.2006 shetlanninponi tamma Hiirenkorvan Tispe
18.02.2006 shetlanninponi tamma Day's Shawna
22.02.2006 shetlanninponi ori Kaviopolun Levin
02.03.2006 shetlanninponi ori ST Triomf
06.03.2006 shetlanninponi tamma Carmién's Outwit
07.03.2006 shetlanninponi tamma Scarlett Adolia
10.03.2006 shetlanninponi ori Hiirenkorvan Daniel
15.03.2006 shetlanninponi tamma Hiirenkorvan Mariina
19.03.2006 shetlanninponi tamma Danan Ippu
25.04.2006 shetlanninponi tamma Hiirenkorvan Marissa

astuu 20.02.2006 shetlanninponi tamman Edenelle Ashley
astuu 28.02.2006 shetlanninponi tamman Shettismaan Amadeus
COPYRIGHTS:
kuvien © Laura   otsikon © Tiku   luonne © Tiku   kuvissa shetlanninponi ori RP-Gangrock (KTK I)