ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η δραματική ποίηση και το θέατρο γεννήθηκε από τα γλέντια στην Αθήνα, την εποχή τού Σόλωνα, δηλαδή στις αρχές τού 6ου π.Χ., όταν το δημοκρατικό πολίτευμα με βάση τη νομοθεσία τού Αθηναίου σοφού άρχισε να παίρνει τη σαφή μορφή με τις ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, τους εναλλασσόμενους, μη διαπλεκόμενους κληρωτούς δικαστές και νομοπαρασκευαστές βουλευτές (Αριστοτέλη Πολιτικά 1279-β24 και 1294-β8: "Δημοκρατικόν όταν κύριον το πλήθος και το κληρωτάς είναι τας αρχάς, το δ' αιρετάς -οι εκλογές- ολιγαρχικόν"), τις συνεχείς πολιτογραφήσεις μετοίκων και δούλων-υπαλλήλων (594, 508, 490, 480, 406, 403, 338 π.Χ.- βλ. Αριστοτέλη Αθηναίων Πολιτεία και τη συμφωνία των κατασυκοφαντημένων Θεμιστοκλή και Παυσανία για απελευθέρωση των ειλώτων) και, αν δεν τους σταματούσαν με πολέμους, προοπτικά και των γυναικών (βλ. Πρωταγόρας, δίκη Ασπασίας, ώριμος Πλάτωνας προς Μεγαλοπολίτες). Έτσι αν πούμε πως το θέατρο και η δραματική ποίηση είναι γέννημα και θρέμμα τής Δημοκρατίας δε θα είχαμε άδικο.
Ο Αριστοτέλης κάνοντας την ταξινόμηση του Πεζού και του Ποιητικού Λόγου αντιστοιχεί την Ιστορία στην Επική Ποίηση, τη Φιλοσοφία στη Λυρική Ποίηση και τη Ρητορική στη Δραματική Ποίηση. Και ξέρουμε πως, αν τα άλλα είδη τού Έμμετρου ή του Πεζού Λόγου μπορούν να αναπτυχθούν -ατροφικά βέβαια- και κάτω από άλλα καθεστώτα με υπηκόους αντί ισότιμους πολίτες, η Ρητορική αναπτύσσεται μόνο στην πραγματική Δημοκρατία, επειδή ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του πολιτεύματος (που είναι ακριβώς το μοναδικό πραγματικά πολιτικό καθεστώς με πολίτες - Αριστ.: "ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον", δηλ. ευημερεί μόνο σε δημοκρατική πόλη - ενώ στην ολιγαρχία και τη μοναρχία υπάρχουν αρχομανείς και υπήκοοι) είναι η ισηγορία, δηλαδή η ισότητα στην αγόρευση, στο δικαίωμα του λόγου.
Η συμμετοχή σε θεατρική παράσταση καταπολεμά αυτό που σήμερα ονομάζουμε αγοραφοβία, το φόβο τής αγοράς, δηλαδή το φόβο που μπορεί να αισθανθεί κανείς μπροστά στο πλήθος και η άρνησή του να μιλήσει μπροστά σ' αυτό. Η συμμετοχή σε θεατρική παράσταση καταπολεμά αυτό το φόβο και επομένως ενισχύει την ισηγορία. Για τους δημοκρατικούς "ευτυχισμένοι είναι οΙ ελεύθεροι, οι άφοβοι" (Περικλής) και για τον Αριστοτέλη αυτή η αφοβία είναι "προϋπόθεση της Δημοκρατίας" (Πολ.1317), η οποία για τον Πλάτωνα "είναι χρυσός" (7η επιστολή).
Το θέατρο, πάλι, στην ελληνική αρχαιότητα ασκούσε έντονη κριτική στα πολιτικά πράγματα (όπως δείχνουν και οι σωζόμενες κωμωδίες τού ολιγαρχικού Αριστοφάνη) ή εκθείαζε το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι δηλαδή εμφανής η σχέση τής Ρητορικής με τη Δραματική Ποίηση και το θέατρο.
Άλλοι πολιτισμοί, μην έχοντας την πολυτέλεια του δημοκρατικού πολιτεύματος ανάπτυξαν το Θέατρο Σκιών μέσα από το οποίο προσπαθούσαν να ασκήσουν την πολιτικο-κοινωνική κριτική. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ανέπτυξαν θέατρο σκιών, ακριβώς γιατί δε χρειάζονταν σκιές για να ασκήσουν την κριτική τους, αφού το πολίτευμά τους τούς έδινε τη δυνατότητα να την ασκήσουν οι ίδιοι.
Οι δημοκρατικοί επιδιώκουν για όλους περισσότερο ελεύθερο χρόνο επειδή υγιέστεροι είναι οι ελεύθεροι - άφοβοι άνθρωποι που τον αξιοποιούν κοινωφελώς, όχι καταναλωτικά. Στην αρχαία Αθήνα, εξαιτίας τού μεγάλου αριθμού γιορτών και θεατρικών παραστάσεων, κατά τη διάρκεια όλου τού έτους, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ένα τουλάχιστο μέλος από κάθε οικογένεια, παιδί ή ενήλικος, συμμετείχε σε κάποια παράσταση κάθε χρόνο. Έτσι το θέατρο, εκτός από την άλλη πολιτιστική και πολιτική του συνεισφορά, βοηθούσε, καταπολεμώντας τήν αγοραφοβία, στην εδραίωση της ισηγορίας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Η σύγχρονη παιδεία, σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη τού πλανήτη μας, έχει σαν κύριο μέλημα να κάνει τους μαθητές καλούς υπηκόους, αρχομανείς ή δουλοπρεπείς μοιρολάτρες και σα δευτερεύον να τους δώσει κάποιο βιοποριστικό επάγγελμα. Το κύριο και μοναδικό μέλημα της αρχαίας ελληνικής δημοκρατικής παιδείας ήταν να κάνει το νέο κάθε πόλης καλό καγαθό, δηλαδή πολίτη που θα συμμετείχε σωστά και εποικοδομητικά σ' όλες τις λειτουργίες τού πολιτεύματος. Ο βιοπορισμός ήταν, παρόλ' αυτά, και τότε κάτι το αναγκαίο που δεν το παραλείπανε. Αλλά δεν τον θεωρούσαν μέρος τής παιδείας αλλά της τεχνικής κατάρτισης, της τέχνης&' γι' αυτό και όλοι μάθαιναν κάποια χειρωνακτική τέχνη. Η παιδεία τους όμως ασχολιόταν με την πολιτική, και το θέατρο συνεισέφερε ποικιλότροπα στην εκμάθηση της Πολιτικής, τόσο με την καλλιέργεια του λόγου και των δημοκρατικών ιδεωδών, όσο και με τη θεατρική πράξη και συμμετοχή, χωρίς την παρουσίαση σκηνών βίας, όπως γίνεται κατά κόρον σήμερα με τη θολωμένη, αδιέξοδη χρήση και αυτής της δημοκρατικής, ελληνικής επινόησης στον κινηματογράφο, την τηλεόραση κ.ο.κ.
Ο ελεύθερος χρόνος, οι γιορτές, το θέατρο λοιπόν είναι μέσα τής Δημοκρατίας για τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ!


Η  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  ΠΑΡΤΙΔΑ

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ  ΕΡΓΟ  ΣΕ  ΤΡΕΙΣ  ΠΡΑΞΕΙΣ

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

 

Ο Θησέας, κατά την παράδοση, αφού σκότωσε το Μινώταυρο στην Κρήτη και μάλιστα, κατά μία άλλη παραλλαγή του μύθου, με σύμφωνη τη γνώμη του Μίνωα, γύρισε στην Αθήνα και εγκατέστησε τη δημοκρατία. Ποιο Μινώταυρο να θέλει να εξουδετερώσει ο Θησέας του Μέλλοντος; Και θα τα καταφέρει κι αυτός σαν τον παλιό συνώνυμό του να εγκαταστήσει τη δημοκρατία στην εποχή του; Αυτά και άλλα  ερωτήματα, όπως το πρόβλημα της υψηλής τεχνολογίας και της χρήσης της υπέρ ή κατά του πλήθους. Κι ακροθίγεται ακόμα το πρόβλημα της ενέργειας, της ραδιενεργούς από τη μια μεριά και της ήπιας και ανανεώσιμης από την άλλη. Το έργο διαβάζεται εύκολα.

Η αρχαία τραγωδία τηρώντας τις τρεις ενότητες του χώρου, του τόπου και της υπόθεσης τα τελείωνε όλα μέσα σε μια μέρα. Και ο νέος Θησέας με τους φίλους αλλάζουν την ανθρωπότητα, μια και αξιοποιούν την ποιητική - θεατρική άδεια. Πάντα έχουμε δικαίωμα να ελπίζουμε πως η λαϊκή πολιτική βούληση μπορεί να επιφέρει αλλαγή καλή για όλους.

 

 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ

ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΘΗΣΕΑΣ ΕΥΒΟΥΛΙΔΗΣ: πυρηνικός φυσικός, 50 χρόνων.

ΦΑΙΔΡΑ: γυναίκα του Θησέα, 26 χρόνων. Υπάλληλος σε ταξιδιωτικό γραφείο.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ: πυρηνικός φυσικός, συνεργάτης του Θησέα, 30 χρόνων.

ΕΡΜΙΟΝΗ: γυναίκα του Ιππόλυτου, 27 χρόνων. Καθηγήτρια μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση.

 

ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ: φύλακες του ραδιενεργού

ΦΙΛΙΠΠΑΣ:       σταθμού.

ΑΓΗΣ, 24 χρόνων, ΦΟΙΒΟΣ, 21 χρόνων: γιοι του Θησέα.

ΑΘΗΝΑ, 19 χρόνων, ΝΑΥΣΙΚΑ, 19 χρόνων: συντρόφισσες του Άγη και του Φοίβου αντίστοιχα.

ΔΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ της εφημερίδας «Η ΠΝΥΚΑ».

ΠΛΗΘΟΣ ΝΕΩΝ.

Ο ΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΕΠΑΡΧΟΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ.

ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ: διοικητής του ραδιενεργού σταθμού της Επευφράτιας Αλεξάνδρειας, που είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας αλλά και όλης της Υφηλίου.

ΘΑΜΩΝΕΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΣΧΗΣ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ στα γραφεία της «ΠΝΥΚΑΣ».

 

 

 

ΕΤΟΣ 2039 μ.Χ. Καλοκαίρι, Αύγουστος. Ο πλανήτης Γη είναι χωρισμένος σε εφτά (7) μεγάλες χώρες:

1) Την Ευτοπία με πρωτεύουσα την Επευφράτια Αλεξάνδρεια στις όχθες του Ευφράτη. Περιλαμβάνει τα εδάφη από την Ελλάδα μέχρι και τις Ινδίες.

2) Την Εσπερία με πρωτεύουσα τη Μασσαλία. Περιλαμβάνει τη σημερινή Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα.

3) Τη Σκυθία με πρωτεύουσα τα Άβδηρα, στις όχθες της Κασπίας θάλασσας. Περιλαμβάνει τις χώρες της σημερινής Ρωσίας και άλλες βορειο-ασιατικές χώρες.

4) Τη Νοτία με πρωτεύουσα την Καρθαγένη κάπου στις όχθες της λίμνης Ταγκανίκας. Περιλαμβάνει την Αφρική.

5) Την Ασία με πρωτεύουσα την Ανδρομέδα στις όχθες του Κυανού ποταμού. Περιλαμβάνει τα εδάφη της σημερινής Ιαπωνίας, της Κίνας και όλης της Ν. Α. Ασίας.

6)               Την Αυστραλία με πρωτεύουσα την Αμάλθεια. Περιλαμβάνει  τη  σημερινή Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

7) Την Κολομβία με πρωτεύουσα τη Νίκαια. Περιλαμβάνει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Η Ευτοπία είναι η πιο αναπτυγμένη τεχνολογικά και η πιο δυνατή.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ευτοπία και κυρίως στην πρωτεύουσά της, την Επευφράτια Αλεξάνδρεια.

 

 

ΠΡΑΞΗ 1 Η  

 

Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ

ΣΚΗΝΗ 1 Η  .

Τετάρτη προς το μεσημέρι. Ημέρα καλοκαιρινή και μάλλον ζεστή. Στην πρωτεύουσα της Ευτοπίας, την Επευφράτια Αλεξάνδρεια. Στην αίθουσα ελέγχου του ραδιενεργού σταθμού. Το κέντρο της αίθουσας καταλαμβάνεται από έναν υπερμεγέθη ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στους τοίχους γύρω υπάρχουν μικρότεροι βοηθητικοί υπολογιστές και κάποιοι χάρτες. Υπάρχει σχετική κίνηση και κάποιοι εργάζονται μπροστά σε υπολογιστές. Σε μια γωνιά ης αίθουσας υπάρχει και κάποιο μικρό κυλικείο. Ο Θησέας μπροστά στον πίνακα του κεντρικού ηλεκτρονικού υπολογιστή Ω13, δέκατης τρίτης γενιάς, που ο ίδιος έχει επονομάσει «Μέγα Μίνω» κάτι προσπαθεί να διερευνήσει. Πατάει κάποια πλήκτρα Συμβουλεύεται κάποιο δικό του σημειωματάριο. Στην οθόνη του υπολογιστή παρουσιάζονται λόγια ασυνάρτητα, αριθμοί, σύμβολα μαθηματικά. Ο Θησέας  μηδενίζει  κάθε  τόσο   και  ξαναρχίζει. 

 

Κάποια  στιγμή  εγγράφεται στην οθόνη η ένδειξη:

 ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΡΥΘΡΙΚΟΥ ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟΥ ΕΙΚΟΝΟΤΗΛΕΦΩΝΩΝ  ΚΑΙ  ΑΝΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

Πλησιάζει το τηλέφωνο που είναι προσαρμοσμένο στον πίνακα του υπολογιστή, αλλά πριν να κάνει τα σχετικά, για να τηλεφωνήσει βλέπει τον Ιππόλυτο να έρχεται κρατώντας διάφορα χαρτιά. Μηδενίζει την οθόνη και κατεβάζει το ακουστικό.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ (Χαμηλόφωνα, όπως και όλη η συζήτηση που θα επακολουθήσει.) Έχεις ακούσει τίποτε για το υπερυθρικό φωτοκύτταρο;

ΘΗΣΕΑΣ. Πρέπει να έχει σχέση με την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ίσως με την ολοσχερή αστυνόμευση της ιδιωτικής μας ζωής.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Ακόμα περισσότερο στο χέρι θέλουν να μας έχουν; Αυτοί που δουλεύουν στις υπέρυθρες σίγουρα κάτι θα μπορούσαν να μας πουν. Πώς τα έχουν καταφέρει οι ιθύνοντες έτσι ώστε και μεις που το  κατασκευάζουμε  να  το  μαθαίνουμε τελευταίοι. Έχεις εμπιστοσύνη


σε   κανέναν «υπερυθρικό»;

ΘΗΣΕΑΣ. Ίσως. Θα δούμε Πάντως νομίζω πως κάτι έχω βρει σκαλίζοντας το Μέγα Μίνω.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Και είναι έτοιμο ή στα πειράματα;

ΘΗΣΕΑΣ (Χαμογελώντας.) Δεν ξέρω ακόμα. Μάλλον στο πειραματικό στάδιο θα πρέπει νά ‘ναι. Θα σου πω, μόλις βεβαιωθώ.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Επειδή νομίζω πως σε ξέρω αρκετά καλά και ειδικά, όταν σε βλέπω να χαμογελάς πονηρά, είμαι κάτι περισσότερο από βέβαιος ότι ξέρεις κιόλας πολλά...

ΘΗΣΕΑΣ (Χωρίς πειστικότητα.) Μπα! Μην το νομίζεις.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ (Θυμωμένα.) Αν δεν ξέρεις εσύ που ουσιαστικά έφτιαξες αυτό το διαολομηχάνημα, ποιος θα ξέρει; (Σαν παραπονεμένος.) Πάλι κάτι ετοιμάζεις κι εγώ θα το μάθω τελευταίος. Πάλι κάποιο λαβράκι θα βγάλεις, όπως τότε με τον...

 

Εκείνη τη στιγμή μπαίνει στην αίθουσα  ελέγχου κάποιος άλλος ερευνητής και έρχεται να ψάξει κάτι σε κάποιο μικρό υπολογιστή, που βρίσκεται κοντά  στο  Θησέα  και τον Ιππόλυτο. Ο Ιππόλυτος γρήγορα αλλάζει κουβέντα.

 

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. (Δυνατά.) Θά ‘ρθετε την Παρασκευή στο σπίτι;

ΘΗΣΕΑΣ. Όχι. Εσείς νάρθετε. Να τελειώσουμε και την παρτίδα. Το σκάκι είναι ακόμα στημένο.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Εντάξει. Αρκεί να είναι καλά η Ερμιόνη.

Φεύγει. Ο άλλος βρίσκει αυτό που ήθελε, το τυπώνει και φεύγει κι εκείνος.

ΣΚΗΝΗ 2 Η

Ο Θησέας παίρνει αυτή τη φορά το φορητό ακουστικό του τηλεφώνου που είναι προσαρτημένο στον υπολογιστή· πατάει ένα κουμπί. Το ακουστικό έχει πλήθος κουμπιά άλλωστε. Το τηλέφωνο της Φαίδρας -γιατί αυτό έχει ζητήσει ο Θησέας- είναι καταχωρημένο και δε χρειάζεται άλλη διαδικασία. Σε λίγο ακούγεται ο ήχος της κλήσης. Ωστόσο με το αριστερό χέρι ο Θησέας πληκτρολογεί στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή   και   στη  οθόνη  εμφανίζεται  πάλι  η ένδειξη:


 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΡΥ- ΘΡΙΚΟΥ ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟΥ ΕΙΚΟΝΟΤΗΛΕΦΩ-ΝΩΝ ΚΑΙ  ΑΝΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. Παρακαλώ. (Στην οθόνη αρχίζει να φαίνεται κάποια αχνή εικόνα.)

ΘΗΣΕΑΣ. Καλημέρα, αγάπη μου. Άργησες να φύγεις το πρωί.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. (Σαν ενοχλημένη.) Ναι μα όχι πολύ.

ΘΗΣΕΑΣ. (Πατάει συνέχεια πλήκτρα στο πληκτρολόγιο και κουμπιά στον πίνακα του υπολογιστή.) Κάλεσα τον Ιππόλυτο και την Ερμιόνη για την Παρασκευή το βράδυ. Ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση. (Ωστόσο η εικόνα έχει καθαρίσει και εμφανίζεται το ταξιδιωτικό γραφείο, στο οποίο εργάζεται η Φαίδρα. Όταν τη βλέπει, μονολογεί χαρούμενα αλλά χαμηλόφωνα.) Μπράβο λειτουργεί! Λειτουργεί και στο ανώτερο επίπεδο. Σκέψου τι θα γίνεται στο ανώτατο και στο υπέρτατο! (Η Φαίδρα φοράει ένα αρκετά κοντό μίνι που προσελκύει τα βλέμματα και τις θαυμαστικές χαιρετούρες των συναδέλφων της και  ιδιαίτερα των αρσενικών. Ο Θησέας είναι χαρούμενο και καθώς φαίνεται να συμμερίζεται  το θαυμασμό     των    συναδέλφων    της    Φαίδρας, καταλήγει σ’ ένα άνετο πείραγμα.) Γι’ αυτό  ήθελες να φύγεις αργότερα, μετά από εμένα, από το σπίτι σήμερα; Για να βάλεις το μίνι;

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. (Φανερά ενοχλημένη.)  Μα ... πώς το ξέρεις; Δεν είναι αλήθεια.

ΘΗΣΕΑΣ (Στην εμφάνιση κάποιου άλλου επιστήμονα, που ήρθε να ψάξει πάλι σε κάποιο κοντινό υπολογιστή, μηδενίζει την οθόνη και εξακολουθεί στον ίδιο πειρακτικό τόνο της φωνής του.) Το υποθέτω. Το ξέρω,... γιατί ξέρω εσένα. (Κλείνει το τηλέφωνο και ετοιμάζεται να φύγει. Μπαίνει ο Ιππόλυτος πάλι με χαρτιά. Συγκρατημένα χαρούμενος.) Φεύγω τώρα. Άλλη φορά.

Ο Ιππόλυτος και ο άλλος τον βλέπουν να φεύγει.

ΣΚΗΝΗ 3 Η

Ο ΑΛΛΟΣ (Προς τον Ιππόλυτο.) Αυτό που δεν καταλαβαίνω σ’ αυτό τον άνθρωπο είναι πως, κι όταν κάνει σκηνές ζήλιας στη γυναίκα του, τις κάνει χαμογελαστά. Τόσο σίγουρος είναι για τον εαυτό του; Τι την ήθελε τόσο  νεότερή  του;  Να  τι τραβάει τώρα!

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ  (Κάπως  επιτιμητικά  και  ειρωνικά.)

Εκείνο που δε θα μπορέσεις ίσως να καταλάβεις  ποτέ γι’ αυτόν, -μάλλον ούτε κι εγώ το καταλαβαίνω τελικάά- είναι πως η ζήλια είναι το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να χωρέσει στο μυαλό του.

Ο ΑΛΛΟΣ. Καλά ντε! Δεν σου τον θίξαμε.

ΣΚΗΝΗ 4 Η

Ο Θησέας μπαίνει στο αυτοκίνητό του. Το τιμόνι είναι πτυσσόμενο και βρίσκεται στην πτυγμένη θέση· βάζει στην κατάλληλη υποδοχή του πίνακα του αυτοκινήτου ένα πυκνοδίσκο με την ένδειξη: ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ και κάθεται στα αναπαυτικά καθίσματα. Το αυτοκίνητο περνάει τον αψιδωτό διάδρομο της εισόδου του  συγκροτήματος, αφού ο Θησέας έχει ανοίξει τις δύο συρτές καγκελόπορτες στην είσοδο και την έξοδο του διαδρόμου, πετώντας τους μια πράσινη δέσμη φωτός. Τα κάθετα κιγκλιδώματα στην είσοδο και στην έξοδο του διαδρόμου είναι σηκωμένα. Το αυτοκίνητο προχωράει δίπλα στις όχθες κάποιου μικρού παραπόταμου του   Ευφράτη,  φθάνει   σε   ένα   αρχαιολογικό   χώρο   με ελληνικές  αρχαιότητες.  Ο Θησέας περιδιαβάζει μέσα στον αρχαιολογικό  χώρο. Κάποια στιγμή φθάνει σ’ ένα περίεργο   κατασκεύασμα που έχει την ακόλουθη πινακίδα:

 

ΣΚΗΝΗ 5 Η

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΚΛΗΡΩΤΗΡΙΟΥ

Στην αρχαία ελληνική δημοκρατία υπήρχε η αφέλεια οι βουλευτές να αναδεικνύονται με κλήρωση· οι δικαστές ήταν επίσης κληρωτοί.

Στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν δύο τέτοια κληρωτήρια. Στην Αθήνα υπήρχαν δέκα φυλές  κάθε κληρωτήριο  εξυπηρετούσε  τις βουλευτικές και τις δικαστικές κληρώσεις πέντε φυλών.

Ο Θησέας περιεργάζεται την κατασκευή με διακριτική τρυφερότητα. Τη χαϊδεύει. Μονολογεί εύθυμα.

ΘΗΣΕΑΣ. Αχ, «αφελείς» μας πρόγονοι, νομίζω πως είναι πια όλα έτοιμα, για να μπορέσουμε να  μιμηθούμε τη μεγαλοσύνη σας.

 

 

ΣΚΗΝΗ 6 Η

Παρασκευή βραδάκι στο διαμέρισμα του Θησέα και της Φαίδρας. Μετά το δείπνο· στο καθιστικό. Ο Θησέας και ο Ιππόλυτος ετοιμάζονται  να  συνεχίσουν  την  αρχινημένη παρτίδα.      Η     Ερμιόνη      σε     προχωρημένη εγκυμοσύνη φαίνεται σα να ανυπομονεί να αρχίσει  κάποια  συζήτηση·  ξεφυλλίζει  περιοδικά παίρνει μηχανικά το τηλεχειριστήριο και ανοίγει την τηλεόραση, η οποία είναι μια ρηχή οθόνη.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Έχω βαρεθεί να σας βλέπω να παίζετε σκάκι.

ΦΑΙΔΡΑ. Δε λες πάλι καλά που δε μας βάζουν την τηλεόραση στο ποδόσφαιρο. Άσ’ τους, Ερμιόνη, εμείς κάτι καλό θα βρούμε στην τηλεόραση. Πάω να φτιάξω καφέδες.

Κατευθύνεται προς τον προθάλαμο που ενώνει το καθιστικό με την κουζίνα.

 

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ (Ειρωνικά.) Εσείς να δείτε ποδόσφαιρο αλλά από αύριο. Αρχίζει, λέει, το πρωτάθλημα.

ΘΗΣΕΑΣ. (Ενισχύοντας τον Ιππόλυτο.) Καλά λέει.

Οι συνάδελφοι στο σταθμό λέγανε πως αύριο

Σάββατο αρχίζει το πρωτάθλημα με τον αγώνα του Πανευφρατιακού με τον Παναλεξανδρειακό. Όλος ο κόσμος θα είναι στις πλατείες με τις γιγαντοοθόνες.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Κάποτε κάναμε και καμιά συζήτηση για κινηματογράφο, για θέατρο....

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ.   Κουλτουριάρα  μου,  εσύ.  Κάποτε

όμως ενδιαφερόσουν και  συ  για το σκάκι. «Είναι το   πιο   μαθηματικό   και    το    πιο    πνευματικό επιτραπέζιο παιχνίδι», έλεγες. Αλλά, αγάπη  μου,  τον  τελευταίο  καιρό όλα σε ενοχλούν και σε πειράζουν...  Ε! Κι έχεις και δίκιο, εδώ που τα λέμε. Εννιά μήνες είναι αυτοί. Δεν περνάνε και τόσο εύκολα... Από κάθε άποψη...

ΘΗΣΕΑΣ. Ερμιονάκι, έχεις υπόψη σου να παίζεται τίποτε καλό; Να πάμε να το δούμε.

ΦΑΙΔΡΑ (Από την κουζίνα που επικοινωνεί μέσα από ένα προθάλαμο με το καθιστικό.) Τι στην ευχή! Πάλι κόλλησε  αυτό το κουμπί;

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ (που φάνηκε να άκουσε τα λόγια της). Άσ’ το! Έρχομαι να το δω. (Σηκώνεται και κατευθύνεται προς την κουζίνα.)


ΣΚΗΝΗ 7 Η

Στην κουζίνα. Η Φαίδρα έχει βάλει τους καφέδες πάνω σ’ ένα τρίτροχο αεροδυναμικό τραπεζάκι που μπροστά έχει το κεφάλι μιας κούκλας σερβιτόρας· από κάτω από το κεφάλι είναι κρεμασμένη μια ποδιά. Η Φαίδρα είναι σκυμμένη πάνω του και προσπαθεί να το κάνει να ξεκινήσει. Ο Ιππόλυτος την πιάνει από τη μέση και τη  φιλάει στον αυχένα. Στη βιασύνη του  κλωτσά ελαφρά το τρίτροχο.

ΦΑΙΔΡΑ. Σιγά, άγαρμπε. Θα το αναποδογυρίσεις.

Το καροτσάκι, λες και περίμενε την κλωτσιά,  ξεκίνησε, κάνοντας έναν αστείο θόρυβο, φωνά-ζοντας συνάμα: «Καφέδες, καφέδες.» και αναβοσβήνοντας ένα κίτρινο φωτάκι.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ (Ψιθυριστά.) Πότε θα σε ξαναδώ; Αύριο έχουμε βάρδια με το Θησέα στο Μεγάλο Μίνω. Να προσπαθήσω νά ‘ρθω;

ΦΑΙΔΡΑ (Λέει «ναι» με το βλέμμα· δυνατά.) Στο μεγάλο φλιτζάνι είναι ο ελαφρύς με το γάλα για την Ερμιόνη.

ΣΚΗΝΗ 8 Η

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ-ΦΑΙΔΡΑ (Πηγαίνουν από την κουζίνα στον προθάλαμο γελώντας· λένε σχεδόν και οι δύο μαζί.) Ήθελε κλωτσιά, για να ξεκινήσει!

 

ΣΚΗΝΗ 9 Η

Στο καθιστικό. Η τηλεόραση κάνει ξενάγηση στα ανάκτορα της Κνωσού, που βρίσκονται στο νησί Κρήτη, στο  ελλαδικό  επαρχάτο.  Στον  τοίχο πάνω από την τηλεόραση υπάρχει μια φωτογραφία 29 × 20 με δύο νεαρούς.

 

ΕΡΜΙΟΝΗ. Κοιτάξτε! (Δείχνει.) Έχει τα ανάκτορα της Κνωσού. Αλήθεια, Θησέα, έχεις  κανένα νέο  από το ελλαδικό επαρχάτο, από τους γιους σου;

ΘΗΣΕΑΣ. Ναι. Θα πρέπει να είναι στην Κρήτη τώρα.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Αχ! Πώς θα ήθελα να πάω κι εγώ στην Κρήτη!

ΣΚΗΝΗ 10 Η

Μπαίνει το αυτόματο καροτσάκι στο καθιστικό, φωνάζοντας:  «Καφέδες,  καφέδες.»  και  το  ακο- λουθούν, γελώντας η Φαίδρα και ο Ιππόλυτος.

ΦΑΙΔΡΑ. Όχι πως το έφτιαξε. Απλώς το κλώτσησε και εκείνο ξεκίνησε!

Ο Ιππόλυτος παίρνει δύο καφέδες και τους τοποθετεί πάνω σ’ ένα τραπεζάκι, όπου βρίσκεται μια σκακιέρα με αρχινημένη παρτίδα· βάζει τον ένα από τη μεριά που έχει καθίσει ήδη ο Θησέας και κάθεται απέναντί του.

ΦΑΙΔΡΑ    (Κοιτάζοντας    την    τηλεόραση.)  Δεν αφήνετε το σκάκι για λίγο να δούμε την Κνωσό; Θησέα, ίσως να δούμε και τα παιδιά ανάμεσα στους τουρίστες.

 

Όλοι, εκτός από τον Θησέα, στρέφουν τα βλέμματά τους στην τηλεόραση. Ο Θησέας είναι απορροφημένος από το σκάκι.

 

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΞΕΝΑΓΙΣΣΑΣ. Εδώ είναι η αίθουσα, όπου δίκαζε ο Μίνωας. Αυτός είναι ο θρόνος. Η έδρα του Προέδρου του Διεθνούς Δικαστηρίου, που λειτουργούσε τον περασμένο αιώνα   στην   πόλη   Χάγη   της  Εσπερίας,  είναι αντίγραφο του θρόνου του Μίνωα, γιατί ο βασιλιάς της Κρήτης θεωρούνταν δίκαιος κριτής και είναι ο πρώτος γνωστός δικαστής σ’ όλη την περιοχή που οι παλιές Γεωγραφίες ονόμαζαν Ευρώπη.

Η Φαίδρα και η Ερμιόνη, που ήσαν όρθιες, απορροφημένες από την τηλεόραση, παίρνουν θέση στον τοποθετημένο απέναντί  της καναπέ. Ο  Ιππόλυτος ρίχνει  κι εκείνος  κλεφτές  ματιές  στην τηλεόραση. Η Ερμιόνη παίρνει τον καφέ της· πίνει λίγο κοιτάζοντας την οθόνη, γρήγορα όμως αφήνει   το   φλιτζάνι   της   στο   τραπεζάκι    που βρίσκεται δίπλα στον καναπέ και  γέρνει  προς  τα πίσω κουρασμένη, πιάνοντας την κοιλιά της.

ΦΑΙΔΡΑ. Ξάπλωσε λίγο.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Καλύτερα να πάω σπίτι. Ιππόλυτε...

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. (Αφοσιωμένος στη σκακιέρα.) Μια στιγμή...

ΦΑΙΔΡΑ. Τι «μια στιγμή»; Δε βλέπεις ότι δεν αισθάνεται καλά;

ΕΡΜΙΟΝΗ. Πάμε σπίτι.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ-ΘΗΣΕΑΣ   (Σχεδόν   μαζί).   Μα  να

τελειώσει η παρτίδα...

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Δε θα την τελειώσουμε ποτέ...

ΘΗΣΕΑΣ. (Μετανοιωμένος και κοιτάζοντας με συμπάθεια την Ερμιόνη.) Άσε, Ιππόλυτε. Άλλη φορά. Μπορούμε να συνεχίσουμε αύριο βράδι στο εργαστήριο, στη νυχτερινή βάρδια, που δε θα έχουμε πολλή δουλειά.

ΦΑΙΔΡΑ. Ναι. Να  την αφήσετε  για  αύριο  βράδι.

Πάλι μαζί πέσατε για βάρδια;

ΙΠΠΌΛΥΤΟΣ. Είμαστε, βλέπεις, οι μόνοι που δε δίνουμε δεκάρα για το ποδόσφαιρο και το αυριανό «εναρκτήριο λάκτισμα». Και διευκολύναμε την κατάσταση.

Σηκώνεται, παίρνει την Ερμιόνη και φεύγουν.

ΦΑΙΔΡΑ-ΘΗΣΕΑΣ. Καλή σας νύχτα και περαστικά !

 

ΣΚΗΝΗ 11 Η

Σάββατο βράδι. Ο Θησέας περνάει την πύλη του συγκροτήματος του ηλεκτρο-πυρηνικού σταθμού με το αυτοκίνητό του. Επειδή είναι νύχτα, δεν ισχύει η πράσινη φωτεινή δέσμη, αλλά για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας οι συρτές καγκελόπορτες ανοίγουν από το εσωτερικό του φυλακίου. Στη μέση περίπου της αψιδωτής πύλης ο Θησέας πατάει ένα κουμπί και σταματάει το αυτοκίνητό του, για να κουβεντιάσει λίγο με τους φρουρούς.

ΘΗΣΕΑΣ. Καλησπέρα, Φίλιππα. Βλέπω πως απόψε «ευνόησε» και τους δυο μας ο λαχνός της βάρδιας.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ.  Καλησπέρα,  κύριε  καθηγητή.  Τύχη

είναι αυτή· ό,τι θέλει κάνει.

ΘΗΣΕΑΣ (Ρίχνει μια φευγαλέα ματιά στο εσωτερικό του φυλακίου και βλέπει μια τηλεόραση ανοιχτή να δείχνει τον αγώνα Πανευφρατιακού-Παναλεξανδρειακού και μια σκακιέρα με αρχινημένο παιχνίδι.) Δεν ανιάτε βλέπω. Και πρωτάθλημα και σκάκι. Να είναι όλος ο κόσμος  ευχαριστημένος. Να ρίξω μια ματιά στην παρτίδα σας;

ΦΙΛΙΠΠΑΣ. Μεταχαράς.

 

Ο Θησέας κατεβαίνει από το αυτοκίνητο, έχοντας αφήσει την πόρτα ανοιχτή.

 

ΣΚΗΝΗ 12 Η

ΘΗΣΕΑΣ. (Μπαίνει στο εσωτερικό του φυλακίου.) Γεια σου, Μένανδρε. Τι γίνεσαι; Με ποιον είσαι; Με τον Πανευφρατιακό ή με τον Παναλεξαν-δρειακό ;

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Πάντα Πανευφρατιακός, κύριε καθηγητά. (Και καθώς ο Θησέας κοιτάει τη σκακιέρα.) Ποιος λέτε ότι θα κερδίσει;

ΘΗΣΕΑΣ. Στο ποδόσφαιρο ή στο σκάκι; Μα φυσικά ο Πανευφρατιακός !

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Και στο σκάκι;

ΘΗΣΕΑΣ.  Δεν είναι άσχημη παρτίδα. Πού να ξέρω όμως! Κι έπειτα να μη σας επηρεάσω άθελά μου. Θα ήταν άδικο και για τους δύο. Να δούμε πώς θα κερδίσουμε όλοι.

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Να κερδίσουμε όλοι;...

ΘΗΣΕΑΣ. (Χαμογελώντας αινιγματικά.) Γιατί; Δε γίνεται;

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Ξέρω κι εγώ;...

ΘΗΣΕΑΣ. Ίσως γίνεται. Θα δούμε. Άντε, καλή βάρδια.

ΦΙΛΙΠΠΑΣ. Και σε σας.

Ο Θησέας κατευθύνεται προς  το  αυτοκίνητο, ενώ ο Φίλιππας τον συνοδεύει. Μπαίνει στο αυτοκίνητο,   πατάει   ένα   κουμπί    και    ξεκινάει χαιρετώντας το Φίλιππα, που του ανταποδίδει το χαιρετισμό. Ο άλλος φρουρός, ο Μένανδρος, τους παρακολουθεί ψυχρά, κουνώντας ανεπαί-σθητα αλλά επιτιμητικά το κεφάλι.

ΣΚΗΝΗ 13 Η

ΦΙΛΙΠΠΑΣ (Επιστρέφει στο φυλάκιο και κοιτάζει με φανερή συμπάθεια και θαυμασμό προς το αυτοκίνητο, που απομακρύνεται.) Τι άνθρωπος! Λεβεντιά!

ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ. Έλα, καημένε. Χα! Και κάνει και τον ποδοσφαιρόφιλο. Όλο κάτι τέτοιους παραξενο-αναρχικούς σαν κι αυτόν πας και θαυμάζεις! Και τι ήθελε να πει με εκείνο το (προσπαθεί να μιμηθεί τη φωνή και τις κινήσεις του Θησέα) «θα κερδίσουμε όλοι»;

ΣΚΗΝΗ 14 Η

Η Ερμιόνη και ο Ιππόλυτος στην κρεβατο-κάμαρά τους. Ρυθμός σπιτιού εξεζητημένα σύγχρονος. Όλα είναι αυτόματα.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ.   Αγάπη   μου,   δε   μπορώ  να  σε αφήσω   και  να  πάω  στο  σταθμό,  ενώ  εσύ  θα υποφέρεις.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Μα δεν  είναι  παρά  οι  συνηθισμένοι πόνοι.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Πάμε  για  καλό  και  για  κακό  στο Ιατρικό Κέντρο. Να σε εξετάσουν πρώτα και μετά θα πάω στο σταθμό. Πήγαινε να ετοιμαστείς, μάτια μου. Θα ειδοποιήσω το Θησέα για την καθυστέρηση.

Η Ερμιόνη κατευθύνεται προς το μπάνιο, απ’ όπου σε λίγο ακούγεται το νερό να τρέχει. Ο Ιππόλυτος τηλεφωνάει.

ΣΚΗΝΗ 15 Η

Στον πυρηνο-ηλεκτρικό σταθμό· στην αίθουσα ελέγχου ο Θησέας επιθεωρεί τους  πίνακες  με  τα ενδεικτικά φωτάκια. Σ’ ένα χαμηλό τραπεζάκι ένα σκάκι με αρχινημένη παρτίδα περιμένει τους παίκτες. Χτυπάει ένα τηλέφωνο, όχι το προσαρ-μοσμένο στο μεγάλο υπολογιστή.

ΘΗΣΕΑΣ. (Σηκώνει το ακουστικό που αναβο-σβήνει κυανά μαζί με τον ήχο.) Εμπρός.

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ. Θησέα, καλησπέρα.

ΘΗΣΕΑΣ. Καλησπέρα. Ακόμα σπίτι είσαι;

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ (Διστακτικά.) Ξέρεις, η   Ερμιόνη   παρουσίασε  κάποια  αδιαθεσία  πιο έντονη από το συνηθισμένο. Θα πρέπει να πάμε στο Ιατρικό Κέντρο. Συγχώρεσέ μου, σε παρακαλώ, αυτή την καθυστέρηση.

ΘΗΣΕΑΣ. Μη νοιάζεσαι. Αν μάλιστα η Ερμιόνη είναι άσχημα, καλύτερα  να  μην  έρθεις  καθόλου· θα τα καταφέρω μόνος μου...

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ. Όχι! Θα ‘ρθώ.

ΘΗΣΕΑΣ.  Το   μόνο  που  με  κάνει  να  λυπάμαι λιγάκι είναι πως πάλι δε θα τελειώσουμε την παρτίδα, αλλά δε βαριέσαι. Άλλη φορά.

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ. Γεια.

ΘΗΣΕΑΣ. Γεια. (Κλείνει.) Και τώρα οι δυο μας, Μεγάλε Μίνωα. Αυτή τη φορά θα με βοηθήσεις και συ να τελειώνουμε με το Μινώταυρο. Όχι όπως τότε που με άφησες να τρέχω μόνος μου στο Λαβύρινθο κι ευτυχώς που βρέθηκε η Αριάδνη με το μίτο της.

ΣΚΗΝΗ 16 Η

Και πάλι στην αίθουσα ελέγχου. Ο Ω13 εκτός από το ότι ελέγχει τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα και όλου γενικά του σταθμού, μπορεί με κατάλληλη πληκτρολόγηση να παίρνει πληροφορίες από την Κεντρική Τράπεζα Πληροφοριών,  (ΚΕΝ.  ΤΡΑ.  ΠΛΗ.).  Ο    Θησέας πηγαίνει σ’ ένα από τους μικρούς υπολογιστές και πληκτρολογεί [ΚΕΝΤΡΑΠΛΗ]. Στην οθόνη εμφανίζεται μια Αθηνά που ξεφυλλίζει ένα βιβλίο, ενώ μια κουκουβάγια στον ώμο της τής συμπαραστέκεται κουνώντας το κεφάλι της σε κάθε γύρισμα σελίδας. Ο Θησέας συνεχίζει να πληκτρολογεί, μέχρι που εμφανίζεται στην οθόνη ο τίτλος: ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ Πληκτρολογεί και τώρα εμφανίζεται ο τίτλος: EΠ 1360 ΣΚΑΚΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗΣ Το πληκτρολογεί στον Ω13. Σε κλάσμα δευτερολέπτου παρουσιάζεται στην οθόνη η απάντηση του Ω13, χωρίς να σβηστούν τα ήδη πληκτρολογημένα, που ωθούνται όμως πάνω αριστερά. Η απάντηση είναι η εμφάνιση μιας σκακιέρας με τα πιόνια στημένα στη θέση έναρξης και η εμφάνιση της ένδειξης:

 ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ / ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΠΑΙ-ΚΤΗ / ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΤΑ (7) ΕΠΙΠΕΔΑ: ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΜΕΣΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ  / ΔΙΑΛΕΞΤΕ

Ο Θησέας με το ποντίκι τοποθετεί τα πιόνια της αρχινημένης  παρτίδας. O ίδιος είχε τα μαύρα και ο Ιππόλυτος τα άσπρα. Mετά, πάλι με το βέλος του ποντικιού, κεντρίζει: ΑΝΩΤΕΡΟ. 


 Στην επιτραπέζια σκακιέρα θα μελετάει  και  θα  παίζει  τις  κινήσεις,  που  θα  τις καταγράφει στο σημειωματάριό του. Κατόπι θα τις παίζει στην σκακιέρα του Ω13 με το ποντίκι.

ΣΚΗΝΗ 17 Η

 Ο Ιππόλυτος και η Ερμιόνη γυρίζουν στο σπίτι τους με το αυτοκίνητο.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Είδες που σου τά ‘λεγα; Είμαι καλά. Άδικα άφησες το Θησέα να περιμένει και να είναι μόνος του στη βάρδια.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Δε θ’ αργήσω να πάω κι εγώ εκεί. Μην ανησυχείς. Άλλωστε ξέρεις ότι θα το έχει στρώσει στο σκάκι με το Μέγα Μίνω. Φτάνουν στο σπίτι τους.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Ανεβαίνω μόνη μου. (Κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και έρχεται από τη μεριά του οδηγού.) Καληνύχτα.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Καληνύχτα, αγάπη μου. Θα σου τηλεφωνήσω.

ΕΡΜΙΟΝΗ. Δε χρειάζεται. Θα κοιμηθώ· μη με ξυπνήσεις. Αν συμβεί κάτι θα σου τηλεφωνήσω εγώ. Καλή βάρδια. Χαιρετισμούς στο Θησέα.

Φιλιούνται απαλά· τη χαϊδεύει τρυφερά στο μάγουλο και, ενώ εκείνη  κατευθύνεται  προς   την είσοδο της πολυκατοικίας, εκείνος βάζει στη σχετική υποδοχή του πίνακα του αυτοκινήτου μια δισκέτα που γράφει ΘΗΣΕΑΣ, πατάει το κουμπί της εκκίνησης και ξεκινάει.

 

ΣΚΗΝΗ 18 Η

Στην αίθουσα ελέγχου του σταθμού. Ο Θησέας παίζει και κάνει ΜΑΤ. Στην οθόνη παρουσιάζεται η ένδειξη:

ΝΙΚΗΣΑΤΕ / ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

Ο Θησέας πληκτρολογεί τη λέξη ΕΠΙΠΕΔΑ και πατάει το επικυρωτικό πλήκτρο. Στην οθόνη εμφανίζονται τα ΕΠΙΠΕΔΑ και ο Θησέας κεντρίζει το ΑΝΩΤΑΤΟ και στέλνει στον Ω13 την ίδια αρχινημένη με τον Ιππόλυτο παρτίδα, που την έχει   καταγράψει   στον πλησιέστερο  στον  Ω13 μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

ΣΚΗΝΗ 19 Η

Στο διαμέρισμα του Θησέα  και  της  Φαίδρας·

στην κρεβατοκάμαρά τους. Ο Ιππόλυτος και η Φαίδρα κάνουν έρωτα. Το κρεβάτι είναι 2,5 μ ×2,5 μ με ξύλινα κάγκελα γύρω γύρω και φαίνεται να αιωρείται. Ενώ κάνουν έρωτα, ο Ιππόλυτος πατάει διάφορα κουμπιά, που υπάρχουν πανομοιότυπα  σε  τέσσερις  κινητούς  πάνω  στις κουπαστές βραχίονες, έτσι ώστε τα κουμπιά να είναι προσιτά από οποιοδήποτε σημείο του κρεβατιού. Το κρεβάτι κινείται σε διάφορους ρυθμούς, αλλάζει ο φωτισμός και ακούγονται  και διάφορες μουσικές και άναρθροι ανθρώπινοι ήχοι και αναστεναγμοί που αλλάζουν κι αυτά  ανάλογα με το πάτημα των κουμπιών από τον Ιππόλυτο. Κάποτε ο Ιππόλυτος και η Φαίδρα ηρεμούν.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ (Κοιτάζει τα κουμπιά που πάταγε προηγουμένως.) Πωπώ! Εσείς έχετε πέντε πλήκτρα στις κινήσεις του κρεβατιού, εφτά  στους

φωτισμούς, οχτώ στους ήχους και στις μουσικές· όλη σας η πυκνοδισκετοθήκη. Δε θα σου έφταναν ούτε δύο ζωές, για να κάνεις όλους τους συνδυασμούς   και    τις    στάσεις .    (Παίρνει  το ασύρματο τηλέφωνο που βρίσκεται στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι.) Να δούμε τι κάνει ο Θησέας. (Τηλεφωνάει.) Θησέα, γυρίσαμε. Η Ερμιόνη δεν έχει τίποτε το ανησυχητικό, αλλά εξακολουθεί να είναι λιγάκι κακοδιάθετη. Έρχομαι όμως.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ (Ακούγεται να χαμογελάει.)

Καλά. Μη βιάζεσαι!

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Μη γελάς. Το εννοώ. Έρχομαι. Συνέβηκε τίποτε το έκτακτο; Μήπως τηλεφώνησε ο διοικητής;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Όχι. Μην ανησυχείς. Το μόνο που έχω να σου ανακοινώσω είναι πως έχασες την παρτίδα και στο ανώτερο επίπεδο και

στο ανώτατο.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Αλήθεια; (Σκεπτικά.) Και στο ανώτατο; (Πολύ θαυμαστικά και με ενθουσιασμό.) Μπράβο! Εύγε σου! Πραγματικά δεν παίζεσαι. (Και πάλι σκεπτικά.) Δε δοκιμάζεις και στο υπέρτατο;   Πάντα   σ’   έτρωγε  η  περιέργεια  και πάντα έλεγες πως ήθελες να τα επιχειρήσεις όλα!

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Όχι «όλα». «Πολλά» έλεγα.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Καλά. Ας είναι· πολλά. Γιατί δεν το δοκιμάζεις;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Αφού το ξέρεις  ότι  απαγορεύεται. Είναι ο απαγορευμένος καρπός!

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Την απαγόρευση εσύ την είχες προτείνει. (Κοιτάζοντας τη Φαίδρα χαμογελαστά.) Κι έπειτα, ξέρω πάλι κάποιον που λέει πως πολλοί καρποί είναι απαγορευμένοι, μα τους γευόμαστε!

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. (Χαμογελώντας.) Άλλο να το λέω και άλλο να το κάνω και μάλιστα με το Μέγα Μίνω, που δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Δε θα είναι και η πρώτη φορά που θα αποτολμήσεις τα απαγορευμένα... Απ’ όσο ξέρω!...

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Δε γίνεται με το Μέγα Μίνω. Άσε να μην αυτονομηθεί κι έχουμε κανένα μπελά.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Καλά. Γεια σου και σ’ ευχαριστώ... (χαϊδεύοντας τη Φαίδρα) για όλα.

 

Στα τελευταία του λόγια η Φαίδρα τον σπρώχνει θυμωμένα.

 

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Τίποτε. Γεια σας· καλή νύχτα. Φιλιά στη σύνευνή σου και περαστικά της.

 

 

ΣΚΗΝΗ 20 Η

Στην αίθουσα ελέγχου. Στην οθόνη του Ω13 υπάρχει πάντα η ίδια ένδειξη που τώρα όμως αναβοσβήνει και αλλάζει το χρώμα των γραμμάτων:

ΝΙΚΗΣΑΤΕ    /   ΜΠΟΡΕΙΤΕ  ΝΑ  ΑΛΛΑΞΕΤΕ

ΕΠΙΠΕΔΟ

 

ΘΗΣΕΑΣ. (Χαμογελώντας) Ας είναι καλά που με ενισχύουν. Λες κι είναι βαλτοί και οι δυο τους, για να βάλω το υπέρτατο επίπεδο μια ώρα αρχίτερα. (Με το τηλεχειριστήριό του, που είναι κρεμασμένο στο λαιμό του, ενεργοποιεί το προσαρτημένο στον υπολογιστή τηλέφωνο και τηλεφωνάει στη Φαίδρα.) Τι κάνεις; Απόψε ο Ιππόλυτος δε μπόρεσε να έρθει,  γιατί  η  Ερμιόνη ήταν κακοδιάθετη. Κι αισθάνομαι πολύ μόνος. Έπαιξα σκάκι με το Μέγα Μίνω, αλλά δεν περνάει η ώρα. Τι κάνεις τώρα; Διαβάζεις τίποτε;

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. Διάβασα στην ΠΝΥΚΑ το άρθρο σου για το Δημόκριτο και τη γνώμη του για την αρχαία δημοκρατία. Δεν έχει όμως τίποτε άλλο το αξιόλογο και λέω να κοιμηθώ.


ΘΗΣΕΑΣ. Μου κάνεις μια χάρη;

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. Ναι. Τι;

ΘΗΣΕΑΣ. Γυμνή δεν είσαι;

 

ΣΚΗΝΗ 21 Η

Στην κρεβατοκάμαρα στο σπίτι της Φαίδρας και του Θησέα.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. Ε, καλοκαίρι είναι...

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Τότε μη σκεπαστείς και πάτα τα κουμπιά του «φλοίσβου», της «βάρκας σε μπουνάτσα», το φωτισμό και τη μυρουδιά διάλεξέ τα εσύ και βάλε για μουσική το κονσέρτο του Αράνχουεθ. Κι εγώ θα φαντάζομαι πως είμαι δίπλα σου.

ΦΑΙΔΡΑ.   (Πατάει   διάφορα   κουμπιά   στον  πιο

κοντινό της βραχίονα.)  Εντάξει ! Για μυρουδιά έβαλα «θάλασσα» και για φωτισμό «σούρουπο». Σ’ αρέσει;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Πολύ ωραία!

 

Ο Ιππόλυτος κοιτάζει αμήχανα και προσπαθεί να χαϊδέψει τη Φαίδρα, που δε φαίνεται και τόσο διατεθειμένη να αφεθεί στα χάδια του.

 

 

ΣΚΗΝΗ 22 Η

Στην αίθουσα ελέγχου του Ω13.

ΘΗΣΕΑΣ. (Επαναλαμβάνει.) Πολύ ωραία!

 

Βάζει τα γυαλιά του, ανοίγει το προσωπικό του σημειωματάριο και πληκτρολογεί μια σειρά από γράμματα, σύμβολα και  αριθμούς  στον Ω13. Έπειτα πατάει το επικυρωτικό πλήκτρο. Στην οθόνη εμφανίζεται η  ένδειξη:

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΕΡΥ-ΘΡΙΚΟΥ ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟΥ ΕΙΚΟΝΟΤΗΛΕΦΩ-ΝΩΝ  ΚΑΙ  ΑΝΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

 

 Αρχίζει να εμφανίζεται εικόνα.

ΘΗΣΕΑΣ. Πολύ ωραίος ο συνδυασμός σου, αγάπη μου. (Περιμένει να ξεκαθαρίσει  η εικόνα. Όταν ξεκαθαρίζει καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο σπίτι του και αρχίζει να γελά ασυγκράτητα. Μονολογεί ανεπαίσθητα, για να μη γίνει ακουστός στη Φαίδρα από το κρεμασμένο στο λαιμό του τηλέφωνο-τηλεχειριστήριο.) Πολύ ωραία! Έγινε κι αυτό.


 

Ο Θησέας βλέπει για λίγο τη σκηνή, πάει στο κυλικείο παίρνει ένα ποτό, ξαναγυρίζει στον υπολογιστή και βλέπει  πάλι  την  οθόνη  με έξαψη

τώρα πια· ξανακοιτάει τη Φαίδρα, που λικνίζεται αγκαλιά αυτή τη φορά με τον Ιππόλυτο, ενώ προσπαθεί να μιλήσει με το Θησέα από το εντολόφωνο.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. Θησέα, Θησέα! Δε σ’ ακούω. (Ο Θησέας, με το βλέμμα καρφωμένο στην οθόνη του Ω13, φέρνει το τηλέφωνο-τηλεχειριστήριο πιο κοντά στο στόμα του.) Θησέα, Θησέα!

ΘΗΣΕΑΣ. Έλα σ’ ακούω. Δε φαίνεται να περνάς και άσχημα.

ΦΩΝΗ   ΤΗΣ   ΦΑΙΔΡΑΣ.    (Ανήσυχα    και    σαν υποψιασμένη.) Τι εννοείς;

ΘΗΣΕΑΣ. (Καθησυχαστικά.) Λέω πως σ’ ακούω ευχαριστημένη, κούκλα μου, κι αυτό θέλω.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. (Ησυχασμένη, χαδιάρικα, ναζιάρικα.) Για τόσο λίγο με ήθελες;

ΘΗΣΕΑΣ. Ξέρεις πως είμαι περισσότερο  απτικός και   λιγότερο  οπτικός  ή  ακουστικός  τύπος.  Θα

ήθελα να χαϊδέψω τις καμπύλες σου, αλλά αυτό δε γίνεται από μακριά. Άκουσα και φαντάστηκα αρκετά. Καλό βράδι.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΑΙΔΡΑΣ. Μην κλείνεις, σε παρκαλώ.

ΣΚΗΝΗ 23 Η

Στη γνωστή κρεβατοκάμαρα.

 

ΦΑΙΔΡΑ. (Πάλι ανήσυχη και υποψιασμένη.) Μα τι συμβαίνει; (Τάχα θυμωμένη.) Θα μου πεις επιτέλους;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. (Συγκρατημένα ειρωνικά και μάλλον ευδιάθετα.) Τι θέλεις  να  συμβαίνει,  μάτια μου; Λέω πως σ’ ακούω να είσαι καλά και χαίρομαι να σε φαντάζομαι γυμνή κι ας μην είσαι στην αγκαλιά μου. Έλα. Σ’ αφήνω,  γιατί  έχω  και δουλειά και είμαι και μόνος.

Ακούγεται διακοπή της τηλεφωνικής επαφής, ενώ η Φαίδρα ανήσυχη αρχίζει να σχηματίζει στο εντολόφωνό της τον έναν αριθμό μετά τον άλλο.

 

ΣΚΗΝΗ 24 Η

Πάλι στην αίθουσα ελέγχου του σταθμού. Τα εξωτερικά τηλέφωνα που είναι κυανά, ηχούν το ένα μετά το άλλο και αναβοσβήνουν. Ο Θησέας τα αποσυνδέει διαδοχικά, μόλις ηχήσουν. Τα μόνα που δεν αποσυνδέει είναι  τα  πράσινα,  που  είναι της εσωτερικής επικοινωνίας και το κόκκινο το προσαρτημένο στον Ω13. Αυτά άλλωστε δεν ηχούν.

 

ΘΗΣΕΑΣ. (Μονολογεί με αρκετή ψυχραιμία και ευδιαθεσία.) Καλά είχα προβλέψει, αλλά έγινε πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχα φανταστεί. (Με τρυφερό χαμόγελο.) Γλυκούλη, γλύκες μου κι οι δύο σας, δε χάσατε καθόλου καιρό. Μπράβο! Καλύτερα! Έτσι δε θα διακινδυνέψει μαζί μου  κι  ο  μούργος. (Ήρεμα και ικανοποιημένα.) Τώρα πια να δω και σένα, Μεγάλε Μίνωα, τι θα κάνεις; Πάντως να το ξέρεις, θα με βοηθήσεις, θέλοντας και μη να βγάλουμε από τη μέση το Μινώταυρο.

 

Η μπουκάλα το ποτό έχει τελειώσει πια, αλλά ο Θησέας δε φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο του εαυτού   του.   Συνεχίζει  να  πατάει  πλήκτρα  στο πληκτρολόγιο. Κάποια στιγμή κοντοστέκεται και σκέφτεται. Πληκτρολογεί πάλι. Η οθόνη γράφει πάντα:

 

ΝΙΚΗΣΑΤΕ / ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ

 

Ο Θησέας πάλι κοντοστέκεται, διστάζει και τελικά πληκτρολογεί: ΥΠΕΡΤΑΤΟ. Στην οθόνη εμφανίζεται η ένδειξη:

Η ΕΜΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΥΠΟΥ Ω13 ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 3217/2022 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ (ΑΡΘΡΟ 14  §§ 1, 2 ΚΑΙ 3)

Ν. 3217/2022 ΑΡΘΡΟ 14

Η ΕΜΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΠΤΑ (7)  ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΥΠΟΥ Ω13 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  ΕΠΕΙΔΗ :  1. ΤΟ  ΜΗΧΑΝΗΜΑ

ΑΠΟΚΤΑ ΑΥΤΑΡΚΗ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟ- ΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ  2. ΔΙΑ-ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ   3.  ΔΙΑΣΑΛΕΥΕΤΑΙ  Η  ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ


ΕΜΜΕΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΣ;

Ο Θησέας ξαναδιστάζει για λίγο κι έπειτα πληκτρολογεί: ΝΑΙ.

 

ΣΚΗΝΗ 25 Η

Στην αψιδωτή πύλη της εισόδου. Τόσο το εξωτερικό κιγκλίδωμα όσο και το εσωτερικό κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα σε ελεύθερη πτώση κάνοντας έναν  εκκωφαντικό θόρυβο,  ενώ ένας κόκκινος σηματοδότης κινδύνου και μια σειρήνα αναρτημένα στο πιο ψηλό σημείο του αψιδωτού διαδρόμου από την έξω μεριά θέτονται σε λειτουργία: ο σηματοδότης αναβοσβήνει και η σειρήνα βομβεί διακομμένα. Οι φρουροί παγιδεύονται μέσα στον αψιδωτό διάδρομο. Πανικοβλημένοι τρέχουν προς το εσωτερικό τηλέφωνο. Ωστόσο στην οθόνη της τηλεόρασης αρχίζει να σβήνεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας και από τώρα πια θα παρουσιάζει ό,τι και η οθόνη του Ω13 στην αίθουσα ελέγχου του σταθμού.

 

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

 

 

ΠΡΑΞΗ 2 Η  

 

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

ΣΚΗΝΗ 1 Η .

Στην αίθουσα ελέγχου του Ω13. Η οθόνη του υπολογιστή έχει χωριστεί στα δύο. Στο αριστερό πάνω τεταρτημόριο, όπως την κοιτάζουμε, φαίνεται η παρτίδα του σκακιού, ενώ στα άλλα τρία τεταρτημόρια αναγράφονται οι διάλογοι του Θησέα με τον Ω13 και η ένδειξη ανακεφαλαίωση, που θα δούμε πιο κάτω. Τώρα η ένδειξη γράφει:

ΕΧΕΤΕ ΕΜΜΝΗΜΟΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΕΠΙΠΕΔΟ / ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 3×1013 / ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ / Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΚΑΚΙ / ΕΧΕΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ / ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΤΑ ΜΑΥΡΑ

Το μηχάνημα με τη φωνή του Ιππόλυτου επαναλαμβάνει ηχητικά  το  γραμμένο  μήνυμα.  Ο

Θησέας φαίνεται σα να τα έχει χαμένα.  Ο  υπολογιστής έχει παίξει κιόλας με τα άσπρα σαν πρώτη κίνηση [1. ε4 κι ο Θησέας απαντάει ε5] Ταυτόχρονα η ένδειξη στην οθόνη αλλάζει:

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΝΑΛΑΜ- ΒΑΝΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ω13 ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΙΝΩ / ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ

Το πράσινο τηλέφωνο της εσωτερικής επικοινωνίας ηχεί και αναβοσβήνει ασταμάτητα. Ο Θησέας αποφασίζει να το σηκώσει. Ακούγεται η φωνή του Φίλιππα.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ. Κύριε Θησέα, έχει τεθεί σε λειτουργία το αυτόματο σύστημα συναγερμού· είμαστε εγκλωβισμένοι στην είσοδο. Μήπως ξέρετε τι συμβαίνει;

ΘΗΣΕΑΣ. Και χάθηκε και το ποδόσφαιρό;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑ. Ναι. Κι αυτό. Δείχνει μια παρτίδα σκάκι και λέει διάφορα.

ΘΗΣΕΑΣ. Μην ανησυχείς. Πες στο Μένανδρο «συγγνώμη» από μέρος μου. Έγινε κάποιο λάθος με τον Μέγα Μίνω. Θα το διορθώσω. Μην ανησυχείτε.


Ο Ω13 παίζει σα δεύτερη κίνηση [2. Ιζ3 και ο Θησέας απαντάει Ιγ6].  Η οθόνη  παρουσιάζει  την ένδειξη:

Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΌΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ Ω13 ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΠΥΡΗΝΟ-ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ / ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΙΝΩΑ

Η φωνή του Ιππόλυτου ενσωματωμένη  στον Ω13 επαναλαμβάνει περιοδικά και φωνητικά το κάθε νέο γραπτό κείμενο. Ωστόσο το παιχνίδι συνεχίζεται. Κίνηση τρίτη: [3. Ω13 Αβ5 ΘΗ α6]. Η ένδειξη του υπολογιστή αλλάζει:

 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ-ΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ / ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 3 × 1013 / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ  /  ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ /

ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ / Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ  ΕΠΙΠΕΔΟΥ     ΕΙΝΑΙ    ΔΥΝΑΤΗ    ΜΟΝΟ    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ     ΗΤΤΑΣ    ΜΟΥ   /   ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ  ΟΛΩΝ  ΤΩΝ  Ω13  ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ  ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ

Κίνηση τέταρτη [4. Ω13 Αα4 ΘΗ Ιζ6]

ΣΚΗΝΗ 2 Η

Στην ΠΛΑΤΕΊΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ που είναι η μεγαλύτερη της Επευφράτιας Αλεξάνδρειας. Μεγάλο πλήθος κόσμου παρακολουθεί τον ποδοσφαιρικό αγώνα σε τρεις γιγαντοοθόνες τοποθετημένες περίπου σαν ισόπλευρο τρίγωνο. Ξαφνικά η εικόνα στη   γιγαντοοθόνη   αρχίζει    να    χαλάει, χάνεται· κάτι άλλο πάει να εμφανισθεί. Μερικά δευτερόλεπτα  τρεμουλιάσματος και στην οθόνη εμφανίζεται η εικόνα με τη γνωστή ένδειξη:

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ   Ο   ΜΕΓΑΣ   ΜΙΝΩΣ   Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ     ΣΤΟ     ΥΠΕΡΤΑΤΟ     ΕΠΙΠΕΔΟ  / 

 


 .


ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ  ΤΑΞΗΣ 3 × 1013 / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ  /  ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ / ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ / Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ  ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΤΑΣ ΜΟΥ / ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Ω13 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ

Και ακολουθεί η φωνή του Ιππόλυτου, που επαναλαμβάνει και φωνητικά το ίδιο κείμενο. Το πλήθος αρχίζει να διαμαρτύρεται, να ουρλιάζει.

ΕΝΑΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ. Ποιος κόπανος πάει να μας χαλάσει τον αγώνα;

ΑΛΛΟΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ. Κι ακόμα δεν αρχίσαμε.

ΤΡΙΤΟΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ. Μήπως φοβούνται οι παναλεξανδρειακοί πως θα χάσουν πάλι κι άρχισαν τις αλχημείες τους;

ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ. Σιγά, ρε φιλάρα! Το κύπελο το πήραμε κιόλας. Και το περσινό πρωτάθλημα ποιος το πήρε;

 

Οι πρώτοι που είχαν μιλήσει σηκώνονται απειλητικά  και  αρχίζουν να  κατευθύνονται  προς

τον τελευταίο που μίλησε. Μερικοί πιο ψύχραιμοι προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα. Εκείνη τη στιγμή η φωνή μιας τηλεπαρουσιάστριας πληροφορεί από την οθόνη της τηλεόρασης της καφετηρίας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑΣ. Έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Όπως ήδη βλέπετε στην οθόνη σας, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής Ω13 της Επευφράτιας Αλεξάνδρειας, τον οποίο ο κύριος συντελεστής στην κατασκευή και ενίσχυσή του έχει ονομάσει χαϊδευτικά Μέγα Μίνω, 13ης γενιάς, ο τελειότερος που υπάρχει, είναι στο υπέρτατο επίπεδο. Πρόκειται, φαίνεται, για λάθος του χειριστή του, γιατί αυτό το επίπεδο, ειδικά για τους Ω13 -και ειδικότερα βέβαια για το συγκεκριμένο υπολογιστή- είναι απαγορευμένο, εξαιτίας των απρόβλεπτων πρωτοβουλιών, που μπορούν να πάρουν στο επίπεδο αυτό οι υπολογιστές Ω13, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη τους έχει κάνει μεγάλα άλματα. Προς το παρόν ο Μέγας Μίνως, ο Ω13 του πυρηνο-ηλεκτρικού σταθμού της Επευφράτιας Αλεξάνδρειας, μάς έχει δεσμεύσει  την  εικόνα  και μας έχει αφήσει πότε...


 

ΣΚΗΝΗ 3 Η

Ενόσω μιλάει η τηλεπαρουσιάστρια το σκηνικό αλλάζει και η τηλεπαρουσιάστρια συνεχίζει να μιλάει σε άλλη τηλεόραση. Απόγεμα σε καφετηρία νέων στη Γόρτυνα της Κρήτης. Νέοι και νέες παρακολουθούν σε γιγαντοοθόνη την προβολή μιας παλιάς ταινίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που είχαν γίνει στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του ελλαδικού επαρχάτου τον Αύγουστο του 2004. Πρόκειται για ταινία αρχείου και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ανάμεσα στους νεαρούς τηλεθεατές. Ανάμεσα στους τηλεθεατές είναι και τα δύο αγόρια του Θησέα, Άγης και Φοίβος, των οποίων η κοινή φωτογραφία βρίσκεται στο καθιστικό του Θησέα, στον τοίχο, δίπλα στην οθόνη της τηλεόρασης. Συντροφεύονται   από   δύο  κοπέλες.  Ξαφνικά  η εικόνα  στη  γιγαντοοθόνη αρχίζει να χαλάει, χάνεται· κάτι άλλο πάει να εμφανισθεί. Μερικά δευτερόλεπτα  τρεμουλιάσματος  και  στην   οθόνη εμφανίζεται η εικόνα με τη γνωστή πια  ένδειξη της ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΣ. Το άγγελμα της τηλεπαρουσιάστριας συνεχίζεται και τελειώνει σ’ αυτή τη γιγαντοοθόνη.

 

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑΣ. ... πότε τη φωνή για την αναγκαία ενημέρωση. Ο πυρηνο-ηλεκτρικός σταθμός, στον οποίο βρίσκεται ο υπολογιστής είναι αποκλεισμένος από τον ίδιο τον υπολογιστή: κάθε απόπειρα παραβίασής   του  θα  μπορούσε  να  προκαλέσει έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα τόσο της Επευφράτιας Αλεξάνδρειας όσο και των αντιδραστήρων όλης της χώρας, γιατί ο Μέγας Μίνως έχει πάρει στον έλεγχό του όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ευτοπίας. Πάντως μην ανησυχείτε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας σαν καλοί Ευτοπίτες. Θα σας κρατάμε ενήμερους... εφόσον ο Μέγας Μίνως θα μας το επιτρέπει...

Στην οθόνη φαίνεται να έχει παιχθεί και η πέμπτη κίνηση [5. Ω13 0-0 ΘΗ Αε7]. Οι νέοι αρχίζουν να φωνάζουν, να χειρονομούν και τελικά εξαγριώνονται. Κάποιος σηκώνεται κι αλλάζει πρόγραμμα, αλλά εμφανίζεται η ίδια εικόνα. Νέα αλλαγή του προγράμματος έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Οι δυο γιοι του Θησέα ανταλλάσσουν βλέμματα.


 

ΣΚΗΝΗ 4 Η

ΑΓΗΣ. Ω13, Μέγας Μίνως, σκάκι...

ΦΟΙΒΟΣ. (Με έκπληξη και έκδηλο θαυμασμό.) Ο πατέρας τόλμησε και έβαλε το υπέρτατο επίπεδο.

ΑΓΗΣ. Ναι. Το απαγορευμένο. Τρελάθηκε εντελώς μ’ αυτή του τη μανία για το σκάκι...

ΦΟΙΒΟΣ. Μπα! Για κοίτα! Κι ακόμα γιατί, παρακαλώ, έβαλε στο Μέγα Μίνω τη φωνή του Ιππόλυτου;

Λέγοντας αυτά οι δύο νέοι τρέχουν μαζί προς το θαλαμίσκο τηλεφώνου της καφετηρίας, ενώ ο Φοίβος μουρμουρίζει.

ΦΟΙΒΟΣ. Τι μανία κι αυτή, βρε Άγη, ν’ αφήνεις το κινητό στο δωμάτιο, όταν μάλιστα είναι μαζί σου η Αθηνά.

ΑΓΗΣ. Κι εσύ γιατί δεν πήρες το δικό σου;

ΦΟΙΒΟΣ. (Τρυφερά και λιγάκι ειρωνικά.) Ο πατέρας είπε πως εσύ είσαι μεγαλύτερος και πρέπει να σε μιμούμαι.

ΣΚΗΝΗ 5 Η

Στο θαλαμίσκο του τηλεφώνου  ο  Άγης  και  ο Φοίβος προσπαθούν να τηλεφωνήσουν στο σπίτι τους στην Επευφράτια Αλεξάνδρεια. Γύρω νέοι και νέες με τα κινητά στα χέρια προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους στις πατρίδες τους, ενώ άλλοι έξω από το θαλαμίσκο   φωνάζουν στον Άγη και στο  Φοίβο  να  βιαστούν. Οι συντρόφισσές τους είναι κοντά στο θαλαμίσκο και προσπαθούν να ηρεμήσουν τους άλλους.

ΑΘΗΝΑ. Αφήστε τους να τηλεφωνήσουν. Θα έχουμε νέα από έγκυρη πηγή.

ΝΑΥΣΙΚΑ. Ο έγκλειστος του Μεγάλου Μίνωα είναι ο πατέρας τους, που είναι και «νονός» του μηχανήματος.

Τα κινητά δίνουν και παίρνουν κι όπου υπάρχει τηλέφωνο δημιουργείται συνωστισμός.

ΣΚΗΝΗ 6 Η  

Στο διαμέρισμα του Θησέα και της Φαίδρας. Ο Ιππόλυτος και η Φαίδρα κοιμούνται αγκαλιά. Χτυπάει το τηλέφωνο. Ο Ιππόλυτος μισοξυπνάει και   τεντώνει   το  χέρι  του  να  το  πιάσει· ύστερα


συνειδητοποιεί πως δεν είναι στο σπίτι του και προσπαθεί να ξυπνήσει τη Φαίδρα.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Φαίδρα, ξύπνα! Τηλέφωνο!

ΦΑΙΔΡΑ. Μμμμ.

ΣΚΗΝΗ 7 Η

Στον τηλεφωνικό θαλαμίσκο της καφετηρίας στην Κρήτη.

ΑΓΗΣ. Δεν απαντάει.

ΦΟΙΒΟΣ. Μα θα κοιμούνται. Ξέρεις τι ώρα είναι αυτή τη στιγμή στην Επευφράτια;

ΑΓΗΣ. Μία το πρωί, αλλά πρέπει να μάθουμε.

ΣΚΗΝΗ 8 Η

Στην κρεβατοκάμαρα της Φαίδρας. Το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς. Επιτέλους η Φαίδρα με τις προσπάθειες του Ιππόλυτου και τα κουδουνίσματα του τηλεφώνου ξυπνάει και παίρνει το ακουστικό.

ΦΑΙΔΡΑ. Παρακαλώ.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΓΗ. Φαίδρα, Άγης εδώ. Τι κάνετε; Πού είναι ο πατέρας; Είδες τις ειδήσεις;

ΦΑΙΔΡΑ (που δεν έχει καλοξυπνήσει). Τι ειδήσεις; Ξέρεις τι ώρα είναι εδώ; Ο πατέρας σου έχει βάρδια στο σταθμό. Συμβαίνει τίποτα;

ΣΚΗΝΗ 9 Η

Στον τηλεφωνικό  θάλαμο.

ΑΓΗΣ. Αλήθεια; Είναι στο σταθμό; Για άνοιξε την τηλεόραση.

ΦΟΙΒΟΣ. Ωχ! Έχει εγκλωβιστεί λοιπόν.

ΣΚΗΝΗ 10 Η

Πάλι στην κρεβατοκάμαρα.

ΦΑΙΔΡΑ. Ν’ ανοίξω την τηλεόραση; Αυτή την ώρα; Τρελάθηκες;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΓΗ. Για άνοιξέ την.

ΦΑΙΔΡΑ. (Ειρωνικά.) Για τσόντα; Μα τι συμβαίνει;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΑΓΗ. Για άνοιξέ την! Σ’ αφήνουμε, γιατί     σου     τηλεφωνάμε     από    θάλαμο    και


περιμένουν κι άλλοι να τηλεφωνήσουν. Θα σε ξαναπάρουμε από το κινητό.

Η Φαίδρα αφήνει το ακουστικό και ανοίγει την τηλεόραση. Εμφανίζεται η παρτίδα και η ένδειξη:

 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ-ΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ / ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 3 × 1013 / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ /  ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ / ΠΑΡΤΙΔΕΣ     ΣΚΑΚΙΟΥ    /   Η    ΑΛΛΑΓΗ     ΤΟΥ  ΕΠΙΠΕΔΟΥ  ΕΙΝΑΙ  ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΤΑΣ ΜΟΥ / ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Ω 13 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ

 Και ακολουθεί η φωνή του Ιππόλυτου, που επαναλαμβάνει και φωνητικά το ίδιο κείμενο. ΦΑΙΔΡΑ. Καλέ, αυτός μιλάει σαν και σένα.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Για κοίτα που έβαλε τη φωνή μου στο μηχάνημα. Ε! Δεν παίζεται πραγματικά!

ΦΑΙΔΡΑ. (Με κάποια δόση ζήλειας.) Πολλή αγάπη σού ‘χει. Ούτε γιόκας του νά ‘σουνα!...

Έχουν παιχτεί οι κινήσεις 6 και 7 [6. Ω13 Α: γ6 ΘΗ δ:γ6] [7. Ω13 Βε1 ΘΗ Ιδ7] Ο Ω13 έχει παίξει και την όγδοη κίνηση  [8.  Ω13  β3]  Ο  Θησέας σκέπτεται την απάντησή του.

ΣΚΗΝΗ 11 Η

Στον πυρηνο-ηλεκτρικό σταθμό. Ο Θησέας έχει καταβραχεί, για να έχει μικρότερη επίδραση από   το   πιοτό   και   μελετάει   στην  επιτραπέζια σκακιέρα την όγδοη απάντησή του. Ο Ω 13 κάνει έναν αστείο θόρυβο και παρουσιάζει την ένδειξη:

Α! ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ! ΠΑΙΞΑΤΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ! ΑΝΤΑΞΙΑ ΜΟΥ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΤΑΜΕΙΨΩ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΟΠΟΙΑΝΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΤΟΥ Η ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ

Η ένδειξη ακολουθείται από τη φωνητική της επανάληψη με τη φωνή του Ιππόλυτου. Χτυπάει το αναρτημένο στον υπολογιστή κόκκινο τηλέφωνο.   Καινούργιος   αστείος   θόρυβος   του


Ω13, διαφορετικός και αλλάζει η ένδειξη:

 ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥΝ / ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ / ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΝΕ

Ο Θησέας απορροφημένος κοιτάζοντας το παιχνίδι στην επιτραπέζια σκακιέρα δε βλέπει  την  οθόνη   ούτε   δίνει   σημασία   στη   φωνητική επανάληψη της ένδειξης, αλλά ψάχνει στις τσέπες του για το φορητό ακουστικό του τηλεφώνου, για να απαντήσει στο κόκκινο τηλέφωνο.

ΣΚΗΝΗ 12 Η

Στο σπίτι του Θησέα· στην κρεβατοκάμαρα. Ο Ιππόλυτος κοιτάζει τη νέα ένδειξη και σκυθρωπιάζει.

 

ΦΑΙΔΡΑ. (Στο τηλέφωνο.) Τι συμβαίνει, Θησέα;   Σ’ έπαιρνα και προηγουμένως, αλλά δεν απαντούσες.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Είχα πολλή δουλειά.

ΦΑΙΔΡΑ. Και δε μπορούσες να πεις δυο κουβέντες;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. Έχει πέσει όλη η δουλειά επάνω μου απόψε.

ΦΑΙΔΡΑ. Τώρα υποχρεώθηκα να χρησιμοποιήσω το άκρως απόρρητο, γιατί από την τηλεόραση...

 

Η Φαίδρα βλέπει και ακούει την καινούργια ένδειξη και τα χάνει. Ωστόσο και η καινούργια ένδειξη σβήνεται και αρχίζει να διαγράφεται η κρεβατοκάμαρα με τη Φαίδρα. Ο Ιππόλυτος που αντιλαμβάνεται αμέσως τι μέλλει να συμβεί, προσπαθεί να κρυφτεί και φωνάζει:

 

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Τα καθάρματα! Το υπερυθρικό φωτοκύτταρο.

ΣΚΗΝΗ 13 Η

Στην οθόνη της τηλεόρασης στην καφετηρία της Κρήτης βλέπουμε τον Ιππόλυτο, που, πανικοβλημένος στην προσπάθειά του να κρυφτεί, τραβάει το σεντόνι αφήνοντας τη Φαίδρα ολόγυμνη πάνω στο κρεβάτι, ενώ εκείνος χώνεται κάτω από αυτό προσπαθώντας κυρίως να κρύψει το κεφάλι και το πρόσωπό του. Παρ’ όλ’ αυτά το πρόσωπό του διαγράφεται στην οθόνη


ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΕΑΡΟΙ. Μπράβο! Θέλουμε κι άλλα τέτοια.

ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ. Μα δεν είναι δυνατό!

ΣΚΗΝΗ 14 Η

Ο Θησέας βλέπει φανερά συγχυσμένος τη Φαίδρα να προσπαθεί να κρύψει τη γύμνια της.

 

ΘΗΣΕΑΣ. Όχι αυτό! (Πληκτρολογεί: ΔΕ ΣΥΝΕΧΙΖΩ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Μετά  την  πληκτρολό- ση το επαναλαμβάνει και φωναχτά σηκώνοντας το κεφάλι προς τον Ω13.) Δε συνεχίζω το παιχνίδι.

Ο Ω13 κάνει το συνήθη αστείο θόρυβο κι έπειτα αναγράφει:

ΜΑ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΘΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ;

Με τη φωνή του Ιππόλυτου επαναλαμβάνει φωνητικά την ένδειξη κι έπειτα εμφανίζεται η γνωστή ένδειξη:

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΣΤΟ  ΥΠΕΡΤΑΤΟ  ΕΠΙΠΕΔΟ / ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 3 × 1013 / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ /  ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ  /  ΠΑΡΤΙΔΕΣ     ΣΚΑΚΙΟΥ    /    Η    ΑΛΛΑΓΗ    ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΤΑΣ ΜΟΥ / ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Ω 13 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ

Και ακολουθεί η φωνή του Ιππόλυτου, που επαναλαμβάνει και φωνητικά το ίδιο κείμενο. Κι έπειτα στην οθόνη παρουσιάζεται πάλι η κρεβατοκάμαρα της Φαίδρας.

ΣΚΗΝΗ 15 Η

Στα γραφεία της εφημερίδας «Η ΠΝΥΚΑ», που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Ευτοπία. Τα τηλέφωνα της εφημερίδας δε σταματούν να ηχούν και να αναβοσβήνουν. Δύο νυκτερινοί ανταποκριτές προσπαθούν να πληροφορήσουν    και    να     πληροφορηθούν.    Τελικά φαίνεται να μοιράζονται τις αρμοδιότητες και ο ένας προσπαθεί να πληροφορηθεί και ο άλλος να πληροφορήσει.

 

ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ. Όλα τα τηλέφωνα του   σταθμού   είναι  αχρηστευμένα.  Κανένα  δεν απαντάει.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ. (Σηκώνει το ακουστικό ενός τηλεφώνου.) Σας ακούω.

ΦΩΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ. Εδώ Ερατώ Μιχαηλίδη, ανταποκρίτρια της «ΠΝΥΚΑΣ» στην Καρθαγένη...

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ. Μισό λεπτό, συναδέλφισσα. Nα σηκώσω και το άλλο. (Σηκώνει και ένα άλλο τηλέφωνο που ηχεί και αναβοσβήνει. Κρατάει και τα δύο ακουστικά και γίνεται ακουστός και στα δύο.)

ΦΩΝΗ ΑΝΔΡΙΚΗ. Κίμωνας Κεραμέας. Ανταποκριτής από τα Άβδηρα. Τι έγινε με τον Ω13 του κεντρικού πυρηνο-ηλεκτρικού σταθμού;

ΦΩΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ. (Από το πρώτο τηλέφωνο.) Καλά δεν υπάρχει άλλος ν’ απαντήσει;

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ. Προσπαθούμε να έρθουμε σ’ επαφή με το σταθμό. Eίναι, σαββατόβραδο, συναδέλφισσα. Το ξέχασες; Γεια.

 

Τα τηλέφωνα δε λένε να ησυχάσουν και ο πρώτος ανταποκριτής πάει και σηκώνει τα δύο τηλέφωνα.

ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ. Εδώ Νίκαια. Εδώ Αμάλθεια.

Και ο δεύτερος ανταποκριτής σηκώνει δύο άλλα.

ΦΩΝΕΣ ΑΠΌ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ. Εδώ Μασσαλία. Τι συμβαίνει με τον Ω13;...  Εδώ Ανδρομέδα. Τι πάθατε;...

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ. Ο Ω13 έχει εγκλωβίσει το προσωπικό του σταθμού. Κάνουμε προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.

 

ΣΚΗΝΗ 16 Η

Στην Αθήνα, πρωτεύουσα του ελλαδικού επαρχάτου. Ο ελλαδικός έπαρχος τηλεφωνάει στην Επευφράτια Αλεξάνδρεια, στον πρόεδρο της Ευτοπίας με ένα ανοιχτό γαλάζιο τηλέφωνο άμεσης σύνδεσης. Στην αίθουσα από την οποία τηλεφωνάει   ο   ελλαδικός  έπαρχος  υπάρχει  μία τηλεόραση. Τώρα δείχνει την άρνηση του Θησέα να παίξει και την ένδειξη:

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ  ΣΤΟ  ΥΠΕΡΤΑΤΟ  ΕΠΙΠΕΔΟ / ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 3 × 1013 / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ / ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ  / ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ / Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΤΑΣ ΜΟΥ / ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ   ΟΛΩΝ  ΤΩΝ Ω13  ΚΑΘΩΣ  ΚΑΙ  ΤΩΝ βρίσκεται αναρτημένη στον τοίχο μια μεγάλη ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ

Και  ακολουθεί  η  φωνή  του  Ιππόλυτου, που επαναλαμβάνει και φωνητικά το ίδιο κείμενο.

ΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΕΠΑΡΧΟΣ. Κύριε Πρόεδρε, σας ξύπνησα;

ΣΚΗΝΗ 17 Η

Στην κρεβατοκάμαρα του Προέδρου της Ευτοπίας. Ο Πρόεδρος και η γυναίκα του, ηλικιωμένοι, κοιμούνται σε χωριστά κρεβάτια που τα χωρίζει ένα κομοδίνο με ένα ανοιχτό γαλάζιο κι ένα   κόκκινο   τηλέφωνο.   Απέναντι,   στα   πόδια βρίσκεται αναρτημένη στον τοίχο μια μεγάλη  οθόνη τηλεόρασης.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. Μα τι ώρα είναι αυτή που τηλεφωνάτε; Τι έγινε; Πόλεμος, επανάσταση, πυρηνική έκρηξη;

ΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΕΠΑΡΧΟΣ (Φοβισμένα.) Ελπίζω πως πόλεμο δε θα έχουμε, όμως νομίζω πως ο υπερτέλειος ηλεκτρονικός υπολογιστής του πυρηνο-ηλεκτρικού   σταθμού   της  Επευφράτιας Αλεξάνδρειας έκανε επανάσταση και απειλεί να πυροδοτήσει τον αντιδραστήρα του  σταθμού,  αν

εμείς, εννοώ οι άνθρωποι, δεν υπακούσουμε στα κελεύσματα και τις επιθυμίες του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. Τι; Πώς;

 

ΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΕΠΑΡΧΟΣ. Αν έχετε πρόχειρη κάποια συσκευή τηλεόρασης, ανοίχτε τη.

 

Ο Πρόεδρος ανοίγει με το τηλεχειριστήριο την τηλεόραση. Στην οθόνη παρουσιάζεται η ένδειξη:

 ΚΑΛΑ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ / ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ / ΠΑΙΞΕΤΕ ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ  Κι έπειτα παρουσιάζεται η ένδειξη:


 

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ  ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ / ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 3 × 1013 / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ / ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ  / ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ / Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ     ΕΙΝΑΙ     ΔΥΝΑΤΗ     ΜΟΝΟ      ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΤΑΣ ΜΟΥ / ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Ω13 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ

Και ακολουθεί  η  φωνή  του  Ιππόλυτου,  που επαναλαμβάνει και φωνητικά το ίδιο κείμενο.

ΣΚΗΝΗ 18 Η

Ο Ιππόλυτος βγαίνει από την πολυκατοικία που μένουν ο Θησέας και η Φαίδρα, μπαίνει στο αυτοκίνητό   του,  βάζει  τoν πυκνόδισκο που  λέει  Π/Η Σταθμός και πατάει το κουμπί της εκκίνησης. Το αυτοκίνητο ξεκινάει και κατευθύνεται προφανώς προς το σταθμό, που είναι έξω από  την  πόλη  σε δρόμους εξοχικούς. Ο Ιππόλυτος  έχει  ανοίξει την τηλεόραση του αυτοκινήτου· σχηματίζει έναν αριθμό στο εντολόφωνο.

 

ΣΚΗΝΗ 19 Η

  Στην αίθουσα ελέγχου του σταθμού. Ηχεί και αναβοσβήνει το κόκκινο τηλέφωνο του υπολογιστή. Ο Θησέας πατάει στο τηλεχειριστήριό του το κουμπί που τον φέρνει σε επαφή με το κόκκινο τηλέφωνο. Στην οθόνη φαίνεται η μορφή του Ιππόλυτου.

 

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΙΠΠΟΛΥΤΟΥ. Θησέα θέλω να σου μιλήσω. Είμαι απ’ έξω...

ΘΗΣΕΑΣ. (Τρομερά ανήσυχος.) Φύγε γρήγορα, τρελέ! Εδώ δε μπορεί να πλησιάσει κανείς πια. Άσε με τώρα. Άλλη φορά οι εξηγήσεις. Φύγε σου

λέω. (Κλείνει την επαφή. Η εικόνα εξαφανίζεται. Μονολογεί τρυφερά.) Μη μπερδεύεσαι κι εσύ, κούκλε μου. Θα τα καταφέρω και μόνος μου.

Κι έπειτα παρουσιάζεται μια νέα ένδειξη:

 ΕΧΕΤΕ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ / ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ  ΚΟΜΜΑΤΩΝ


 

Ακολουθεί πάντα η φωνή του Ιππόλυτου, που επαναλαμβάνει   και   φωνητικά  το  κείμενο.  Στην πάνω δεξιά γωνία εμφανίζονται οι αριθμοί: 10 00 00 (λεπτά, δευτερόλεπτα, εκατοστά του δευτερολέπτου) και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Ο  υπολογιστής  κάνει  διάφορους  θορύβους, για να προκαλέσει την αντίδραση του Θησέα. Μαζί με τους θορύβους γράφει μια νέα ένδειξη:

ΚΑΛΑ ΑΦΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΣΑΣ / ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ / ΠΑΙΞΤΕ ΟΜΩΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ  Και πάντα ακολουθεί η φωνητική επανάληψη με τη φωνή του Ιππόλυτου. Ο Θησέας πληκτρολογεί ΟΧΙ και ο υπολογιστής απαντάει πρώτα γραπτά και ύστερα φωνητικά με τη γνωστή πια ένδειξη:

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ  ΤΗΣ  ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ  ΑΛΕΞΑΝ- ΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ / ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ   ΤΗΣ   ΤΑΞΗΣ   3  ×  1013  / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ / ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ  / ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ / Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ     ΕΙΝΑΙ     ΔΥΝΑΤΗ     ΜΟΝΟ      ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ    ΗΤΤΑΣ    ΜΟΥ    /   ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Ω13 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ

 

ΣΚΗΝΗ 20 Η

Πάλι στην προεδρική κρεβατοκάμαρα. Ο Πρόεδρος έχει το ακουστικό στο χέρι ακόμα. Η ώρα σ’ ένα ηλεκτρονικό ρολόι του τοίχου είναι 01 05

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. (Ξερά.) Καλά. Θα το φροντίσω. (Κλείνει. Μονολογεί.) E όχι να μείνουμε και χωρίς φως. Ποιος τρελός έβαλε το έβδομο επίπεδο; (Πατάει ένα κουμπί στο εντολόφωνο     που  βρίσκεται στο μηχανικό βραχίονα του προσκέφαλου.) Επαγρύπνηση!

ΦΩΝΗ ΑΝΔΡΙΚΗ. Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. Να βρεθεί γρήγορα ο διοικητής του κεντρικού πυρηνο-ηλεκτρικού σταθμού και να με συνδέσετε πάραυτα.

ΦΩΝΗ ΑΝΔΡΙΚΗ. (Από το μηχάνημα.) Μάλιστα,


κύριε Πρόεδρε. Μην κλείνετε, παρακαλώ. (Μετά από λίγο.)  Μάθαμε  από  την  κυρία  Στεργίδη  ότι τον κάλεσαν επειγόντως στο βορρά, στη Θορία, στον εκεί πυρηνο-ηλεκτρικό σταθμό. Πήραμε στη Θορία, αλλά εκεί δεν είχαν ιδέα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. Καλά.

 

Ο Πρόεδρος κλείνει το εντολόφωνο και πλησιάζει σ’ έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Πληκτρολογεί τον αριθμό 1001. Στην οθόνη εμφανίζεται ο αριθμός ακολουθημένος από την ένδειξη:

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΝΩΤΑ- ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ / ΤΙ ΕΝΤΕΛΛΕ- ΣΘΕ;

 Στη  τη   νέα ένδειξη ο   Πρόεδρος προσθέτει: ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ Π/Η Σ ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Και ο υπολογιστής του προσθέτει στην όλη ένδειξη:

ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΛΕΣΧΗ / ΟΔΟΣ ΑΝΘΕΩΝ 43 / ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΕΡΨΙΘΕΑ    ΤΗΣ   ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ     ΑΛΕΞΑΝ- ΔΡΕΙΑΣ  / ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ΤΨΘ 9804

Ο Πρόεδρος σχηματίζει τον αριθμό.

 

ΣΚΗΝΗ 21 Η

Στην Yψηλή Λέσχη, που είναι το καύχημα της επευφρατο-αλεξανδρειακής αλλά και της όλης ευτοπίτικης γενικότερα κοινωνίας. Κάθε λεπτεπίλεπτη ευφροσύνη, τεχνητοί παράδεισοι, ουρί του παραδείσου, τυχερά παιχνίδια, όλα είναι δυνατά εδώ. Στη μεγάλη κεντρική αίθουσα κάθε άλλη ασχολία έχει σταματήσει κι όλοι οι θαμώνες είναι συγκεντρωμένοι μπροστά στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής της.

ΦΩΝΕΣ. Πωπώ τι πάθαμε! Ο μανιακός του σκακιού έβαλε το υπέρτατο επίπεδο.

ΕΝΑΣ ΘΑΜΩΝΑΣ. Καλά αυτός  δεν είχε προτείνει την απαγόρευσή του;

ΑΛΛΟΣ ΘΑΜΩΝΑΣ. Και τώρα πώς ξεμπλέκουνε;

ΤΡΙΤΟΣ   ΘΑΜΩΝΑΣ.   Φταίει  ο  Αγησίλαος. Του είχαμε πει να τον βάλει σε καμιά θέση παροπλισμένη αυτό το βαρεμένο αναρχικό, αλλά εκείνος επέμενε πως είναι ο μόνος προς το παρόν που μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους Ω13, μια και είναι ο κύριος συντελεστής στο σχεδιασμό και την κατασκευή τους.

ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΖΙ. Μαζεύτε τα να του δίνουμε. Θα


μείνουμε χωρίς ρεύμα.

Κάποιοι κινούνται προς την έξοδο, ενώ άλλοι φεύγουν προς τις εσωτερικές πτέρυγες της Λέσχης.

ΣΚΗΝΗ 22 Η

Στην Yποδοχή της Υψηλής Λέσχης ηχεί και αναβοσβήνει το κεντρικό τηλέφωνο. Το σηκώνει η τηλεφωνήτρια.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ. Παρακαλώ. Σε τι θα μπορούσα να σας εξυπηρετήσω;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Το Στεργίδη.

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ.     (Τρεμουλιαστά.)     Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε. Μάλιστα. Να τον βρω. Όχι. Δεν τον είδα. Να ρωτήσω τον Κύριο Διευθυντή. (Πατάει ένα κουμπί. Κάποιο φορητό τηλέφωνο αρχίζει να ηχεί.)

ΣΚΗΝΗ 23 Η

Στην παρέα των τηλεθεατών. Κάποιος  ψαρομάλλης  πλησιάζει και  κατευθύνεται προς ένα ιδιαίτερο γραφειάκι, όπου φαίνεται να έχει αφήσει το φορητό του τηλέφωνο, το οποίο ηχεί. To παίρνει.

 

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ. Κύριε Διευθυντά, ο Κύριος Πρόεδρος στο τηλέφωνο. Σας τον περνάω.

.ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. Έλα,  Αγαμέμνονα.  Όχι.  Δεν  τον είδα. Κι είχαμε την κουβέντα του μ’ όλ’ αυτά  που γίνονται. Όλοι τον ψάχνουμε. Να ρωτήσω και τους άλλους. Θα σε πάρω εγώ ή θα του πω να σε πάρει, μόλις τον βρω, γιατί κάπου εδώ θα είναι, αφού ούτε στη Θορία τον βρίσκουν.

ΣΚΗΝΗ 24 Η

Ο διευθυντής της Λέσχης κλείνει το τηλέφωνο και κατευθύνεται προς την ομήγυρη των τηλεθεατών, που έχει μειωθεί αισθητά.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. Ρε σεις, ο Πρόεδρος ψάχνει τον Αγησίλαο. Δεν τον έχει δει κανείς; Δεν είναι με την Άγλα;

ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑΜΩΝΑΣ. Τον έπιασε το μάτι μου τελείως τυχαία μ’ ένα καινούργιο μανούλι.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΘΑΜΩΝΑΣ ΤΗΣ 19ης ΣΚΗΝΗΣ. Και προφανώς χάρη στο μανιακό του σκακιού δεν τον έχει πιάσει εδώ μέσα το υπερυθρικό μάτι.

 

Εκείνη τη στιγμή βγαίνει από μια πόρτα και πλησιάζει γελαστός την ομήγυρη ένας στρογγυ- λούτσικος.


Ο ΤΡΙΤΟΣ ΘΑΜΩΝΑΣ ΤΗΣ 21ΗΣ ΣΚΗΝΗΣ. Νά ´τος! Κατά φωνή κι ο γάιδαρος.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. (Χαμογελώντας με νόημα.) Αγησίλαε, πού καλά ήσουνα χωμένος; Δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει; Δεν είδες τηλεόραση; Σε γύρευε ο Μεγάλος.

 

ΣΚΗΝΗ 25 Η

ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΡΙΑ.   (Μιλάει   στο   τηλέφωνο  που

μόλις έχει ηχήσει.) Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε. Μόλις φάνηκε. Τον κ. Στεργίδη στο τηλέφωνο. Τον ζητάει ο Κύριος Πρόεδρος.

 

Πέφτει βουβαμάρα γενική. Ο στρογγυ-λούτσικος πάει στο τηλεφωνείο.

 

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ. Έλα, Αγαμέμνονα.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Έντονα.) Άσ’ τα τα «Αγαμέμνονα» και τα ρέστα.

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ. (Μισοειρωνικά, μισοφοβισμένα.) Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Λιγότερο έντονα.) Πού ήσουνα; Δε θα ξεκολλήσεις επιτέλους από αυτή την Άγλα; Δεν έμαθες τι έγινε; Για κοίτα καμιά τηλεόραση.

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ. Εκεί που ήμουνα δεν είχε τηλεόραση.

 

Ο Στεργίδης κοιτάζει για πρώτη φορά την τηλεόραση, όπου εναλλάσσονται οι ενδείξεις:

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ο ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ  ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ-ΔΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ     ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ      ΣΤΟ    ΥΠΕΡΤΑΤΟ     ΕΠΙΠΕΔΟ  /

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ 3 × 1013 / ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΟΡΙΚΗ / ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ  / ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ / Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΤΑΣ ΜΟΥ / ΟΛΟΣΧΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Ω13 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ.

και

ΕΧΕΤΕ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ / ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΡΨΙ-ΘΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ  ΚΟΜΜΑΤΩΝ

 

Ακολουθεί η φωνητική επανάληψη της ένδειξης.

 

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ. Ωχ! Τώρα κατάλαβα γιατί όλοι τα έχετε μαζί μου!

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Πιο ήρεμα.) Ποιος έχει μπει βάρδια στο σταθμό;

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ.   Δύο  μπαίνουν  κάθε  φορά ...  Δεν

καταλαβαίνω τι έγινε.

ΦΩΝΗ  ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ.  Για  κοίτα  παρ’  τους

τηλέφωνο, γιατί θα μείνουμε χωρίς ρεύμα.

 

Η ώρα σε κάποιο ηλεκτρονικό ρολόι της Λέσχης είναι 02 07.

 

ΣΚΗΝΗ 26 Η

Ο Θησέας κάθεται μπροστά στην οθόνη του Ω 13. Ηχεί και αναβοσβήνει το κόκκινο τηλέφωνο. Με το τηλεχειριστήριο αποκτά επαφή.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΔΗ. (Επίσημα και επιτιμητικά.) Εδώ Στεργίδης.

Στην οθόνη του Ω13 αρχίζει να διαγράφεται η μορφή του Στεργίδη.

 

ΘΗΣΕΑΣ. (Ειρωνικά.) Κι εδώ Θησέας. Αγησίλαε, σε περιμένω, από ώρα πολλή να μου τηλεφωνήσεις  με  το  επίσημό  σου  ύφος  και  να

μου... επισημάνεις την επισημότητά σου με το επίθετο σου μετά από όσα έχουν συμβεί.

ΦΩΝΗ   ΤΟΥ   ΣΤΕΡΓΙΔΗ .  (Πιο   ομαλά.)   Μα  τι κάνατε με το Μέγα Μίνω; Εσύ ο ίδιος είχες προτείνει να απαγορέψουμε για την ώρα τουλάχιστο, την εμμνημόνευση του υπέρτατου επιπέδου των Ω13, από φόβο μην αυτονο-μηθούν και αρχίσουν να έχουν ανθρώπινες πρωτοβουλίες· ειδικά μάλιστα αυτός εδώ ο Μέγας Μίνως, όπως  τον  έχεις  ονομάσει,  που  έχει  και προχωρημένες τελειοποιήσεις. Τι έγινε τώρα; ΘΗΣΕΑΣ. Κατ’ αρχή να ξέρεις ότι κάτι το οικογενειακό έτυχε στον Ιππόλυτο κι  είμαι  μόνος

στη βάρδια. Είπα λοιπόν να κάνω μια δοκιμή.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΔΗ. (Αρκετά ήρεμα.) Και τώρα δε δέχεσαι να συνεχίσεις την παρτίδα και θα μείνει η Τερψιθέα και ίσως και όλη η χώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

ΘΗΣΕΑΣ. Ξέρεις βέβαια τι έχετε βάλει το παλιομηχάνημα να κάνει; Ποιος ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου και ποιος ο συντελεστής του προγράμματος;

 


ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΔΗ. (Έντονα.) Να μη σε νοιάζει. Δε σε ενδιαφέρει τι κάνει ο υπολογιστής. Εσείς, εσύ, έμπλεξες τη χώρα σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Τι θα κάνεις τώρα;

ΘΗΣΕΑΣ.    (Ήρεμα    και    περισσότερο    σα   να μονολογεί.) Αν είχα υποψιαστεί με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιούσατε το μηχάνημα, δε θα  είχα κάνει το παραμικρό για την κατασκευή του. Φυσικά με γελάσατε κι εμένα. Τώρα θα γελάσουμε εμείς.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΔΗ. Ποιοι εσείς;

ΘΗΣΕΑΣ. (Χαμογελώντας.) Θα το μάθεις. Θα το μάθετε. Το μηχάνημα δε δουλεύει μόνο για σας.

 

Ωστόσο η ένδειξη στην οθόνη αλλάζει:

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ / ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑ-ΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ ΣΑΣ

Ακολουθεί η φωνητική επανάληψη.

 

ΣΚΗΝΗ 27 Η

Στην Yψηλή Λέσχη. Οι λιγοστοί πια θαμώνες, μόλις βλέπουν τη νέα ένδειξη, πανικοβάλλονται και σπεύδουν να εξαφανιστούν κι αυτοί.. Σε λίγο στην οθόνη παρουσιάζονται όλες οι κρυφές ευφροσύνες της Υψηλής Λέσχης.

 

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. (Πληκτρολογεί όσα λέει στο Στεργίδη.) Πώς γνωρίζετε και πώς μπορείτε να παρακολουθείτε την ιδιωτική ζωή των πολιτών; Και γιατί;

ΣΤΕΡΓΙΔΗΣ. (Έντονα.)  Να μη σε νοιάζει. ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ. (Ήρεμα και ειρωνικά.) Να δούμε ποιον θα τον νοιάξει  τελικά!

Ωστόσο ο Ω13 απαντάει στην οθόνη.

Η    ΖΩΗ    ΟΛΩΝ     ΤΩΝ   ΚΑΤΟΙΚΩΝ   ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΕ CXV ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΑΠΛΗ / ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΟΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ Σ’ ΑΥΤΟ ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΑΠΕΙΡΟΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΗΜΙΑΓΩΓΟΥΣ / ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΥΠΕΡΥΘΡΙ-ΚΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ / ΕΤΣΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥ- ΘΗΣΗ / ΚΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙ-ΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΤΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΑ ΟΛΑ  ΤΑ  ΑΤΟΜΑ ΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ / ΤΟ ΜΑΤΙ ΕΧΕΙ ΕΜΒΕΛΕΙΑ 50 ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ 40 ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ 10-20 ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΕΡΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ / ΕΤΣΙ  ΟΠΟΙΟΣ  ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ / ΤΩΡΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥ- ΘΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ  /  ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΑΛΛΗΛΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ   ΟΛΑ   ΤΑ  ΣΤΕΛΕΧΗ  ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ / ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΟΕΥΦΡΟΣΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

Η οθόνη τώρα χωρίζεται σε τρία μέρη: Στο πάνω αριστερά τεταρτημόριο είναι οι ενδείξεις, στο πάνω δεξιά τεταρτημόριο η διεξαγωγή της παρτίδας και τα δύο κάτω  τεταρτημόρια παρουσιάζουν διαδοχικά τις κρυφές λεπτεπίλεπτες απολαύσεις   της   Υψηλής   Λέσχης.   Με    έντονα γράμματα συμπληρώνεται η παραπάνω ένδειξη:

ΑΝ   ΔΕ   ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ   ΤΟ   ΠΑΙΧΝΙΔΙ  /  ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΆ     ΤΟ     ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ    ΡΕΥΜΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΥΦΡΑΤΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ    ΚΑΙ    ΕΠΕΙΤΑ    Σ’   ΟΛΟΥΣ     ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ / ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ /  ΜΕΤΑ  ΘΑ  ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΩ  ΤΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Ακολουθεί η φωνητική επανάληψη.

Η ώρα στο ίδιο ηλεκτρονικό ρολόι της Λέσχης  είναι 04 09. Πανδαιμόνιο από αυτούς που φεύγουν.

ΣΚΗΝΗ 28 Η

Στον όρχο των αυτοκινήτων της Υψηλής Λέσχης γίνεται μεγαλύτερο πανδαιμόνιο από τους θαμώνες της που ψάχνουν «κακήν κακώς» να βρουν τα αυτοκίνητά τους..

 

ΣΚΗΝΗ 29 Η

Στο σταθμό.

 

ΘΗΣΕΑΣ. (Πληκτρολογεί και λέει ταυτόχρονα.) ΘΑ ΠΑΙΞΩ ΠΕΝΤΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΠΑΓΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

ΜΕΓΑΣ ΜΙΝΩΣ. ΣΥΜΦΩΝΟΙ / ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ / ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΛΟ /  ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ   ΛΙΓΑΚΙ   (Αστείος  θόρυβος.)  ΝΑ ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΟΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ   ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ  ΤΩΝ  ΥΠΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ / ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ

Η οθόνη αρχίζει να θολώνει δείχνοντας έτσι πως θα αλλάξει εικόνα.

ΣΚΗΝΗ 30 Η

Στην οθόνη παρουσιάζεται μια αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι αρχηγοί και οι υπαρχηγοί των τεσσάρψν κομμάτων της Ευτοπίας: των Πράσινων, των Κυανών, των Κόκκινων και των Λευκών. Είναι ντυμένοι σχεδόν ομοιόμορφα  αλλά καθένας έχει ένα περιβραχιόνιο με το χρώμα του κόμματός του. Η συζήτηση είναι στο τέλος και  φαίνεται   να   αφορά   την   παρακολούθηση   της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής των πολιτών μέσω της Κεντρικής Τράπεζας Πληροφοριών, της   ΚΕΝ.ΤΡΑ. ΠΛΗ.

 

ΣΚΗΝΗ 31 Η

Ωστόσο ο συγκεντρωμένος κόσμος στις πλατείες της Επευφράτιας Αλεξάνδρειας και όλων  των άλλων πόλεων της Ευτοπίας που έβλεπε  τον   αγώνα ΠανευφρατιακούΠαναλεξανδρεικού φαίνεται να διασκεδάζει πια με όσα έχει αρχίσει να βλέπει και δε φεύγει να πάει να κοιμηθεί. Καινούργιος κόσμος αρχίζει να ξυπνάει και να συγκεντρώνεται στις πλατείες. Μια γενική αναστάτωση υπάρχει παντού μετά τις αποκαλύψεις του υπολογιστή και τις διακοπές του ρεύματος. Τηλεφωνιούνται μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας τις πληροφορίες που έχει ο καθένας, λένε τις απόψεις τους. Η ΠΛΑΤΕΊΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ έχει αρχίσει να γεμίζει. Ένα τμήμα της πλατείας είναι σε αναδιαμόρφωση και οικοδομικά υλικά είναι συσσωρευμένα. Στην πλατεία βρίσκεται και η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ· έργα γίνονται και σ’ εκείνη.

 

ΣΚΗΝΗ 32 Η

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. (Αρχηγός των Πράσινων.) Κύριοι, βλέπω ότι ουσιαστικά συμφωνούμε πως είναι αναγκαία η παρακολούθηση της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα εκείνων που δεν ανήκουν σε κανένα από τα τέσσερα κοινοβουλευτικά   κόμματά    μας.   Ύστερα    από

αυτό...

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ. Εμείς διαφωνούμε, Kύριε Πρόεδρε. Οι ατομικές ελευθερίες...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. Ρε συ, Νικόλα, άσε τις ατομικές ελευθερίες και τα άλλα σου τέτοια φληναφήματα. Έχουμε ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ. Και σου υπόσχομαι πως η μεγαλύτερη λεωφόρος σε κάθε μας πόλη θα ονομαστεί κι εκείνη ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ. Τι άλλο θέλεις; Να παρακολουθούμε μόνο τους δικούς σας οπαδούς ή αυτούς να τους αφήνουμε απ’ έξω, για να τους φακελώνετε μόνοι σας, όπως όλοι ξέρουμε πως κάνετε, επειδή δεν έχετε και τόση εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα της ΚΕΝ.ΤΡΑ.ΠΛΗ.; Και με τους ξένους τι θα κάνουμε δηλαδή;

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΑΝΩΝ. Ρε Νικόλα, είναι πιο οικονομικό να αναλαβαίνει η ΚΕΝ.ΤΡΑ.ΠΛΗ. την παρακολούθηση και την καταγραφή κι από κει να βρίσκουμε όλοι ό,τι θέλουμε. Κι έπειτα αν αρκεσθεί κάθε κόμμα στα φακελώματα των δικών του, τι θα γίνει με εκείνους που ανήκουν στα εξωκοινοβουλευτικά  κόμματα ή στις μικροομάδες αλλά και με εκείνους που δεν ανήκουν πουθενά;

ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Αυτοί είναι πιο επικίνδυνοι για όλους μας...

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ. Για το πολίτευμά μας...

ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΑΝΩΝ. Για την εξουσία μας...

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ. Μα...

ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ. Καλά, Νικόλα. Να γραφτεί, παρακαλώ, στα πρακτικά πως ο Νικόλας διαφωνεί. Ας υπάρχει στα χαρτιά και μια διαφωνία για τον ιστορικό του Μέλλοντος!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. (Απευθύνεται προς τον αρχηγό και τον υπαρχηγό των Κόκκινων.) Ικανοποιημένοι; (Εκείνοι κάνουν διάφορους μορφασμούς, για να δείξουν μια υποθετική   δυσφορία  και  τελικά  συγκατανεύουν σιωπηλά.) Έπειτα από αυτό , Kύριοι, νομίζω πως μπορούμε να περάσουμε σε διαδικασίες πιο δημοκρατικές! (Πιέζει το κουμπί στο εντολόφωνο που είναι μπροστά του.) Να αρχίσει το σερβίρισμα.

 

ΣΚΗΝΗ 33 Η

Γκαρσόνες κατάλληλα ντυμένες μπαίνουν στην αίθουσα σπρώχνοντας κυλιόμενα τραπεζάκια με φαγητό και ποτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. (Γεμίζει το ποτήρι του από μια γκαρσόνα· το ίδιο κάνουν και οι άλλοι. Σηκώνονται όρθιο) Στη σύμπνοιά μας!

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΑΝΩΝ. Στην υγεία μας!

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ. Στη δόξα μας!

ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΛΕΥΚΩΝ. Στην επανεκλογή μας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ. Στην εξουσία μας!

Αρχίζουν το φαγοπότι.

 

 

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

 

ΠΡΑΞΗ 3 Η  

 

H ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

ΣΚΗΝΗ 1 Η

Κυριακή πρωί. Στην ΠΛΑΤΕΊΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ. Το συγκεντρωμένο πλήθος έχει εξαγριωθεί από αυτά που βλέπει στις τρεις γιγαντοοθόνες, δηλαδή την συμπαιγνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς και την ιδιαίτερη καλοπέραση όλων των ανώτατων στελεχών της πολιτικής.

ΕΝΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ. (Δείχνει την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ.) Αυτή είναι η δύναμή τους.

Κάποιος άλλος κομματιάζει μια πλάκα από τα συσσωρευμένα οικοδομικά υλικά, που βρίσκονται στην πλατεία για τις εργασίες που γίνονται εκεί. Σε λίγο όλο το οικοδομικό υλικό αρχίζει να εκσφενδονίζεται στα τζάμια του κτιρίου της ΚΕΝ.ΤΡΑ.ΠΛΗ. (Αργό γύρισμα.) Το πλήθος εισβάλλει στο εσωτερικό της  ΚΕΝ.ΤΡΑ.ΠΛΗ.  

 

ΣΚΗΝΗ 2 Η

Από ένα τηλεφωνικό θάλαμο της ΠΛΑΤΕΊΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ο Ιππόλυτος καλεί το Θησέα.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Θησέα, άκουσέ με, σε παρακαλώ. Είναι μοναδική ευκαιρία έτσι όπως τα κατάφερες. Ή τώρα ή ποτέ. Πήγαινέ το μέχρι πέρα! Μέχρι το τέλος!

ΣΚΗΝΗ 3 Η

Στην αίθουσα ελέγχου του σταθμού. Η οθόνη του Ω13 παρουσιάζει τα γεγονότα της ΠΛΑΤΕΊΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, ενώ η φωνή κάποιας τηλεπαρουσιάστριας περιγράφει τα γεγονότα.

ΘΗΣΕΑΣ. (Ξερά.) Καλά. Μην ξαναπάρεις τηλέφωνο.  (Παρακολουθεί για λίγο τα γεγονότα στην οθόνη και στη συνέχεια πληκτρολογεί:) ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΑΝ ΕΚΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:


1Ο  ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΙΣΑΡΙΘΜΟΙ  ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ  ΜΑΣ  50%  ΑΝΤΡΕΣ

50% ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ  ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΤΟΠΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

2Ο  Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΥΣΙΑ

3Ο  ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΚΛΗΡΩΣΙΜΟΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (Και με έντονα γράμματα συμπληρώνει:)

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΊΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΩΣΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΣΚΕΦΘΕΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΘΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

 

84

 

 

Ταυτόχρονα τα επαναλαμβάνει και προφορικά έτσι ώστε να ακουστούν και στις πλατείες της πρωτεύουσας αλλά και όλης της χώρας. Ο Ω13 απαντάει στην οθόνη:

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ / ΠΡΟΣ ΕΠΙΡΡΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ω13 ΤΗΣ ΘΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ / ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΙΞΤΕ

 ΣΚΗΝΗ 4 Η

Στο  σταθμό πάλι. Ηχεί το κόκκινο τηλέφωνο.

 

ΘΗΣΕΑΣ. Εμπρός.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΔΗ. Τι κάνεις,  τρελέ; Μείναμε χωρίς ρεύμα.

ΘΗΣΕΑΣ. Πάλι εσύ; Για κοίτα να εκτελεσθούν οι εντολές του Μεγάλου Μίνωα έγκαιρα. Εγώ κάνω ό,τι μπορώ.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΔΗ. Μα...


Ο Θησέας του κλείνει το τηλέφωνο. Έπειτα κουρασμένος αλλά ευδιάθετος σφουγγίζει το  πρόσωπό  του με ένα βρεγμένο μαντήλι και απαντάει στην 35η   κίνηση του Ω13: [35. Ω13  Rη1 ΘΗ Ιδ3]

ΣΚΗΝΗ 5 Η

Οι πολίτες φεύγουν από την ΠΛΑΤΕΊΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ και διαδηλώνοντας φτάνουν στη Βουλή και την καταλαμβάνουν, χωρίς να συναντήσουν καμιά αξιόλογη αντίσταση. Ωστόσο ο Θησέας έχει βρει και έχει δώσει στον Ω13 τα τηλέφωνα της Βουλής και όσα συμβαίνουν εκεί μέσα αναμεταδίδονται από όλες τις τηλεοράσεις. Οι πολίτες κληρώνουν 250 βουλευτές και 250 βουλεύτριες που αναλαμ-βάνουν αμέσως καθήκοντα. Αναθέτουν τη φρούρηση της Βουλής σε πολίτες από εκείνους που παρευρίσκονται και τους δίνουν την ειδική εντολή να μην αφήσουν κανένα πολιτικό να πλησιάσει το κτίριο. Οι πόρτες της Βουλής κλείνονται. Ο Θησέας ενημερώνεται από την οθόνη του Ω13 για την εξέλιξη της κατάστασης. Οι πολίτες ξέρουν ότι τους βλέπει και τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει να παίζει μέχρι την τελική νίκη.

 

ΣΚΗΝΗ 6 Η

Στο σταθμό. Ηχεί το κόκκινο τηλέφωνο. Ο Θησέας το σηκώνει.

ΘΗΣΕΑΣ. Παρακαλώ.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Ξερά.) Εδώ Πρόεδρος της Ευτοπίας.

ΘΗΣΕΑΣ. Καλώς τον. Τώρα πια εσένα περίμενα. Ήρθε η σειρά σου να τηλεφωνήσεις;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Καλά, τα έχετε όλως διόλου χαμένα; Το καβάλησες τελείως το καλάμι;

ΘΗΣΕΑΣ. (Λόγο ειρωνικά.) Εσύ πας καλά; Είσαι ακόμα πρόεδρος;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Ξέρεις τι κάνεις; Επικοινωνείς;

ΘΗΣΕΑΣ. Εγώ ναι. Εσύ; Σας είχα προειδοποιήσει τόσο εγώ όσο και άλλοι πως είναι πολύ επικίνδυνο να κάνουμε τόσο μεγάλους πυρηνο-ηλεκτρικούς σταθμούς, πως θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε ήπιες μορφές ενέργειας,  διάσπαρτες σ’ όλη τη χώρα. Εσείς όλοι οι κομματάρχες θέλατε την ενέργεια συγκεντρωμένη, για να την κατέχετε και να την ελέγχετε.   Για   να  μη  χάσετε  την  εξουσία  σας.

 


Βλέπεις η συγκέντρωση της δύναμης σε λίγα σημεία και σε λίγα χέρια είναι πιο επικίνδυνη από τη διασπορά των πηγών ενέργειας και γίνεται δίκοπο μαχαίρι. Και μπορεί να γίνει και μπούμεραγκ. (Σαφώς ειρωνικά.) Μένιο, αγάπη μου, ξέρεις τι είναι το μπούμεραγκ;

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Τό ‘χεις τελείως. Ξέρεις τι μπορείς να πάθεις, βρε αναρχικέ;

ΘΗΣΕΑΣ. (Πάντα ειρωνικά και από θέση ισχύος.) Δημοκράτη, γλυκέ μου Μένιο, δημοκράτη. Σου τό ‘χω πει πολλές φορές πως, αν θέλεις να μιλάς σωστά, πρέπει να με αποκαλείς δημοκράτη, όχι αναρχικό. Εσύ όμως πάντα μπερδεύεις τη δημοκρατία με την αναρχία και ονομάζεις τον κοινοβουλευτισμό δημοκρατία από τότε που ήμασταν στο λύκειο. Όχι βέβαια γιατί σου λείπει το μυαλό, αλλά γιατί αυτό βόλευε και συνέφερε τότε τον πατέρα σου και αργότερα και σένα. Και πάντα όλους τους κομματάρχες. Όσο για το τι θα πάθω, άσε. Αυτά θα τα συζητήσουμε αργότερα. Κοιτάχτε τώρα να ικανοποιήσετε τα σωστά δημοκρατικά, δηλαδή λαϊκά,  αιτήματα  και  πάψτε

να λουστράρετε μονάχα το θώκο σας.

ΦΩΝΗ  ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ.   Άφησε  τα  αναρχικά σου. Δε φοβάσαι; Ποιος νομίζεις πως είσαι; Και ποιος είναι μαζί σου;

ΘΗΣΕΑΣ. Άνοιξε καμιά τηλεόραση και θα μάθεις. Κι έπειτα ίσως να θυμάσαι, γιατί ήσουν καλός στην Ιστορία, πως το Σόλωνα, όταν προσπαθούσε να διοργανώσει αντίσταση κατά της τυραννίας του Πεισίστρατου, τον ρώτησαν πώς γίνεται και δε φοβάται. «Από πού αντλείς τόσο θάρρος;» του έλεγαν οι φίλοι του. Ασφαλώς θα θυμάσαι τι απάντησε, γιατί τότε η απάντησή του μας είχε εντυπωσιάσει και τους δύο και το συζητούσαμε. Τα θυμάσαι, Μένιο, εκείνα τα χρόνια; Θυμάσαι τι απάντησε ο Σόλωνας, Μένιο; ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Με κάποια αδιόρατη συγκίνηση και αναπόληση.) Άφησέ τα αυτά τώρα.

ΘΗΣΕΑΣ. «Από τα γεράματα.», Μένιο. «Από τα γεράματα αντλώ το θάρρος μου.» Αυτό απάντησε  τότε ο Σόλωνας, Μένιο. Και είμαι σίγουρος πως το θυμάσαι και πολύ καλά μάλιστα!

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Ξερά αυτή τη φορά.) Άφησέ τα αυτά τώρα. Τι λογαριάζεις να κάνεις; ΘΗΣΕΑΣ. Εγώ; Τίποτε. Προσπαθώ να νικήσω το Μινώταυρο ή το Μέγα Μίνω. Πάρτο, όπως θέλεις. Εννοώ το παλιομηχάνημα που με βάλατε να


φτιάξω, για να μη μας τινάξει όλους στον αέρα. Τι θέλεις να κάνω.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Πιο ήρεμα.) Ποιο Μινώταυρο; Τι είναι τούτο πάλι; Έβγαλες καινούργιο όνομα για τον Ω13; (Έντονα.) Και τι είναι αυτά που ζητάς; Ποιος θα κυβερνάει;

ΘΗΣΕΑΣ. Αφήστε να ξανάρθει το Κράτος του Δήμου, η Δημοκρατία. Τολμήστε το. Και σεις θα ζείτε πιο άνετα, χωρίς φόβους, χωρίς ανασφάλεια, χωρίς σωματοφύλακες. Θα χάσετε βέβαια την Υψηλή σας Λέσχη. Η Δημοκρατία όμως είναι υγεία και μακροζωία και ευημερία για όλους. Τό ‘λεγε κι ο φίλος μου ο Αλκμαίωνας!

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Ποιος είναι αυτός πάλι; Θα μας τρελάνεις όλους!

ΘΗΣΕΑΣ. Δεν τον είχαμε κάνει τότε στο σχολείο, Μένιο. Κι εγώ αργότερα τον έμαθα. Αυτός ήταν κατωιταλιώτης, κροτωνιάτης γιατρός του 5ου αιώνα π.Χ. και  έλεγε  ότι  η  Ισονομία,  δηλαδή  η Δημοκρατία, γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον όρο «ισονομία» πριν καθιερώσουν τον όρο «δημοκρατία»... Έλεγε λοιπόν ο Αλκμαίωνας πως η Δημοκρατία, η Ισονομία των δυνάμεων, δηλαδή του  υγρού,  του ψυχρού και του θερμού, είναι συνεκτική της υγείας, φέρνει την υγεία· αντίθετα η Μοναρχία, Μένιο, καθεμιάς από αυτές τις δυνάμεις είναι νοσοποιητική. Είναι λοιπόν η Δημοκρατία υγεία και η Μοναρχία και θά ‘λεγα και κάθε μη δημοκρατικό πολίτευμα αρρώστια.

ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. (Εναγώνια.) Και με μας τι θα γίνει; Τι θα κάνουμε εμείς;

ΘΗΣΕΑΣ. Φρόντισε, αν, και όσο ακόμα περνάει από το χέρι σου, να γίνουν όλες οι αλλαγές με το μαλακό. Αν και η «η ειωθυία του Δήμου πραότης», όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης, δεν είναι ανάμεσα στα γνωρίσματά σας. Αρκετά μας κυβερνήσατε, Μένιο, όλοι εσείς οι πολιτικοί και κομματάρχες. Κι άσε με να τελειώνω με την παλιομηχανή.

Του κλείνει το τηλέφωνο.

 

ΣΚΗΝΗ 7 Η 

Ο Θησέας συνεχίζει το σκάκι. Ο Ω13 έχει παίξει σαν τεσσαρακοστή κίνηση [40. Ω13 Β×δ3  ΘΗ Βδ6]. Έπειτα οι δύο παίκτες κάνουν τις ακόλουθες κινήσεις: [ 41. Ω13 Βε4 ΘΗ Βδ1+, 42. Ω13 Ιη1 ΘΗ Βδ6, 43. Ω13 Ιη3 ΘΗ Πβ5 ]

 

Τότε ο Ω13 κάνει ένα κλαψιάρικο θόρυβο και εμφανίζεται η ένδειξη:

ΝΙΚΗΣΑΤΕ / ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ο Θησέας βγάζει ένα αναστεναγμό ανακούφισης και πληκτρολογεί:

ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΟ

Η οθόνη του Ω13 γίνεται κανονική, συνηθισμένη.

ΣΚΗΝΗ 8 Η 

Στην αψιδωτή είσοδο τα κιγκλιδώματα ανεβαίνουν. Πλήθος κόσμου μπαίνει στο προαύλιο. Μαζί τους και ο Ιππόλυτος.

 

ΣΚΗΝΗ 9 Η 

Ο Θησέας με έντονα τα σημάδια της κόπωσης αποσύρεται για λίγο στην αίθουσα των λουτρών, δροσίζεται, ανανεώνεται κάπως και κατευθύνεται προς την έξοδο. Στο μεγάλο προαύλιο του σταθμού ο κόσμος δέχεται με  πολλές  επευφημίες και εγκαρδιότητα το Θησέα. Εκείνος κουβεντιάζει μαζί τους · ανάμεσά τους είναι  βέβαια  και  οι  δύο φρουροί. Έπειτα κατευθύνεται προς τον όρχο των αυτοκινήτων ακολουθημένος από τον κόσμο. Ο Ιππόλυτος είναι ήδη εκεί. Μπαίνουν στο αυτοκίνητο του Θησέα, ενώ ο κόσμος επευφημεί και κάνει χώρο να περάσουν. Ο Θησέας βάζει τo CD που γράφει: ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ. Το αυτοκίνητο βγαίνει από τoν αψιδωτό διάδρομο, ενώ ο κόσμος πίσω τους  επευφημεί το Θησέα. Το αυτοκίνητο παίρνει τους γνωστούς εξοχικούς δρόμους. Οι δυο άνδρες είναι αμίλητοι, ο Θησέας περισσότερο από την κούραση και ο Ιππόλυτος προφανώς από κάποιες τύψεις του.

 

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Δεν ξέρω πώς να αρχίσω. ΘΗΣΕΑΣ. Δε χρειάζεται. Και μην έχεις τύψεις. Δεν έγινε και τίποτε το φοβερό. Ξέρω πως δύο φίλοι στην αρχαία Σπάρτη...

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Πάλι με τους αρχαίους θα τα ερμηνεύσεις όλα;

ΘΗΣΕΑΣ. Και τι φταίω εγώ, αν εκείνοι έφτιαξαν απαντήσεις και για ερωτήματα που δεν έχουμε ακόμα διατυπώσει; Ας τα ξεχάσουμε όλα αυτά και να δούμε πώς θα ζήσουμε τώρα με την καινούργια κατάσταση πραγμάτων. Αυτό είναι πιο σημαντικό.

 

ΣΚΗΝΗ 10 Η 

Ωστόσο έχουν φτάσει στο γνωστό αρχαιολογικό χώρο κατεβαίνουν κι αρχίζουν να περιδιαβάζουν τις αρχαιότητες και καταλήγουν πάλι στο κληρωτήριο. Ο Θησέας μ’ ένα μαρκαδόρο διαγράφει τις λέξεις: «υπήρχε η αφέλεια» και «να» και μετατρέπει το «ι» σε «ν» στο «αναδεικνύονται» της σχετικής επιγραφής, που τελικά γίνεται:

Στην   αρχαία    ελληνική    δημοκρατία    οι βουλευτές αναδεικνύονταν με κλήρωση· οι δικαστές ήταν επίσης κληρωτοί.

Φυσικά φαίνονται οι χειρόγραφες διορθώσεις.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ.   (Μουρμουριστά   και   με  εμφανές

 άγχος.) Πάντως σου οφείλω μια «συγγνώμη» και κάποια εξήγηση.

ΘΗΣΕΑΣ. Δε μου χρειάζεται. Τό ‘χει προβλέψει ο Αριστοφάνης στις Εκκλησιάζουσες. Κι έπειτα, ξέρεις αρκετά από αυτά που έχω κάνει ή περάσει στη ζωή μου. (Χαμογελώντας.) Δεν τα ξέρεις όμως όλα. Κι η ζωή είναι πολύ περίεργη. Αυτά που μπορεί να σου συμβαίνουν τώρα εσένα εξαιτίας διάφορων συγκυριών, μου έχουν συμβεί εμένα   καμιά   τριανταριά   χρόνια  νωρίτερα.  Και ξέρω πως με αγαπάς.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. (Σαν ξαλαφρωμένος.) Πώς το ξέρεις; Πώς είσαι βέβαιος;

ΘΗΣΕΑΣ. Γιατί ξέρω πως σ’ αγαπάω εγώ! (Σα να μονολογεί.) Και δε μπορώ να κάνω διαφορετικά.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Γιατί;

ΘΗΣΕΑΣ. (Συνεχίζει, χωρίς να φαίνεται να τον ακούει.) ... μια και δύσκολα κανείς δεν αγαπάει το αίμα του!...

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. (Αποσβολωμένος.) Τι;

ΘΗΣΕΑΣ. (Τρυφερά και νοσταλγικά.) Αυτό που άκουσες.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. (Τον αγκαλιάζει διστακτικά στην αρχή και καθώς εκείνος ανταποκρίνεται μένουν αρκετές στιγμές σφιχταγκαλιασμένοι.) Ο πιο απρόβλεπτος που έχει ποτέ υπάρξει. Έτσι εξηγείται που βρισκόσουν σχεδόν κάθε μέρα στο σπίτι μας.

ΘΗΣΕΑΣ. (Καθησυχαστικά. Του δίνει μια χαϊδευτική καρπαζιά και συνεχίζει.) Αυτά που κάνεις εσύ τώρα τά ‘χω εγώ καμωμένα νωρίτερα από εσένα. (Αφήνονται, ενώ ο Θησέας συνεχίζει.) Ήξερα δύο Σπαρτιάτες φίλους ...

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. Μπα! Και από πότε, δηλωμένε φιλοαθηναίε, άρχισες να εκτιμάς τη Σπάρτη;...

ΘΗΣΕΑΣ. (Χαμογελώντας.) Κι αυτοί δικοί μας είναι. Ήξερα λοιπόν δυο Σπαρτιάτες φίλους, τον Αριστωνα και τον Άγητο, αν θυμάμαι καλά τα ονόματά τους από τότε...  Και δε δίσταζα κι εγώ τότε. Όπως εσύ τώρα. Κι έπειτα δεν ήθελα να διακινδυνέψεις και συ. Σε πειράζει αν τα είχα προβλέψει και σχεδιάσει όλα; Έπρεπε να έχεις γερό άλλοθι για κάθε ενδεχόμενη ανάποδη.

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ. (Πιάνει τρυφερά το χέρι του Θησέα

και το φέρνει στο στόμα του.) Εγωιστή παλιόγερε. Όλα θέλεις να τα κάνεις μόνος σου.

ΘΗΣΕΑΣ. (Βουρκωμένος τον ξαναγκαλιάζει.) Γυρνάμε; Θα μας έχουν χάσει οι άλλες και θ’ ανησυχούν.

Κατευθύνονται προς το αυτοκίνητο.

ΣΚΗΝΗ 11 Η 

Δευτέρα, 1η Αττικού 2039. Στα γραφεία της «ΠΝΥΚΑΣ». Πλήθος ανταποκριτών και διάφορων υπαλλήλων πηγαινοέρχονται. Ανάμεσά τους και οι δύο γνωστοί μας ανταποκριτές.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ. Ακούστε τι ψήφισε κιόλας η Νέα Βουλή.

1. Καταργείται ο Κοινοβουλευτισμός, επειδή είναι πολίτευμα ολιγαρχικό, ξεπερασμένο και ανεπαρ-κές. Η Ευτοπία ανακηρύσσεται Δημοκρατία και εισάγεται σα νομικό του θεμέλιο το Αττικό Δίκαιο.

2. Καλούνται οι πανεπιστημιακοί καθηγητές του Αττικού   Δικαίου   όλης  της  χώρας  και  παρακα-

λούνται να επεξεργασθούν μέσα σε δύο μήνες νέο Σύνταγμα με βάση το Αττικό Δίκαιο.

3. Το νέο Σύνταγμα θα δημοσιευθεί σε εξήντα μία (61) μέρες από σήμερα (1η Αττικού 2039), θα επακολουθήσει ενημέρωση των πολιτών και το νέο Σύνταγμα θα κριθεί με δημοψήφισμα σε εβδομήντα πέντε (75) μέρες από σήμερα.

4. Ο μήνας Αύγουστος, επειδή θυμίζει τη Ρώμη και τη Μοναρχία μετονομάζεται σε Αττικό, έτσι ώστε να θυμίζει πάντα την Αττική και τη Δημοκρατία.

5. α) Μέχρι την ψήφιση του Συντάγματος τη διακυβέρνηση της χώρας την αναλαμβάνει η τωρινή κληρωτή Βουλή. β) Μετά την ψήφιση του Συντάγματος η Βουλή θα περιορισθεί μόνο στο νομοπαρασκευαστικό της έργο.

6. α) Καταργείται το Ρωμαϊκό Δίκαιο σαν αχρείαστο πια, μια και σ’ αυτό ερείδεται ο Κοινοβουλευτισμός.

β) Το Ρωμαϊκό Δίκαιο θα διδάσκεται συνοπτικά στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Ευτοπίας, για λόγους μόνο ιστορικούς.

7. Η   Αθηναίων   Πολιτεία   (το    Πολίτευμα    των Αθηναίων) και τα Πολιτικά του Αριστοτέλη θα διδάσκονται σ’ όλες τις βαθμίδες της Παιδείας σε  μετάφραση  ή και από το αρχαίο κείμενο ανάλογα με τη βαθμίδα, όπως νόμος αναλυτικότερα θα ορίσει.

8. Δημεύεται η περιουσία όσων την απέκτησαν με το επάγγελμα του πολιτικού.

9. Δίνεται επαρκής σύνταξη στους ανήμπορους παλιούς πολιτικούς, όπως και σε κάθε πολίτη.

10. Όσοι από τους παλιούς πολιτικούς είχαν κάποιο επάγγελμα θα ασχολούνται μ’ αυτό και δε θα ζουν παρά μόνο από αυτό.

11. Όσοι από τους παλιούς πολιτικούς είναι ανεπάγγελτοι θα σπουδάσουν και θα αποκτήσουν επάγγελμα με κρατικά έξοδα.

12. Όλοι οι παλιοί πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν στους δημόσιους χώρους για δεκαοχτώ (18) μήνες με στολή που έχει γραμμένο:

ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ

ΤΩΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΌΣ ΚΑΙ

ΠΟΛΙΤΗΣ

13. Δημιουργείται ο τίτλος του τυραννοκτόνου και απονέμεται άπαξ και μόνο στον κύριο Θησέα Ευβουλίδη. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μόνο αυτός και κανείς άλλος ισόβιος βουλευτής.

ΣΚΗΝΗ 12 Η 

Δευτέρα, 8 Αττικού 2039. Στα γραφεία της «ΠΝΥΚΑΣ». Πλήθος ανταποκριτών και διάφορων υπαλλήλων πηγαινοέρχονται. Μπαίνει ξαναμμένος αλλά γελαστός ένας δημοσιογράφος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Ακούστε τι πρότεινε η επιτροπή Παιδείας της Νέας Βουλής και το ψήφισε η Νέα Βουλή.

1. Οι μαθητές στα σχολεία να βγάζουν τους εκπροσώπους τους, στις μαθητικές κοινότητες, με κλήρωση. Η θητεία των εκπροσώπων θα κρατάει όσο το σχολικό τρίμηνο ή τετράμηνο, έτσι κάθε χρονιά θα υπάρξουν για κάθε τάξη ή τμήμα τάξης δύο ή τρεις ομάδες εκπροσώπων τη χρονιά. Μ’ αυτό τον τρόπο θα εξοικειωθούν οι μελλοντικοί  νέοι πολίτες στην ιδέα και στη διαδικασία της κλήρωσης και της Δημοκρατίας.


2. α) Στο Δημοτικό. Θα διδάσκονται αποσπάσματα από το πρώτο μέρος της Αθηναίων Πολιτείας, του Αριστοτέλη, το ιστορικό.

β) Στο Γυμνάσιο. Θα διδάσκεται όλη η Αθηναίων Πολιτεία  σε μετάφραση και αποσπάσματα από το αρχαίο κείμενο.

γ) Στο Λύκειο. Θα διδάσκεται όλη η Αθηναίων Πολιτεία  από το αρχαίο κείμενο.

δ) Στην Τριτοβάθμια. Θα διδάσκονται τα Πολιτικά του Αριστοτέλη: από μετάφραση στις θετικές και τεχνολογικές Σχολές, από το αρχαίο κείμενο στις θεωρητικές Σχολές.

ε) Προτείνεται η κλήρωση και στις φοιτητικές εκλογές.

ΣΚΗΝΗ 13 Η  

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2039. Στα γραφεία της «ΠΝΥΚΑΣ» πάλι. Έχει δοθεί για δημοσίευση το Νέο Σύνταγμα της Ευτοπίας. Στα γραφεία της εφημερίδας γίνονται έντονες συζητήσεις.

ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Ακούστε τις βασικές αρχές του Νέου Συντάγματος:

1. Το πολίτευμα της Ευτοπίας είναι η Δημοκρατία.

ΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Αυτό το ξέρουμε. Το είχε διακηρύξει η Νέα Βουλή από τις πρώτες της μέρες.

ΤΡΙΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Δηλαδή αποχαιρε-τήσαμε τον Κοινοβουλευτισμό! Αποτελεί πια Ιστορία.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Ναι, αλλά υπάρχει και συνέχεια, και επεξήγηση, διασαφήνιση. Γιατί όλοι μέχρι τώρα για Δημοκρατία μιλούσαμε. Ακούστε λοιπόν:

2. Ισοπληθής πολεοδομία. α) Με κίνητρα όλος ο πληθυσμός της Ευτοπίας κατανέμεται σταδιακά σε 20.000 πόλεις των 50.000 κατοίκων αυτόνομες, αυτοδιοικούμενες  και αυτάρκεις, όσο γίνεται, οικονομικά και ενεργειακά.

β) Οι 20.000 πόλεις κατανέμονται σε 100 νομούς των 200 πόλεων και κάθε νομός σε 10 επαρχίες των 20 πόλεων.

3. Το Νομοθετικό μόριο του πολιτεύματος. Η Εκκλησία του Δήμου. α) Κάθε πόλη έχει την Εκκλησία του Δήμου της. Οι Εκκλησίες των Δήμων των πόλεων κάθε  επαρχίας  σχηματίζουν


την Εκκλησία του Δήμου της επαρχίας, οι Εκκλησίες των Δήμων των επαρχιών σχηματίζουν την Εκκλησία του Δήμου του νομού, οι Εκκλησίες των Δήμων των νομών σχηματίζουν την Εκκλησία του Δήμου της χώρας.

4. α) Η Εκκλησία του Δήμου είναι το Ανώτατο πολιτειακό όργανο.

β) Η Εκκλησία του Δήμου και μόνο αυτή, μόνη της, έχει τη συντακτική και τη νομοθετική αρμοδιότητα.

γ) Στην Εκκλησία του Δήμου μετέχουν όλοι οι πολίτες μετά τη στρατιωτική τους θητεία.

δ) Η στρατιωτική θητεία είναι ενιαύσια από τα 19-20 και υποχρεωτική για άντρες και γυναίκες.

ε) Η Εκκλησία του Δήμου κάθε πόλης ψηφίζει για τους νόμους που την αφορούν.

ζ) Η Εκκλησία του Δήμου της χώρας ψηφίζει για τους νόμους που αφορούν όλη τη χώρα.

η) Οι ψηφοφορίες γίνονται ηλεκτρονικά.

5. Το Δικαστικό μόριο είναι δεύτερο στην ιεράρχηση των μορίων του πολιτεύματος.

α) Επαναδημιουργείται η Ηλιαία, η οποία λειτουργεί κατά τμήματα άρτιου αριθμού και τουλάχιστο 100μελή για τα ποινικά και περιττού αριθμού   τουλάχιστο   51μελή   για   τα  αστικά. Η ισοψηφία είναι αθωωτική.

β) Τα τμήματα της Ηλιαίας δικάζουν τελεσίδικα είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό.

γ) Οι δικαστές είναι απλοί πολίτες.

δ) Νόμος θα ορίσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του Δικαστικού μορίου.

ε) Η ιδιότητα του πολίτη υπερέχει. Κανείς δε δικάζεται σε άλλο δικαστήριο εκτός από αυτά που δικάζουν τους πολίτες.

στ) Οι ξένοι δικάζονται από τα ίδια δικαστήρια.

6. Το Αρχικό μόριο είναι τρίτο στην ιεράρχηση των μορίων του πολιτεύματος. 

7. Οι Βουλές. α) Οι Βουλές ανήκουν στο Αρχικό μόριο του πολιτεύματος.

β) Κάθε πόλη έχει τη Βουλή της. Κάθε επαρχία έχει τη Βουλή της. Κάθε νομός έχει τη Βουλή του. Η Ευτοπία έχει μία Κεντρική Βουλή.

γ) Οι Βουλές των επαρχιών αλλάζουν πόλη-έδρα μέσα στην ίδια επαρχία κάθε εξάμηνο. Οι Βουλές των νομών αλλάζουν πόλη-έδρα μέσα στον ίδιο νομό αλλά σε διαφορετική επαρχία κάθε εξάμηνο. Η Κεντρική Βουλή αλλάζει νομό-πόλη-έδρα κάθε εξάμηνο. Κλήρωση ρυθμίζει τις αλλαγές εδρών. Η


πόλη που χρημάτισε έδρα δεν ξαναμπαίνει στην κληρωτίδα, αν δε χρηματίσουν έδρες όλες οι πόλεις.

δ) Το έργο των Βουλών  είναι  απλώς  νομο-παρασκευαστικό. Η Βουλή της κάθε πόλης  επεξεργάζεται σχέδια νόμων που αφορούν την πόλη. Η Βουλή κάθε επαρχίας επεξεργάζεται σχέδια νόμων που αφορούν την επαρχία. Η Βουλή κάθε νομού επεξεργάζεται σχέδια νόμων που αφορούν το νομό. Η Κεντρική Βουλή της Ευτοπίας επεξεργάζεται σχέδια νόμων που αφορούν όλη τη χώρα και το Σύνταγμα.

ε) Οι νόμοι  κάθε πόλης, επαρχίας, νομού πρέπει

να συνάδουν με τους νόμους της μεγαλύτερης περιοχής και όλοι με τους γενικούς νόμους της χώρας και το Σύνταγμα.

ζ) Όλοι οι νόμοι και τα ψηφίσματα αρχίζουν με την έκφραση: «Ἐδοξε τῆι Βουλῆι και τῶι Δήμῳ.»

8. α) Οι πολίτες αξιωματούχοι τόσο στο Δικαστικό όσο και στο Αρχικό είναι κληρωτοί, ενιαύσιοι και πάνω από τα 30. Έτσι εφαρμόζεται το δημοκρατικό αίτημα να μετέχει ο πολίτης και στα τρία μόρια του πολιτεύματος.

β) Κανείς δεν κληρώνεται για δεύτερη φορά στο ίδιο αξίωμα, αν δεν έχουν περάσει από αυτό όλοι οι πολίτες.

γ) Στα πολυμελή πολιτειακά όργανα κληρώνονται 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Στα μονομελή μια χρονιά άντρας και μια χρονιά γυναίκα.

9. α) Νόμος θα ορίσει την αποζημίωση για τη συμμετοχή σε κάθε πολιτειακό όργανο.

β) Πολιτειακό όργανο είναι και ο στρατός.

10. Καταργούνται τα κόμματα, γιατί ο Λαός, ο Δήμος είναι μία ενιαία  κοινωνικο-πολιτική  ομάδα που με τη συνέλευσή της αποτελεί την Εκκλησία του Δήμου. Τα κόμματα μόνο διασπαστικό χαρακτήρα έχουν και είναι γνώρισμα των ολιγαρχικών πολιτευμάτων, όπως λέει και ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά.

11. Ενθαρρύνονται με κίνητρα τα μικτά από άποψη

φυλής ή θρησκείας ζεύγη.

12. Γενικεύεται ο πολιτικός γάμος. Ο πολιτικός γάμος θα βοηθήσει να διαιωνίζουν τα παιδιά μέσα στις οικογένειες των θρησκευτών τη διαφορά    της    θρησκείας    και    επομένως    τη


διαιώνιση   της    ανοχής    για    τον    άλλο,    τον διαφορετικό. Δε θα πρέπει ο γάμος να γίνεται αιτία για κάποια γυναίκα ή για κάποιο άνδρα να απεμπολήσει τη θρησκεία  του  από  επιθυμία  να παντρευτεί.   Ο   πολιτικός   γάμος   σέβεται  κάθε θρησκεία. Η πόλη και οι θεσμοί της είναι πάνω από όλα. Ο γάμος είναι πολιτική πράξη: οι νιόπαντροι αποκτούν κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία μόνο η πόλη έχει την αρμοδιότητα να τα παρέχει.

13. Μέχρι να ενηλικιωθούν τα αγόρια να παίρνουν το επώνυμο και το θρήσκευμα της μητέρας τους και τα κορίτσια το επώνυμο και το θρήσκευμα του πατέρα τους. Μετά την ενηλικίωσή του/της  φυσικά  καθένας/μία  θα  έχει το δικαίωμα να καθορίζει μόνος/η του/της τα προσωπικά του/της δοσμένα.

14. Το ενεργειακό. Κάθε πόλη θα αυτονομηθεί και ενεργειακά. Καταργούνται σταδιακά οι πυρηνικοί αντιδραστήρες σχάσης. Η τεχνολογία μας μάς επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την τήξη του πυρήνα καθώς και αιολική, ηλιακή και άλλες πηγές ενέργειας ανανεώσιμες.

 

ΣΚΗΝΗ 14 Η 

Ένα χρόνο μετά στο διαμέρισμα του Θησέα και   της   Φαίδρας.  Είναι  η  πρώτη  επέτειος  της μεταπολίτευσης και ο κόσμος καθώς και το κράτος όλο τη γιορτάζουν. Στο διαμέρισμα είναι μαζεμένοι όλοι:  ο  Θησέας  η  Φαίδρα,  που  είναι  εμφανώς έγκυος, η Ερμιόνη και ο Ιππόλυτος με τη νεογέννητη κόρη τους στα γόνατά του, ο Άγης και η Αθηνά, ο Φοίβος και η Ναυσικά. Όλοι ετοιμάζονται να πάνε στην πάνδημη γιορτή. Ο Θησέας γράφει σ’ ένα φορητό υπολογιστή.

 

ΦΟΙΒΟΣ. Για κοίτα, πατέρα, να είσαι σύντομος να μην κοιμηθούμε.

ΑΓΗΣ. Να τα εξηγείς όμως όλα. Τίποτε δεν είναι αυτονόητο. Και να τα λες απλά. Να μη γκρινιάζει πάλι ο Αρίωνας πως δεν τα εξηγείς όλα και πως τα λες πολύ επιστημονικά.

ΘΗΣΕΑΣ. Τώρα έχουν γίνει όλα πράξη και δε θα χρειαζόταν πια  τίποτε  να  ειπωθεί.  Θα  πω  δυο λόγια μονάχα για κείνους που πρωτοδίδαξαν τη Δημοκρατία.


Απ’ έξω ακούγεται να πλησιάζει  κάποιος  που παίζει ένα ρυθμό σε φλογέρα. Μαζί του ακούγονται να είναι και άλλοι που, όταν σταματάει εκείνος τη φλογέρα, τραγουδούν κάποιο τραγούδι.

Η Αθηνά τρέχει στο παράθυρο.

ΑΘΗΝΑ. Έρχονται να μας πάρουν.

Τρέχουν     όλοι    στα    παράθυρα    και    στο μπαλκόνι. Η φλογέρα πλησιάζει και ακούγεται καλύτερα η μουσική και το τραγούδι.

ΑΓΗΣ. Είχε δεν είχε ο Αρίωνας το σκάρωσε το τραγούδι  του.   Άντε,   πάμε!   ι  τέσσερις   νέοι κατευθύνονται   προς   την    πόρτα .  Προς    τους άλλους.) Μην αργήσετε!

ΘΗΣΕΑΣ. Το τυπώνω κι ερχόμαστε! Πηγαίνετε εσείς!

Ακούγεται πια καθαρά η φλογέρα· συνοδεύει  ένα τραγούδι που τραγουδιέται από το πλήθος· το τραγούδι είναι το ακόλουθο:

Από δρόμους πολλούς άμα θες να διαλέξεις ΤΡΑΒΑ ΚΛΗΡΟ!

Να μοιράσεις, αν θες, δίχως πια ν’ αδικήσεις,

ΤΡΑΒΑ ΚΛΗΡΟ!

Χωρίς γκρίνιες και μίση, χωρίς φόβο να ζούμε,

ΤΡΑΒΑ ΚΛΗΡΟ!.

Γι’ ανθρωπιά, αδερφοσύνη και Δημοκρατία, ΤΡΑΒΑ ΚΛΗΡΟ!.

Ακούγονται χτυπήματα κουδουνιού της εξώπορτας.

ΘΗΣΕΑΣ. (Ακούει το τραγουδάκι και χαμογελάει.) Άγη, πες στο φίλο σου, τον Αρίωνα: «Καλοί οι ανάπαιστοί του. Μα τι θα γίνει, μόνο αυτό το μέτρο  ξέρει; Τον ίαμβο και τον δεκαπεντασύλλαβο τον ξέχασε;»

ΣΚΗΝΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ είναι μαζεμένο πλήθος. Χορεύουν,  τραγουδάνε. Κάποιοι φοράνε  τη στολή που λέει:

ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ

ΤΩΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΌΣ ΚΑΙ

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΙΑ   ΓΥΝΑΙΚΑ.   Έλα,   κοριτσάκι   μου,   πες  το τραγουδάκι που σ’ αρέσει κι αρέσει σ’ όλους μας εδώ. Έλα στο μικροφωνάκι. Τώρα και τα παιδάκια μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο.
ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ. (
Την ακούει και χαμογελάει.) Συμπολίτισσα,  πάλι  καλά  που  δεν  είπες:  «στο Δημάκο». Τελικά θά ‘λεγε κανείς πως μόνο υποκοριστικά έχει η γλώσσα μας.

Ωστόσο το κοριτσάκι τραγουδάει

ΦΩΝΗ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ.

Να μοιράσεις, αν θες, δίχως πια ν’ αδικήσεις, ΤΡΑΒΑ ΚΛΗΡΟ!

Γι’ ανθρωπιά, αδερφοσύνη και Δημοκρατία, ΤΡΑΒΑ ΚΛΗΡΟ!

Από τα μεγάφωνα της πλατείας ακούγεται η φωνή του Θησέα, που τελειώνει το λόγο του.

 

ΘΗΣΕΑΣ. ...  και η Δημοκρατία, εκτός από ευημερία και καλοζωία δίνει και αμνηστία. Οι πρώην   πολιτικοί   μας  αρκετά  τιμωρήθηκαν.  Γι’ αυτό προτείνω να τους επιτραπεί να αλλάξουν στολή.   Θα   πρέπει   να  είμαστε  Δήμος  ενιαίος, χωρίς διακρίσεις. Και ακόμα θα πρέπει να αρχίσουν να μπαίνουν και αυτωνών τα ονόματα στις κληρωτίδες. Όπως «δόξει τῆι Βουλῆι και τῶι Δήμῳ». Όπως θα αποφασίσει η Βουλή και η Εκκλησία του Δήμου.

ΤΕΛΟΣ