AFYONKARAHİSAR'DA

CUMHURİYET DÖNEMİ EĞİTİM

 

            Cumhuriyet döneminde eğitim ve öğretime özel bir önem verilmiş, herkese okuma-yazma öğretmek en büyük hedef olmuştur.

 

            Milli Mücadele döneminde, Karahisar-ı Sahib'de Dârü'l-Muallimîn ve İdadî mektepler ile diğer idtidaî okul binaları İngilizler tarafından 1919'dan kısa bir süre önce işgal edilmiştir. Diğer taraftan Recep Efendi Medresesi de 1922 yılında Yunanlılar Afyon'dan giderken yakılmış, bazı okullar da Türk Ordusu tarafından hastane olarak bir süre kullanılmıştır.

 

1923-1924 öğretim yılında Afyonkarahisar'da mevcut 73 ilkokuldan ancak 34'ü okul olarak yapılan binalarda hizmet verirken, 39'u şahıslara ve vakıflara ait binalarda faaliyet göstermektedir. Bu binaların 36'sı eğitim-öğretime müsait olup, 37'si sağlık şartlarına uygun değildir. Bu dönemde 73 ilkokulda 6793, 1 orta mektepte 186, Dârül-Eytam'da 97 öğrenci mevcuttur. Okullardaki mevcut öğrenci sayısı ise 7.078'dır. Yapılan çalışmalar sonucunda Afyon'daki okul sayısı 1932-1933 yılında 132'ye ulaşmış, bu okullarda 242 öğretmen görev yaparken, 10.079 öğrenci eğitim görür hâle gelmiştir.

 

            Harf inkılâbından sonra Halk Fıkrasının, Türk Ocağı Şubesinin ve Muallimler Birliğinin açmış oldukları eğitim kursları fevkalâde rağbet görmüş, pek çok insan bu kurslara katılarak okuma-yazma öğrenmiştir.

 

            Afyon Millî Eğitim Müdürlüğü 1929 yılında okulu olmayan köylerdeki öğrencilerin eğitimi için her kazada, 25 kişinin kalabileceği yurda sahip birer dershane açmış, bu iş için Afyon'da Dinarlızade Medresesi binası tahsis edilmiştir. İlk mekteplerden fazla mezun verilmeye başlanınca, orta mekteplerde 1926 yılında pedagoji sınıfları da açılmıştır. 1930'da pedagoji sınıfları yerine lise devresi açılarak, 1933 Haziran'ında ilk mezunlarını vermiştir. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde eğitim yönünden ikinci bir millî mücadele başlatılmış ve Atatürk'ün dirayetli ve köklü sistem değişiklikleriyle çağdaş, yeni bir toplumun oluşturulması için temel taşları yerine oturtulmuştur.