AFYONKARAHİSAR

 

 Türkiye'de bölgelerarası bir kapı konumunda olan Afyon, yalnız termal turizmi ile değil kaymağı, sucuğu, lokumu ve mermeriyle de dünya çapında tanınır

               Yolların kesiştiği kent olan Afyon’a geldiğinizde ilk dikkatinizi çeken, tarihe tanıklık etmiş Afyon Kalesidir. Şehrin ortasında yer alan kalenin tarihsel gelişimi M.Ö. 1350 yıllarına kadar uzanır. Kurtuluş Savaşında da önemli rol oynayan Afyon Kalesi Hititliler’den Selçuklular’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 226 metre yüksekliğindeki kale tüm heybetiyle Afyon’a tepeden bakar. Şehir, Karahisar adını şehrin ortasında yükselen kayalığın rengi ve üstünde bulunan hisardan almıştır. Civarda çok fazla afyon bitkisi yetişmesinden dolayı diğer Karahisarlar’dan ayırmak maksadıyla kente Afyonkarahisar denmeye başlanmıştır.Şehrin siluetini belirleyen kale sertliğini şehrin iklimiyle paylaşır. Buna bir de kentin denizden 1015 metrelik yüksekliği eklenince soğuk kendini iyiden iyiye hissettirir. Afyon, coğrafi olarak Akdeniz, Ege ve İç Anadolu iklimleri özelliklerini taşır. Kara ikliminin hüküm sürdüğü kentte, bahar ayları yağmurlu, kışlar kar yağışlı ve soğuk, yaz mevsimi sıcak ve kurak geçer. Yüzölçümü 14570 Km2 olan Afyon ilinin komşuları kuzeyde Eskişehir, kuzeybatıda Kütahya, güneyinde Isparta, güneybatısında Burdur, batısında ise Uşak’tır. Afyon ilinin büyük bir bölümü Ege Bölgesinin iç batı olarak adlandırılan kesiminde bulunur. Karayollarının ve demiryollarının kesiştiği, ülkeyi doğudan batıya, kuzeyden güneye bağlayan Afyon, bölgelerarası bir kapı konumundadır. Dört ayrı demiryolunun birleştiği tek il olma özelliğindeki Afyon, bu sayede konaklama turizmini de geliştirmiştir. Zengin termal kaynaklara sahip olan kent, turistik termal tesisleriyle ülkemiz termal turizminin başkentidir. Bunun yanı sıra Afyon’da 4 bin konut da jeotermal enerjiyle ısıtılmaktadır. Termal turizmiyle olduğu kadar kendine özgü bir süt ürünü olan kaymağıyla, ekonomisinde önemli yer tutan kaymak şekeriyle, kendisiyle özdeşleşmiş sucuğu, lokumu ve haşhaşıyla gurur duyan Afyon, mermer işletmeciliğinde de adından sıkça söz ettirir. Afyon’un gelişmesindeki en önemli etkenlerden biri olan Afyon Kocatepe Üniversitesinin açılması ve son yıllarda yaşanan ekonomik atılımlar Afyon’nun coğrafi ve sosyal hareketliliğini hızlandırmış ve Afyon’un içe dönük geleneksel yapısının kırılmasında etken olmuştur.

 

GENEL BİLGİLER

 

Yüzölçümü 14570 Km² olan Afyon ilinin büyük bir  bölümü Ege Bölgesinin iç batı olarak adlandırılan kesiminde bulunur. İlin doğusunda kalan topraklar İç Anadolu Bölgesinin özelliklerini gösterir. Güneybatıda kalan küçük bir parçada Akdeniz Bölgesinin karakteristiğini görmek mümkündür.Afyon ili kuzeyde Eskişehir, kuzeybatıda Kütahya ile komşudur. Güneyinde Isparta , güneybatısında Burdur; batısında ise Uşak illeri vardır. Afyon ili kuzeyden güneye doğru uzanarak, Batı Anadolu ile İç Anadolu Bölgelerini birleştiren yüksek alanın güney parçasını oluşturmaktadır. Bu doğal konumu ile, Antalya ve dolayısıyla Akdeniz'i İç Anadolu ile Kuzeybatı Anadolu'ya Bağlayan önemli bir merkezdir.

Merkez ilçe Afyon ile birlikte, 16 ilçe , 19 merkeze bağlı belde, 78 ilçelere bağlı olmak üzere beldeleriyle 490 köylük bir il merkezidir

İç Anadolu'yu tüm yörelerinde olduğu gibi Afyon ilinde de kara iklimi hüküm sürer. Ancak bu kara ikliminin yanı sıra Ege Denizi'nden gelen ve iklimi az da olsa yumuşatan hava akımlarının etkisi altındadır. Afyon iklimi yazları sıcak ve kurak, baharları ılık ve yağışlı, kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanır. 1015 metre yükseklikte kurulu Afyon kentinin yıllık ortalama ısısı 11,2 derecedir. En soğuk ay ortalaması 0,3 derece olan ilin en sıcak ay ortalaması 22,1 derecedir. Kaydedilen en düşük ısı 30 Aralık 1948 'deki -27,2 derecedir. 14 Ağustos 1953 günüde ulaşılan 37,8 derece de, ilin rekor sıcaklığıdır. Baharın yağmur, kışların kar yağışlı geçtiği Afyon ilinin yıllık yağış ortalaması 461 mm.'dir. Yazın, özellikle Ağustos ayında görülen yağışlar , sağanak biçiminde olup, İl'e yarar değil zarar verir. Bunun dışında yazlar kurak geçer.