General
======
About the Written test
========================
The written test is of 40 marks consisting of 20 marks for
quantitative and 20 marks for technical. Technical basically
consisting of C, DBMS, OS and Data Structures.
About the Interview
===================
Only 1 panel for both technical and HR interview. The interview are
not tough and they are asking basically basics in technical arena.
They were concentrating on C (students being asked to write some
programs in C , specially those related with strings), DBMS and OS.
The duration of the interview was 20-30 minutes. Among the technical
arena, they were mainly concentrating about your project(s) you have
stated in your resume. No typical HR questions were asked, only
questions like "Tell me about yourself" were asked. Here in the
interview you have to convince them about your desire to start your
career with IBM. Total 2 panels were there , in one of the panel they
asked GK also related to IT and general arena. They also asked your
areas of interests and for the same reason they asked questions in
mathematics to one student who have earlier stated
Written Test
=========
The paper contains total 40 questions. Duration 1 hour.
20 ques from apptitude (R.S.Agarwal is more than enough for IBM
apps.)
20 questions from technical OS, DBMS, C++, Software Engineering
etc.
===========================================================================
Apptitude:
===========================================================================
1. If A can do a particular work in 8 days. B can do the work in 6
days. By C joining with them, they can finish the work in 3 days.
If Rs.540 was paid to them, what is the share of C?
Ans : 1/8 * 540
1/8 + 1/6 + c = 1/3 ==> c = 1/24
1/8 : 1/6 : 1/24 ==> 3 : 4 : 1
C's share = 1/8 * 540 = 67.5
2. By selling a product a seller is gaining 10%. If he sell that product
Rs.80 less, he would have been losing 10%. What is the cost price?
Ans : 400 /-
3. If A dricer drives a car four times a lap 10,20 30,60 kmph what
is his average speed.
Ans : 4d / ( d/10 + d/20 + d/30 + d/60 ) = 20
4. If M persons are going for a party, then their share is $D. If
three persons were absent, then how much share will be increased
for each individual.
Solution : Average = D/M. Three absent New average = D/M-3
Increase = Newaverage - Average = D/M-3 - D/M
5. If the radious is increased by 50%. How much will be the volume
increased for a Sphere in percentage.
Ans : (1.5)^3 - 1 = 3.375 - 1 = 2.375 i.e. 237.5 %
6. One person is wearing Black and White shoes as his pair. If he
is having 20 white and 20 Black shoes. What will be the less
number of time he have try to take his correct pair of shoes.
Ans : may be ( 20 + 10 + 1 ) = 31
7. The age of the grand father is the sum of his three grandsuns.
The second is 2 year younger than first one and the third one is 2
year younger than the second one. Then what will be the age of the
grandfather.
8. in a grass field, If there are 40 cows, they could eat for 40
days. If there are 30 cows, they could eat for 60 days. Than if 20
cows, How much day they could eat?
Ans : x + 40 * y = 40 * 40
( x = current gross , y = daily increase in gross )
x + 60 * y = 30 * 60
solve these two equations , y = 10 , x = 1200
x + d * y = 20 * d ==> 1200 + d * 10 = 20 * d
==> d = 120 days
ANS : 120 days
9. If the size of the fruit is two times the size of the seed.
Then what is the volume of the seed. (derive general equation)
Ans : radius of fruit = r and radius of seed = r/2
Volume of seed = Pi * (r/2)^3 = 1/8 * ( Pi * r^3 )
10. Speed of boat in still water 10 kmph.If the boat takes 24hr in
up stream and 16hr in down stream to cross the same distance, then
what will be the distance covered.
Ans : 192 Km
11. How many times do the hands of the clock coincide in a day?
Ans : 22 times b'coz 11 times for every 12 hrs ( 11 - 12 == 12 - 1 )
12. If a person is standing in room, that is having mirrors in all
the four walls. How many images of the person will appear.
Ans : Infinity
13. In the war, one type of sources are lost atleast 0.65%, second type of
sources are lost atleast 0.75% and third one is atleast 0.85%. What is
percentage they lost all the three?
14. A problem on Compound Interest. 1 Re is deposited at 10% interest, after
10 years what will be amount in the account?
15. 5 questions on Data Interpretation in that pie chart, It is easy.
===================================================================================
Technical.
===================================================================================
1. main()
{
printf("%u",main);
}
what will be the output?
Ans : Address of the main
2. main()
{
int 1,b;
int con;
1=b=2;
con = (b==1) ? 1 : 0;
printf("%d",con);
}
what will be the value of con?
3. Software Configuration Management process is --------------
4. Data Integrity constraint is ----------------------
5. In Paging,
Some four options
6. What type of memory could be accessed in least time?
1)ROM
2)RAM
3)CACHE
7. Given the large number of structures, Which one of the following will sort
them efficiently.
a) Storing in an array, sort them
b) Storing in a linked list, sort them
c) Storing pointers to them in an array, sort them
d) Storing references to them in an array, sort them
8. Which of the following is real time application?
a) Robotics dasign of machines
b) credit card system
c) Online flight ticket system
d) crash analysis of bridges
9. Complexity of Gauss elimination method of equation solving
10. Number of minimum movements in record merging .........etc
11. A question on --> char const *p, char *const p
12. A complete binary tree has each node is as large as its children, what
could be in the following :
a) Binary Search Tree
b) Complete Tree
c) Full Tree
d) Heap
13. What will be the output ?
int main(){
printf("%x",-1>>4);
}
14. Which one is the quicker delivery model?
( Prototype )