____________________________________________________________________________
Sukupuoli    tamma
Rotu    irlannincob
Rekisterinumero   ths-0401 (THS)
Synt.aika    21.12.03 (5-vuotias 15.1.04, 15v. 21.1.07 -> 2kk = 1v.)
Säkäkorkeus    152cm
Väri    lehmänkirjava [skewbald]

Omistaja & kasvattaja    Tanja S. II  Aias Drafts

Käyttö    Koulu- ja esteratsastus, näyttelyt, siitos, valjakko. Koulupainotteinen.
Taso    Ko He B, Re 60cm
Kisaaja    Tanja S.  II  groomi Riikka M.
AF Micaiah eli tunnetuimmin Kisu putkahti maailmaan, kun halusin taas hieman uutta yhdistelmää tinkerlaumaan. Kisun emä Tyrnin Abigail eli Inka on meidän omistuksessamme ja jonka sukutauluun olen kovasti ihastunut. Nimet ovat tuntemattomampia, vaikka Inkan ei. onkin ktk III-ori. Päätin etsiä tytölle sopivan, tuntemattomammasta suvusta tulevan orin, jonka jälkeläisen sitten pitäisin tallilla. Sopiva ori löytyi Diablosta. Kisu syntyi paria päivää ennen joulua, ja parempaa joululahjaa en olisi voinut kuvitella.

Heti varsasta asti Kisu on tuonut selvästi esille, että hän vastaa mainiosti nykynaisen ihannetta pirteydellään ja
itsenäisyydellään. Inka-emällä alkoivat tunteet käydä lopulta kuumina sisälläkököttämisen takia, joten tamma jouduttiin viemään päivittäin lenkille tuulettumaan ja purkamaan kasautuneita paineita. Koska ulkona oli todella kylmä (vaikka vuodet vierivätkin tallillamme nopeasti, jäljittelevät vuodenajat kuitenkin oikeaa elämää) ei Kisua voitu ottaa mukaan, mutta tämä odotteli tyynen rauhallisena karsinassa mamman paluuta lenkiltä. Tarhoissakin tytteli huiteli omilla teillään jo aikaisin. Vieroitamme varsat tallillamme vähitellen erottamalla varsat ensin öiksi omiin karsinoihinsa ja päivällä taas emien kanssa laitumille, ja Kisu ei osoittanut tässä vaiheessa lähes ollenkaan dramaattisia tunteita, mitä nyt hieman nikotteli kun tajusi, ettei mamma tulekaan samaan karsinaan nukkumaan.

Arvojärjestyksessä Kisu on loppupäässä nuoren ikänsä takia sekä siksi, että Kisu ei näytä jaksavan puolustaa itseään sen kummemmin, vaihtaa vain paikkaa jonkun tullessa isottelemaan. Alussa oli hankaluuksia saada parivaljakossa Kisu työskentelemään yhdessä Leiamme kanssa, joka on nokkimisjärjestyksen paremmassa päässä. Leia tuntui alussa vain pyörittelevän silmiään ja komentavan Kisua armotta, mutta yhteispeli saatiin vauhtiin ajan myötä. Nyt kaksikko on jo parit kisat kisannut yhdessä. Varsana Kisu on kai saanut kunnon tujauksen sähköpaimenesta, sillä nyt tyttö kunnioittaa vaikka hammaslangasta väsättyä tarhaa. Laitumien reviiriähän laajennetaan ja muutetaan useaan otteeseen ajoittain, mutta usein vierähtää parikin päivää, ennenkuin Kisu uskaltaa siirtyä uudelle alueelle edellisten rajojen sisäpuolelta, vaikka muu lauma olisikin popsinut hyvää, tuoretta ruohoa jo päiväkausia.

Kisu on luonteeltaan tarmokkuudella kuorrutettu
ilopilleri. Tyttö on vain harvoin huonolla tuulella ja on aina reippaana oppimaan uutta. Hoitohetket eivät koskaan ole tylsiä rutiinihommia, sillä tyttö keksii aina jotakin aktiviteettia itseään huvittamaan ja siksi tytön kanssa saakin olla tarkkana. Monet ämpärit ja pakit, harjoista nyt puhumattakaan, ovat saaneet uudet muodot eksyttyään Kisun reviirille. Vastaavasti tyttö kammoaa muutoksia - jos jotkin esineet ovat toisessa paikassa pihalla tai tallissa tai uusia on tullut kuvaan, niin niitä yleensä joko juostaan täysillä pakoon se vakiomatka eli puoli kilometriä tai parhaimmassa tapauksessa haistellaan ja tutkitaan ikuisuus. Onpa tyttö kerran potkaissut hädissään maassa pyrivää karkkipaperiakin. Tämän takia ihmisen eleet ja liikkeet pitää olla rauhallisia niin karsinassa kuin sen ulkopuolellakin. Tyttö rakastaa ruokaa yli kaiken, ja aiheuttikin hämminkiä kenkkuillessaan ratsastettaessa ja lopetettuaan syömisen maaliskuun lopulla. Syyksi paljastui hammaspiikit, joita tytölle näyttää syntyvän helposti, joten Kisun hampaat raspataan poikkeuksellisesti kaksi kertaa vuodessa. Muihin ihmisiin Kisu suhtautuu reippaudella, ja niin kengittäjä kuin eläinlääkärikin ovat kivoja kavereita, joilta saa yleensä jotain hyvää toimenpiteen loputtua. Trailerissa tyttö käyttäytyy hyvin kunhan puuhattavaa löytyy ja lastatessa muistaa avata ensin etuluukut. Kisamatkoilla on yleensä aina useampia hevosia mukana, joten kokeneempi kanssamatkustaja pitää myös tytön tyynenä. Kisulle täytyy muistaa laittaa aina kaikki mahdolliset suojat (jalka-, kavio- ja häntäsuojat + loimi), sillä tyttö kolhii itseään helposti ja loimi pitää valita huolella, sillä tyttö hermostuu liiasta kuumuudesta. Ovet täytyy muistaa pitää myös aina kiinni ellei olla tulossa ulos, sillä muuten tyttö tuntee olonsa turvattomaksi ja yrittää rynniä väkisin ulos.

Kisu rakastaa
vedellä läträämistä - mutta vain niin kauan kuin se on vapaaehtoista. Sadesää, uittamiset ja tarhan mutalätäköissä piehtaroiminen (ja mitä mahtavampi haju sitä kauemmin ja nautinnollisemmin tyttö maassa köllöttelee) ovat tytön suosikkeja, mutta auta armias, kun on aika mennä vesiboksiin. Vesiboksin kohdalla tyttö kiihdyttää aina epätoivoisena vauhtiaan ja yrittää suunnata omaan karsinaansa. Tytön saisi kiinnittää jokaisesta jäsenestä ja raajasta kunnolla kiinni, ennen kuin tämä pysyisi pyörimättä ja riuhtomatta paikoillaan. Yleensä pesuttajaa odottaa myös seinien sekä itsensä perusteellinen pesu, sen verran lahjaakkaasti Kisu saa ravisteltua kuraa lyhyestä karvastaan ympäri boksia. Aktiivisuus ja häsläys heijastuu myös karsinan ulkonäköön, jossa jätökset eivät odottele koskaan siistissä kasassa vaan ne on potkittu ympäriinsä, aivan kuin tyttö pitäisi velvollisuutenaan teettää tallin väellä mahdollisimman paljon töitä tylsistymisen ehkäisemiseksi. Uimista Kisu harrastaa mielellään myös tarhan juoma-astiassa.

Kun tilasimme
hierojan säännllisesti tallillemme käymään, pääosin Latemme jäykkyyttää hoitamaan, ehdotti hieroja samaa hoitoa myös Kisulle. Nyt arcanum-hieroja käy kerran viikossa viiden-seitsemän kerran putkissa Kisua venyttämässä ja hieromassa. Häsläys saa välillä tytön lihakset jumittumaan, joten tähän hieronta on auttanut paljon, mutta vielä enemmän se on vaikuttanut tytön psyykeeseen - Kisu on jättänyt riehumisen vähemmälle, vaikuttaa rauhallisemmalta ja kulkeekin paremmin ratsastettaessa. Hankimme Kisun seuraksi myös jalkapallon, jonka ripustimme karsinan seinään. Pallo onkin ollut todella kovassa käytössä ja pian taitaakin olla uuden hankkiminen edessä, sen verran ahkerasti tyttömme on kokeillut futistähden elämää.

Tyttöä on ollut melko helppo kouluttaa avoimuuden ja hyväntuulisuuden ansiosta, valjakkoa lukuunottamatta. Kisun ikääntymistä aikuiseksi nopeutin reippaasti, sillä veri veti kenttiä kokeilemaan tytön kanssa.
Esteillä on vielä paljon harjoiteltavaa, usein ne ylitetään melko kärsimättömällä tyylillä. Ajoitus ja lähestyminen tökkivät, mutta kieltäytymisiä tulee harvoin kotikentällä. Kisu on näyttänyt päättävän, että läpi mennään mistä tahansa esteestä, jos ei muuten niin kävellen läpi, eli Kisu ei todellakaan ole estetyyppiä näin jaloistaan varomattomana. Hyppytreenit mentiin alkuaikoina usein läpi pelkällä ravilla, sillä tyttö ei nähnyt tarpeelliseksi nostaa laukkaa, pääseehän yli muutenkin. Pari kertaa kisoissa tyttö on jumittunut tuijottamaan jalat harallaan jotakin estettä, joka on yhtäkkiä muka niin pelottavan ja vieraan näköinen, ja silloinhan yli ei päästä millään.

Rauhallisempitahtinen
koulu vaatii sen verran keskittymistä, että se jo sujuu paremmin. Vaikuttaa siltä, eitä mitä enemmän Kisu joutuu keskittymään, sen paremmin tyttö yleensä jaksaa myös ahertaa ja yrittää parhaansa. Tyttö laittaa löperiksi heti, jos avut ovat epäselvät, joten kaikkia apuja pitää käyttää kokonaisvaltaisesti ja tarkoin. Taitavan ratsastajan käsissä tyttö hakeutuu nopeasti kuolaintuelle ja kokoaa itsensä helposti. Kisu siirtyy yllättävän ongelmitta myös pysähdyksestä laukkaan, peruutuksesta se ei niin hyvin onnistu. Toistaiseksi koulukisoissa on mennyt ihan mukavasti, ja kouluun aiommekin painottaa esteitä enemmän. Valjakkoon tutustuttiin aikoinaan vauhdikkaalla menolla. Ensi kertaa valjaita koetettaessa tyttö pelästyi kesken valjastamisen takanaan keikkuvia kärryjä niin, että ponkaisi pakoon kun vasta toinen aisa oli kiinnitetty. Kärryt jäivät matkalle, kun tyttö karautti turvaan talliin. Seuraavilla tutustumiskerroilla tyttö yritti käydä maahan makaamaan kärryjen kanssa, ja potkuremmiäkin tarvittiin, sillä jostain syystä Kisu oli hyvin epäluuloinen kärryjä kohtaan ja piti tarpeellisena itsensä reipasta puolustamista. Kun sitten lopulta totuttautuminen onnistui, niin Kisu laittoi aina kaasun täysille kärryjen edessä, ja ratkaisuksi kehkeytyivät lisäpainot kärryissä. Käyttäytyminen ihmetytti, sillä yleensä tyttö on reipas uusien opeteltavien kanssa, mutta eipä tullut turhaan pudisteltua päätä. Sittemmin kärryt ovat onneksi tulleet hyvinkin tutuiksi ja jo noviisiluokissa ollaan niin soolona kuin parivaljakossakin Leian kanssa kisattu. Kisu on yllättävän ketterä kärryjen edessä yksin, Leian kanssa menoa haittaa välillä arvoisan rouvan omat mielipiteet asioiden kulusta. Lenkeillä tytön kilpailuhalut nousevat esiin, sillä tyttö ei haluaisi päästää satunnaisia autoja ohitseen vaan painaa aina kädelle niiden ohittaessa.

Kisun
näyttelyura on jo taaempana, sillä sertit arvonimiin on jo koossa. Kantakirjaan ilmoittauduttiin toukokuussa 2004, ja tyttö pääsi pisteen päähän kakkospalkinnosta. Vauvoja Kisulle on siunaantunut tähän mennessä viisi. Kisu on sinänsä kasvattajan unelma, että tyttö näyttää tulevan tiineeksi heti ensimmäisestä astumisesta. Äitinä Kisu on esitellyt jälkeläisiään ylpeänä ja antanut vieraidenkin silitellä, tietenkin turvallisissa rajoissa.
Suurin osa kisoista on VRL:n jaosten alaisia, muiden edessä *-merkki. Sijoitukset boldattu.
e. Tyrnin Abigail
i. Diablo's Killer Bee
ei. My Morpheus
ee. Tinker's Drina
ii. Laidunpolun Golden Boy
ie. Lady Cindarve
iee. -
iii. -
iie. -
iei. -
eii. Prozessor Beamer
(KTK III)
eie. Quinta
ieee. -
eiii. Silk Dream
eiie. Candy Figure (k)
eiei. Qasf
eiee. Taamlans
eeii. -
eeie. -
eeei. -
eeee. -
iiii. -
iiie. -
iiei. -
iiee. -
ieii. -
ieie. -
ieei. -
eei. Driked
eei. Janina
NÄYTTELYT    (NJ:N alaiset)
10.3.04  II  Larme  II  nuoret tinkertammat  II  Anu M.  II 
BIS2, MVA-sert, JS
12.3.04  II  Abbayah Dopé  II  tinkertammat  II  Anni (Martina M.)  II 
BIS2, MVA-sert, JS
4.5.04  II  Siittola Humina  II  tinkertammat  II  Anni  II 
BIS1, MVA-SERT, JS

ESTEKISAT    (startteja 12, sijoituksia 2)
*20.3.04  II 
Kuusimetsän Ratsutila II  30-40cm  II  1/14
31.3.04  II  Kisakeskus Element  II  40-50cm  II  30/30
29.3.04  II   Wadelma  II  40-50cm  II  14/21
*3.4.04  II 
Dollar's Farm II  40-50cm  II  21/24
*10.4.04  II 
Dollar's Farm II  40-50cm  II  11/17
9.4.04  II  Siittola Yönsäde  II  30-40cm  II  13/30
10.4.04  II  Sleysu  II  30-40cm  II  21/25
*17.4.04  II 
Dollar's Farm II  40-50cm  II  7/8
19.4.04  II  Siittola Humina  II  40-50cm  II 
3/15
*28.4.04  II 
Laitakuja II  50-60cm  II  14/27 
*10.5.04  II 
NRW Stud II  50-60cm  II  11/17 
*25.5.04  II 
KK Untuvainen II  50-60cm  II  15/17 

KOULUKISAT    (startteja 77, sijoituksia 22)
3.3.04  II  Siittola Stickypaw  II  He A  II  12/21
19.3.04  II  Larme  II  He C  II 
4/20
20.3.04  II  Berkhoutt  II  He C  II  17/20
20.3.04  II  Berkhoutt  II  KN Special  II  18/20
22.3.04  II  Flash Stables  II  He C  II  11/20
22.3.04  II  Flash Stables  II  He B  II 
1/20
26.3.04  II  Kisakeskus Deaselt  II  He C  II  13/30
26.3.04  II  Kisakeskus Deaselt  II  KN Special  II  24/30
27.3.04  II  Päivänsäteen kartano  II  He C  II  11/25

27.3.04  II  Päivänsäteen kartano  II  He B  II  18/25
28.3.04  II  Simbelmynë & Uninen Kuu  II  He C  II  11/30
28.3.04  II  Auringonpisaran Talli  II  He B  II
1/25
30.3.04  II  Ponyisland  II  He C  II  9/25
30.3.04  II  Ponyisland  II  He B  II 
2/25
1.4.04  II  Núpnur  II  He B  II  10/20
3.4.04  II  YT Zalama & Lehmuskuja  II  KN Special  II  9/20
*4.4.04  II 
Dollar's Farm II  He C  II  24/25
*4.4.04  II  Dollar's Farm  II  He B  II 
2/25
4.4.04  II  Dara Warmbloods  II  He C  II  8/25
4.4.04  II  Dara Warmbloods  II  He A   II  19/25
6.4.04  II  YT Monsterila  II  KN Special  II 
3/20
6.4.04  II  YT Monsterila  II  He B  II  16/20
10.4.04  II  Kisakeskus Element  II  He C  II  21/50
10.4.04  II  Lunavalle  II  He C  II 
2/25
10.4.04  II  Lunavalle  II  KN Special  II
3/25
10.4.04  II  Larme  II  He B  II 
2/35
*11.4.04  II 
Dollar's Farm II  He C  II  17/19
*11.4.04  II  Dollar's Farm  II  He B  II 
4/20
13.4.04  II  Sinikuu  II  He A  II  20/20
15.4.04  II  Virtuaalitalli Summer  II  He B  II 
1/20
15.4.04  II  Échenauer  II  KN Special  II  7/40
15.4.04  II  Échenauer  II  He A  II  15/39
15.4.04  II  Samettiruusu  II  He A  II  7/20
15.4.04  II  Samettiruusu  II  He C  II  18/20
*15.4.04  II 
Aittala II  He C  II  13/23
*15.4.04  II  Aittala  II  He B  II  23/26
*16.4.04  II 
Siniketo II  He C  II  10/15 
18.4.04  II  Wadelma  II  He C  II  16/30
18.4.04  II  Wadelma  II  He B  II  14/20
*18.4.04  II 
Dollar's Farm II  He C  II  7/11
*18.4.04  II  Dollar's Farm  II  He B  II  13/14 
19.4.04  II  Flying Riders  II  He C  II  11/25
19.4.04  II  Flying Riders  II  KN Special  II  9/25
20.4.04  II  Rosemondin Tila  II  He C  II  11/20
*20.4.04  II 
Karmelian II  He C  II  2/8
*20.4.04  II  Karmelian  II  He B  II  4/6
21.4.04  II  Flying Riders  II  He C  II  30/44
21.4.04  II  Flying Riders  II  KN Special  II 
1/27
21.4.04  II  Cutter  II  He C  II  22/25
21.4.04  II  Cutter  II  He B  II 
2/25
22.4.04  II  Laitakuja  II  He C  II  14/30
22.4.04  II  Laitakuja  II  He B  II  8/30
*22.4.04  II 
KK Colorature II  He C  II  10/16
*22.4.04  II  KK Colorature  II  KN Special  II  10/19
*25.4.04  II 
NRW Stud II  He B  II  4/25
*25.4.04  II  NRW Stud  II  He A  II 
3/25
26.4.04  II  KK Deaselt  II  He A  II  26/30
26.4.04  II  KK Deaselt  II  KN Special  II 
5/30
27.4.04  II  Limona  II  He C  II  9/40
27.4.04  II  Limona  II  He B  II  17/40
30.4.04  II  Sleysu  II  He C  II  10/25
30.4.04  II  Sleysu  II  He B  II  22/25
30.4.04  II  KK Element  II  He B  II 
2/25
30.4.04  II  KK Element  II  He A  II  10/25 
*1.5.04  II 
NRW Stud II  He C  II  5/22
*1.5.04  II  NRW Stud  II  He A  II  18/25 
2.5.04  II  Aamuruskon Siittola  II  KN Special  II 
4/25
2.5.04  II  Aamuruskon Siittola  II  He A  II 
4/25
*4.5.04  II 
Harmaavarpunen II  He C  II  3/10
*4.5.04  II  Harmaavarpunen  II  He B  II  10/10
*5.5.04  II 
KK Untuvainen II  he B  II  1/20
*22.5.04  II 
KK Untuvainen II  He C  II  19/20
1.6.04  II  Siittola Bettesthorne  II  He C  II  14/40
1.6.04  II  Siittola Bettesthorne  II  KN Special  II  11/40
1.6.04  II  Vanilla Gård  II  He C  II  14/40 
1.6.04  II  Vanilla Gård  II  KN Special  II  11/40

VALJAKKOAJO    (startteja 2, sijoituksia 2)
5.4.04  II  YT Räpylä & Golden Horse  II  noviisien hevosvaljakko  II 
1/18
28.4.04  II  Claire de Lune  II  noviisien hevosparivaljakko  II 
Leia    II  3/15
t. Amber's Pacifia s. 30.2.04  (i. AF Kieghan) om. Martina M.
o. AF Malachy s. 30.3.04  (i. AF Late Lancelot) om. YT Hopeariimu   t
virtuaalihevonen II a sim game horse
Vir Mva Ch.
t. AF Epona s. 30.10.04  (i. Caoimhin) om. Lettu    t
AF Micaiah
        ____________________________________________________________________________
Kuvien (c) Stutteri Godrumgaard. Tekstit (c) Tanja S.

Materiaalin kopiointi näiltä sivuilta kielletty!
KTK III, 69p.    -    YLA1, 156p. & AP1
Vuoden 2003 koulupainotteinen kasvattini. Lopetti kisailun reilun 90 startin jälkeen. Siitoskäytössä.
        ____________________________________________________________________________
        ____________________________________________________________________________
        ____________________________________________________________________________
--> AF Malachy asui koko elämänsä YT Hopeariimussa. Herra kisaili mm. ERJ:n ja KRJ:n kisoissa ja kävi parissa näyttelyssäkin keräten yhden irto-SERTin. Malachylla on tiettävästi vain yksi jälkeläinen, joka ei ole saanut jälkeläisiä.
JÄLKELÄISET
        ____________________________________________________________________________
        ____________________________________________________________________________
        ____________________________________________________________________________
Kuvien (c) Stutteri Godrumgaard. Tekstit (c) Tanja S. Materiaalin kopiointi näiltä sivuilta kielletty!