1/1

-Πυρπολείται η είσοδος των γραφείων του Ο.Α.Ε.Δ. στην οδό Αγίου Φανουρίου στο Παγκράτι. Την ευθύνη αναλαμβάνει το «Φλεγόμενο Μονοπάτι» με τηλεφώνημα σε εφημερίδα, όπου αναφέρει: «Με αυτόν τον τρόπο χαιρετίζουμε την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μηχανισμό που παράγει ταξικές ανισότητες και προωθεί την εξαθλίωση των λαών. Φωτιά στα ορατά και αόρατα κελιά του συστήματος».

 

2/1

-Η κρατούμενη ως μέλος της 17Ν Αγγελική Σωτηροπούλου σταματά την απεργία πείνας μετά από 23 μέρες. Τα αιτήματά της για κοινό προαυλισμό με άλλες συγκρατούμενές της, ενώ το κελί της θα παραμένει ανοιχτό, καθώς και το αίτημα για να βλέπει τον Δ. Κουφοντίνα γίνονται δεκτά.

 

3/1

-Πυρπολείται το Α.Τ.Μ. του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Αγίας Ζώνης 31 στην Κυψέλη. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα «Χωρίς Οίκτο» με τηλεφώνημα σε εφημερίδα, λέγοντας: «Χαιρετίζουμε το 2003 ως έτος της φωτιάς, μιας και η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποσχόμαστε στους κρατιστές ότι θα περάσουν ένα θερμό χειμώνα».

 

-Ο 23χρονος κρατούμενος Κέσα Ασίμ καταφέρνει να αποδράσει, κατά τη μεταφορά του με πλοίο στον Πειραιά.

4/1

-Τα ξημερώματα, τρεις «λαθρομετανάστες» πέφτουν σε ναρκοπέδιο του Έβρου στην προσπάθειά τους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Ο Χατζίν Ραμαντάν, 27 χρόνων και ο Κοπί Ραμαντάν πεθαίνουν, ενώ ο Μοχάμετ Φαλάτσι, 32 χρόνων, μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου ακρωτηριάζεται το ένα του πόδι, που είχε σχεδόν αποκοπεί από την έκρηξη της νάρκης.

7/1

-Το τριήμερο που πέρασε, οι λιμενικοί ανακάλυψαν τα πτώματα έξι ανθρώπων στις παραλίες της Σύμης. Εκτιμούν ότι πρόκειται για «λαθρομετανάστες» που προσπάθησαν να έρθουν στην Ελλάδα με κάποιο σκάφος, το οποίο ανατράπηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και ότι υπάρχουν και άλλοι νεκροί.

8/1

-Η 38χρονη Ευαγγελία Τζούτζια συλλαμβάνεται στην Κονιτσά Ιωαννίνων, με την αιτιολογία ότι έχει εκδοθεί εις βάρος της σήμα από την Ιντερπόλ για «παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία» στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Ιντερπόλ, αυτό συνέβη στις 7 – 8 Μαΐου το 1991 στη Ρώμη. Ακολούθησε η αθώωσή της το Μάιο του 2000 από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης. Στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης αυτής, ερήμην της Ευαγγελίας Τζούτζιας, η οποία δεν ενημερώθηκε ποτέ. Σε επιστολή της σε εφημερίδα λίγες μέρες μετά, αναφέρει: «Ουδέποτε έλαβα κλήση να παρουσιαστώ σε δικαστήριο της Ελλάδος ή της Ιταλίας. Ουδέποτε κρύφτηκα, εφόσον όλη μου η ζωή, κοινωνική, εργασιακή και προσωπική, είναι και δημόσια και γνωστή στην αστυνομία, αφού με παρακολουθούν ανελλιπώς διακριτικά και αδιάκριτα. Είμαι γνώστη όλων των κατηγοριών που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει η ελληνική και η ιταλική αστυνομία και που σε όλες, όσες τουλάχιστον έφτασαν σε ακροαματική διαδικασία, απαλλάχτηκα των κατηγοριών. Από το ΄91 που με κατηγορούν ότι «φυγοδικώ», έχω συλληφθεί το ΄92 και το ΄94 στη βόρειο Ιταλία και το ΄95 στην Αθήνα και ουδέποτε έγινα γνώστης αυτών των κατηγοριών όταν ήμουν στα ίδια τους τα χέρια. Και δεν περίμενα ούτε περιμένω καλύτερη αντιμετώπιση από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (δικαστές και αστυνομία) και ας με βάζουν στον κόπο να τους αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι όχι μόνο για να αποδοκιμάσω την πλήρη ξενότητά μου από τις κατηγορίες, αλλά ότι οι ιδέες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, δε διώκονται, δε φυλακίζονται, δεν ποινικοποιούνται».

 

9/1

-Συλλαμβάνεται ο 41χρονος τραπεζικός υπάλληηλος Ανέστης Παπαναστασίου κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Ε.Ο. 17Ν, ξάδερφος του ήδη προφυλακισμένου Νίκου Παπαναστασίου. Η σύλληψη γίνεται το πρωί στη Θεσσαλονίκη και μετά από πεντάωρη ανάκριση μεταφέρεται με ελικόπτερο της αστυνομίας στην Αθήνα. Μεταφέρεται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία όπου και κρατείται.

 

10/1

-Η Βόρειος Κορέα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τη Συνθήκη κατά της Διάδοσης των Πυρηνικών και προειδοποιεί για Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο, αντιδρώντας στη διακοπή παροχής πετρελαίου από τις Η.Π.Α.. Οι παροχές σταμάτησαν το Δεκέμβρη, όταν η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τα πυρηνικά της προγράμματα.

 

11/1

-Πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία σττον πεζόδρομο του Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε κεντρικούς δρόμους στο Κουκάκι, ενάντια στην περίφραξη του λόφου Φιλοπάππου. Συμμετέχουν 100 περίπου άτομα, ανάμεσά τους και αναρχικοί.

 

12/1

-Περισσότεροι από δύο χιλιάδες άνθρωποι διααδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για τη θανάτωση με φόλα 18 σκύλων και 40 γατών τις παραμονές πρωτοχρονιάς στο Ζάππειο. Εκεί καταλήγει και η διαδήλωση, όμως ο χώρος είναι αποκλεισμένος λόγω προεδρίας της Ε.Ε., για την οποία έπρεπε να καθαρίσει το Ζάππειο και ο Κήπος. Πάντως, εν όψει της ολυμπιάδας, τα ΜΑΤ θα αναλάβουν το έργο της προστασίας κάθε λογής μπόγια που θα αναλάβει να «μαζέψει» τα αδέσποτα από τους δρόμους. Τα ανθρωποειδή γουρούνια, δηλαδή, θα προστατεύουν τα άλλα ανθρωποειδή από τις φιλοζωικές οργανώσεις και όποιον άλλον θελήσει να αντισταθεί στην προσπάθεια εξόντωσης ζώων, που ζουν στο δρόμο.

 

-Πραγματοποιείται λαϊκή συνέλευση των περιοοίκων του λόφου Φιλοπάππου στην πλατεία Αριάδνης στα Πετράλωνα σχετικά με την περίφραξη του λόφου. Στη συνέχεια ακολουθεί πορεία, στην οποία συμμετέχουν και αναρχικοί, που καταλήγει στο σημείο περίφραξης, η οποία καταστρέφεται.

-Νεκρός βρίσκεται ένας 16χρονος «λαθρομετανάστες» στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

13/1

-Προφυλακίζεται ο Ανέστης Παπαναστασίου, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην Ε.Ο. 17Ν, ξάδερφος του ήδη προφυλακισμένου Νίκου Παπαναστασίου.

 

14/1

-Τρία κελεπούρια (όνομα και πράμα) της αστυνομίας ληστεύουν αλλοδαπό, ξυλοκοπούν δύο περαστικούς και πυροβολούν στον αέρα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τους δίδυμους Φώτη και Αλέξανδρο Κελεπούρη, 26 χρόνων, που υπηρετούν στο τμήμα μεταγωγών Θεσσαλονίκης και για τον Κωνσταντίνο Ταχματζίδη, 24χρόνων, ο οποίος υπηρετεί στο τμήμα Ασφαλείας του Αερολιμένα.. Γύρω στις εννιά το βράδυ, εκτός υπηρεσίας, με τα πολιτικά αλλά και τον εξοπλισμό τους, σταματούν τον Μολά Οσμάν, 32 χρόνων, με την πρόφαση να ελέγξουν τα χαρτιά του. Ο άνθρωπος τους τα δείχνει και αφού διαπιστώνουν ότι είναι εντάξει… του αποσπούν 120 ευρώ από το πορτοφόλι του και του λένε να φύγει… για να μην έχει μπλεξίματα. Λίγες ώρες μετά, οι δύο από τους τρεις μπάτσους σταματούν για έλεγχο δύο «ύποπτους» νεαρούς. Οι νεαροί καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και τους επιτίθενται. Τότε, εμφανίζεται ο τρίτος και αρχίζει να πυροβολεί στον αέρα. Συνάδελφοί τους, της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής και Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), που ακούν τους πυροβολισμούς, καταφθάνουν, τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν στο τμήμα Ομονοίας. Ο Ταχματζίδης ομολογεί ότι έχουν διαπράξει ληστείες και ότι οι δίδυμοι φίλοι του είναι χρήστες ναρκωτικών.

-Συλλαμβάνονται περισσότεροι από 25 «λαθρομετανάστες» στα σύνορα στον Έβρο και στην Κομοτηνή. Είχαν στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα τα οποία είχαν προμηθευτεί από Τούρκους αντί 2500 δολαρίων χωρίς να γνωρίζουν την πλαστότητά τους.

15/1

-Οι Αλβανοί Ανι Μπέγκα,22 χρόνων, Ελιντον Ντόζα, 18 χρόνων και Νέκι, 40 χρόνων βρίσκονται νεκροί από το ψύχος στη θέση «Περήφανο» του Γράμμου Καστοριάς, ενώ ο 18χρονος Ταφάζι Μπεσμίρ αναζητείται. Οι έρευνες ξεκίνησαν όταν οι αλβανικές αρχές ειδοποίησαν τις ελληνικές στις 10 του μηνός, ότι τέσσερις Αλβανοί χάθηκαν μέσα στα χιόνια στο όρος Γράμμος.

17/1

-Πυρπολούνται με βόμβες μολότοφ τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη συμβολή των οδών Περικλέους και Σπύρου Μήλιου στην Ηλιούπολη.

18/1

-Πυρπολούνται δύο κρατικά αυτοκίνητα στα Ιωωάννινα. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οι «Επαναστατικοί Πυρήνες Ιωαννίνων» με τηλεφώνημα σε εφημερίδα δύο μέρες μετά, λέγοντας ότι έγινε «ως ένδειξη συμπαράστασης προς όλους τους πολιτικούς κρατούμενους».

 

-Ομάδα ατόμων επιτίθεται με καπνογόνο και κόκκινη μπογιά στους δημοσιογράφους Α. Παπαχελά και Τ. Τέλλογλου, την ώρα που υπογράφουν το βιβλίο τους «Φάκελος 17Ν» στο βιβλιοπωλείο «Εστία» στην οδό Σόλωνος 8 στο κέντρο της Αθήνας.

 

19/1

-Πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίο του Άρεως, ενάντια στα έργα που γίνονται εκεί από το Δεκέμβρη του 2002, στο πλαίσιο της ανάδειξης των χώρων πρασίνου εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004. Οι περισσότερες είσοδοι του πάρκου έχουν κλείσει, ενώ το πάρκο έχει περιφραχτεί. Οι συγκεντρωμένοι είναι περίπου 300. Ομάδα ατόμων ρίχνει τις περιφράξεις. Το έργο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα κοστίσει 1.550.000 ευρώ.

 

20/1

-Έντεκα εκρηκτικοί μηχανισμοί αποτελούμενοιι από πενήντα συνολικά γκαζάκια εκρήγνυνται  προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και μηχανήματα της εταιρίας «Προοδευτική ΑΤΕ» των αδερφών Κούτλα, που είχε αναλάβει τη διάνοιξη και κατασκευή του κόμβου της Περιφερειακής Οδού με την οδό Κατσιμίδη στη Θεσσαλονίκη. Την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Οργάνωση Οικολόγων Ακτιβιστών-Μαχόμενος Οικολογικός Ακτιβιστών» με τηλεφώνημα σε εφημερίδα δύο μέρες μετά, λέγοντας: «Οι καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναφέρει η αστυνομία. Οι λόγοι είναι οι εξής: Αυτοί που έκαψαν το δάσος πριν μερικά χρόνια συνεχίζουν σήμερα το έργο τους, κάνοντάς το οικόπεδα και δρόμους για τις ανάγκες της οικονομίας και του εμπορίου τους. Το ρεφορμιστικό οικολογικό κίνημα δε μπορεί να τους σταματήσει». Σύμφωνα με ανακοινώσεις, οι ζημιές ανέρχονται στα 20.000 ευρώ.

26/1

-Πυρπολείται η είσοδος των γραφείων του Κέντρου Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο «Καυτός Χειμώνας» αναλαμβάνει την ευθύνη με τηλεφώνημα σε εφημερίδα, «αποχαιρετώντας έτσι το ευρωπαϊκό συνέδριο στο Ναύπλιο» και λέγοντας: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους ομήρους του κράτους. Όσο θα απειλείτε με συλλήψεις εμείς θα απειλούμε με εκρήξεις και όχι μόνο».

-Συλλαμβάνονται 18 άνθρωποι στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου Χίου, στη προσπάθειά τους να εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο.

-Συλλαμβάνονται δύο Ιρανοί στη θαλάσσια περιοχή Φυκιοτρύπα Λέσβου, στη προσπάθειά τους να εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο.

29-30/1

 -Πραγματοποιείται ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ στο Πολυτεχνείο (κτίριο Γκίνη). Την πρώτη μέρα γίνεται συζήτηση με θέμα: "κρατική τρομοκρατία και νέες κατασταλτικές επιθέσεις". Την δεύτερη μέρα προβάλλεται ταινία και μετά πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα: "το καθεστώς των ειδικών συνθηκών κράτησης - μια φυλακή μέσα στην  φυλακή". Το διήμερο διοργανώνει η "Συνέλευση Αναρχικών".

 

30/1

 -Ο κατηγορούμενος ως μέλος της Ε. Ο. 17Ν Ανέστης Παπαναστασίου παραπέμπεται με βούλευμα σε δίκη, που ορίστηκε για στις 3 Μάρτη (μαζί με τους υπόλοιπους 18 κατηγορούμενους). Θεωρείται δε επικίνδυνος (!) για  την τέλεση νέων αδικημάτων  και… η αίτηση αποφυλάκισης απορρίπτεται. Καταλυτική πάντως, για αυτές τις αποφάσεις, κρίθηκε η κατάθεση του διοικητή του 566 Τάγματος Πεζικού στις Σέρρες, Γιώργου Ζαμανίκα.

 

31/1

 ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΚΑΙ… ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

-Οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς και Τάσος Τέλλογλου ζητούν δημοσίως συγνώμη για τυχόν… λάθη στο βιβλίο τους «Φάκελος 17 Νοέμβρη» κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, στο βιβλίο αναφέρεται ότι ο Γιάννης Φαρμάκης… ανήκε στην οργάνωση «29 Μάη» και … μάλλον είναι στην Αμερική. Ο άνθρωπος αναγκάζεται να στείλει επιστολή σε εφημερίδα και να διαψεύσει. Οι συγγραφείς δηλώνουν: «…ίσως δεν ξοδέψαμε τις ώρες που θα απαιτούνταν… δεν κάναμε διδακτορικό για την αρχαιολογία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ούτε για το φαινόμενο της τρομοκρατίας..». Φυσικά τα εκτρώματα αυτά δε μπόρεσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Το βιβλιοπωλείο «προστατεύεται» από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δύο κλούβες. Πραγματοποιείται παρέμβαση με ντουντούκες από 15 περίπου αναρχικούς, που φωνάζουν «Τέλλογλου – Παπαχελά κανένας δε σας φτάνει, ούτε οι αλήτες ούτε οι ρουφιάνοι», ενώ υπάρχει και πανό που γράφει: «Η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο αμερικανικό προξενείο – παράρτημα CIAFBI».