Waarnemingen op grote afstand tijdens een bijnadoodervaring


Dr. Barbara Rommer


Dr. Barbara R. Rommer (2004) uit Fort Lauderdale (Florida) onderzocht het geval van ene Tony, de man van Pat Meo, verpleegkundige en hoofd administratie aan haar eigen Holy Cross Hospital. Tony moest in 1993 een complexe open hart-operatie ondergaan in Milwaukee, op zo'n 2010 km afstand van Fort Lauderdale. Bij de operatie bleef zijn hart 30 minuten stilstaan waarna hij in een coma raakte die twee weken aanhield. Tijdens de bijnadoodervaring die hij toen beleefde 'zweefde' hij terug naar zijn huis in Fort Lauderdale. Hij vertelde zijn skeptische vrouw Pat Meo hoe hij zag dat degene die op hun huis paste er lag te vrijen met een onbekende vriendin. Daarbij beschreef hij haar uiterlijk tot in detail.

Pat Meo beschouwde de ervaringen als niet meer dan een droom, maar de man die op het huis paste bevestigde de juistheid van zijn waarneming. Wat Pat echter pas goed overtuigde was de beschrijving die Tony had gegeven van een stapel post op hun eettafel. Hij had daarbij een Deense catalogus van kantoorbenodigdheden zien liggen, waar ze volgens haar helemaal niet op geabonneerd waren. Tot haar grote verbazing bleken ze de bewuste catalogus inderdaad eenmalig te hebben ontvangen.

Behalve deze paranormale waarnemingen, kreeg Tony uiteindelijk ook nog een visioen van een hiernamaals en toen hij werd teruggestuurd, deelde een hoger wezen hem de precieze datum van zijn dood mede. Zijn missie in het leven zou tot die tijd bestaan uit het getuigen van zijn BDE. Meer dan een jaar na zijn overlijden vond Pat Meo een briefje in een van zijn bureauladen. Daarop stond geschreven: "Ik ben aan deze missie begonnen, nu moet jij haar afmaken" en ook nog: "datum van terugkeer: 29 augustus 1995", exact overeenkomend met de dag waarop hij gestorven was.

Naar aanleiding van deze ervaringen is Pat Meo meer open komen te staan voor de verhalen van patiŽnten. Overigens is er geen bijzondere reden om aan de juistheid van dit verhaal te twijfelen. Pat Meo komt bijvoorbeeld ook buiten de context van het geval voor op een website als manager van het Holy Cross Hospital (Stephenson, 2004).

Titus Rivas

Bronnen
- Levine, A. (2003). Tunnel visions: People who claim to have seen the light come out of the dark. City Link.
- Rommer, B.R. (2004). Der Verkleidete Segen (Duitse vertaling van Blessing in Disguise). Goch: Santiago Verlag, Blz. 25-27.
- Stephenson, O. (2004). Ex-nursing supervisor at Fort Lauderdale's Holy Cross Hospital. The Miami Herald van 27 augustus.

Dit artikel verscheen in de zomer van 2005 in Terugkeer, 16(2), 9.