GPS satellites beam signals to Earth, where they are picked up by receiving devices that range from hand-held units to more sophisticated vehicle-mounted and stationary equipment. The signals are used to determine the receiver's position on the ground - sometimes within a matter of millimetres - at a given time. Worldwide there currently several manufactures and vendors of GPS receiver equipment to choose from depending on one's needs and budget. Follow the links above to find detailed information related to your particular need and applications.


Πως να διαλέξετε ένα δέκτη;


Στο χώρο της τεχνολογίας GPS, η επιτυχής χρήση του επαναστατικού αυτού δορυφορικού συστήματος στις οποιεσδήποτε εφαρμογές της Γεωπληροφορικής είναι θέμα σωστών επιλογών.

H αγορά εξοπλισμού GPS, για παράδειγμα, κρύβει πολλές παγίδες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τόσο την απόδοση της επένδυσης όσο και τον χρόνο όπου ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα αρχίσει να αποδίδει. Διαλέγοντας ανάμεσα σε 300 περίπου μοντέλα δεκτών GPS που υπάρχουν σήμερα στη διεθνή αγορά, σε μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων και τιμών, δεν είνα ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση και για το λόγο αυτό η εκάστοτε επιλογή θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και αφού ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία που καθορίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες για τη προτιθέμενη χρήση τους αλλά και τις δυνατότητες του εκάστοτε μοντέλου.

Ποιά είναι λοιπόν τα κυριώτερα σημεία που πρέπει να έχει υπόψη ο αγοραστής δεκτών GPS, ώστε να δώσει μια λογική απάντηση στο ερώτημα: "Ποιό δέκτη πρέπει να αγοράσω;"

Kαταρχήν η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των δεκτών GPS είναι αναγκαία, ώστε να μπορεί κανείς να εκτιμήσει τις ακρίβειες των διαφόρων τύπων μετρήσεων που είναι δυνατόν να εκτελεστούν με τη βοήθεια του GPS και να είναι σε θέση να σταθμίσει τα διάφορα χαρακτηριστικά του μεγάλου αριθμού των δεκτών, που είναι σήμερα διαθέσιμοι στην αγορά.

Φαινομενικά οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων τύπων δεκτών GPS ορίζονται κυρίως από τους επεξεργαστές τους και τον τρόπο που χειρίζονται το επερχόμενο σήμα από τους δορυφόρους. Γενικά, δύο συναφείς παράγοντες, που είναι απαραίτητο να γίνουν κατανοητοί είναι:

Kατά συνέπεια, ο ιδανικός τρόπος λειτουργίας ενός δέκτη θα ήταν να είναι εφοδιασμένος με πολλαπλά ανεξάρτητα ηλεκτρονικά κυκλώματα (ή κανάλια), που το καθένα να παρακολουθεί αδιάλειπτα το σήμα από ένα συγκεκριμένο δορυφόρο και πολλαπλούς επεξεργαστές, που να αναλύουν ταυτόχρονα και συνεχώς τα λαμβανόμενα σήματα όλων των ορατών δορυφόρων. Ωστόσο αυτή θα ήταν και η πλέον ακριβή σε κόστος κατηγορία δεκτών, με τιμές που θα ξεπερνούσαν αρκετά εκατομμύρια δραχμές.

Στη πράξη, οι δέκτες GPS επεξεργάζονται ειδικούς κώδικες (C/A-, P- ή Y-) ή και τη φάση του φέροντος ραδιοκύματος, είτε στη συχνότητα L1 (1575,42 MHz), είτε και στις δύο συχνότητες L1 και L2 (1227.60 MHz), χρησιμοποιώντας κανάλια παράλληλης ή εναλλασσόμενης λήψης των δορυφορικών σημάτων GPS. Tα κανάλια παράλληλης ταυτόχρονης λήψης σημάτων από πολλούς (>5) δορυφόρους γενικά προσφέρουν και τη μεγαλύτερη ακρίβεια μετρήσεων. Δέκτες που χρησιμοποιούν κανάλια εναλλασσόμενης λήψης έχουν συνήθως ένα μόνο επεξεργαστή, που παρακολουθεί το σήμα ενός δορυφόρου για ένα μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως μερικά δευτερόλεπτα), κρατάει τα στοιχεία στη μνήμη του κομπιούτερ και συγχρόνως ανιχνεύει και παρακολουθεί με τον ίδιο τρόπο κυκλικά άλλους δορυφόρους, αφήνοντας τον κομπιούτερ να υπολογίζει το εκάστοτε στίγμα του χρήστη βάσει των αποθηκευμένων στοιχείων της μνήμης και όχι με ταυτόχρονη λήψη των σημάτων από πολλούς δορυφόρους. Ένας ενδιάμεσος τύπος δεκτών είναι εκείνοι που δεν λειτουργούν με παράλληλη διεργασία λήψης των σημάτων, άλλα διαθέτουν ταχύτατους επεξεργαστές, που ουσιαστικά «πηδούν» από σήμα σε σήμα μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, πλησιάζοντας έτσι σε απόδοση τη λειτουργία καναλιών παράλληλης λήψης. Στον αντίποδα, τα πιό φτηνά GPS, κυρίως τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές αναψυχής (π.χ. σε μικρά σκάφη, για οδοιπορικούς περιπάτους, κ.α.) έχουν ένα μόνο κανάλι και κατά συνέπεια η ακρίβεια τους μειώνεται ακόμα περισσότερο (περίπου της τάξης μερικών δεκάδων μέτρων), αφού υπάρχει η σχετική αργοπορία εντοπισμού του κάθε δορυφορικού συγχρονισμού, ενώ και πρακτικά οι δέκτες αυτοί αργούν περισσότερο να αρχίσουν να λειτουργούν αφού ανάψουν.

XPHΣH

Aέρα
Θάλασσα
Ξηρά
Διάστημα

EΦAPMOΓEΣ

Nαυσιπλοόα
Tοπογραφία/Γεωδασία
Eντοπισμός οχημάτων
Mεταφορά χρόνου
Στρατιωτικές
Διάφορες άλλες

AKPIBEIA

Στιγμιαίου εντοπισμού

Aπό διαφορική
λειτουργία σε σχεδόν
πραγματικό χρόνο
(DGPS)

Σχετική Θέση με
εκ των υστέρων
επεξεργασία μετρήσεων

Kατά γενικό κανόνα, οι περισσότεροι από τους δέκτες, που διατίθενται σήμερα στην αγορά, προσφέρουν ένα ιδανικό συνδυασμό κόστους/απόδοσης, ενώ ο μεγάλος αριθμός διαθεσίμων τύπων και μοντέλων επιτρέπει πολλά περιθώρια επιλογής, ανάλογα με τις ανάγκες των συγκεκριμένων εφαρμογών και τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Ωστόσο, η σωστή τελική επιλογή μπορεί να γίνει μόνο μετά από προσεκτική ανάλυση των παρακάτω πλέον σημαντικών χαρακτηριστικών και παραγόντων, που συνήθως λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή ενός δέκτη, για συγκεκριμένες εφαρμογές ή για την αγορά του:

  • O αριθμός των καναλιών που διαθέτει ο δέκτης και το είδος του σήματος που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί. Γενικά. όσο περισσότερα κανάλια διαθέτει ο δέκτης, τόσο περισσότερους δορυφόρους μπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα. Όσον αφορά τη δυνατότητα των μετρήσεων, ιδανικά ένας δέκτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα χρήσης του C/A-κώδικα ή κατά προτίμηση του P-κώδικα (ή του Y-κώδικα στη περίπτωση κρυπτογράφησης του P-κώδικα), καθώς επίσης και να μπορεί να εκτελεί μετρήσεις φάσης στη συχνότητα L1 και κατά προτίμηση και στη συχνότητα L2.

  • Oι κύριες προτιθέμενες κατηγορίες γενικής χρήσης του δέκτη και το είδος των εφαρμογών που μπορεί να ικανοποιήσει (π.χ, τοπογραφικές/γεωδαιτικές εργασίες, πλοήγηση, στρατιωτικές ανάγκες, κ.ά.)

  • Tα φυσικά χαρακτηριστικά του δέκτη, ιδιαίτερα το βάρος του και οι διαστάσεις του (όσο μικρότερα, τόσο καλύτερα), καθώς και τα όρια των περιβαλλοντικών συνθηκών (π.χ., θερμοκρασία, υγρασία), κάτω από τις οποίες μπορεί να λειτουργήσει ο δέκτης, σύμφωνα με προκαθορισμένα επίπεδα απόδοσης και συμπεριφοράς.

  • Tυπικές δυνατότητες του δέκτη ως προς την εφικτή ακρίβεια, όσον αφορά το στιγμιαίο προσδιορισμό στίγματος και ταχύτητας, καθώς και την ακρίβεια διαφορικού εντοπισμού σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και σχετικού εντοπισμού, με εκ των υστέρων επεξεργασία, συνήθως μετρήσεων φάσης και χρήση τροχιακών εφημερίδων μεγαλύτερης ακριβείας από εκείνη της εκπεμπόμενης εφημερίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες,
συμπληρώστε και στείλτε με Email το έντυπο ενδιαφέροντος
.

Go back to the GPS pages Go to the Top of the Receiver Directory

Manufacturers and Vendors

Go back to the GPS pages Go to the Top of the Receiver Directory