Llívia

La Vila de Llívia va ser denominada Júlia Lybica pels romans. Conta la llegenda que aquesta ciutat va ser fundada per l'heroi grec Hèrcules motiu pel qual aquest personatge mític apareix en l'escut heràldic de la ciutat.

El municipi engloba les poblacions de Cereja i Gorguja així com algunes propietats en territori francès com els pastos del Carlit.

El municipi constitueix un enclavament espanyol en ple territori francès. L'origen d'aquest enclavament es remunta al Tractat dels Pirineus firmat el 7 de Novembre de 1659 i que posava fi al conflicte iniciat el 1635 entre Espanya i França. En aquest tractat es va acordar que diversos territoris espanyols entre ells el comtat de Roselló (amb el Conflent, Vallespir i Capcir) i part del comtat de la Cerdanya passarien a estar sota sobirania francesa. El 1660 en anar a perfilar els detalls finals d'aquesta cessió la banda espanyola va al·legar que si bé s'havia acordat cedir 33 pobles de la Cerdanya a França Llívia era una Vila i no un poble per la qual cosa no tènia que ser cedida.

En quant al patrimoni artístic de Llívia cal destacar l'església de la "Mare de Déu dels Àngels" del segle XVI d'una nau amb capelles laterals i campanar adossat, la qual integra diversos estils arquitectònics com són la seva façana renaixentista i el seu retaule barroc. Destaquen també el recinte fortificat de l'església en què trobem la torre de Bernat de So del segle XV, el museu municipal centrat a la farmàcia dels segles XII i XIII considerada una de les mas antigues d'Europa i el "Llibre Ferrat" un dels documents històrics mes importants dels que disposa l'arxiu municipal de Llívia.

La festa major se celebra el Diumenge després de Pasqua i la festa petita per Sant Guillén Patró de la Vila. Així mateix cal destacar el Festival de Música de Llívia esdeveniment cultural de primer ordre que té lloc cada any en el mes d'Agost.

Tornar