El Manifest Número 4 - Circular Central del "Manifest pel PSUC" - desembre/gener 1998

 

Index

Assemblea del CRVV a la Farga de l'Hospitalet

Informe polític de Antoni Lucchetti

Imparable activitat del CRVV a tot Catalunya

Crida per la Unitat de les Esquerres a Catalunya

Vida de Partit: convocat el X Congres

Contra la barbàrie dels maltractaments

Article de Gregori Lopez Raimundo

Catalunya: Sanitat Pública, Llei Cooperació

Pentsament Marxista: Joan Comorera

Estat Espanyol: V Assemblea de IU

Internacional: Chiapas, Bertinotti, Parlament Europeu

La despolitización de la economía

Resolució 80 Aniversari d'Octubre

 

Assemblea a la Farga del Col.lectiu Roig Verd Violeta

El CRVV decideix constituir-se com força política independent

Acord unanim en cofundar una Força Alternativa d'Esquerra sobirana a Catalunya

Multitudinaria Assemblea de 600 compromisaris/ries de 1868 afiliats

Presents el PCC, PASOC, Espai Alternatiu, Mientras Tanto, el Viejo Topo

IU cordialment aplaudida pels assitents, saluda a la nova força catalana

El 30 de novembre a primera hora del mati, a la Farga de l'Hospitalet el nombre de compromisaris havia superat les previsions mes optimistes i les carpetes s'havien esgotat. Companys i companyes d'arreu de Catalunya venien en representació pesonal o de grups de companys. Era una presència de gents de tota edat.

Amb tots els seus problemes que no hem d'amagar, el resultat de tot el procés de, conformació del Col.lectiu Roig Verd Violeta com organització independent i la realització de l'assemblea en particular, ha estat francament positiu. Partint de la base de que un trencament sempre és un retrocés, tal vegada aquest ajudi a una clarificació molt necessària del panorama polític català.

Des del punt de vista numèric, el fet es que varen reunir-se 600 compromissaris en representació de 1.869 afiliats. Això és molt o és poc? En termes absoluts és poquíssim. En termes relatius, vol dir el 42% de l'afiliació teòrica d'IC (i no pas el terç que diu "El Pais"). I estem pendents de que arribin els fulls d'afiliació de gent que han manifestat la seva decisió d'apuntar-se que farien arribar la xifra inicial d'afiliats (amb un mes escàs de funcionament) a 2.700 persones.

 

II Ple del CC del PSUC viu: per novembre convocat el Xe Congres del PSUC

 

 

 

Reunit el 17 de gener el CC del PSUC viu

Satisfactori desenvolupament de les tasques aprovades a la Assemblea Constituent.

Es recolza la constitució de la Crida per a la Unitat de les Esquerres a Catalunya

Es constata la presència del Partit a 120 poblacions de Catalunya.

Es recuperà la regularitat orgànica amb la celebració d'un Congres Extraordinari.

S'inaugura la seu central del Partit.

 

 

L'Assemblea va discutir i aprovar l'Informe Polític de Antoni Lucchetti que adjuntem en aquest número, les Tesis d'Identitat Política i una resolució per la Vª Assemblea d'IU. Desprès d'un treball molt animat per comissions en que es varen aportar diverses esmenes l'Assemblea va aprovar per amplíssim majoria les propostes presentades.

Un dels assumptes que més passió va provocar en les discussions de l'assemblea, va ser el nom de la futura federació de partits i col·lectius (dels quals el CRVV serà tan sols un més). El nom va lligat també al tipus de relació amb IU (federal, confederal, secció catalana d'IU sense més..). L'assemblea del CRVV no ha tancat ni molt menys tota la discussió perquè, sent una part del projecte, no podem anar a oferir propostes tancades a la resta d'organitzacions (PCC, Espai Roig-Verd-Violeta, PASOC, Col·lectius Llibertaris, Izquierda Republicana...). En qualsevol cas respecte la relació amb IU volem ser una organització catalana sobirana, que decideix i elabora la seva política per a Catalunya i, a la vegada, una organització que participa amb veu i vot en les assemblees i organismes d'IU i s'hi corresponsabilitza.

La discussió sobre aquests assumptes va ser, en alguns moments apassionada perquè, tal vegada, molts companys, venint de l'experiència de la política duta a terme per la direcció d'IC de cercar la diferenciació i l'enfrontament permanent amb IU, volien assegurar una relació més estreta amb IU per tal d'evitar la repetició en el futur d'experiències tan traumàtiques com la viscuda. La sang, però, no va arribar al riu i el model que es proposa és, per entendre'ns, el dels 60 anys de relacions entre PCE i PSUC (abans que la direcció d'IC decidís congelar el PSUC), que prou bé va funcionar. Relacions que ara manté fructíferament el PCE-PSUC viu.

Vàrem comptar amb la presència de representants de les altres forces amb les què hem de formar la nova formació transformadora catalana i amb una delegació d'IU, encapçalada per Víctor Ríos, que va tenir una intervenció molt aplaudida.

Finalment a es varen mig escollir els òrgans de direcció del CRVV. De més ampli a més restringit són:

- Consell Nacional: Format pel Consell Executiu mes 54 persones escollides per territoris i sectors. A completar amb l'elecció de membres des de les Assemblees Comarcals i Sectorials. Quan es tanqui el procés d'Assemblees publicarem la llista completa.

- Consell Executiu: constituït pels membres de l'Equip Coordinador i Ferran Gallego (Programa), Carme Massana (Europa), Josep Llavina (Economia Social), Josep Burjales (Medi Ambient) , Jaume Botey (Solidaritat), Juan I. Valdivieso (Treball), Angels Expósito (Dona), Natàlia Rossetti (Joves), Pere Marine (Barcelona), Vicens Ventura (L'Hospitalet), Manolo Armentero (Badalona), Tomasa de Jesus (Valles Occ.), Antonio López (Vallès Or.), Marc Agea (B. Llobregat), Lluis Torrents (Maresme), Agustí Roig (Universitat), Antoni Rocafull (Comarques Gironines), Clara Ribas (Comarques Tarragonines), Jose Espuñez (Seat), Albert Escofet (Banca), M. Ángel Domínguez (Alimentació), Salvador López (FITECA), Albert Miralles, Juan Guil i Mariano Aragón

- Equip Coordinador: que assegura les tasques quotidianes amb Antoni Lucchetti, Ramon Luque, Neus Molina, Alfred Clemente, Jordi Sßnchez i Ramon Franquesa.

Gregori López Raimundo es convidat permanent a tots els organismes. Tan bon punt tinguem les tesis i resolucions aprovades en la seva redacció definitiva, aquestes seran publicades a la WEB del CRVV.

Informe Polític a l'Assemblea del CRVV

Presentat per Antoni Lucchetti

 

Fa un any, no ens haguéssim cregut que avui estaríem aquí. Pensàvem que podríem fer l'hegemonia dins d'IC. Avui estem en la irreversible decisió de constituir, junt amb altres, una força política catalana, de l'esquerra transformadora, plural, que sigui el referent a Catalunya de IU.

No hem trencat amb IC només per causa del trencament amb IU. Hi han hagut discrepàncies insalvables: Maastricht; reforma laboral; pensions; IC com a partit, congelació PSUC; manca democràcia i pluralisme; vots "contra" IU al Congrés de Diputats; campanyes a Galicia, Euskadi, Canàries, etc.; política quasi només per dalt (institucional, electoralista); una direcció que no diu mai el que pensa, i no fa mai el que diu o escriu. Hem acabat per constar l'existència de dos projectes polítics diferents, en el fons i en la forma.

Amb la prohibició d'accedir als locals als membres del Col·lectiu i amb el trencament amb IU, IC ha iniciat un camí que no porta en lloc. Ha quedat sense referent d'estat, por molt que estigui anunciant una nova confederació, amb qui? IU es recupera cada dia que passa i constatem que la tan anunciada sangnia es queda només amb el PDNI. Tot és únicament una operació, fallida, d'acostament al PSOE, en un moment de descrèdit màxim del PSOE, de incapacitat fer oposició i de davallada vots (generals, galleguesà)

Avui, decidim deixar de ser una corrent d'IC. Hem intentat treballar dins d'IC, però hem estat exclosos. Se'ns ha fet fora. Des d'avui hem de iniciar (o prosseguir) la sortida ordenada de IC, al ritme que el treball de cada localitat exigeixi. Ara el nostre objectiu es doble: per una banda, organitzar el Col·lectiu Roig Verd Violeta, i per l'altre, construir junt amb altres el referent de l'esquerra transformadora a Catalunya relacionada sobiranament amb el projecte d'IU a nivell d'estat. Sabem que això pot representar renunciar al patrimoni material que hem anat construint: locals, mobiliari, fitxersà, especialment a llocs com l'Hospitalet, Blanes, Badalona, etc. Però ens emportem el patrimoni polític, que és el que ens importa.

No parlem de fer del Col·lectiu un partit. Però si de dotar-nos de la organicitat per contribuir a la construcció d'aquest referent de l'esquerra transformadora. Estem segurs que quan major sigui la força del Col·lectiu (i del PSUC VIU, al que els que en som no renunciem), millor serà la nostra aportació per a fer aquest nou referent.

Sabem que aquesta ruptura, a curt termini, es un problema per a l'esquerra. Representa una divisió que no ens ha d'alegrar, que nosaltres no volien, i no se'ns ha deixat un altre alternativa. Però a mig termini, d'aquí pocs anys, clarificarà les posicions i els espais polítics.

Hi ens posat a treballar ja per bastir un nou referent d'IU a Catalunya, junt amb altres. Hem iniciat els contactes, constituït el grup promotor, i fet una crida a constituir el Grup Fundacional. Hem de ser molts més, hem de ser generosos, per a fer entre tots una força arrelada a Catalunya, en la que hi siguem tots els que hi som, però que es sàpiga obrir cap a nous sectors socials, territoris, sensibilitats d'esquerres, etc. No caiguem en la temptació del "poc però bons". Les treballadores i els treballadors de Catalunya i de la resta d'Espanya necessiten que construïm un referent d'IU a Catalunya fort, ben implantat i arrelat a tot el territori, no només als cinturons industrials.

Es essencial per a nosaltres articular una proposta política que parteixi del fet nacional català, amb el que implica de sobirania, de debat i aprovació per les nostres bases i els nostres organismes de direcció de la nostra política. Però al mateix temps, la consciència de formar part d'una proposta política a nivell d'estat i europeu, la d'Izquierda Unida, en la que participem en la seva elaboració, amb veu i vot, i de la que ens sentim corresponsables.

Aquest equilibri entre sobirania formal i real, per una banda, i corresponsabilització fraternal i real, de lleialtat al projecte d'IU, per altra, te al nostre país una tradició de més de 60 anys, que ha donat excel·lents resultats a la trajectòria de l'esquerra transformadora a Catalunya: la tradició del PSU de Catalunya. Ha estat l'actual direcció d'IC la que n'ha fet un mal us, que no ens hauria de fer oblidar la bondat de la fórmula. íNosaltres no farem com la majoria d'IC, no serem deslleials a IU!

Els problemes no son de com s'estableix la sobirania de la nova formació política catalana, sinó de com s'exerceix en la pràctica la mateixa, si hi ha acord polític de fons. I tenim clar que la nostra relació amb IU no es la d'una mera opció electoral i tàctica, sinó d'una veritable corresponsabilització amb un projecte polític. L'esquerra catalana ha tingut sempre clar aquest equilibri entre sobirania i corresponsabilització.

Sabem que hi ha una certa expectativa sobre el nom de la nova formació política. Però no ens hauria de crear falsos problemes: Primer, per que no el decidirem nosaltres només, l'hem de compartir amb altres. Segon, per que podem tenir problemes legals si algún nom ja està registrat. I tercer i més important, per que tots aquí tenim clar la nostre identificació política amb les propostes d'IU. Això ho reiterem, des d'aquí, solemnement: íestà garantit!.

El conflicte que estem vivint s'inscriu en una nova situació mundial, caracteritzada per la fi del mon bipolar, per una explosió científico-tècnica, que obre una era que pot donar una nova generació revolucionaria que succeeixi a la revolució francesa i a la soviètica:

L'enfonsament del sistema soviètic, principalment pels seus propis errors, ha creat a l'esquerra una crisi de desorientació. Els que defensàvem un canvi de societat estàvem bloquejats, fins a les hores, per l'existència d'un altre model de societat alternatiu, que representava encerts parcials en molts camps, però que globalment no funcionava. El seu enfonsament ha tancant una experiència que, ara ho sabem, no portava al socialisme. Però per a nosaltres està clar: les desigualtats i les injustícies socials dels sistema econòmic, que van portar a l'any 17 a uns revolucionaris a intentar un canvi de societat, encara estan, no només vigents, sinó agreujades. A ells els movia un impuls emancipador que compartim: l'impuls de transformació de la societat capitalista en un sentit socialista.

Ja no existeix a nivell internacional un "bloc socialista", ni perspectiva de reconstrucció del mateix. Avui ens queden més preguntes que respostes, però possiblement l'esquerra es troba amb millors condicions de fer-se, al menys, preguntes més encertades. I ens les haurem de fer, amb totes les forces democràtiques i progressistes, i amb un referent ideològic plural.

Als països de l'Europa capitalista, fins a les hores, aquell sistema alternatiu, que no funcionava allà, servia per a frenar la cobdícia del capital, que havia de fer unes controlades concessions davant un moviment obrer i sindical organitzat que demanava part del pastís. Ara, enfonsat el model presumptament alternatiu, el gran capital, el capital financer -que és el que compta- ha vist el cel, la "fi de la història", el seu triomf definitiu. Ara vol recuperar tot el pastís.

Aquesta és l'aposta del neolliberalisme, del "pensament únic". Una inevitable mundialització (la globalització del model neolliberal) se'ns presenta, no només com la millor, sinó la única opció possible per a resoldre els problemes dels països endarrerits. Mentre, les diferencies de renda per habitant entre el països desenvolupats i els endarrerits ha anat creixent des de 1960, i aquesta darrera dècada, de clar neolliberalisme, el percentatge de pobres a Amèrica Llatina i a Àfrica han augmentat. 800 milions de persones al mon estan en situació de desnutrició crònica, la major part d'ells nens. I el pagament de la deute de molts països subdesenvolupats dobla les despeses en sanitat i escola; etc.

Però també al "primer mon" aquestes polítiques han tingut efectes desastrosos per als treballadors. Als EEUU, els treballadors sense qualificació (sense certificat d'estudis secundaris), han vist en vint anys reduïts els seus salaris reals hora en un terç (de 11,85 dòlars a 1973 han passat a 8'64 a 1993), i actualment aquesta tendència segueix: els salaris disminueixen, mentre s'allarga l'horari efectiu de treball anual (pèrdua de vacances, etc.). A l'Anglaterra governada pels conservadors, les famílies pobres son el 23% del total. Hem arribat a la Unió Europea als divuit milions d'aturats i als 40 milions de pobres. Entre 1988 i 1993, a França les famílies pobres van passar de ser el 14% a ser el 16% del total, i a Alemanya del 10 al 13%. A Catalunya i a Espanya, l'atur i la precarietat donen un quadre semblant.

Mentre, 358 multimilionaris a tot el mon controlen més riquesa que els 2.000 milions de persones més pobres. I controlen els mitjans de comunicació (Bill Gates, Rupert Murdoch, Jean Luc Lagardère, Ted Turner, Conrad Black, etc.)

El neolliberalisme s'ha imposat (no irreversiblement, però s'ha imposat). El pes del sistema financer sobre l'economia mundial, te efectes polítics. Cada cop més les decisions dels governants democràticament elegits es veuen mediatitzades pels grans interessos financers, per l'entramat de institucions com el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional, l'Organització Mundial del Comerç, els Bancs Centrals, que es mouen per uns interessos res o molt poc a veure amb els de les classes populars. A Europa, el marge de maniobra en política econòmica dels governs nacionals es cada cop més petit. En política monetària ja es pràcticament inexistent. Les polítiques de creixement econòmic i d'ocupació estan supeditades a objectius monetaristes fixats per instàncies "neutres", "tècniques", "asèptiques", com son el sistema de Bancs Centrals europeus contemplat a Maastricht. Com si aquest sistema no tingués res a veure, no estigués al servei dels grans interessos financers.

Políticament anem cada cop més a un sistema com el d'Estats Units. Un bipartidisme dominat per un gran centre dreta i un gran centre esquerra, dos partits que fan la mateixa política de manteniment del sistema, amb petits matisos més en el programa electoral que en l'aplicació pràctica, mentre vota menys d'un 50% de la població. Exemples d'aquesta tendència al bipartidisme els podem trobar a Itàlia (a on el PDS ha buscat desesperadament el vot de centre) o a Anglaterra, entre altres països.

El neolliberalisme promou aquest model a Europa, i és el principal substrat de l'ascens del feixisme al continent. Les darreres eleccions a Noruega, a Dinamarca, a Àustria, a França, etc. etc., demostren que sectors importants de la classe obrera poden seguir els cants de sirenes davant de la barbaritat del neolliberalisme defensat des de l'Europa de Maastricht, si l'esquerra transformadora abandona aquest espai.

Econòmicament, el neolliberalisme defineix com a únics valors els del mercat, confonent economia de mercat, - que té un paper a jugar no incompatible amb una eficient i equitativa distribució dels recursos -, amb societat de mercat, que és en la que vivim. Amb la liberalització i deslocalització de les inversions en funció dels interessos del capital financer i de les multinacionals, la desregulació laboral (que implica reducció de les llibertats sindicals, acomiadament lliure i barat, domini total del terreny de l'empresa), la reducció del paper del sector públic i l'Estat del Benestar amb l'excusa de la contenció del dèficit.

I ideològicament, creant aquesta idea cada cop més dominant, fins i tot entre amplis sectors de l'esquerra tant política com sindical, de que aquest és l'únic sistema que podem esperar, el millor dels possibles. Aquest és l'aspecte del neolliberalisme potser el més característic del moment que estem vivint. Difícilment els poders fàctics financers haguessin pogut portar a terme els seus objectius, sense l'ajut dels organismes internacionals (OCDE, el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional i la Organització Mundial de Comerç), dels mitjans de comunicació, i dels grans "partits de govern". Això, no es d'estranyar l'expansió i acceptació de les idees neoliberals, que han impregnat una part important de l'activitat sindical, i del discurs i la política dels partits, fins i tot els d'esquerres, com ho demostra palesament la política de centre dreta portada a terme pel PSOE especialment en la seva etapa de govern.

L'ofensiva neolliberal, poc a poc, ha anat guanyant espai. Intentar desmuntar-la, ensenyant les seves contradiccions, es anar contra el "políticament correcte" i " l'econòmicament correcte". Dir que "un deu per cent d'inflació no mata a ningú i un deu per cent d'atur ho pot fer" (Dorntbusch), és rebutjat pels qui defensen que l'estabilitat monetària és el primer objectiu, malgrat signifiqui uns nivells d'atur i precarietat estructural alts, que els serveix per a mantenir una pressió a la baixa dels salaris i això augmentar els beneficis, i per trencar l'espina dorsal dels sindicats. La que diuen que és la "única política possible" es la que te el suport dels qui surten beneficiats: el gran capital financer.

Les forces del sistema son tan fortes, que podem acabar considerant com inevitable allò que senzillament convé als interessos financers, dominats per uns pocs. Ells saben que si la demanda es dèbil, el sistema productiu tindrà problemes de sobreproducció. Però no estan interessats en el sistema productiu industrial, que consideren correspon a un model de producció i consum en vies d'esgotament als països de l'OCDE, y per altra banda poc rendible davant dels profitosos negocis que les transaccions financeres els permeten: cada dia es mouen en els mercats financers internacionals bilions de dòlars, i només una petita part, un cinc per cent, corresponen a transaccions de mercaderies. La resta son merament especulatives. En una sola d'aquestes operacions, fetes a través dels sistemes de comunicació informàtics, es poden obtenir, en uns minuts, mes beneficis que la SEAT durant tot un any fabricant centenars de milers de cotxes i donant treball directa i indirectament a més de cent mil persones. I aquestes operacions provoquen alteracions dels canvis internacionals, del valor de les monedes, devaluacions, etc.

Davant d'això, els poders fàctics - el mon financer, les multinacionals, els EEUU -, aposten pel bipartidisme, negant la mateixa pluralitat de la societat, i posant en perill el sistema democràtic. La campanya desfermada contra IU aquests darrers mesos, s'inscriu en aquesta tendència. L'esquerra transformadora sobra en aquest esquema. Per això molestem nosaltres i IU. Trenquem aquest esquema de "modernitat". Som l'esquerra que recorda que molts dels grans problemes (i petits), no es poden resoldre dintre d'aquest sistema econòmic. (à)

Per a que aquesta esquerre fos present a Catalunya era necessari clarificar les posicions polítiques i pogué actuar amb llibertat i claredat. Molts companys eren reticents a donar aquest pas pel temor a repetir un desastre com el de l'escissió de 1982. Això ens ha fet ésser enormement pacients i tolerants, potser massa. Però companys l'historia no es repeteix. Què hi ha de diferent amb la crisi de 1982? Moltes coses. Els protagonistes i els problemes son diferents: avui quasi tots estem d'acord amb que el model soviètic de socialisme ha fracassat, deixant enrera anys de sacrifici i d'heroisme d'un poble. Però la diferencia essencial es que, a 1982, els que van trencar es van quedar sols, sense referents a nivells d'Estat, dons el PSUC va seguir agermanat al PCE. Ara, en canvi, qui es queda sense referent (excepte un PDNI més aviat prim i el PSOE que ja té qui té a Catalunya) és l'actual direcció d'IC, que, entre Esquerra Republicana i el PSC-PSOE, es veuré abocada a un procés com el d'Euskadiko Esquerra fa uns anys. La nostra formació política nova, seguirà amb un referent a la política espanyola i europea, que és IU. I aquesta diferencia, traduïda en base social i en vots, és prou gran.

Se'ns diu sucursalistes. La veritat és que no ho serem més (no ho serà la formació política nova) del que el PSU i IC des de la seva fundació ho ha estat. Això sí, no jugarem amb dues baralles, i des de la nostre sobirania, serem respectuosos amb l'esquerra alternativa i transformadora que creiem que representen els milers de dones i homes que estan en aquella formació política. Nosaltres jugarem net: defensarem i mantindrem les nostres posicions polítiques (Catalunya és una nació amb característiques pròpies i diferents de la resta d'Espanya), però no anirem a fer mal als nostres. Si sentir-se més a prop dels bracers extremenys, dels miners asturians, dels camperols andalusos, dels obrers industrials bascs, que de la burgesia catalana, es ser sucursalista, potser sí que ho som. Però preferim això a ser pujolistes d'esquerres.

Es convertirà IC automàticament en el nostre enemic principal? Ho hauríem d'evitar. Els companys i companyes d'IC han estat i seguiran estan en l'espai de l'esquerra, segurament els més propers a nosaltres, amb els qui haurem d'arribar moltes vegades a acords (municipis, Parlament de Catalunya, Diputacions, Area Metropolitana, Consells Comarcals, etc.). No es un problema de bons i dolents: hi han dos projectes polítics. I tard o d'hora, molts d'ells descobriran l'engany de la direcció d'IC i tornaran amb nosaltres.

Iniciem un nou camí, ple d'esperança en el futur: però una esperança no gratuïta: la que es basa en el convenciment de la raó i en el treball. Per que no n'hi ha prou amb tenir la raó. Cal saber fer pedagogia i treballar.

Quin és el nostre projecte? El nostre llibre de capçalera es el manifest llibre blau. El programa l'haurem de fer entre tots. Què volem dir quan parlem de política transformadora? Ja ho hem dit: Nosaltres creiem que els problemes de les diferencies creixents nord-sud; de l'explotació del treball; de la falta de perspectives per als joves; de l'empobriment cultural; de la discriminació de la dona a la societat, en el treball i a la casa; de la destrucció del medi ambient i l'esgotament dels recursos naturals; que molts dels problemes que avui tenen els homes i les dones del nostre mon, no poden resoldre's dintre del sistema actual.

Nosaltres defensem, en un marc de llibertats i de respecte i defensa dels drets humans, i d'aprofundiment de la democràcia, la superació del sistema econòmic capitalista, en un sentit socialista i igualitari, com a condició segurament no suficient, però necessària, per a resoldre tots aquests problemes.

Els grans reptes que haurem d'abordar, entre altres, son: Primer, saber resoldre amb propostes concretes els problemes concrets de la gent: treball, habitatge, medi ambient, sanitat, ensenyament, residus, etc. Sàpiguen lligar problemes i solucions concretes, pedagògicament, com a passos cap a la superació del sistema, condició indispensable per a que les reformes concretes tinguin sentit més enllà dels problemes i les solucions immediates. En una paraula, no només reivindicar, fer propostes i gestionar, sinó també, i sobre tot, fer política.

En segon lloc, haurem d'esforçar-nos per situar la contradicció fonamental, la que fa referència al capital i al treball, com a una contradicció lligada avui a moltes altres contradiccions com: consumisme - finitut de recursos, home - dona, nord - sud, llibertat - igualtatà Contradiccions a les que la fonamental (capital - treball), no pot donar resposta complerta, tot i que la seva solució apareix, cada cop amb més claredat, com a condició necessària, encara que no suficient, per a resoldre les altres: "O socialisme o barbàrie". Però no serveixen les fórmules que ja han demostrat que no serveixen. Avui cal anàlisi concreta de la realitat concreta, estudi, debat, imaginacióà Per que els camins son nous. Aquí, les dones i els joves han d'aportar les seves sensibilitats i les seves reflexions. Per això nosaltres ens hem dit Col·lectiu Roig Verd Violeta. Hem de reflexionar i actuar sobre els colors que acompanyen al roig.

Y tercer, les solucions concretes als problemes concrets els hem de proposar des de les institucions, però també des de les organitzacions socials, amb la mobilització social. Com dèiem, "partit de lluita i partit de govern".

Per acabar, quatre grans línies de treball per aquest futur immediat:

Primer, hem de fer-nos forts com a intel·lectual col·lectiu. Informació, formació, debat polític. Lligar teoria i pràctica.

Segon, organitzar-nos, estendre la nostra organització territorialment , i ampliar-la a sectors socials en els que estiguem poc representats. Especial atenció a les dones i als joves.

Tercer, enfortir el treball polític cap a la societat, oferir alternatives i solucions als problemes de la gent, lligats a la gent. Cooperar amb les organitzacions socials, especialment amb els sindicats.

I quart, impulsar la mobilització per a aconseguir amb la gent reivindicacions concretes: setmana de 35 hores (molt important), incineradora, rebut de l'aigua, okupes, ETT's, aeroport, insubmisos, habitatges, etc.

Companyes i companys: tenim un gran repte davant nostre: els que creiem que el PSUC te un paper important a jugar a Catalunya; els que apostem per fer del Col·lectiu Roig Verd Violeta un instrument per ajudar a crear, junt amb altres, el nou projecte de l'esquerra transformadora al nostre país, que sigui el referent d'IU, tenim un gran repte.

Iniciem un camí. Moltes dones i homes, treballadores i treballadors de Catalunya, esperen de nosaltres que el sapiguem definir bé per a venir amb nosaltres. No se'ns regalarà res: dependrà del nostre encert en les propostes polítiques i del nostre treball. Avui tenim la il·lusió de construir el futur: la feina està per a fer davant nostre. Endavant!

Imparable activitat del CRVV a tot Catalunya

En els darreres setmanes el Col·lectiu Roig Verd Violeta ha desenvolupat una frenètica activitat arreu de Catalunya. A la nostra redacció han arribat noticies d'actes a Viladecans, Santa Maria de Montboi, Sant Cugat, Santa Coloma, Cornellà, Terrassa, Sabadell, Gavà, Rubí, Cerdanyola, Badalona, Girona, Mollet, Lleida, Montcada, Abrera, L'Hospitalet, Tarragona, Vilanova, Prat de Llobregat, Sant Boi, Santa Adrià i a diferents barris de Barcelona. Així com sectorials a Químiques, Alimentació, Dones, etc.

El Consell Executiu del CRVV després de l'Assemblea, s'ha trobat 3 vegades: el 3 i el 23 de desembre i el 13 de gener. En elles s'han establert les línies generals de activitat del CRVV, s'ha efectuat un seguiment de les àrees (en especial de organització i finances) i finalment s'han establert els criteris amb que el CRVV aporta a la Crida per l'Unitat de les Esquerres de Catalunya (CUEC), per iniciar el procés de fundació de una amplia força transformadora a Catalunya.

El Consell ha examinat el procés d'assemblees locals i sectorials que estan completant la direcció nacional i estenen el CRVV.

Un dels criteris establerts pel Consell es de seguir amb la política d'evitar prendre el que queda d'IC com a "enemic principal". Primer, perquè l'últim que ens fa falta ara mateix és un espectacle com el que ha provocat el PDNI a Madrid que debilita al conjunt de l'esquerra, i segon lloc, perquè, sigui com sigui, IC és una força d'esquerres i (fora dels col·lectius de la CUEC) la més propera a nosaltres. Es va aprovar la política d'evitar enfrontaments i de no fer públics els petits conflictes i provocacions dels que informaren diversos companys.

Dins de les activitats dels diferents sectors i agrupacions locals, destaquem que a proposta d'Àngels Expòsito de l'Àrea de la Dona, es va donar suport a la convocatòria de una Assemblea de Àrea pel 12 de gener.

Destaquem en aquest període les dificultats derivades de la penúria financera i manca de locals. Entre les dificultats destacà la lentitud en que arriben les butlletes de pagament bancari i ho reduït d'algunes quotes. S'ha insistit repetidament que les agrupacions que comencen a funcionar (o les que simplement han seguit funcionant canviant el nom d'IC per CRVV) es dotin d'immediat de com a mínim d'un responsable polític i un organitzatiu i passar els noms a l'àrea d'organització.

Els militants del PSUC hem entès perfectament que en cap cas el funcionament del CRVV repercutirà negativament en el funcionament del "PSUC viu", la pràctica està evidenciant com la consolidació del CRVV i la CUEC assegura la continuïtat política del Partit i la seva consolidació orgànica. El PSUC viu ha ofert els seus locals per a l'ús del CRVV, en especial la seva seu central a Comtessa de Sobrediel.

Finalment respecte la "Crida per la Unitat de les Esquerres de Catalunya" (CUEC), S'ha informat àmpliament del procés de converses desenvolupat i ha examinat de forma continuada els criteris fundacionals que han d'inspirar els principis polítics, la forma d'afiliació i els mecanismes de funcionament. S'ha seguit la situació del procés de confluència a les comarques i sectors. El Consell ha acordat que tot afiliat al CRVV (i per tan del PSUC viu) passarà a formar part de la nova formació política en el moment que es constitueixi.

Esta prevista una reunió del Consell Nacional del CRVV a finals de gener, en el moment que es tanqui el procés post Assembleari.

 

Barcelona, 27 de noviembre de l997

Quim Mestre, Responsable de organización de IC y del PSUC.

Camarada Quim: Enterado de la Resolución de la Permanente de IC prohibiendo que el Colectivo Rojo, Verde Violeta pueda realizar sus actividades en los locales de IC - que son también los del PSUC-, he decidido darme de baja de la misma a partir del 1 de diciembre, fecha en que el CRVV iniciarß su funcionamiento independiente de IC.

Como la pertenencia al PSUC conlleva ahora la afiliación a IC, entiendo que mi baja de IC presupone también mi baja formal del PSUC. Subrayo formal porque realmente no es posible darse de baja de un partido que estß congelado desde hace años y que, después de sacarlo temporalmente del frigorífico para desnaturalizarlo en el IX Congreso, su Dirección da por muerto. S61o así se explica que no se hayan editado aun los acuerdos del Congreso ni se haya convocado a los militantes para discutir las modificaciones y acciones incorporadas a los documentos congresales que deforman los principios ideológicos, políticos y organizativos del PSUC y anulan de hecho su condición de partido político. Solo así se explica, así mismo, que el Comité Central salido del Congreso se haya descongelado en una sola ocasi6n para aprobar la ruptura de las relaciones con el PCE, que son desde su fundación en 1936 una señal de identidad del PSUC.

Afortunadamente, los militantes agrupados en torno al "Manifesto por el PSUC", que apoyaron la enmienda a la totalidad presentada en el IX Congreso, mantienen la decisión de reactivar el PSUC y de restablecer las relaciones tradicionales con el PCE. Ello me permite conservar mi condición de comunista organizado en la corriente "PSUC viu" y la esperanza de que un congreso extraordinario o el X Congreso del PSUC puedan devolver las aguas a su cauce.

Un cordial saludo de GREGORIO LOPEZ RAIMUNDO

 

Els primers passos per constituir una nova força d'esquerres transformadora a Catalunya es donen amb celeritat. El 26 de novembre apareixia la Crida per la Unitat de les Esquerres a Catalunya que a l'entorn del Grup Promotor han començat a avançar una proposta de conformació: recerca de personalitats, calendari, línies constitutives, carta de normes, etc. El següent manifest n'és el primer avanç vers aquest objectiu.

CRIDA PER A LA UNITAT DE LES ESQUERRES A CATALUNYA

Barcelona, 26 de novembre de 1997

La situació catalana actual necessita la presència d'un moviment polític i social nacional català de les esquerres, amb un programa inequívoc de transformació. Les polítiques neoliberals del PP, les de CiU i el seu model nacionalista conservador ¾ impregnat de populisme¾ han consolidat l'hegemonia social, cultural, econòmica i política d'una minoria privilegiada, individualista i insolidària, front a una majoria de la població. Per poder canviar aquesta realitat, entenem que cal superar inèrcies del passat i obrir noves experiències plurals i participatives, per impulsar un projecte d'esquerres que il·lusioni la ciutadania i pugui ser alternativa de transformació social.

Per això forces polítiques, col·lectius i persones de diversos corrents de l'esquerra transformadora com: Col.lectiu per una Esquerra Alternativa, Col.lectiu Roig-Verd-Violeta, Partit d'Acció Socialista de Catalunya (PASOC), Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC), Paco Fernßndez Buey (Mientras Tanto) i Miquel Riera (El Viejo Topo) i com a observadors: Partit Republicà d'Esquerra-Izquierda Republicana (PRE-IR), col·lectius llibertaris i l'Espai Roig-Verd-Violeta; hem coincidit en la necessitat d'iniciar un procés per a construir un moviment polític i social transformador, capaç d'impulsar una alternativa política, econòmica, mediambiental, social i cultural.

Ens mou la voluntat que el procés que engeguem porti moltes persones a trobar-nos en una organització realment nova, radicalment democràtica i resoludament participativa. Un moviment polític i social on conflueixin forces polítiques, socials i persones d'esquerres que coincideixin en aportar propostes i el seu treball per aconseguir objectius comuns de transformació i una societat de persones lliures i iguals en una terra habitable.

Un moviment polític i social on convisquin pluralment diverses tradicions d'esquerres: socialista, comunista, republicana, llibertària, ecologista, nacionalista d'esquerres, demòcrata radical, cristians/es de baseà Una formació ideològica i políticament plural, amb persones que s'uneixin entorn a un programa i que s'organitzin per desenvolupar-lo.

Iniciem aquest camí per continuar lluitant plegats i plegades per a fomentar la igualtat i la justícia social, el respecte al medi ambient, l'eliminació de les desigualtats, privilegis i arbitrarietats; impulsar i contribuir al desenvolupament d'una alternativa, de manera que pugui construir-se un sistema de vida, producció i consum diferent de l'existent, amb una democràcia radical estesa a tots els àmbits de la societat. Volem ser un moviment internacionalista i solidari. Que lluiti per una construcció europea social i democràtica alternativa a Maastricht. Que defensi la plena ocupació, el sector públic i els drets socials.

Una formació catalana i republicana, amb un projecte nacional i que defensi el dret democràtic d'autodeterminació, així com la solidaritat entre els pobles de l'Estat espanyol. En el debat constituent proposarem establir, des de la nostra sobirania, una relació de corresponsabilitat en un projecte comú amb Izquierda Unida a nivell estatal i a nivell europeu.

Pretenem impulsar una formació participativa, democràtica i transparent. Amb elaboració col·lectiva i permanent sustentada en les assemblees i que es caracteritzi pel principi d'una persona un vot. Una força mobilitzadora, que participi en l'articulació d'una societat civil alternativa, compromesa als moviments socials crítics i alternatius que tingui expressió institucional. Que doni un impuls ètic, fomenti noves formes de fer política i recuperi els valors d'esquerres.

Per tot això ens constituïm en grup promotor per fer una crida a la creació d'un grup fundador per impulsar un procés fundacional d'aquesta proposta plural d'unitat d'esquerres compromesa en la transformació social a Catalunya. Aquesta és una crida a trobar-se, impulsar activitats, fer presentacions públiques i promoure assemblees unitàries. El procés fundacional d'aquesta proposta pretenem que sigui obert, participatiu i engrescador.

 

_____________________Vida de Partit_______________________________

II Ple del Cte. Central: convocat el Xe Congres del PSUC viu

El passat dia 17 de gener es va reunir la segona sessió plenària del Comitè Central del PSUC, a la que partir d'aquest moment passava ser la seu central del Partit. Al plenari el Coordinador General Antoni Lucchetti, va presentar un informe polític en que s'analitzava el desenvolupament de les tasques aprovades a la Assemblea Constituent. En aquest informe desprès de fer un anàlisi de la situació internacional i nacional, s'examinava el compliment dels acords de l'Assemblea Constituent i l'anterior plenari. Així es va constatar com s'havia evitat la desorganitació pràctica del PSUC, s'havia avançat en la conformació d'un espai sobirà de l'esquerra transformadora a Catalunya corresponsable amb IU, s'havien restablert les relacions fraternals amb el PCE (restablert la participació del PSUC al Comitè Federal i Executiu, a la Festa del PCE) i s'havia avançat en la reconstrucció de les agrupacions i Comitès del PSUC constatant com en aquest moment estem ja presents a 120 localitats de Catalunya. Al informe es proposava consolidar la restauració del funcionament regular del PSUC, avançant vers la convocatòria del Xe Congres al mes de novembre pel que es proposà una Comissió Preparatòria formada pels companys/es Lucchetti, Clemente, Gallego, Massana, Rocafull, Rossetti, Espuny i Franquesa. Desprès d'un ampli debat amb més de 30 intervencions es constatà algunes deficiències en la tramitació de les domiciliacions bancàries en que només un 50% dels 2000 militants les han tramitat a Finances. S'acorda donar màxima prioritat política a resoldre aquest problema. Així mateix s'acorda establir una quota de referència de 1500 ptes. Entenen que en cap cas la quota ha de ser obstacle a la afiliació, però recordant el criteri de que aquesta sigui el 1% dels ingressos i establint una quota mínima de 700 ptes que només reduir-se en casos justificats per les organitzacions locals (pensionistes, aturats, dones a la llar, joves, etc). D'altra banda es dirigí als presents el company Jesús Maria Garrido (director de Mundo Obrero) en nom del Comitè Federal del PCE per explicar les condicions en que es convoca el XV Congres del PCE a novembre, en el que el PSUC viu participarà amb veu i vot. El plenari aprova l'Informe i les propostes presentades, de les que destaquem abreujadament:

El PSUC ja te la seva pagina WEB propia amb el domini

La pàgina provisional del Col.lectiu Roig Verd Violeta es:

Fes arribar les teves aportacions: fotos, articles, noticies, etc.

 

 

La Joventut Comunista del PSUC viu en marxa

El passat 21 de desembre els Joves Comunistes del PSUC viu (JC) van celebrar la seva assemblea constituent. Prop de 70 joves d'una dotzena de localitats van aprovar el document-manifest i van escollir la direcció que dirigirà les joventuts del PSUC viu fins el proper IXè Congres d'aquí mig any. El document aprovat recull la necessitat de reconstruir una joventut comunista fora de Joves amb Iniciativa, per a contribuir a enfortir el partit (PSUC viu) a nivell juvenil. Aquest mateix document feia una anàlisi de la situació dels i les joves de Catalunya, que es considera bastant greu en matèria laboral (atur i precarietat), en habitatge i en perspectives de futur. Aquesta situació empitjora encara mes en el cas de les joves treballadores. La JC del PSUC viu han apostat per assajar formules innovadores, dotant de mes pes a les discussions assemblaries i a la direcció col·legiada, rebutjant la professionalització de la política, un fet que s'ha viscut a Joves amb Iniciativa. JC també s'ha compromès completament amb el CRVV en la construcció d'un moviment sociopolitic a Catalunya i aposta per a la construcció paral·lela d'un moviment polític i social juvenil junt amb altres col·lectius i organitzacions comunistes, ecologistes, antimilitaristes, feministes, reconeixent l'especial importància que tenen els i les independents en un projecte d'aquestes característiques. La distribució de tasques de direcció ha estat assumida per un equip persones que assumeixen les àrees de Relacions Polítiques (Natàlia Rossetti), Propaganda (Jose Manuel Salmerón), Ensenyament (Oscar Guardingo), Laboral (Elisabeth Matallßn), Organització (Víctor Boyer) i direcció Veu Rebel (Enrique de la Pezuela). La nova adreça electrònica de les JC es: jc_psuc@hotmail.com

El Partit obre les seves seus a Catalunya

Desprès de que ens fos denegat l'ús dels locals a IC hem estat un temps amb una vida quasi clandestina, reunint-nos a cases de companys, centres cívics o fins i tot als bars i als carrers. El Partit intenta normalitzar la seva activitat amb l'apertura d'unes mínimes seus que puguin servir com a referència. En cap cas però, volem convertir aquestes seus en un "refugi" de militants. Hem de seguir treballant prioritariament vers a la societat: CRVV, sindicats, organitzacions socials, empreses, centres d'ensenyament, casals, etc. Per tant us recordem la directriu del Comitè Central d'obrir només les seus imprescindibles per assegurar el funcionament intern del Partit (reunions, distribució de premsa, elaboració de materials, arxiu, etc.) i destinar el gruix de la nostra activitat i recursos a l'activitat política vers la societat. Desprès d'algun problema amb el permís municipal d'obres, amb la II sessió del CC s'obria la seu central a Barcelona. Ara ja es possible entrar en contacte amb nosaltres. Incloem tot seguit una relació de les primeres seus obertes:

 

CENTRAL: Comtessa de Sobradiel, 7 Barcelona 08002 (darrera plaça Sant Jaume). Tel. 412.21.95

9 Barris (Barcelona): Chafarinas, 16 08033. Tel. 354.23.61

Badalona: Pius XII, 29. Tel. 383.42.03

L'Hospitalet: Rambla Marina, (Bellvitge). Tel. 335.16.50

Sabadell: Casanoves i Bosch, 55 Tel. 726.55.11

Mollet: Francesc Macià, 73. 08100 Tel. 570.92.02

El Prat de Llobregat: Passatge Pintor Picasso, 38 local 6. Tel. 478.69.20

Blanes: Caceres, 32. Tel. 972-33.64.38

Salt: Avg. Països Catalans, 20

 

 

 

 

NOTA INFORMATIVA: La direcció del Partit informa a tots els militants, que per raons de retard en els procediments bancaris i per cobrir les despeses inicials d'apertura de locals; la quota que es cobrarà el mes de gener serà trimestral (desembre-gener-febrer), de forma extraordinària.

Ara més que mai, afiliat al Partit!

Adreceu les butlletes a les Seus del PSUC viu!

Es en aquests moments d'inflexió històrica en que mes es necessita la teva ajuda militant i la teva aportació econòmica. L'afiliació al partit suposa el dret a participar de ple dret en el Col·lectiu Roig Verd Violeta i en la conformació del nou espai de les esquerres transformadores.

La direcció del Partit recomana que la cotització sigui el 1% del salari, establint una quota de referència de 1.500 ptes (que cobreix pels militants del PSUC la afiliació al CRVV i la cotització a la nova formació). En casos excepcionals (aturats, joves i pensionistes) la cotització serà de 700 ptes.

 

Tota la ciutadania, contra la barbàrie dels maltractaments

Àngels Expòsito

Àrea de la Dona del CRVV

Volem un altre vegada fer patent la nostre protesta, per la violència crònica que pateix el sector social de les dones en general, i en particular pel crim del que va ser víctima Anna Orantes el 17 de desembre de 1997, a mans del seu ex-marit. Cada sis dies mor una dona a Espanya, cada dia son maltractades una quantitat innumerable de dones.

Denunciem l'assassinat de Anna Orantes en particular perquè, si fem una ullada ràpida a la vida de parella, la víctima, ho va deixar ben clar a la seva entrevista de Canal Sur: Les condicions de vida, no li donava altre opció que aguantar una degradació constant a tots el nivells.

Denunciem la violència a nivell general, perquè el mateix gràfic de denuncies mostra una tendència alcista de la violència a les dones, 1997 amb 19.000 ha superat considerablement les 15.654 de l'any 1990, tenint present que sols son el 10% de les agressions reals, però nosaltres diem, que si d'una sola mort es tractes, també exigiria tota la nostra atenció, perquè estem contra tot tipus de mort violenta.

Es veritat que es urgent impulsar des d'ara mateix la reforma del codi penal, la llei d'estranyament , aconseguir mes cases d'acollida per les dones maltractades, etc., i sobre tot una nova reformulació a la llum d'uns principis ètics que mirin més cap el segle XXI, que no pas cap el segle XIX. Segurament una de les claus de dificultat de comprensió d'aquesta situació, ens la dona el mateix ministre Alvarez Cascos al dir, referint-se a l'assassinat d'Anna Orantes: "que es tractava d'un fet aïllat", el que mostra una clara limitació política, a l'hora d'interrelacionar la situació de la societat en la que viu.

Si es compara el número de morts per ETA (12) amb les 60 morts pels maltractaments a dones, o si es prefereix amb les 685 morts, resultants dels 322.870 accidents laborals, durant el primer semestre d'aquest any, es obligat el qüestionament dels criteris de prioritats, en la decisió dels pressupostos generals de l'Estat, que manté desatès el sector social de la dona en particular, i dels joves o del món del

treball en general, causes aquestes directament implicades amb una societat justa i estable.

Encara que sabem que el tema dels maltractaments psíquics o físics a les dones, no es exclusiu de la classe treballadora, i pesa "com una llosa mortuòria a sobre dels caps" induïda pels sistemes de poder econòmic i polític a tots els àmbits socials, també sabem que sols una consciència solidària, condició imprescindible a la vida del pensament i l'acció, permet veure en profunditat cap a on hem d'anar, es a dir, cap a un sistema democràtic de base socialista, sense exclusions, a on la participació ciutadana sigui l'element clau de tota dinàmica social.

L'Àrea de la Dona del CRVV va celebrar un plenari el dia 12 de gener de 1997 a les cotxeres de sans, del que ha sortit un extens document de treball que podeu trobar a la WEB del CRVV.

La ruptura del PSUC con el PCE GREGORIO LÓPEZ RAIMUNDO

El número 82 de "Iniciativa i Treball", publicó una resolución del Comité ejecutivo (CE) del PSUC, del 30 de junio, y una información dando cuenta de que en base a dicha resolución el CE habla decidido suspender la participación de representantes del partido en los órganos y actividades del PCE hasta que éste no rectifique la decisión, tomada el 12 de julio por su comité federal, de establecer relaciones preferenciales en Cataluña con la corriente "Manifest pel PSUC", lo que según el CE "rompe el modelo de relaciones que el PCE y el PSUC han mantenido a lo largo de decenios y no se corresponde con las normas que los dos partidos tienen establecidas sobre esta cuestión".

Tanto la decisión de romper oficialmente las relaciones del PSUC con el PCE como la argumentación del CE para justificarla constituyen un palmario ejercicio de hipocresía, ya que, desde 1992, la dirección del PSUC dejó unilateralmente de cumplir las normas a que alude y llevó las relaciones PCE-PSUC a su prßctica liquidación.

Desde la fundación del PSUC, éste y el PCE se consideraron partidos equivalentes, y manteniendo la independencia orgßnica y la soberanía política en sus respectivos territorios actuaron a escala estatal e internacional como si fuesen un todo único. En el exilio, implantaron la regla de enviar a su dirigente mßs calificado a las reuniones importantes del otro, y en 1954 el PCE inscribió en sus estatutos el derecho del PSUC a participar en sus congresos y en sus órganos superiores de dirección en igualdad de condiciones que sus propias organizaciones, concesión que el PSUC reguló en su ley interna en 1956 y practica desde entonces. Pero, en 1992, el CE paralizó el funcionamiento interno del PSUC, lo que comportó la suspensión del envío de dirigentes del uno a reuniones del otro y de la prßctica de 'adoptar de forma conjunta acuerdos para mantener los mismos principios, la misma política general y los mismos métodos de organización", que los estatutos de ambos partidos proclaman desde hace mßs de 40 años y que constituye la base fundamental de sus relaciones.

Dicha prßctica hacía años que la había arrinconado la dirección del PSUC cuando, en 1995. varios miembros del comité central (CC) del PSUC reclamaron a Rafael Ribó que reuniese este organismo para discutir la participación del PSUC en el XIV Congreso del PCE - ya anunciado- y de la preparación de su IX Congreso, que correspondía haber celebrado en 1992. El CC se reunió y acordó convocar la Conferencia Nacional previa estatutariamente al Congreso del PCE. Pero rompiendo la tradición, los materiales del congreso del PCE no fueron distribuidos ni discutidos en Cataluña, y la Conferencia Nacional del PSUC se limitó a votar una resolución de trßmite y la composición de la delegación propuesta por el CE.

En Madrid, Ribó intervino agriamente al comienzo de los debates y abandonó el Congreso. Y Saura - que le sustituyó - impidió que, de acuerdo con la tradición y con el reglamento de congreso, la delegación eligiese los nombres del PSUC a incorporar en la candidatura para el Comité Federal del PCE, lo que rompió otra norma histórica de las relaciones PCE-PSUC.

Es conocido que la aparición del Manifiesto por cl PSUC evitó que el CE llevase al IX Congreso la propuesta de dar por disuelto el PSUC en el seno de IC. Pero la forma en que el CE lo organizó hizo posible que, prßcticamente sin debate, el congreso aprobara prolongar la congelación del funcionamiento del partido y enmiendas a los estatutos que desnaturalizan el carßcter comunista del PSUC y rompen su equivalencia ideológica, política y orgßnica con el PCE.

El CE salido del IX Congreso no ha tomado hasta ahora mßs acuerdo público que el de romper las relaciones que el PSUC tenía desde que nació con el PCE Nada ha hecho, sin embargo, para que los militantes puedan conocerlo y dar su opinión sobre el mismo. El CE no ha editado todavía los acuerdos del IX Congreso, el celebrado o programado reunión alguna para que los militantes los discutan y obren en consecuencia. Después del congreso no se han celebrado mßs reuniones del PSUC que las organizadas por la Corriente Manifiesto por el PSUC, que el 14 de junio último, en una asamblea general, aprobó como programa de acción el texto que presentó al IX Congreso como enmienda de totalidad y constituyó los órganos provisionales de dirección para orientar la lucha por su cumplimiento.

La existencia de la corriente Manifiesto por el PSUC y su lucha por un PSUC vivo, fiel a su historia y capaz de afrontar los cambios que se estßn produciendo en el mundo en vísperas del siglo XXI, asegura que las relaciones históricas PCE-PSUC se mantendrßn para continuar juntos el combate en defensa de los Intereses de los trabajadores y por una alternativa democrßtica que acerque el triunfo de nuestros ideales de emancipación.

__________________________Catalunya__________________________________

Defensem la Sanitat Pública - CiU s'ha convertit en la punta de llança de la desnaturalització del sistema sanitari públic i el PP s'ha sumat a la seva política amb tot entusiasme. Es palesa una acció de desmantellament de la sanitat pública que passa per mesures com:

Totes aquestes mesures amenacen l'equitat, la justícia distributiva i la solidaritat. Però a mes converteixen els serveis sanitaris en un atractiu negoci privat. Així s'estén la tendència a transferir diners públics a empreses privades per desenvolupar les àrees mes rendibles de la sanitat pública (laboratoris d'anàlisi, alta tecnologia, radio-diagnosi) augmenten el nombre de concerts a preus molt per sobre dels costos de la Sanitat Pública.

La Sanitat Pública es una cosa de tots, dels usuaris i del personal que treballa en ella. A la lluita dels treballadors de la Sanitat (Plataforma de Treballadors de la Seg. Soc, USCOB, etc), ara s'hi afegeix a Catalunya l'acció dels usuaris. El PSUC viu saluda ls accions iniciades per la Comissió de Defensa de la Sanitat Pública de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i crida a tots els seus militants a treballar de forma activa per salvar la Sanitat Pública a Catalunya. Es vital que ens posem a treballar a les Comissions de Defensa de la Sanitat Pública de cada barri i vila.

Mollet i la Sanitat - Els companys del CRVV de Mollet del Vallès recolzen la campanya de la Federació d'Associacions de Veïns per un hospital públic a la seva vila. En aquesta campanya es troben amb la sorprenent oposició de la coalició que governa el seu ajuntament (PSC, IC-EV), els quals semblen donar per bons els projectes d'hospital privat defensat per CiU. La senyora batllessa, Montserrat Tura, pel que sembla, davant les reivindicacions de les associacions de veïns, ha arribat a amenaçar amb que l'administració podria tancar la vella clínica actualment existent.

Per una llei de cooperació solidaria - El passat mes de desembre es produïa a Madrid una votació al congres dels diputats, de vital importància pel futur de l'ajuda al desenvolupament que es presta als ciutadans a través de l'estat. El govern del Partido Popular junt amb CiU, varen aprovar una llei de cooperació que només parla de l'erradicació de la pobresa en el pròleg. Tal i com està plantejada, la finalitat de la llei actual es la de perpetuar la desafortunada cooperació a la que ens han acostumat:

Aquesta Llei de Cooperació significa un retrocés en la qualitat de la cooperació al desenvolupament, una enganyifa electoral (el PP va utilitzar la campanya del 0,7%) i una irresponsabilitat política, si considerem la situació d'extrema misèria en la que es troba les 2/3 parts de l'humanitat.

Per això el PSUC viu va donar suport a les mobilitzacions que es produïren per denunciar la llei a Madrid i Barcelona. Agermanats en la defensa d'un món solidari, ciutadans de les dues ciutats varen denunciar al carrer malgrat la cruesa de l'hivern la política del PP i CiU. El dia 13 de desembre fou un "pancartazo" al Congres de Diputats i el dia 21 una concentració a la Plaça Sant Jaume per recordar-li al President que el seu suport al PP i el seu model de cooperació, no ha passat desapercebut pels catalans.

Contra els maltractaments a les dones - Els greus casos registrats en les darreres setmanes, no son sinó una mostra més dels problema no resolts en el nostre país. Sistema jurídic inoperant cada vegada amb menys recursos, condicions de precarietat que no permeten una vida autònoma de les persones i manca d'acció positiva per avançar vers uns societat de lliures i iguals, també entre generes estan entre les causes profundes de maltractaments i assassinats de dones. Per denunciar aquests fets i les seves causes, les dones del PSUC viu (i també molts companys) s'han mobilitzat activament en les darreres setmanes arreu de Catalunya i en particular en diverses concentracions la manifestació de Barcelona. De nou el partit s'ha mostrat com un útil instrument per fer avançar l'eix violeta de la nostra proposta transformadora.

Pensament marxista

 

Obrim una nova secció "Pensament Marxista". Per molt temps el debat ideològic i la formació ha estat escamotejat als militants del Partit. Cal, en aquest moment de canvis i ofensiva de les idees mes conservadores, reprendre aquesta reflexió amb tota urgència. Cal saben d'on venim i afirmant-nos en el que volem, repensar els camins, les tàctiques i les propostes que dia a dia presentem. Cal a més rebutjar el sectarisme dins de la tradició marxista, des de una perspectiva global d'èxits i fracassos de la nostre tradició. Es per això que des de aquesta secció volem fer una mirada endarrera al nostres clàssics en un sentit obert, considerant les aportacions dels pensadors de dins i fora de la nostre tradició partidaria. Volem portar-vos a Gregori López Raimundo, Ruiz Ponsetti, Joan Comorera, Dolores Ibarruri, Pere Ardiaca, etc. però també a homes com Ferrer Guardia, Joaquim Maurin, Andreu Nin o Francesc Layret; Volem portar també, el pensament de revolucionaris mes enllà de les nostres fronteres, tan dels mes coneguts, com de persones que en el seu moment no varen tenir una gran difusió de les seves idees, però que avui en la perspectiva del temps, ens aporten sugerencies gens menyspreables com Rosa Luxemburg, Nikholai Bujarin o Antoni Gramsci.

Caldrà veure fins quin punt podrem desenvolupar l'ambiciosa tasca que ens proposem, però ben segur de que amb l'ajuda de tots, sabrem ampliar el poc espai d'aquesta revista amb cursos, debats de cada article entre els companys i publicacions especifiques.

Joan Comorera (1895-1958), fundador i secretari general del PSUC. Procedent l'USC va ser l'anima del procés fundacional del PSUC a 1936. La seva acció política va substreure de l'apoliticisme faista a la massa obrera catalana i permeté constituir un espai polític autònom dels treballadors catalans. D'una extrema habilitat política, va saber obrir un espai socialista coalligat a ERC, va desprès com a Conseller donar una batalla fonamental contra els grans propietaris agraris en la defensa de la llei de contractes de conreu, va contribuir a articular el Front d'Esquerres a 1936 i a transformar el PSUC en el partit hegemònic dels treballadors de Catalunya, que en un any passà de 6 a 60 mil militants.

Enfrontat a Vicente Uribe, va quedar apartat de la direcció del PSUC a 1949. Convençut de les seves posicions va retornar a Catalunya, des d'on va desenvolupar una activitat clandestina quasi en solitari que el va portar a les presons franquistes, on va morir. Malgrat les diferencies polítiques amb la nova direcció i la pressió policial de Creix i altres torturadors, mai va revelar cap dada comprometedora pel PSUC clandestí, ni va acceptar fer cap mena de declaració contra el PCE o la URSS a canvi de la seva llibertat. També malgrat aquestes diferencies, els companys del PSUC i el PCE el varen atendre fins a la seva mort tan com varen pogué a les presons on va quedar confinat. Morí al penal de Burgos al costat de Manuel Moreno Mauricio, militant del PCE. El company Miquel Caminal ha dedicat una amplia obra sobre el pensament de Comorera, editada per Empúries a 1985 en tres volums. En aquests moments hi ha una exposició organitzada per l'Ajuntament de Cervera, el Museu d'Història de Catalunya i l'Institut d'Estudis Illerdencs, sobre Joan Comorera.

L'article que presentem esta escrit en el moment mes negre de la dictadura franquista per als comunistes: La II Guerra Mundial havia acabat i Franco havia aconseguit el reconeixement dels EEUU com aliat, la perspectiva republicana d'acabar amb Franco desprès de Hitler i Mussolini s'esvaïa i restava un llarg horitzó de lluita solitària, en un advers context de guerra freda que donava una amplia comoditat al regim. Mentre el problema de l'emigració massiva plantejava dificultats addicionals a l'activitat i cohesió del PSUC.

 

 

 

LA PATRIA DELS OBRERS

Si el nacionalisme és una concepció burgesa, el patriotisme ha de ser la concepció de la classe obrera. No ha de respondre, doncs, a les provocacions de nacionalisme català. Hem d'oposar a l'assimilisme violent, terrorista, del franquisme, un patriotisme reformat i actiu. I, atès que el patriotisme és essencialment voluntat de pervivència nacional, triomfarà.

No hem de subestimar la tècnica descatalanitzadora del franquisme. Aquest seria un error gravíssim. Per be que el franquisme segueix camins coneguts, per manca d'imaginació creadora, de privar-nos del nostre instrument natural de cultura i expandiment, de rebaixar-la al nivell de "patuès" groller. El règim franquista no es limita a convertir Catalunya en colònia d'una burocràcia armada i d'una burocràcia moral, superba, assenyorada, provocadora -"íhable usted cristiano!, íno ladre usted!"- a esbandir els catalans de tota funció política, sindical, tècnica, jurídica, administrativa. L'acció descatalanitzadora del franquisme és integral i, per consegüent, demogràfica..

Certament, la Catalunya d'avui no és pas la Catalunya del 19 de juliol del 1936. La població catalana ha perdut en quantitat i en qualitat. La població no catalana ha augmentat en quantitat, per bé que no en qualitat. Una generació catalana ha estat anihilada per la guerra i la repressió. I no una generació qualsevol, sinó la de Macià i Companys, la dels dirigents de la vida política, sindical, cooperativa, cultural, econòmica de Catalunya, la generació del 14 d'abril del 1931, del 19 de juliol del 1936, de les batalles de Terol, del Segre i de l'Ebre: la generació més dinàmica i més conscient, fruit d'una centúria de renaixença pàtria. Paral·lelament, una massa enorme de treballadors miseriosos, fugint de la misèria i de la repressió - considerant-se altres, en tant que "ex-combatientes", els protegits del règim -, ha emigrat a Catalunya i ha trasbalsat a fons els percentatges i les perspectives. Aquesta immigració, és continua, perquè aquesta és una política conscient del règim.

D'ací que se'ns planteja un dilema indefugible: assimilar, incorporar a la vida catalana la massa immigrada o resignar-nos a un període de decadència amb el consol relatiu d'una possible i llunyana renaixença. El dilema no es pot resoldre més que d'una manera: Catalunya ha d'assimilar la massa immigrada.

Que Catalunya pot fer-ho, ens ho demostren la reflexió i l'experiència. El nivell de vida i cultural dels catalans, per bé que ha sofert una caiguda vertical sota el franquisme, es força superior encara al de la massa immigrada i, aquesta, per consegüent, mai no podrà assimilar-nos. Els immigrants són obrers, treballadors, són víctimes d'un règim de terror i de misèria, són malaurats que cerquen pa, benestar, tracte humà, una perspectiva de progrés i llibertat, són germans dels obrers i treballadors catalans. I per bé que molts d'ells, recent arribats, estan plens de prejudicis, la realitat de la vida catalana els guanya, els neteja de teranyines el cervell, generalment amb rapidesa. I, quan aquests immigrats s'adonen de les monstruositats que es cometen contra Catalunya i els catalans i les comprenen, es revolten i es converteixen, en la mesura en què intimen amb nosaltres, en simpatitzants, en aliats i en germans de lluita.

No patim pas d'optimisme a ultrança. Reflexionem i recordem als antecedents. No és d'avui la primera riuada. En temps de Primo de Rivera n'hi va haver una també enorme. Aleshores es plantejà el dilema d'avui i es va resoldre positivament, com resoldrem el d'ara si som catalans conscients i assenyats. Què va ocórrer? La prova de foc vàrem tenir-la en les eleccions constituents de juny del 1931. Lerroux va presentar una llista de presidents dels "centros regionales", donant per bo el suposat anticatalanisme dels immigrats. Aquesta, però, votaren en massa la llista encapçalada pel President Macià. I els fills dels immigrats del període de Primo de Rivera són avui tan bons catalans com els de la vella nissaga.

En la perspectiva albirem la mateixa victòria. Catalunya assimilarà la nova massa immigrada, perquè els ofereix una vida més justa, més decent, més lliure. Altrament, una reacció nacionalista dels catalans complementaria la tàctica franquista: enfrontar treballador a treballador, poble a poble, dividir per vèncer i esclavitzar-nos tots plegats.

No fem el joc de l'enemic!

Visca Catalunya! Visca la Federació Democràtica de Repúbliques Hispàniques!

 

Estat Espanyol

Vª Asemblea IU

Amplia delegació catalana amb estatus d'observador

 

Del 5 al 7 de desembre es va reunir a les rodalies de Madrid la Vena Assemblea de IU. Mes 1300 delegats, una gran presència de delegacions internacionals (87 delegacions de 48 països) i una delegació de Catalunya composada per més de 40 persones que representaven les forces agrupades en la Crida per l'Unitat de les Esquerres a Catalunya (CUEC).

Una Assemblea que es proposà tancar amb la crisi oberta per aquells que pretenien dissoldre l'espai alternatiu en l'arreà d'influència del PSOE, des de dins i fora d'IU. I tancar el problema no des del tancament en si mateixos, sinó des de la projecció amb més força de la proposta alternativa directament a la societat. En aquest sentit a banda de l'ampli ventall d'aportacions programàtiques que es varen plantejar a la Assemblea, s'ha d'entendre la centralitzat que se l'hi dona a l'activitat en defensar de la jornada de 35 hores. IU ens apareix de nou, no com un fi en si mateix, sinó com l'instrument imprescindible per a unir esforços per mobilitzar als ciutadans en allò que en aquest moment pot unir a més gent de forma molt simple i clara, per posar a la majoria de la població front als privilegiats en el sistema imperant arreu del mon. Distribuir treball es donar un lloc digna en la societat a tots els ciutadans, donar un marc d'organització social i per tan facilitar que assumeixin les seves responsabilitats com part d'un col·lectiu integrat; però també es posar en el centre la distribució del excedent entre capital i treball i també es plantejar en la pràctica la necessitat de una acció concertada dels ciutadans a nivell internacionals beneficis.

IU Tampoc s'ha tancat en si mateixa en la seva composició interna. Malgrat les ires que han despertat el treball autodestructiu que en la fase anterior havien desenvolupat a favor del PSOE persones del PNDI o IC, els afiliats d'IU han sabut autocontenir-se i no tancar la pluralitat. Així ho mostra tan el fet del respecte a totes les intervencions a les comissions i plenaris, o el fet de que les candidatures minoritàries aconseguissin mes firmes que vots (el que implica que molts companys signaven a candidatures que no votaven, per assegurar la pluralitat). La presència de tres candidatures i una consigna d'abstenció (per protestar de la "debilitat" de la direcció front al PNDI) va donar els següents resultats expressats en vots: 966 per la candidatura encapçalada per Anguita, 112 en blanc, 108 per Espai Alternatiu, 102 per Tercera Via i 11 nuls. Tot seguit, tan els delegats de la majoria, com els d'Espai Alternatiu recolzaren la proposta de Anguita com coordinador general. Per tant una IU unida però plural amb força per intervenir en la societat.

L'Assemblea va aportar propostes molt novedoses en forma de desenes de resolucions, comunicats, etc. N'havia de tan suggestives com la que proposava estudiar una vaga de 20 minuts de apagar TV, front a la "telebasura". Havia comissiona amb mes de 1000 aportacions. Als passadissos estaven instal·lades ONG's i organitzacions que explicaven als delegats, des de com solidaritzar-se amb Chiapas, fins a com usar internet o TV's i radis locals.

Però probablement una de les intervencions que varen despertar mes interès i mes aplaudides va ser la de la delegació de Catalunya. Antoni Lucchetti i Marià Pere en nom de la delegació, varen intervenir per explicar que havia passat a l'esquerra catalana i sobretot que es el que proposem construir.

A l'Assemblea va quedar clar tan que els catalans serem qui construirem des de la nostra sobirania el projecte de la nostre esquerra transformadora, com que IU tindria un sòlid i lleial aliat a Catalunya, amb qui compartirà la lluita per una altre societat amb tota corresponsabilitat.

Només remarcar una anècdota mes de l'atenció que desperta el nostre procés: Va bastar que un delegat esmentes el IX congres del PSUC i com els delegats nats (33%) havien decidit el resultat del mateix, per que s'aproves que a les Assemblees de IU (actualment amb un 5% de delegats nats), no haurà cap delegat nat amb vot. Una mesura innovadora que cap partit ha aplicat a l'Estat Espanyol.

 

Màlaga: IU aplica les 35 hores setmanals als municipis que governa

Segons informa EUROPA PRESS, Izquierda Unida (IU) implantarà la setmana laboral de 35 hores als 17 municipis de la província de Màlaga on governa i presentarà mocions perquè s'apliqui aquesta mesura als ajuntaments en els quals és a l'oposició, segons va anunciar el diputat andalús i coordinador de la coalició d'esquerres a Màlaga, Rafael Rodríguez.

La iniciativa d'Izquierda Unida-ElsVerds, com a candidatura per Andalusia (IU-LV-CA), establirà un termini de dos anys per incorporar la setmana laboral de 35 hores a les institucions públiques, eliminar les hores extraordinàries i incentivar les empreses privades que acordin reduir el temps de treball.

El parlamentari autonòmic d'IU-LV-CA va advertir que Europa, amb una taxa d'atur del 12%, posa en marxa el repartiment del temps de treball, de manera que Andalusia, amb un 33%, "no es pot quedar enrere". A més a més, va assenyalar que la implantació de les 35 hores setmanals segueix la seva marxa imparable per tot Europa i que, en conseqüència, haurà d'arribar a Espanya un dia o altre. El debat, per tant, s'emmarca, a parer seu, en "qui encapçala aquest moviment i en benefici de qui" i va afegir que IU vol que sigui l'esquerra en benefici dels més desafavorits. Per contra les empreses estan generant beneficis, però no els utilitzen per crear ocupació i per millorar les condicions laborals de les persones.

Aquesta proposta ja es una realitat en marxa a diversos municipis. Així, els funcionaris de les localitats d'Alora i Torrox treballen 35 hores la setmana des de fa dos anys. A Torrox gràcies a la reducció de la setmana laboral s'han creat tres llocs més de policies locals, els mateixos que al servei de recollida d'escombraries. A Alora s'han creat tres noves places de policia local i el mateix nombre d'administratius.

________________________Internacional________________________________

Chiapas: 46 morts per bandes paramilitars - No sembla que a Mèxic la panacea del fi de la Historia que propugnaven els neolliberals, estigui donant resultats tangibles de progrés pels seus ciutadans. La formació de la NAFTA, un mercat únic de Canadà, EEUU i Mèxic lluny de desenvolupar a Mèxic, l'està trasbalsant en una crisi que amenaça la seva viabilitat com a país. Amb un sud cada vegada mes empobrit, el govern de Zedillo només hi troba la resposta militar. A la rebel·lió de Chiapas es contesta amb negociacions formals, per, en la pràctica, exercir una violència creixent que porta a l'augment dels desplaçats mancats d'aliments i medicines, de l'abandó d'àrees agrícoles i a l'assassinat d'aquells que es resisteixen a abandonar la defensa de la seva terra (el darrer any i mig han estat mortes 500 persones a Chiapas).

La matança de 46 persones que estaven pregant a la comunitat de l'Acteal, el 22 de desembre de 1997 no fa res més que evidenciar com existeix un contacte polític evident entre el PRI mediàtic, que vol aparèixer com a negociador del problema, i el PRI de les bandes paramilitars que pretén perpetuar el seu domini sobre el poble amb els mitjans que sigui. En la àrea dels fets ara s'hi troben en un radi de 25 km. 5 campaments militars, però la gent segueix fugint perquè lluny de ser cap mena de garantia de pau, els moviments de l'Exercit estan dirigits contra la població i augmenten la tensió i el temor a un imminent atac a les comunitats amb presència del EZLN.

Mentre arreu de Mèxic i del món les mobilitzacions augmenten perquè es respecti la Ley para el Dißlogo y Pacificación en Chiapas, i els Acuerdos de San Andrés.

A ciutat de Mèxic desenes de milers de persones varen exigir la dimissió i apertura de procediments judicials contra els responsables polítics (governador de Chiapas) i militars (Julio César Ruíz, Mario Renßn Castillo), la retirada de l'exercit i policies a les casernes, la dissolució dels grups paramilitars, el compliment dels acords de San Andrés i el respecte de la integritat física d'ONG's i població civil.

A Barcelona diverses ONG's varen convocar d'immediat un dia de dejuni a la Plaça de Sant Jaume recollint signatures i explicant els fets. El dia 11 de gener es va convocar una manifestació a la plaça Universitat, on els Joves Comunistes varen mantenir una sorollosa presència. A les manifestacions d'arreu de l'Estat Espanyol es va denunciar l'actitud del govern mexicà i la passivitat del govern espanyol, exigint una declaració pública. Particular objecte de crítica va ser la escandalosa actuació del euro-diputat espanyol José Ignacio Salafranca, President de la Delegació del Parlament Europeu per les Relacions amb Amèrica Central i Mèxic, que encapçalà una delegació parlamentària que va estimar l'actitud del Govern Mexicà com de "compromiso indeclinable e indiscutible" en favor del respecte als Drets Humans i les llibertats fonamentals.

Iran: Les dones a la avantguarda contra el feixisme fonamentalista - La classificació pels mundials de l'equip de futbol de Iran, al contrari del que sol ser freqüent no ha pogut ser utilitzat per les autoritats del país per distreure a les gents dels la brutal opressió a que son sotmeses. El retorn de l'equip a Teheran es va volguer convertir en un acte pro-governamental, portant en helicòpters als jugadors fins l'estadi "llibertat"(!) de la capital. Però resulta que les dones no poden accedir al estadi per considerar-se immoral la visió dels jugadors massa curts de roba. Malgrat que la radi i TV oficial varen recordar repetidament aquesta norma, a la porta de l'Estadi 5000 dones es varen concentrar i varen irrompre per la força davant de l'impotencia dels guàrdies del regim. Per a sorpresa de la policia, la seva irrupció va ser massivament aplaudida pels 120.000 espectadors (evidentment homes) i davant el desbordament generat les dones es varen treure el chador. No va acabar aquí la cosa, per que un cop la gent es va adonar de que la policia del regim era impotent per controlar la situació, els crits del públic varen passar de Iran! Iran! a Iran sí, Islam no! Per primera vegada en molts anys el poble recuperava la confiança en si mateix, en aquell acte massiu de contestació al régim que va continuar als voltants de l'estadi amb dones al sostre dels vehicles ostentosament sense chador. El treball pacient, sostingut i heroic dels comunistes del Tudeh, es mostra ara llavor essencial en el nou renéixer de les forces de progrés a Iran. Ni els milers d'assassinats, ni la pèrdua d'hegemonia social en l'ou de la serp, en el bressol de una nova forma feixisme, han pogut acabar amb els que des de la perspectiva marxista lluitem arreu del món per transformar radicalment la societat, a Orient i Occident. Rebeu les salutacions fraternals de les vostres companyes i companys de Catalunya.

Fausto Bertinotti a Catalunya explica la lluita per la reducció de la jornada de treball

Convidat per diverses revistes d'esquerra el Secretari general del Partit de la Refundació Comunista de Itàlia visità Catalunya - Les revistes Mientras Tanto, El Viejo Topo, Realitat, Viento Sur, Utopías-Nuestra Bandera, En pie de paz i Illacrua varen convidar a Fausto Bertinotti a donar una conferencia sota el títol de "Repensar Europa". Al acte varen assitir unes 300 persones i va ser presentat per Paco Fernßndez Buey amb una interessant intervenció que podeu trobar a la WEB del CRVV. En la seva intervenció Bertinotti explica la importància estratègica per a la esquerra transformadora que te defensa de la reducció de jornada. Va deixar constància de les dificultats de una oposició sense moviment social per la paràlisi que en moments de crisi es troba la societat i organitzacions com els sindicats. Va destacar la importància de mantenir la coherència política fins i tot si això situa a l'esquerra en situacions tan delicades com enfrontar-se al govern de l'Olivera, però també va destacar que cal passar a la mobilització de la societat i evitar que el Partit tingui que assumir en solitari el pes d'una acció política que el supera en les seves possibilitats, si està aïllat de la societat.

Va comentar la tesis sostinguda en el seu darrer llibre de la irrupció de dos esquerres. En la seva opinió es palesa l'existència d'una esquerra transformadora i d'una esquerra que ha abandonat la seva pretensió de superar el sistema es limita a gestionar-lo i en la pràctica a legitimar-lo. Alhora que cal situar ideològicament la importància del posicionament en una perspectiva transformadora, cal d'altra banda no renunciar canviar des de la coherència les posicions de l'altre esquerra per arribar a acords tan importants com els s'han produït a França. Ell reconeixia que el acord PCF-PSF ha contribuït a superar positivament la crisi a Itàlia. Però entenia que aquest acord era producte de una prèvia mobilització social que el PCF ha sabut mantenir, alhora que establia ponts amb el PSF renovat.

Trobades de P. Refundació C. amb PSUC viu- Acompanyat de Ramon Mantoviani responsable de relacions internacionals F. Bertinotti mantingue diversos contactes amb forces polítiques catalanes, entre elles amb els companys del PCC. El company Bertinotti vs deixar molt clar als mitjans de comunicació, que era precisament amb les forces de la CUEC a Catalunya i amb IU a Espanya amb qui ells es sentien identificats Cal recordar que PRC junt amb IU son els dos grups polítics que articulen el Grup de l'Esquerra Unitària Europea, l'espai polític d'esquerra europea alternatiu al socialista. Una amplia delegació del PSUC viu va mantenir diverses reunions de treball amb els companys de Refundació Comunista. En elles es varen analitzar diversos aspectes de la situació italiana i catalana. Particular atenció es va dedicar a les possibilitats d'actuació en el futur des del Parlament Europeu, que entenem que per a l'esquerra ha de passar a ser una institució que serveixi per a coordinar polítiques i mobilitzacions socials. Se examina a fons les possibilitats i límits de una col·laboració articulada dels Partits Comunistes i d'altres forces a escala europea i es coincidí àmpliament que es precisament a partir de mobilitzacions nacionals políticament articulades (com la de la reducció de treball) com es poden donar passes de gegant en aquest procés. S'analitza de forma detallada l'ofensiva per dissoldre l'espai de l'esquerra transformadora a la Unió Europea i es coordinaren les tàctiques per fer-hi front. Es va valorar la situació i els mètodes de treball en els sindicats als dos països. Finalment es restabliren els mecanismes de coordinació entre els dos partits

 

Actualitats de l'esquerra al Parlament Europeu

Proposta de Salvador Jove en defensa de l'oli d'oliva, s'imposà al Parlament Europeu. IU convida a mig centenar d'olivaires a Estrasburg - Una delegació de mig centenar d'olivaires va assistir a la sessió plenària del Parlament Europeu que celebrada a Estrasburg, on es debatí la proposta de la Comissió Europea sobre la Reforma de l'Organització Comú del Mercat de l'Oli d'Oliva. Salvador Jové, euro-diputat i coordinador de l'àrea d'Economia d'IU, va convidar la Mesa del Aceite i una delegació d'olivaires perquè estiguessin presents en el debat del Informe del qual ell va ser ponent a la Cambra Europea.

Amb la proposta de Salvador Jové, el Parlament Europeu rebutjà la substitució del règim actual per un "ajut a l'arbre". L'euro-diputat d'IU defensà la demanda dels productors d'oli de la Unió Europea perquè els ajuts continuïn essent destinats a la producció real.. L'ajut a l'arbre" que pretenia dur a terme la Comissió presentava seriosos riscos de destrucció de llocs de treball a regions molt afectades per l'atur agrícola, així com altres riscos de deteriorament medio-ambiental i una pèrdua de qualitat de l'oli. Jové havia declarat que "l'ajut a l'arbre només faria que afavorir la producció d'un oli de qualitat inferior i, a més, comportaria un abandó progressiu del cultiu de l'oliva".

 

El secretari nacional del Partit Comunista Francés, Robert Hue, rebut per IU al PE.- Els euro-diputats d'IU al Parlament Europeu, juntament amb la resta de d'Esquerra Unitària Europea, han rebut la visita del secretari nacional del Partit Comunista Francés, Robert Hue, convidat pel Grup a la sessió de desembre del PE. Robert Hue ha intervingut per tractar els principals temes de l'actualitat europea així com per analitzar l'experiència del govern que el Partit Comunista està duent a terme a França amb els socialistes encapçalats per Lyonel Jospin. El secretari nacional del PCF ha advocat per una re-orientació progressista de l'Unió Europea, superant la seva actual concepció exclusiva com a mercat únic, per anar avançant molt més en les matèries relacionades amb l'Europa social. Des d'un enfocament "euro-constructiu" i actiu, Robert Hue ha valorat positivament que IU i el PCF coincideixin en què es fa imprescindible promoure un debat a fons sobre el tema de la reducció del temps de treball. Robert Hue ha anunciat que el seu partit continuarà endavant amb la reivindicació d'un referèndum sobre la moneda única, perquè amb la imposició del Pacte d'Estabilitat, han canviat massa coses que justificarien un gran debat nacional i una consulta popular.

Unió de les esquerres per a governar - Durant l'encontre celebrat al Parlament Europeu, els euro-diputats d'IU s'han interessat per la marxa de l'acord governamental que manté el PCF amb els socialistes francesos. Robert Hue ha manifestat que el govern treballa a partir de grans orientacions contingudes a la Declaració Comú del PCF-PSF que es desenvolupen al llarg de la feina diària, en contacte amb els ciutadans, i des de el reconeixement explícit de la pluralitat de l'esquerra, en peu d'igualtat en els dos partits del govern. En aquest sentit, Robert Hue ha remarcat que aquest sistema no suposa, en cap cas, seguidisme, sinó que, ben al contrari, els socialistes accepten e incorporen moltes propostes del PCF, com per exemple ha passat amb la Llei d'Immigració.

El secretari nacional dels comunistes francesos ha afirmat que la presencia del PCF al govern està deixant rastre, com ho demostra una recent enquesta segons la qual el 64% de la ciutadania considera positiva la presència dels comunistes al Govern com a element d'equilibri i de garantia de les polítiques socials.

La "despolitización" de la economía.

Conclusiones de un cotejo casual de la prensa diaria.

Javier Fernßndez Retenaga, P.C. de Cantabria.

inigotenaga@mx3.redestb.es

El Presidente del Banco Federal alemßn, Hans Tietmeyer, escribía ayer en Die Zeit (nº. 51) un artículo que se titula algo así como "Si la política diaria y las fronteras nacionales dejan de influir, se podrß confiar en la moneda europea". Habla ahí repetidas veces de "despolitizar el dinero", haciendo una hßbil e interesada utilización del general descrédito que tiene la política entre la mayoría de los ciudadanos. "Si la política es algo sucio, la despolitización de la economía ha de ser algo bueno". Tal es el razonamiento que la expresión empleada por el superbanquero trata de suscitar en el lector. Sin embargo, el razonamiento, impecable a primera vista, encierra un falacia muy frecuente que consiste en que el término común a la premisa y a la conclusión -política- tiene distinta acepción, distinto referente, en una y otra. Cuando se habla de la política como algo sucio, en lo que se piensa es en el general pasteleo y corrupción que se vive entre los profesionales de la política. En cambio, en la conclusión, despolitización no significa que la economía vaya a verse libre de esos pasteleos y corrupciones, sino, muy al contrario, que la economía va a quedar fuera de todo control democrßtico.

Mßs adelante, Tietmeyer nos expone una breve historia de las estrategias político-monetarias, dentro de cuyo marco la unión monetaria europea representaría "el cierre del círculo de los experimentos político-monetarios". Su resumen es bastante didßctico; sin embargo, como no puede por menos de suceder en un anßlisis efectuado en clave monetarista, en su narración historiogrßfica no aparece la menor referencia a cosas tales como el bienestar de la población, la satisfacción de las necesidades bßsicas o la erradicación de la miseria. En la concepción que de la economía tiene el Sr Tietmeyer -una concepción tan extendida que casi podríamos darle el calificativo de "oficial"- estos asuntos son irrelevantes. Por lo visto, el estudio y la prßctica de la economía no han de estar orientados hacia asuntos tan vulgares como los que acabamos de mencionar. Bajo el punto de vista "canónico" del superbanquero, la economía no tiene otro objeto que ella misma; esto es lo que se desprende de su crítica a las "políticas monetarias que persiguen objetivos no monetaristas".

Y, ya al final del texto, el presidente del Bundesbank sentencia: "Tras el Tratado (de la Unión Monetaria), sea cual sea la evolución económica o política que experimente un país, no habrß puerta de salida. (...) En la Unión Monetaria, ningún país tendrß mßs la opción de ensayar caminos diferentes. Y todos los países que formen parte de ella estarßn para siempre sujetos a la competencia con el resto de países europeos, ya sin la posibilidad de ajustar el cambio de la moneda y sin que los bancos emisores puedan adecuar los tipos de interés a la situación económica particular".

Esto me lleva al siguiente artículo, éste de Alain Tourain, publicado dos días antes en El País. Allí, tßcitamente, el autor manifestaba su esperanza de que los partidos de centro-izquierda evitaran "que se ensanche el abismo que separa ya al mundo económico de los mundos político o cultural", de que pusieran "fin al desarrollo sin freno del capitalismo, es decir, de la economía de mercado, mientras rechace todo control político y social de sus actividades". Pero, ¿no han sido, entre otros, esos partidos de centro-izquierda, los que han tratado de convencernos de las bondades de una unión monetaria cuyo propósito -o consecuencia, al menos-, tal y como con toda claridad expresa Tietmeyer, es precisamente el ensanchamiento de ese abismo?

Según Tourain, incluso el Banco Mundial y el FMI mantienen hoy en día discursos muy diferentes a los de hace unos años, hasta el punto de que -siempre según Tourain- el señor Camdessus, director ejecutivo del FMI, "subraya constantemente la urgencia de restablecer la fuerza y la capacidad de intervención de los Estados nacionales". Tourain parece no haberse dado cuenta del tipo de intervención estatal a quese refiere el señor Camdessus. Para comprobarlo no tendría mßs que leer otro periódico, dos días mßs tarde. Se dice en El Mundo: "El FMI recomendó ayer a España que profundice en las medidas de liberalización de la economía, y en concreto citó el mercado laboral como uno de los sectores a reformar". Ahí tiene Tourain una buena muestra de la clase de intervenciones que por parte de los Estados espera el señor Camdessus. íY luego dirßn que los comunistas hemos perdido el sentido de la realidad!

 

RESOLUCIÓ

En el 80 aniversari de la gran Revolució Socialista d'Octubre, podem valorar en perspectiva com aquesta va representar un pas de gegant en la història de la humanitat i la lluita pel seu alliberament.

Amb independència que el camí que inicià, en unes condicions especialment difícils, no va portar als resultats desitjats, proclamem ara i aquí que els grans ideals emancipatoris dels seus protagonistes continuen plenament vigents.

En aquest sentit, donem suport a la proposta de declaració de principis de la RedNet internacional de Partits Comunistes i Obrers,

El nostre objectiu final és una humanitat comunista, vivint en pau i solidaritat amb si mateixa i en harmonia amb la natura, sense classes i sense Estats.

L'alliberament de la classe treballadora ha de fer-se pels mateixos treballadors. La classe treballadora solament pot emancipar-se emancipant a tota la humanitat.

Donem suport a les lluites de la classe treballadora contra l'explotació capitalista, a través de l'acció col·lectiva dels seus sindicats i partits polítics.

Donem suport als drets de les nacions contra l'imperialisme, incloent el neocolonialisme i la globalització neoliberal.

Lluitem per l'eliminació de l'opressió en totes les seves formes: militarisme, tortura, pena de mort, etc.

Donem suport als moviments dels pobles i de les dones contra el racisme i l'opressió basada en el gènere.

Ens oposem a tota forma de discriminació i persecució contra Gais i Lesbianes i donem ple suport a la lluita pels seus drets civils.

Estem pel cultiu de la natura protegint el nostre medi ambient de la explotació econòmica curta de mires.

Considerem que solament el socialisme i finalment el comunisme resoldran els problemes de la humanitat garantint que tinguem control sobre el nostre futur.

7 de novembre de 1997

Partit Socialista Unificat de Catalunya viu

Baixar còpia en texte i *.zip(36 Kb.)
Baixar còpia en Word i *.zip(39 Kb.)
tornar a l'índex general