INNEBANDY, VÄRLDENS ROLIGASTE SPORT!!!

Och även den sport som ökar mest i antal utövare varje år. Varför? Det är en ganska enkel sport som de flesta klarar av att spela. Fornudden IB är en klubb som började spela innebandy för skojs skull, för nio år sedan. Idag spelar de på elitnivå. Nu är det inte alla som strävar dit, utan det finns en stor del som har sporten som en social gemenskap och motion. Jag tänkte berätta om regler och bakgrundshistoria till innebandyn, och berätta lite om Fornudden som klubb.
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
1. SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR 2. METOD OCH KÄLLKRITIK 3. INNEBANDY, hur det började.... 3.1.Lite historia.... 3.2.Innebandyn i Sverige 3.3.Fornudden IB 4. Regler och utrustning 4.1.Grundläggande regler 4.2.Konstiga ord 4.3.Utrustning
1. SYFTE OCH FRÅGESTÄLLNINGAR
Syftet med den här uppsatsen är att jag vill berätta om innebandy, dess historia och regler. * Hur kommer det sig att man började spela innebandy? * Var har den sitt ursprung? * Vad är det för regler som gäller? Jag tänkte även skriva om Fornudden IB, en klubb som började som ett kompis- gäng, men som nu, nio år senare är ett elitlag. * Var, när och hur började det? * Hur har de klarat av det? * Hur gör de för att behålla sin plats i eliten? Dessa frågor och några till hade jag tänkt att besvara.
2. METOD OCH KÄLLKRITIK
För att få fram den information jag behövde i detta ämne började jag leta på biblioteket. Där hittade jag en jättebra bok om innebandy. Jag slog även upp det i ett uppslagsverk för att se vad de hade skrivit där. Då jag har en kompis som sitter i styrelsen för damsektionen i Fornudden IB fick jag även material därifrån. Den enda "neutrala" informationen är väl den i uppslagsverket, resten är skrivet av personer som har personligt engagemang inom sporten. Det kan påverka deras åsikt om idrotten i sig. Alla tycker säkert inte lika bra om innebandy som de gör. Christer Olsson, som har skrivit boken "INNEBANDY", är en av de första som började spela innebandy på allvar, och har även varit förbundskapten för svenska landslaget. Det jag har skrivit om Fornudden har jag tagit ur deras klubbtidning "UDDEN" 1996 / 97. I den finns bl.a. en presentation på alla spelarna i herrlaget, en sida om damlaget, och några ord ifrån både ordföranden och coachen för herrarna. Då den är ifrån förra säsongen stämmer inte alla uppgifter i den, men jag har justerat en del uppgifter med hjälp av min vän i styrelsen.
3. INNEBANDY, hur det började..... 3.1. Lite historia...
Idén till innebandyn kommer ifrån USA, där man redan 1958 började tillverka klubbor av plast. De var tänkta att användas för att spela ishockey inomhus - utan is. Spelet döptes till floorhockey och var anpassat till barn och ungdomar. I floorhockey används en lätt plastpuck och hockeyklubbsliknande kopia. Ibland byter man ut pucken mot en plastboll. Floorhockey spelas fort- farande i USA, Kanada och några andra länder. Det var några nyfikna studenter som var på semester i Holland i slutet på 60-talet, och fick se plastklubban i ett skyltfönster. De tog med sig några klubbor och bollar hem för att prova på. Spelet blev ganska populärt på skolor och fritidsgårdar, ock kallades för en massa olika saker, t.ex. plast- bandy, mjukbandy och landbandy. Till slut kom den att kallas för innebandy. Floorhockeyn dog ut ganska snabbt, men innebandyn växer fortfarande.
3.2. Innebandyn i Sverige
1981 Svenska Innebandyförbundet (SIBF) bildas. 35 föreningar deltar första säsongen. 1982 Första SM-finalen för damer spelas i Fagersta (Svenska Cupen). Hemmaklubben Västanfors IF vinner. 1983 Första SM-finalen för herrar spelas i Mariestad (Svenska Cupen). Kolarbyns IBS (Fagersta) vinner. SIBF väljs in som inofficiell sektion hos Svenska Landhockeyförbundet. SIBF´s första regelbok kommer ut. 1984 SIBF uppnår 100 medlemsföreningar. 1985 SIBF skapar idrottshistoria genom att innebandyn blir invald som officiell idrott i Riksidrottsförbundet vid sin första ansökan. Den första landskampen i världen spelas mellan Sverige och Finland. 1986 Internationella Innebandyförbundet, IFF (International Floorball Federation) bildas i Huskvarna av de länder som vi då visste spelade innebandy; Sverige, Finland och Schweiz. 1987 SIBF uppnår 500 medlemsföreningar. 1988 IFF tar beslut om internationella spelregler. 1989 Det första nationella seriesystemet, SM-serien för herrar (sex st. division 1-grupper med 8 lag/serie och officiellt SM-slutspel), införs. Den första direktsända TV-matchen mellan Sverige och Finland spelas. 1990 SIBF uppnår 1000 medlemsföreningar. IBK Lockerud, Mariestad står som första svenska officiella mästare herrar. 1992 IFF väljer in Ungern som provisoriskt medlemsland. IFF håller i Schweiz sin första kongress sedan bildandet 1986 och väljer in Norge och Danmark som ordinarie medlemsländer. 1993 IFF väljer in Tjeckien och Ryssland som provisoriska medlemsländer. Därmed består IFF av fem ordinarie och tre provisoriska medlemsländer. SIBF når 50 000 licensierade spelare. 1994 IFF väljer in Tjeckien och Ungern som ordinarie medlemsländer. USA, Lettland, Estland, Japan och Tyskland väljs in som provisoriska medlemsländer. Sverige tar det första EM-guldet i historien. 1995 SIBF uppnår 60 000 licensierade spelare och 1500 medlemsföreningar.
3.3. Fornudden IB
Fornudden är en förening som bildades 1988 av ett kompisgäng. Idag, nio år senare, är det inte många av de ursprungliga spelarna kvar på plan, men de finns att hitta på andra poster i klubben. Hur har de lyckats med att bli så stora? De tror själva att det är kompisandan från klubbens första år som skapat framgångarna. De har i alla fall klarat övergången från "kompisgäng" till ett elitsatsande lag mycket bra. De började som ett turneringslag, men upptäckte att de räckte till mer än bara turneringar. När de började spela seriespel, gick de rakt igenom hela seriesystemet. Först när de inte kom längre blev det stopp. I år (-97) spelar laget för sjätte säsongen i högsta serien. När man inte kommer längre i seriesystemet, är det slutspel som gäller. 1993 var första säsongen i SM- slutspel och totalt en femteplats. 1994 blev det guld. Om man är lite hemma på Stockholms geografi, så vet man att Fornudden är en stadsdel i Tyresö kommun. Där bodde också de som bildade föreningen. Efter en sammanslagning med Älta IBK har "Udden" sin främsta bas i just Älta. Vill ni veta mer om Fornudden, klicka på länken nedan till deras hemsida.
4. REGLER OCH UTRUSTNING 4.1. Grundläggande regler
Innebandy spelas, som i de flesta bollsporter, med två lag mot varandra. Ett lag består av fem utespelare och en målvakt på plan. Man får ha upp till elva avbytare som byter av spelarna på plan, (utom målvakten), i så kallade bandy- byten. Det innebär att domaren behöver inte blåsa av matchen, utan man kan byta under spelets gång. Det kallas även för rullande byten. Det skall även finnas två domare, båda har lika stort ansvar och samarbetar för att döma rättvist. Speltiden är 3 x 20 minuter, precis som i hockey. Det gäller för senior- och juniormatcher. Vid ungdomsmatcher kan man välja tid som skall vara minst 2 x 15 min. och högst 3 x 15 min. Vid turneringsspel får arrangörerna välja speltid själva, men det måste vara minst 2 x 15 minuter. Spelplanen skall vara 40 x 20 meter. Största tillåtna mått är 44 x 22 och minsta är 36 x 18 meter, men i bägge fallen krävs dispens. Planen måste omges av en 50 centimeter hög sarg (skyddande kant).
4.2. Konstiga ord
Tekning = Tekning sker vid periodstart och när ett mål har gjorts. Det är en spelare från varje lag som kämpar om vem som skall få bollen till sina medspelare först. Frislag = Frislag kan man få vid många tillfällen, men jag tar bara upp en del av dem. * Om en spelare hoppar upp och stoppar bollen. * När en spelare tränger en motståndare. * Om en spelare backar på en motståndare. * Om en spelare har klubba, fot eller knä mellan motståndarens ben. Avstånd = Vid frislag skall motståndaren ha ett avstånd på minst tre meter från bollen, med klubban inräknad. Utvisning = Man kan bli utvisad i två, fem, tio minuter eller resten av matchen, (matchstraff), beroende på vad man har gjort. Utvisnings- tiden följer effektiv matchtid, och den skall avsittas på utvis- ningsbänken hela tiden. Några vanliga utvisningar är: * Om en spelare gör sig skyldig till farligt spel med klubban. * När man tränger en motståndare mot sargen eller målburen. * När en spelare håller fast någon av motståndarna. * Om en spelare fäller eller tacklar en motståndare. Timeout = Man kan ta en timeout på max 30 sekunder per lag och match, för att ha lite "taktiksnack". Man kanske ligger under och vill "toppa" laget genom att ta ut målvakten, då gör man ändringen under time- outen. Straffslag = Straffslag utförs från mittpunkten. Man får driva bollen framåt så långt man vill, bara bollen är i rörelse hela tiden. När mål- vakten rört bollen får inte straffläggaren vidröra den igen.
4.3. Utrustning
Som utespelare behöver du först och främst en klubba. De finns i alla möjliga olika färger och storlekar beroende på om du är kort eller lång. De varierar även i pris, men är det första klubban behöver den inte bli så dyr, runt hundralappen ungefär. Kontrollera bara så att den är godkänd av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP). Klubban skall vara tillverkad av plast och får inte väga mer än 380 gram, utan grepplinda. Ett par bra gymnastikskor är att rekommendera, för att inte slita ut knän och leder i förtid. De skall vara relativt lätta men ändå med bra, ljus sula. Benskydd kan även vara bra att ha, då det förekommer att man träffar benen på varandra när man kämpar om bollen. Övrig utrustning, såsom kläder, kan variera vid träning och/eller motionsspel. Då räcker det med en vanlig T-shirt och shorts, om man nu vill ha det. Vid matchspel skall hela lagets utrustning (kläder) vara enhetlig, förutom målvakten som måste ha en avvikande tröja från både med- och motspelare.