ðHgeocities.com/comunitateaevreilorploiesti/comunitatea.htmgeocities.com/comunitateaevreilorploiesti/comunitatea.htm.delayedxÔaÔJÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÿÈP¼im'OKtext/html@Ö€m'ÿÿÿÿb‰.HTue, 15 Aug 2000 10:53:28 GMT¾5Mozilla/4.5 (compatible; HTTrack 3.0x; Windows 98)en, *ÓaÔJm' Comunitatea Evreilor Ploiesti - Comunitatea
 

 

 

 


- Cuprins

- Scurt istoric

- Comunitatea
- Cimitirul
- Sinagoga
- Baia
- Scoli
- Societati de binefacere
- Filantropi

 

 

 
Comunitatea

 

  • O comunitatea israelita are nevoie de sinagoga, spital, azil, cimitir. De asemenea aceasta se ocupa si trebuie sa sustina clerul, angajatii, pensionarii, nevoiasii care fac parte din comunitate.
  • In trecut, comunitatile evreiesti nu erau recunoscute ca persoane juridice si din aceasta cauza au avut mari greutati in ceea ce priveste statutul proprietatilor sale.
  • Comunitatea Evreilor din Ploiesti a avut de indurat multe obstacole de-a lungul existentei sale. Din aceasta cauza, cu multa greutate si-a putut crea, intretine si conserva asezamintele sale religioase si culturale . Cu multe sacrificii materiale comunitatea si-a putut satisface in mica parte nevoile sale, multumita cinstei, daruirii si sarguintei celor care s-au ocupat de conducerea si administrarea treburilor acesteia.
  • In anul 1906, Comunitatea Evreilor din Ploiesti poseda: 6 sinagogi, 2 scoli primare, 2 cimitire, un hotel si o baie. In prezent mai exista 1 sinagoga si 1 cimitir,. toate aceste pierderi datorandu-se fascistilor, legionarilor, si mai tarziu comunistilor.
  • "Ca prim factor de organizare a populatiei evreiesti si de stabilitate in orice asezare, comunitatea constituie semnalul existentei evreilor si al celorlalte 4 institutii fundamentale ale vietii iudaice. Necesitatea existentei administratiei activitatilor religioase si iudaice a fost demonstrata pe tot parcursul prezentei evreilor in diaspora. Prima confirmare a organizarii comunitare ploiestene reprezinta procesul verbal de constituire a comitetului din data de 12.03.1860 atunci cand a fost ales primul presedinte al Comunitatii Evreilor din Ploiesti, in persoana domnului Leibu Marcus. Odata cu infiintarea comunitatii apar si primele preocupari in domeniul religios si laic, organizandu-se actiuni de sprijinire si ajutorare a persoanelor nevoiase, colaborare cu conducatorii religiosi ai sinagogilor, precum si initiativa construirii si deschiderii unitatilor de invatamant pentru baieti si fete evreiesti recunoscute de ministerul educatiei. Pentru tineretul evreu se organizeaza asociatii cultural educative de cunoastere si promovare a istoriei, culturii si datinilor poporului evreu.

    Activitatile administrative, intretinerea cimitirului, a brutariei, a abatorului ritual, a baii rituale au constituit in decursul anilor de existenta o preocupare a comunitatii.

    Anii de persecutie a populatiei evreiesti au constituit un nou deziderat al comunitatii, activitatea de ajutorare a familiilor evreiesti ramase fara mijloace de existenta fiind pe prim plan. Daca pe timpul perioadei indelungate de existenta a comunitatii datorita numarului mare de evrei in Ploiesti activitatea a fost deosebit de intensa, odata cu reducerea numarului membrilor o parte din preocuparile traditionale au incetat (brutaria, baia, abatorul, scoala). Au aparut noi activitati adaptate la conditiile existentei unei populatii evreiesti imbatranite, bolnave si cu mijloace de existenta reduse.

    Daca in trecut activitatea religioasa era condusa de rabinul comunitatii si comitetele sinagogale, astazi aceasta activitate constituie o preocupare a comunitatii, avand in vedere plecarea in anul 1952 a rabinului Dr. Mendel Safran. Astazi comunitatea se preocupa de asigurarea respectarii si continuarii traditiilor iudaice de catre cei care au mai ramas in Ploiesti, acordarea cu ajutorul nepretuit al Joint-ului de asistenta materiala, medicala si morala unor persoane cu venituri mici, singure si o stare de sanatate precara.

    Nu am uitat sa acordam o grija deosebita intretinerii si functionarii corespunzatoare a locului unde isi gasesc somnul de veci parintii, fratii, surorile si alti membrii ai familiilor noastre cu toate greutatile ce le intampinam.

    Desi putini la numar, comunitatea continua sa adune in jurul ei pe evreii din Ploiesti pentru mentinerea si conservarea obiceiurilor si traditiilor iudaice."

    Presedintele Comunitatii Evreilor din Ploiesti,

domnul Iuftariu Gilu

15.08.2000