Studio dr.D vam izdela in vzdržuje spletne strani Naslovna stran Odziv Vsebina IščiSlovenija / Mali grad Kamnik

Strelivo

Programski produkti - Studio dr.D

Izvedbe cevi    Strelivo z robnim vžigom    Strelivo s sredinskim vžigom    Revolversko strelivo    Pištolsko strelivo

Strelivo 7,62 x 39 mm ( Šolsko, Maneversko, Pogonsko, Ostro, Ostro do 100m, Označevalno )O strelivu nasplošno

Da bi se ročno orožje uporabilo skladno s svojim namenom, mora imeti tudi kroglo, ki se bo izstrelila iz cevi v smeri cilja ter impulzivno polnenje, ki bo krogli nudilo njeno kinetično energijo. Impulzivnemo polnenje pri nabojih za ročno ognjeno orožje predstavlja smodnik. Količina smodnika, ki je potrebna, da se krogla potisne iz cevi in da ima na cilju zadovoljujočo kinetično energijo je smodniško polnenje.
Pri najstrarejših tipih ročnega ognjenega orožja, se je smodniško polnenje  vsipalo v cev z njegove sprednje strani (sprednjače), nato se je v cev nabila krpica in nato krogla. Zadnjače so se pospešeno pričele razvijati z razvojem prvega naboja. Leta 1840 Johann Nikolaus von Dreyse konstruiral prvi naboj v obliki kartonskega tulca, ki je ob vžigu smodniškega polnenja izgorel v cevi. Kljub temu, da so se ti naboji zlahka deformirali ali zmočili in s tem postali neuporabni, je ta izum leta 1866 pripomogel k zmagi Prusev nad Avstrijci.

 

Deli naboja - primer pištolski nabojKrogla (a)  je tisto telo oziroma projektil, ki se ob pomoči smodniških plinov izstreli iz cevi z določeno hitrostjo. Običajno so izdelane iz svinca (jedro krogle - e) in prevlečene z bakreno srajčko (d). Oblike se raztezajo od krogle pa do ošiljene krogle. Izvedbe so različne glede na namen. Primer1: ošiljena oblika krogle iz trdega materiala ne bo nikoli povzročila tako teške rane kot krogle z topim vrhom ali krogle iz mehkega materiala. Primer 2: Krogle delno srajčko in votlo konico, se hitro deformirajo, ko naletijo na nekoliko odpornejšo površino ( kost ) in s tem povzročajo težje poškodbe ( krogle v dum-dum izvedbi ). 

Tulec (b) je v današnjih časih kovinski. Že med II. svetovno vojno so ga izdelovali iz legure bakra in cinka ( mesing), katero so, zaradi pomanjkanja, pri manjših kalibrih nadomeščali z aluminijem.  Izdelava in material morata omogočati, da ne razpade ob vžigu smodniških plinov, saj se takrat pojavi visok pritisk  v tulcu. Poleg tega pa mora biti po izstrelitvi, povsem preprosto izvleči tulec iz cevi. Prav tako mora biti odporen na oksidacijo, zaradi lažjega in dolgotrajnega skladiščenja. Tako v svetu kot tudi v Sloveniji se že pojavljajo izvedbe tulcev iz plastike, kar bo predstavljalo nov korak v razvoju streliva. Rob tulca (c) se izdeluje v večini primerov z krožnim žlebom pri dnu, kot je prikazano na sliki. In v izvedbi z razširjenim robom, kar je prisotno pri strelivu ( 7,62 x 54 R ), ki ga uporablja Kalašnikov univerzalni mitraljez PK.  Tri glavne izvedbe netilk

 

Na dnu tulca je nameščena netilka (g) oziroma inicialna (spodbujevalna) polnitev. Poznamo tri glavne izvedbe netilk.  
Iglični vžig: naboj ima iglo, ki vžge netilno kapico v naboju. Udarno kladivce orožja udari po igli naboja od zgoraj. 
Robni vžig:
inicialna zmes je v robu tulca. Udarna igla udari po robu naboja od zadaj.
Sredinski (centralni) vžig: inicialna zmes oziroma netilka se nahaja na sredini dna tulca, kar pomeni, da udarna igla udari po netilki od zadaj.

Na dnu tulca se nahaja še oznaka naboja (h).

 

 Izvedba cevi

Obstajata dve vrsti cevi:

Primerjava gladke in risane ceviGladke cevi (A) imajo ravno notranjo površino in so najprimernejše za izstreljevanje okroglih izstrelkov ali več manjših kroglic (šiber), ki v letu niso stabilizirane. Pogosto je med cevjo in kroglo razmak (a). Ta zmanjšuje moč in natančnost strela.
Risane cevi (B) imajo v notranjosti spiralno vrezane žlebove (rise), med katerimi so dvignjena polja (b). Ta se pri izstrelitvi zarežejo v kroglo in jo vrtijo ter tako stabilizirajo njen let. Zaradi tesnega ujemanja krogle s cevjo in njene giroskopske stabilnosti v letu so risana orožja veliko natančnejša kot gladkocevna.

 

 

 

Strelivo z robnim vžigom

Strelivo z robnim vžigom je mnogo enostavnejše in cenejše kot strelivo z sredinskim vžigom. Čeprav je bilo to strelivo izumljeno že davnega leta 1845, se to strelivo še danes uporablja kot strelivo za puške, pištole in revolverje  ter v zadnjem desetletju tudi za posebne vrste brzostrelk ( MGV 176 in njej podobne ). Še dandanes ga mnogi imenujejo fobert-strelivo, po njegovem izumitelju. Mnogi pa ga imenujejo kar malokalibersko strelivo.

.22 SHORT

Ameriška komercijalna oznaka najstarejšega kovinskega naboja je .22 SHORT ( metrične mere 5,6 mm ) je uveden v proizvodnjo leta 1857 za prvi model revolverja Smith & Wesson. Še vedno ga proizvajajo v mnogih proizvodnjah streliva po svetu.  Uporablja se v vojski, v športu (Biathlon), za osebno obrambo,... Kljub temu, da ta mali naboj deluje dokaj nedolžno je lahko zelo nevaren. V lovstvu se uporablja pri lovu na male živali do 1 kg teže na razdaljah do 50 metrov. Z močnejšim polnenjem  (oznaka: High Velocity) prebija debelino deske jelovine 5-ih cm. Torej to ni igračka!

.22 LONG RIFLE

 Po pridobljenih podatkih je to strelivo prva proizvedla tovarna orožja J. Stevens Arms & Tool Comp. že davnega leta 1887. Leta 1930 tovarna Remington prične  proizvajati to strelivo z poldimnim in brezdimnim smodniškim polnenjem in v ojačani izvedbi ( HV High Velocity ), kar pomeni, da je imel večjo začetno hitrost. Proizvaja se z dvema vrstama krogle ( polna svinčena krogla 2,59 grama, svinčena krogla z votlo konico 2,39 grama ). Prav zaradi te druge vrste krogel je zelo priljubljen pri krivolovcih po vsem svetu. Na razdalji 30 metrov prebija debelino deske jelovine 15-ih cm.

.22 LONG in .22 EXTRA LONG

Oba omenjena naboja sta bila razvita že 18 let pred .22 LONG RIFLE in čeprav se še vedno proizvajata se glede kvalitete ne moreta primerjati z .22 LONG RIFLE.

.22 MAGNUM

Tovarna orožja Winchester leta 1959 pošlje na tržišče ta naboj, zato se ponekod imenuje kar .22 Wincester Magnum. To je bil zadetek v polno, saj mnoga podjetja po svetu kmalu pričnejo proizvajati številne modele pušk in revolverjev za ta popularni naboj. Ta naboj je v bistvu povečana in pojačana varianta naboja .22 WRF, katerega v naših krajih zelo poredko najdemo. Tega naboja ni mogoče uporabljati z revolverji in puškami, katerim je namenjen naboj .22 LONG RIFLE.  To je zelo močan in učinkovit naboj pri lovu na malo divjad na razdaljah do 125 metrov. Svinčene krogle imajo običajno površino galvanizirano z bakrom in tanko srajčko. V kolikor so krogle nabojev namočene v vosek , se cevi orožja dosti manj zamažejo.

Strelivo s sredinskim  vžigom

Revolversko strelivo 

je zlahka prepoznati, saj je rob tulca razširjen, kar mu omogoča, da ne bi padel v komoro bobnjiča revolverja. Naj navedem samo nekaj najpogostejših tipov revolverskega streliva:

.38 SPECIAL

V metričnih merah to pomeni kaliber 9 mm. Uporablja se od leta 1902 dalje. Prevladuje mnenje, da je to naboj z najbolj uravnoteženimi lastnostmi, klar pomeni, da se ga lahko enako dobro uporablja za vse vrste nalog. Najdemo ga v uporabi mnogih policijskih in specialnih enot po svetu. Pravtako slovi kot najboljši obrambeni naboj v revolverjih s kratko cevjo. Uporablja se ga lahko tudi v revolverjih .357 Magnum, za potrebe urjenja, saj je precej cenejši od dragega in močnega naboja .357 Magnum. 

.357 MAGNUM

Na tržišče ga je leta 1935 pripeljala tovarna orožja Smith & Wesson. Nastal je na podlagi razvoja ojačevanja naboja .38 Special, po številnih zahtevah ameriške policije in FBI, ki so hoteli močnejši naboj od omenjenega. Ta naboj ima približno 2x večjo začetno hitrost in 3x večjo energijo od standardnega .38 Special. Ima izredno veliko prebojnost in zaustavno moč. Res pa je tudi, da polno hitrost in udarno energijo razvije šele pri zapuščanju cevi, ki je dolga od 50 do 55 cm.

.44 MAGNUM

Razvoj tega naboja so 1955 sprožili ljubitelji težkih revolverjev. Danes velja za najmočnejši komercijalni naboj, ki je zelo precizen, poleg tega pa se odlikuje z največjo prebojnostjo med revolverji in pištolami. Streljanje z njim zahteva močne roko in streljanje z obema rokama. Ni ga mogoče uporabljati z revolverji, kateri uporabljajo naboje .44 Special, saj je daljši. Kjub temu ne poiskušajte tega, saj lahko pride do smrtnih poškodb.

Poštolsko strelivo 

ima v večini primerov izvedbo tulca z krožnim žlebom pri dnu, katerega, po izstrelitvi krogle, prime izvlakač tulcev in izvleče iz cevi.

6,35 mm

Mali pištolski naboj je bil na tržišče uveden v ZDA leta 1908, skupaj z malo žepno pištolo Browning. Njegova kinetična energija je zelo majhna in glede na to, da se proizvaja samo v kombinaciji s kroglo s polno srajčko je njegova zaustavna moč zelo slaba. Zgoraj omenjeni in precej cenejši naboj z robnim vžigom .22 SHORT je precej boljši za obrambo, še posebno, če ima votlo konico na vrhu krogle. Pištole s tem kalibrom bolj služijo kot grožnja, kot pa orožje za resno obrambo, še posebno danes, ko je večina napadalcev in kriminalcev pod vplivom droge.

7,62 mm TOKAREV

Pištolski naboj M30 ima obliko steklenice, ki se je 70 let uporabljal v vseh državah nekdanjega vzhodnega bloka kot naboj za pištole in avtomate. Zelo je podoben naboju 7,63 Mauser. Dolgo vrsto let je veljal za izredno učinkovit vojaški pištolski naboj z veliko začetno hitrostjo (440 m/s) in prebojnostjo. To strelivo uporablja tudi polavtomatska pištola Zastava M57.

7,63 mm MAUSER

Ta naboj sodi med najstarejše naboje za avtomatske in polavtomatske pištole, namreč razvit je bil leta 1893. V anglosaksonskih deželah nosi oznako .30 Mauser. Krogla tega naboja ima največjo začetno hitrost med vsemi pištolskimi naboji ( 460 m/s ). Do razvoja naboja .357 Magnum je veljal za pravega šampiona  med pištolskimi naboji. Danes se ga proizvaja v omejenih količinah.

7,65 mm BROWNING

Sodi med zelo popularne naboje za male pištole, s katerimi se je mogoče uspešno obraniti. Njegova krogla na razdalji 10 metrov prebija 10 cm jelovine.

9 mm KRATKI

 

 

 

Izvedbe cevi    Strelivo z robnim vžigom    Strelivo s sredinskim vžigom    Revolversko strelivo    Pištolsko strelivo

 

Na vrh

 

Pošljite mail na  dswahilly@yahoo.com z vprašanji in komentarji o izdelku ( in spletnem mestu ).
Copyright © 2003 STUDIO dr.D
Ažurirano: oktober 12, 2003