Studio dr.D vam izdela in vzdržuje spletne strani Naslovna stran Odziv Vsebina IščiSlovenija / Mali grad Kamnik

Splosno

Delitev ročnega strelnega orožja glede na polnenje ( Zadnjače in Sprednjače )Pehotna oborožitev, ki jo učbenik obravnava, predstavlja le segmet iz sklopa ročnega ognjenega strelnega orožja. 
Najosnovnejša delitev ročnega strelnega orožja je po načinu polnenja ( sprednjače in zadnjače ). Dandanes so v večji meri v rabi le še ročna strelna orožja na polnenje od zadaj.

 

 

 

 

Ročno strelno orožje, glede na zgodovinski razvoj vojaškega strelnega orožja, lahko delimo tudi po načinu delovanja, ki določa hitrost ognja za posamezna orožja .

Ognjeno strelno orožje je bilo dolga leta podrejeno tetivnemu orožju, tako po dometu, natančnosti, hitrosti streljanja in po ceni. Uspelo mu je verjetno zaradi tega, ker ga lahko uporabljajo tudi šibkejši in manj izurjeni strelci, kot so sicer potrebni za uporabo loka. 
Prvič v zgodovini, za strel potrebne energije, ni zagotavljala moč strelca (niti posredno), pač pa je to omogočila " čarovnija " smodnika.

 

 

 

V učbeniku bomo obravnavali posamezna orožja iz skupine "Polavtomatska orožja" in "Avtomatska orožja". Posamezni modeli orožij, ki so obravani so v oborožitvi SV ali pa so na nek drug način povezani s tem geografskim prostorom. 

 

 

 

 

Na vrh

 
Pošljite mail na  dswahilly@yahoo.com z vprašanji in komentarji o izdelku ( in spletnem mestu ).
Copyright © 2003 STUDIO dr.D
Ažurirano: september 02, 2003