Studio dr.D vam izdela in vzdržuje spletne strani Naslovna stran Odziv Vsebina IščiSlovenija / Mali grad Kamnik

Pištole

Beretta 92 FS
Zastava M57
SIG P226
Glok 17

V praktični rabi obstajajo tako polavtomatske kot avtomatske pištole, vendar prevladujejo polavtomatske pištole, torej tiste, ki ne streljajo z rafali, so pa seveda samopolnilne. Pred rabo je potrebno vložiti v okvir poln okvir in mehanizem ročno "repetirati" , da vstavimo naboj v ležišče in napnemo udarno vzmet. Pištole nato izstrelijo po en naboj ob vsakem pritisku na sprožilec. Večina zasnov izvira še izpred I. svetovne vojne.

Najpogostejša sistema delovanja pištol sta sistem neblokiranega zaklepa, katerega značilen predstavnik je pištola Walther PPK (Policijska Pištola Kriminalistov) in sistem blokiranega zaklepa sta izrabljala dva slovita modela pištol (Luger P.08 in Colt 1911A1).

Strelivo, ki ga uporabljajo pištole je po svetu zelo različno. Dolžina naboja je krajša kot pri puškovnem strelivu, kalibri pa so si zelo identični. Trenutno sta najbolj razširjena pištolska kalibra 9mm parabelum oziroma 9x19 mm in .45 ACP oziroma 11.43 mm. Strelivo 9x19 mm je posebej priljubljeno v Evropi, zadnja leta pa ga uporabljajo tudi v ameriški vojski in policiji. Strelivo .45 ACP (ACP - Avtomatska Coltova Pištola, kar označuje njegovo namembnost.) je v ZDA cenjeno zaradi svoje velike moči. Pištole se polnijo z 5 do 20-strelnimi okvirji.Bull M5 - Športna pištolaSIG_Sauer P226Zastava M 57 je bila do leta 2001 v redni oborožitvi SVLuger
Starejši modeli pištol omogočajo enojno delovanje, novejše pa po večini omogočajo dvojno delovanje (DA), kar pomeni, da je možno streljati, kjub temu, da udarno kladivce ni napeto, kar dosežemo z daljšim pritiskom na sprožilec. 

 

Pošljite mail na  dswahilly@yahoo.com z vprašanji in komentarji o izdelku ( in spletnem mestu ).
Copyright © 2003 STUDIO dr.D
Ažurirano: februar 19, 2004