Studio dr.D vam izdela in vzdržuje spletne strani Naslovna stran Odziv Vsebina IščiSlovenija / Mali grad Kamnik

Puškomitraljezi

LM Zastava M72
LM Bren
LM  Ultimax 100
UM MG 3
UM FN MAG
UM M60
UM PK

Univerzalni mitraljezi: MG 34 , Kalašnikov PK, SIG MG710-3, Stoner 63AMitraljezi so od I. svetovne vojne dalje najpomembnejše pehotno orožje. Po svoji masi in kalibru se delijo na puškomitraljeze oziroma lahke mitraljeze, srednje mitračjeze in težke mitraljeze, ki so nameščeni na podstavke ali vozila in imajo izredno veliko ognjeno moč.

Puškomitraljezi, ki se lahko uporabljajo na nožicah ali pa na podstavkih kot srednji mitraljezi za ognjeno podporo, se imenujejo univerzalni mitraljezi in so tudi najbolj razširjeni.   

Puškomitraljez je dovolj lahek, da ga lahko nosi en vojak, od katerega se pričakuje, da bo držal korak s strelci in jim takoj dal ognjeno podporo.Mnogi uporabljajo za naboje okvir, ker so okvirji za nošenje  primernejši kot (tračni) nabojniki, ki so bolj pogosti pri univerzalnih mitraljezih.

 

Kliknite in zvedeli boste veliko več o univerzalnem mitraljezu M60 ter M60E!

 Univerzalni mitraljezi danes povsem zadovoljujejo potrebe po takojšnji osredotočeni ognjeni podpori.
Dandanes so vsi lahki in univerzalni mitraljezi zračno hlajeni, kar pomeni, da ne zmorejo tako dolgotrajnega ognja kot stari vodno hlajeni srednji mitraljezi.

Kot je že iz omenjenega razvidno se bomo v tem poglavju dotaknili nekaterih predstavnikov lahkih (LM), kot tudi univerzalnih mitraljezov (UM - slika desno).

 

Na vrh

 
Pošljite mail na  dswahilly@yahoo.com z vprašanji in komentarji o izdelku ( in spletnem mestu ).
Copyright © 2003 STUDIO dr.D
Ažurirano: november 17, 2003