Studio dr.D vam izdela in vzdržuje spletne strani Naslovna stran Odziv Vsebina IščiSlovenija / Mali grad Kamnik

Zanimivosti

Pošljite mail in se dogovorite za izdelavo vaše osebne ali poslovne spletne strani - Studio dr.D

Na tej strani vam bomo poiskušali predstaviti stvari, ki jih mogoče do sedaj niste poznali in ne sodijo v kontekst pehotne oborožitve, pač pa se bomo dotaknili drugih področij....

 

Lok in PuščicaJaponski samuraj z asimetričnim lokom.

Preden so iznašli smodnik, sta bila lok in puščica najmočnejše strelno orožje.

Ko lokostrelec počasi napenja tetivo, se njegova energija prenaša v prožni les loka, in ko tetivo spusti, se energija sprosti ter sune puščico veliko dlje in veliko natančneje, kot če bi jo skušal vreči z roko.

Lok se je razvil na vseh kontinentih zemeljske oble, vendar v nekoliko različnih izvedbah.

Povsod se je razvil iz potrebe po lovu živali, se nato prelevil v orožje v bojnih spopadih, dandanes pa predstavlja zanimivo športno zvrst.

SamostrelSamostrel z vstavljenim vzvodom, v uporabi predvsem s kasnejšimi samostreli in pri športnem streljanju v Angliji okoli 1800.

Samostrel je lok, ki je pritrjen na oporo, in čeprav je napet, lahko strelec z njim meri brez fizičnega napora. Uporablja ga lahko tudi strelec, ki mu manjka spretnosti in moči za lok. 
500 let p.n.š. Kitajec Sun-Zu v Umetnosti vojne omeni razne samostrele, leta 1100 v Evropi samostrel uporabljajo zlasti najemniške vojske. 
Čeprav je bilo v letih 1914 -1918 nekaj primerov uporabe samostrela v strelskih jarkih, je samostrel prenehal biti bojno orožje že davnega leta 1550.
Dandanes predstavlja športno orožje in specialno orožje policijskih in vojaških specialnih enot.

 

Kaliber 

Kaliber oziroma notranji premer cevi orožja lahko opišemo na dva načina.  Danes pogostejša metoda podaja mero notranjega premera cevi ( risanice - razdalja med dvema nasprotnima poljema v cevi ). Starejša metoda podaja številčno oznako kalibra cevi ( npr.: 12 ) to število pomeni, da je premer cevi enak premeru ene izmed dvanajstih krogel, ulitih iz enega funta svinca (0,453 kg).

Kaliber sodobnega orožja  in streliva je kompleksna tematika. Podan je lahko v metričnih ali anglosaških enotah, pač glede na državo nastanka. Najjasnejši način zapisa je vsekakor metrični, ki podaja dve vrednosti. Kot primer vzemimo nemški naboj 7,92 x 57. Prva oznaka pomeni nominalni premer cevi in druga oznaka pomeni dolžino tulca. Vse mere so v milimetrih. Nekatero rusko strelivo ima še tretjo oznako ( 7,62 x 54 R ), kar pomeni, da ima tulec pri dnu razširjen rob, ki je širši od tulca.

 

Se nadaljuje...

 

Na vrh

 
Pošljite mail na  dswahilly@yahoo.com z vprašanji in komentarji o izdelku ( in spletnem mestu ).
Copyright © 2003 STUDIO dr.D
Ažurirano: maj 14, 2003