7 / 24 İNTERAKTİF KAMPÜS


 


YIL  1  AY  2 

28  EYLÜL  2000

BEDAVA


 

ÖDEME GÜCÜ İLKESİ

Adil bir şekilde vergileme yapabilmek için, kişilerin uygun bir şekilde vergilendirilmeleri ilkesidir. Ödeme gücü ilkesinde vergileme de yatay ve dikey eşitlik vardır. Yatay eşitlik, ödeme gücü bakımından eşit olanların; dikey eşitlik ise, farklı olanların farklı olarak vergilendirilmesini belirtir.

ABILITY TO PAY PRINCIPLE

ÖDENMİŞ SERMAYE

Esas sermaye sistemine tâbi ortaklıklarda, ortaklarca taahhüt edilen sermayenin nakden ödenmiş kısmıdır.

PAID-IN CAPITAL; SUBSCRIBED CAPITAL

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON ARZI

Kredi talebinde bulunan ekonomik birimlerin kredi gereksinimlerini karşılayabilmeleri için, bu birimlere ödünç olarak verilen fon miktarıdır. Bu fonlar, tasarruflar, ek kredi, dağıtılmayan kârlar, gömüleme çözülmesi ve menkul kıymetlerin satışından sağlanacak fonlar yoluyla sağlanabilir.

SUPPLY OF LOANABLE FUNDS

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FON TALEBİ

Tasarruf ve gelirleri, harcama ve yatırımları için yaterli olmayan ekonomik birimlerin yaptıkları fon talebidir. Bireyler, devlet organları, işletmeler fon talebinde bulunan ekonomik birimlerin başında gelmektedirler.

DEDAND FOR LOANABLE FUNDS

ÖDÜNÇ VERİLEBİLİR FONLAR TEORİSİ

Faiz oranlarını, ödünç verilebilir fonların arz ve talebi doğrultusunda belirleyen teoridir. Wicksel ve Robertson adlı iki iktisatçıya tarafından geliştirilen bu teoriye göre, ödünç verilebilir fonlar arzı, tasarruf ve para stokundan meydana gelen değişiklikler toplamına eşittir. Ödünç verilebilir fonlar talebini ise yatırım finansmanı belirler.

THE THEORY OF LOANABLE FUNDS

ÖLÇEĞE GÖRE GETİRİ

Üretim miktarında meydana gelen değişimler sonucunda üretim veriminde meydana gelen olumlu değişimlerdir. Üretim miktarındaki artış oranı, uzun dönemde üretim araçlarının değiştirilmesine rağmen üretim miktarındaki artışla aynı ise, ölçeğe göre sabit getiri söz konusudur.

RETURNS TO SCALE

ÖLÇEK EKONOMİLERİ

İşletmenin üretim faktörlerini genişletmek, teknik yenilikler yapmak yoluyla, işletmenin ürettiği mal veya hizmetlerin maliyetlerinde yâni prodüktivitelerinde sağlanan olumlu farktır. Içsel ölçek ekonomileri ve dışsa ölçek ekonomileri olarak ikiye ayrılır.

ECONOMICS OF SCALE

ÖRFİ VERGİLER

Osmanlı İmparatorluğu'nun işgal ettiği ülkelerden, o ülkelerde mevcut vergi uygulamasından elde ettiği gelirdir.

CIVIL TAXES

ÖRNEK

Bir araştırmacının , ilgilendiği ortak özelliğe sahip birimler arasından belirli bir yöntemle alınacak olan daha az sayıdaki birimlerin oluşturacağı topluluktur.

SAMPLE

ÖRNEKLEME

Ele alınan, incelenen birimler arasından örnek seçme işlemidir.

SAMPLING

ÖRÜMCEK AĞI KURAMI

Belirli mal piyasalarında, (genellikle tarımsal ürün) mevcut arzın daha önceki dönem fiyatlarına bağlı olarak istikrarın uzun sürede sağlanabildiği, ürünün fiyat-talep ve arzında meydana gelen dalgalanmalardır.

COBWEB THEOREM

ÖTÜR

Osmanlı İmparatoluğu'nda uygulanan ve müslümanların elinde bulunan arazilerin ürünleri üzerinden 1/10 oranında alınan vergidir.

TITHE

ÖZEL BORÇ

Özel kişi veya işletmenin, herhangi bir ilişkiden dolayı ortaya çıkan borcudur.

PRIVATE DEBT

ÖZEL BÜTÇE

Belediye, il özel idareleri ve köy bütçeleri ile yerel gelir ve giderleri kapsayan bütçe özel bütçeyi oluşturmaktadır. Özel bütçe, kanun niteliğinde olmayıp, diğer bütçeler gibi Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından hazırlanmaz.

SPECIAL BUDGET

ÖZEL ÇEKME HAKLARI (SDR)

Mevcut likidite ihtiyacının karşılanması amacıyla, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından, otomatik bir çekme hakkı olarak yaratılan karşılıksız uluslararası bir likidite kaynağıdır. Ülkelerin özel çekme haklarına sahip olabilmeleri için, fona herhengi bir para veya altın yatırmaları şarttır.

SPECIAL DRAWING RIGHTS

ÖZELLEŞTİRME

Mal ve hizmet üreten birimlerin mülkiyetinin ve yönetiminin, kamu sektöründen özel sektöre devredilmesidir. Özeleştirmenin başlıca amaçları; ekonomideki verimliliği arttırmak, serbest piyasa ekonomisinin gelişmesini sağlamak, hazine ve kamu kuruluşalrına ek fon sağlamak, kamu sektörünün dış finansman ihtiyacının en aza indirgenmesinin sağlamaktır.

PRIVATISATION

ÖZERK BÜTÇE

Genel ve katma bütçelerden bağımsız olarak hazırlanan ve parlamentonun onayından geçmeden uygulanan bütçelerdir. Özerk bütçeler kendilerine ait özel hukuk ve kuruluş kanunlarına göre düzenlenip, uygulanırlar.

AUTONOMOUS BUDGET

ÖZSERMAYE

İşletmenin varlıkları ile borçları arasındaki farktır. Özsermaye bilançosunun pasifinde yer alıp, ödenmemiş sermaye, dağıtılmamış kârlar ve her türlü yedek akçeden oluşur.

EQUITY CAPITAL

ÖZVARLIK

İşletmenin sahip olduğu, sermaye olarak ayrılmış fonların tümüne verilen addır. Özsermayeden zararın çıkartılması iel elde edilir.

NET WORTH

ÖZYÖNETİM

İşçilerin veya işçi temsilcilerinin işletmenin yönetimiyle ilgili kararları alma, yönetime katılma hakkına sahip oldukları sistemdir. Bu sisteme göre, hangi malların, hangi tekniklerle, ne kadar ücretlendirileceği, hangi fiyattan, kimlere satılacağı, sağlanan gelirin nasıl değerlendirileceğine işçiler demokratik bir şekilde kendileri karar verirler.

WORKS PARTICIPATION

 


Designed and Revised by    iktisada web masters group

Bu web sitesi en iyi IE 3 veya uzeri ile izlenebilir. Browser`inizin JAVA destekli veya enabled olmasi gereklidir.