Internet Bankacılığı             

Günümüzde hepimiz internetle az çok ilgileniyoruz. Zaten internet bizi her taraftan sarmış durumda. Teknoloji dendiği anda aklımıza hemen internet geliyor. Şirketler internette tanıtım sayfaları düzenliyor, haberler internette yayınlanıyor, otel rezervasyonları yaptırılıyor. Kısaca A dan Z ye ihtiyacımız olan neredeyse her işlem yapılabiliyor. İşte böyle herşeyin yapılabildiği bu ortama artık bankalarda girmiş durumda.Peki bu günlere nasıl geldik? Bakın şöyle;

AT Kearney "Entegre Kanal Yönetimi" adlı yaptığı araştırmaya göre;

1950'lerde bankacılığın önünde 2 satış kanalı vardı, şubeler ve satış ekipleri.

1960'lardan sonra, müşteri hizmetleri servisi, postayla pazarlama, kredi kartları

1980'lerde ise, teknolojinin egemenliği yükselmeye başladı. ATM ler ve Telefon Bankacılığı.

1980'lerin ortasından itibaren, yayılmaya başalayan "PC Bankacılığı" bugünkü büyük dönüşümün öncüsüydü.

1990'larda, bankacılıkta en büyük dönüşüm gerçekleşti. Dönüşümün iki önemli yönlendiricisi vardı.

Birincisi doğal olarak TEKNOLOJİYDİ. Diğeri ise yönetim alanındaki yeniliklerin getirdiği DÜŞÜNCE DEVRİMİ.Bunların paralelinde, ilişkisel pazarlama, mağaza içi bankacılık, akıllı kartlar, veritabanı pazarlaması ve "internet bankacılığı "gibi kavramlar ortaya çıktı.Peki internet bankacılığı nedir?

INTERNETTE BANKACILIK kısaca günümüzde fiziksel şubelerden yapılan tüm işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir.


İNTERNET BANKACILIĞININ TEMEL AVANTAJLARI

İNTERNET BANKACILIĞININ TEMEL DEZAVANTAJLARI

  1. Sabit bir yatırım gerektirir.
  2. İnternet bankacılığında güvenlik en önemli konulardan biridir. Gerekli program ve şifrelerle müşteri hesap ve bilgilerine ulaşım güvenliği sağlanmalıdır.
  3. Erişim yavaşlığı bir başka sorundur. Ne yazıkki şu anda Türkiye'de internette erişim hızı, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında çok yavaştır. Bu da kullanıcıları internet ortamından biraz soğutmaktadır. Yalnız son zamanlarda yapılan yatırımlar, internetin 1 yıl içerisinde şu andakinden kat kat fazla hızlanacağını müjdeliyor.
  4. İnternet bankacılığı banka açısından bir bakıma büyük bir risktir. Müşteriyi memnun edemediğiniz anda tek bir tuşla kaybedebilirsiniz. Fakat diğer yönden bakıldığında bankalar açısından büyük bir avantajdır. Bankasından memnun olmayan bir müşteriyiyine aynı tuşla kazanabilirsiniz.

İŞLEM ÇEŞİTLERİ

İNTERNET BANKACILIĞININ ADIMLARI

  1. İnternet üzerinde banka hakkında bilgi verme, ürünleri tanıtma hakla ilişkiler olarak tanımlanabilir. İlk adımda interaktivite çok azdır.
  2. İnteraktif bir sayfa hazırlanır, ilgili programlar sayfadan indirilebili, basithesap fonksiyonları gerçekleştirilir. Formlar doldurulur, adres değişimleri, hareket sorgulamaları yapılabilir.
  3. Bu adımda gerçek bankacılık işlemlerine ilk giriş yapılır, hesap işlemleri internet üzerinden gerçekleşebilir, fatura ödemeleri, havale, EFT yapılabileceği gibi yeni hesap açtırmakta mümkündür.
  4. Bir önceki ek olarak müşteri kendi portföyünü yönetebilir, gelecekteki yatırımları için tavsiyeler alabilir, kredi başvurusu yapabilir, kredi açtırabilir.
  5. Bu adım günümüzde denemeleri yapılan bir basamak olarak tanımlanabilir. Elektronik para çekiminin yapılması PC veya TV ler yoluyla elektronik cüzdanınızı doldurduğunuzda zaten fiziksel bir şubeye ihtiyacınız kalmayacaktır.
  6.  
  7. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus şudur ki, bankanın bir dağıtım kanalında yaşanacak sorun, internet dahil bütün kanalların imajını olumsuzyönde etkileyebilir. Bu nedenle kanalların koordine edilmesi ve her alanda aynı kalitede hizmet verilmesi yönünde önemle durulmalıdır.

MALİYETLER

  1. İnternet bankacılığının müşteriler açısından kazaançları olduğu gibi bankalarda da maliyetleri düşürücü bir etkisi olacaktır. Booz Allen & Hamilton'ın yaptığı araştırmaya göre Amerika'da tüm hizmetleri veren bir banka şubesinde bir işlemin maliyeti 1.07$, bunun yanısıra aynı maliyet telefon bankacılığında 54 cent iken, ATM lerde 27 cente, PC abnkacılığında 26 cent ve daha aşağısına düşmektedir. Bu düşüş rakamı teknolojinin evriminide bize gösteriyor, ancak işin şaşırtıcı tarafı ise bir işlem maliyetinin internet bankacılığında 13 cente kadar düşmesidir.
  2.  
  3.          
  4.  
  5. Ayrıca siberdünyanın bankalar için çekici olması çok açık; internet sayfalarını açan bankaların yaklaşık 2/3 ünden fazlası 100.000$'dan daha az harcama yapmışlar. Yeni bir şube kurmanın maliyetinin yaklaşık 1-1.5 milyon $ olduğu düşünülürse internet üzerinde şube açmak gerçekten çok ucuz kalıyor.İnternet sitelerinin yıllık bakım masrafları ile normal şubelerin bakım masrafları karşılaştırıldığında da aradaki fark daha da açılmakta. İnternet sitelerinin yıllık bakım masrafları 25.000$'dan daha az, oysa şubelere yıllık olarak 350.000$ ile 500.000$ bakım masrafı harcanmakta.

               

 

  1. ANA SAYFA

  2.  
  3.  
  4.  
  1.  
  2.  
  3.  

 

  1.  
  2.