Bugün;

 

www.egitimcilersitesi.8k.com


KAYBEDEN YOK-1*

 

 

Dr. Aynur YILMAZ

Her ailede bazen anababaların istemleriyle, çocukların istemleri denk düşmez. Etkin dinleseniz, ben-dilini kullansanız da çocuğunuz davranışını değiştirmek istemeyebilir. Böyle durumlarda ortaya çıkan çatışma çok önemsiz farklılıklardan, ciddi tartışmalara kadar uzanabilir.

Burada aklımıza gelen sorular: Çatışma kötü mü? Sorunlarımızı yapıcı biçimde çözümleyebilir miyiz? Çatışmadan kaçınmak olası mı?

Çatışma yaşamın bir parçası, ilişkideki gerçeklerin ortaya serildiği andır. Bu anlarda ilişkinin sağlığı sınanır. İlişki güçlenir yada zayıflar. Sürekli bir kırgınlık, gizli kalmış düşmanlık ve psikolojik yaralar su yüzüne çıkabilir. İnsanlar ya birbirinden uzaklaşır ya da daha çok yakınlaşırlar.

Çatışmadan kaçınılması da oldukça zor. Çünkü insanların düşünce, istek ve gereksinimleri farklı. Ayrıca bazen çatışmaların yaşandığı bir ilişki daha sağlıklı olabilir: Çocuklarımız sorunları yaşama, nasıl başedildiğini öğrenme ve gelecekte bir sorunla karşılaştığında hazırlıklı olma sansını elde ederler.

Burada önemli olan sorunların olması ve sayısı değil, nasıl çözüleceğidir. Bir ilişkinin sağlıklı ya da sağlıksız, dostça ya da düşmanca, derinliği olan ya da sığ, yakın ya da soğuk, doyumlu ya da doyumsuz olması sorunların çözümüyle yakında ilişkilidir.

Anababaların çoğunun sorunların çözümünde kazan-kaybet yöntemini kullandıklarını görüyoruz. Çocukla anababa arasında sorun yaşandığında, birçok evde anababa çözümün ne olacağına karar verir, çocuğa bildirir ve onun kabul etmesini bekler. Çocuk çözümü beğenmezse önce ikna etmeye, çözümü beğendirmeye çalışır. İşe yaramazsa güç ve otoritesini kullanarak boyun eğdirmeye zorlar. Anababa kazanır, çocuk kaybeder. Ya da anababa kendi çözümünü çocuğun kabul etmesi için uğraşır. Çocuk karşı koyarsa boyun eğerek, onun istediğini yapmasına razı olur. Çocuk kazanır, anababa kaybeder. Her iki yöntemde de kaybeden kazanana kızar, kendini yenilmiş hisseder. İki yöntemde de güç kullanılır.

Bir sorun yaşandığında sağlıklı çözüm için "Kaybeden Yok" yöntemini öneriyoruz. Çatışma çıktığında anababa çocuktan, iki tarafın kabul edebileceği bir çözüm için katılım ister. Hepsi sonradan değerlendirilecek çözümler önerir. En iyi çözüm üzerinde görüş birliğine varıldıktan sonra bunun nasıl uygulanacağına karar verilir.

Güç kullanma ve baskı yoktur. Hiç kimse kaybetmez. Herkes kazanır.

* 04 Temmuz 2001 tarihli Yeni EVRENSEL gazetesinin “EVRENSEL Kadın” ekinden alınmıştır.